Google+

oleh: g-hah Biskut Kacang Tanah

Biskut_kacang_001

sy edit blik dr Resepi Harian


Created on : 17-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi g-hah




Bahan-bahan ( lebih kurang 90 biji )

  • 250 gram tepung gandum
  • 120 gram margerin
  • 90 gram gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 4 sudu air sejuk
  • 1 sudu esen vanilla
  • 60 gram kacang goreng ( dibuang kulit n ditumbuk halus )
  • Garam secukupnya

Cara-cara

  1. Gris dulang pembakar dan panaskan pada suhu 180c
  2. Gaul ramaskan margerin n tepung perlahan- lahan dalam mangkuk adunan
  3. Masukkan gula, kacang tanah dan gaul rata..
  4. Masukkan adunan kuning telur dalam adunan tepung
  5. Gaul cepat2 dan ulikan mnjd doh.. ( masukkan air n garam ikut keperluan )canai dan terap mngkut bntuk yg disukai..
  6. Sapukan permukaan biskut dgn putih telur..
  7. Bakar selama kira2 20 min..









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc05411
27-11-2010
haa..ni pulak biskut yg sy buat raya puasa yg lalu..mmg enak..nk buat lg raya thn depan..:)
Laporan oleh: Lwanria

:)


Komen (10)

17-12-2008, g-hah komen :

cubalah.. memang menyelerakan..


17-12-2008, madi komen :

jiha, kalo u nak tau my mum punye rcpi iras2 mcm ni.. sedop sgt.. i cdg u all yg len cuba.. mmg x mghampakan


19-12-2008, epent komen :

g-ha, nk tanya air sejuk tue sudu besar mane?sudu mkn ker sudu cmne?


26-12-2008, g-hah komen :

sorry epent, u guna sudu makan pun ok dah... tq sbb sudi try rcpi i


01-03-2009, aizat88 komen :

mak saya dah cuba memang sedap.tapi mak saya sapukan kuning telur permukaan biskut nampak lebih menarik.


13-09-2009, alieya123 komen :

nak try la


22-08-2011, Rubyshafiqi komen :

Puas sy cari di pasaran utk hariraya. Nasib baik jumpa resipi bole buat this weekend. Ja di ke nie???


23-08-2011, teruna komen :

sedap,,,,,,,,


08-11-2011, che ruhani komen :

terima kasih kerana berkongsi resepi bersama saya.... resepi -resepi yg saya cuba ini sangat sedap dimakan. selamat maju jaya....


13-12-2011, g-hah komen :

aizat88, btol2.. thanks cube resipi sy rubyshafiqi, try la.. belum cuba belum tau :) teruna, thnks :) seronok sy..thnks cube che ruhani, same2 :) selamat maju jaya juga


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd