Google+

oleh: rosmiza Kuah kacang

Kuahkacang

wasiat dari mak!


Created on : 09-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rosmiza




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1kg kacang tanah
  • 2 batang serai
  • 1inci halia &lengkuas-ambil airnya
  • 3 senduk gula atau ikut suka
  • 1 mangkuk air asam jawa-bancuh cair
  • 20 tangkai cili kering
  • 1/3 belacan
  • 20 ulas bawang merah kecil
  • 3 senduk minyak masak
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Goreng kacang dengan minyak hingga kuning angkat toskan.
  2. Goreng cili kering, baw.merah,belacan hingga naik bau jgn lama sgt
  3. Serai, lengkuas, halia di mesin ambik airnya sahaja.
  4. Kesemua bahan ini di mesin dan disatukan dlm satu mangkuk.
  5. Air asam jawa dibancuh cair masukan ke dlm mangkuk tadi dan di gaul hingga sebati.
  6. Masukkan minyak tunggu hingga minyak panas dan masukkan bahan tadi kacau hingga pecah minyak. perlahankan api.
  7. Masukkan gula dan garam ikut suka. kalau boleh biarlah rasanya manis2 buah!









Laporan Masakan Bergambar (11)

30122006_006_
31-12-2006
i letak sket gula hitam. supaya kuahnye nampak cantik. =)
Laporan oleh: zara_klate
Img_0913
13-09-2007
sedap kuah kacang ni buat masa hari minggu itu ari. TQ
Laporan oleh: imanazyan
Kuah_kcg
30-10-2008
Duk elok dlm kuali lg. X sbr2 nak amik gamba..resepi lbh krg resepi yg dah ada kat sini so tempek jelaa..hehe
Laporan oleh: HaSue
Kuah_kacang
04-03-2009
Salma rosmiza, sedap la rcp kuah kacang ni.. terima kasih kerana berkongsi........:)
Laporan oleh: as75
Kuah_kacang
19-04-2009
not bad..sedap mkn dgn sate. tmbh cili lg wat pedas2 sikit.tq 4 the recepi
Laporan oleh: sakura>emi
Sambal_kacang
31-08-2011
ari raya thn ni 1st time beraya as bini org. kat perantauan plak tu.. alhamdulillah, berkat resepi yg dikongsi, berjaya jugak seven buat sambal kacang ni.
Laporan oleh: sevenoctober
Image0482
19-11-2011
uat tuk bekfes td..sedap..mekasih kat tuan empunya resepi..
Laporan oleh: wasabi
20120401_073845
13-04-2012
hasilnye.tmbah ayam skit..sodap..bg kt m.cik sblh umah jgk.sdp katenye..thanks.
Laporan oleh: farieyhah
P1050513
25-05-2012
slm...sdpnye smbl kcg ni...cch pepon sdp.ltk serai bnyk skit sbb suka rsa...tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc01938
31-10-2012
sedap.. akk tmbh cikit buah belimbing..tq rosmiza :-)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc02618
03-02-2014
buat utk bfest...sedap! mekasih ya... :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (33)

10-12-2006, umi_e komen :

ermmmm masa mana kita nak masukkan kacang dan berapa banyak air yang diperlukan untuk I kg kacang tanah?


15-12-2006, rosmiza komen :

thanks umie! ok bila u dah blend sume bahan2 tadi satukan dan masukan dlm mangkuk besar. bancuh air asam jawa tu cair-cair. air lebih kurang 1mangkuk juga la. kacau bersama adunan tadi. bila minyak dah panas masukan bahan tadi tungu sampai pecah minyak. perlahankan api. selamat mencuba yea. bye


31-12-2006, zara_klate komen :

kuah kacang tu sbenanye salah satu juadah utk hari raye haji bsok. mkn dgn ketupat n lontong. =)


31-12-2006, umi_e komen :

ermmm sedapnya zara!!!! lamanya tak makan ketupat nasi daun kelapa cam dalam gambar u tu... terliur lah....


31-12-2006, zara_klate komen :

meh la sni umi. i simpankn sket utk u. i sengaje letak ketupat, nk kasi u all terliur.. :P


02-11-2007, studentwife komen :

salam.. nk tanye, kuah kacang tu goreng pakai byk minyak ke? tq


18-12-2007, bai komen :

serai, lengkuas, halia di mesin ambil airnya sahaja kenapa ya


11-08-2008, yunoki_azuma komen :

i nak try ni...tak pernah bt g


09-12-2008, afdhal87 komen :

hari ni..af nak try! kalau jadi.. mjur sgt la.. sbb abang ipar org iran.. xreti makan kuah lodeh..akhirnya belajar bt kuah kacang.. harap jadi doakan


19-03-2009, cahayer komen :

selama nih sy mesin sekali ngan serai tak tapis.. tu yg dah masak cam byk btol bulu kucing.. cam bulu ayam pun ade rupe kuah kacang aku...hehehe.. ahad ni test lah.. wat utk ibu mertua ku...


17-04-2009, azatiesayang komen :

askm rosmiza...sy buat isi ayam/daging yg dipotong kecil2...cubalh.Kuah kacang akan menjadi lebih sedap...time2 raya mcm itulh sy buat kuah kacang.Cpt je habis kuah satay ni...tggl ketupat je,kena buat lg la.Kt umah mertua sy klu hari raya,buat kuah kcg ni mcm kenduri.1 periuk besar..abis anak cucu kena kerah ke dapur!.Lastly ,tgk2 tggl kuah je,ayam/daging dh abis,licin!!!cubalh...


28-05-2009, alin_danish komen :

aku dah lama cari resepi ni nak tanya mak malu cz ritu dia dah ajar tapi lupa la pulak


21-06-2009, cikpuan komen :

kulit kacang tu ke buang dulu x?


10-11-2009, mamashida komen :

mmm nk try ni... nk wat raye aji nt... harap2 mjadi la ye...


10-11-2009, mamashida komen :

mmm nk try ni... nk wat raye aji nt... harap2 mjadi la ye...


16-11-2009, hadifummi komen :

emmm x sabar sok nk msk kuah kcg...leh mkn wkt ptg gak


19-11-2009, balqis79 komen :

saya dah banyak cuba resepi kuah kacang...so far resepi nie adalah yg terbaik...suami dan anak2 kemain puji lagi.raya haji nanti nak buat lagi.thanks atas resepi nya rosmiza.


29-04-2010, kak ipah komen :

Ssekadar ingin berkongsi. resepi di negeri MELAKA. (1) kacang digoreng dgn kulit. (jgn hangus) tgu sejuk pstu ramas2 utk asingkn kulit(agak2 je) pastu blender( kasar je). (2) lengkuas+serai+ sedikit air-utk mudh diblend(blend). pstu asingkn. (3) pnskn minyak (byk) dn tumiskn bhn serai yg diblend. (smpi kering airnye) (4) pstu msukkn cili kering yg telh dimesin ( ikut suka) -utk pedas dn jdikn merah. (5) tgu smpi hampir garing & cmpurkn kacang yg telah hancur. (hingga pecah minyak) (6) masukkn air asam jawa + santan secukupnya. agak2 jgn cair. (7) biarkn smpi pecah miinyak (8)msuk gula (wajib) byk lg sedap-bukn utk manis je. tp utk rasa yg sedap + garam. (8) tambh minyak klu perlu. (9) jgn takut tmbh minyak. lg byk lg sedap. last skali blh asingkn sikit minyak (masa nk angkat) klu xsuka.


07-10-2010, gosamec komen :

nampak mudah... bleh cuba nie...


05-12-2010, rodad komen :

kacang goreng dgn myk tu...bukan ke susah nak buang kulit.. nanti x nampak kulit kacang terapung ke?


17-03-2011, byzura komen :

nk try gak lah resepi nie ...mesti sedapp kan...


02-04-2011, nuni komen :

kalau kacang digoreng dengan minyak, rasanye x perlu buang kulit dah.kalo goreng tanpa minyak tu yg kene buang kulit.


22-04-2011, ramlahktrg82 komen :

goreng cili kering, bwg merah and belacan tu mcm mana...tumis ker xguna minyak mcm kacang..pastu baru blend? sori xphm skit....baru nk belajar...


24-08-2011, naniesmile komen :

thanks....sy nak cuba raya ni....heheheh


28-08-2011, nieza1881 komen :

sama cam resepi mak den.. insya Allah raye ni den nak masak utk family suami den.. demo ore kelate jare dapat make... hehehe! harap jadilah yo... :)


28-08-2011, teruna komen :

besok buat,,,,,,


02-09-2011, cik..AS komen :

sy dh cuba resepi kuah kacang rosmiza ni memang jadik lah...thanks..sedap pulak tu..tapi resepi ni saya tambah ngan susu cair skit...ari tu cuba try buat kuah kacang ikut resepi kat buku tapi tak jadik..


03-09-2011, Arijaa komen :

ada sapa2 tau mcmna tu sukatan 1/3 belacan?


04-09-2011, bestlah komen :

tak paham la resepi dia ...bila masa nak masukkan antara kacang yg dah digoreng dengan bahan2 yang dibancuh tuh...


11-09-2011, megat pakau komen :

agak mencabar bg org yg 1st time nk msk kuah kacang ni.slalu tgk mak msk je.


30-09-2011, kakakgirl komen :

hari ni saya nak bt ....kacang tu blend dgn kulit skli kan????harap2 menjadi...:)


04-11-2011, Faizal Ahmad komen :

sya br try..mmg jadik..tp sya gabungkn resepi rosemiza n kak ipah...MANTAP BEBBB....


19-09-2013, abeza624 komen :

resepini rasanya sama macam kuah kacang kat kedai....memang sedap...dah jumpa resepinya....tq ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd