Google+

oleh: salina@nusajaya Tea Latte

No picture

untuk yang suka teh.. mesti sayang nak minum..cantik sangat


Created on : 14-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi salina@nusajaya




Bahan-bahan ( untuk secawan )

  • 2 sudu kecil serbuk teh atau 2 uncang teh
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 3/4 cawan air panas ( betul betul panas )
  • 1/4 cawan air panas ( untuk rendam teh )

Cara-cara

  1. Rendam teh dalam 1/4 air panas mendidih hingga kembang dan pastikan ia pekat
  2. dalam bekas berasingan, bancuh susu pekat dan air panas dan tarik air susu tu hingga berbuih.. macam teh tarik tu la
  3. masukkan bancuhan susu tarik tadi kedalam cawan yang nak di hidang. Mesti guna cawan yang transparen. kalau tak nanti tak nampak la rupa ala latte tu.
  4. make sure air susu tu berbuih dan sampai paras penuh cawan tu.
  5. Lepas tu secara perlahan lahan tuangkan teh pekat tadi ( ikut tepi cawan, jangan tuang sekali banyak nanti tak jadi )
  6. ha.. anda akan nampak teh tu terapung di bawah buih susu tadi.. hias lah ikut suka.. boleh spray kan whip cream kalau suka..
  7. Kalau tak suka teh boleh di tukar dengan nescafe. Selamat mencuba!!

Tag

minuman








Laporan Masakan Bergambar (7)

Latte
15-12-2008
buat lagi...
Laporan oleh: sunkist
Dsc00642
24-12-2008
cantik sgt... syg nak minum ;-p
Laporan oleh: akma_4th
Dsc01195_ii
24-12-2008
Haa... kalau atas kapal ni, diorang panggil Teh Dangdut. Tak tao pasal ape..
Laporan oleh: farawahida
Image044
26-12-2008
sedap n cantekkk banget..sayang nk minum...hehe..tq..
Laporan oleh: yolexx
Tea
08-11-2009
jadi jugak..tq
Laporan oleh: farihafaizal
Img_6137
22-05-2011
tq for sharing
Laporan oleh: sixsixtwo
Imag0089
27-06-2011
rase cam teh tarik...lemak berkrim...tq 4 resipi...
Laporan oleh: humaizah

Komen (7)

14-12-2008, farawahida komen :

salina, sorry la nak tnya la. u ni dari muar ye?


15-12-2008, salina@nusajaya komen :

hi farawahida.. tak la, i asal dari johor bahru.


15-12-2008, farawahida komen :

salam. ooo... salah la. emm td saya try buat air ni untuk hubby minum petang. punya la tinggi tarik susu tu sampai hubby ketawa. tapi last2 x jadi. sbb teh tu bercampur dengan susu. maybe sbb tuang teh tu laju sangat. tapi bg jugak la dia minum. x pe esok wat lagi


17-12-2008, salina@nusajaya komen :

hehe fara.. betul la tu, agaknye awak tuang teh tu laju sangat. kalau tuang tu make sure ikut tepi bibir cawan tu slow slow aje..mesti guna susu pekat tau ,kalau guna krimer, buih tak jadi. hari tu saya buat koko pun sodap! cubalah..


03-04-2011, cik sabit komen :

ngeeee...comel ;)


21-05-2011, mamazruss komen :

samala..td buat tp x jd..salah skill..tp ank2 suka..bsk nk try buat lg..smpi jd..


05-10-2011, cs_shakira komen :

mmg best ar resepi nie..bru je nmpak td..trus cpt cuba buat utk sediakan minuman buat my husband...hehehe..mjadi jgk...tq..tuan punye resepi!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu