Google+

oleh: kakfiza Apam mentega

Dscn0744

menambah koleksi resepi apam..


Created on : 13-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kakfiza




Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.
  6. Dscn0740
    panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  7. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  8. selamat mencuba.......

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (37)

Apam_butter
13-12-2008
ermmm pija... chedap nyerrrrrrrr.. makan panas2.. lepas seketul, seketul abis, lembut & gebussss jer... semua suka nih... mmg best!!!
Laporan oleh: nor_67

knorrrrrr..tq..mmg tak terasa kan bila mkn..!syukurla kalau semua suka..nanti buat lg erkk!

Dsc04676_resize
14-12-2008
salam. dah try, sy buat dlm loyang cos x ada acuan yg kecik comel tu,, sedap dan lembut.....kalau lama sikit perap tentu lobang2 akan jd byk dan cantik... anyway TQ
Laporan oleh: shafea

thanks shafea krn mncuba..Actually kfiza x pernah buat lg buat dlm loyang lg so x tau la pulak jadi lubang2 tu..!

Dsc_1236
15-12-2008
sedap dan gebu............
Laporan oleh: zaina

Amboi maria..belambak2 apam dia..seronok kan kalau resepi yg kita try menjadi..tq maria.

Apam
16-12-2008
best la resepi ni kak fiza... apam ni lembut sesangat.. tak puas mkn & tak rugi cuba.. terima kasih kak fiza sudi kongsi resepi yg marvelous ni..
Laporan oleh: sunkist

cantik la apam tu..tq krn mencuba ..dh sedap tu nanti leh buat lagii..!

013
21-12-2008
Lembut & gebus. Rezeki MIL nak merasa masakan menantunye. Hehehe...
Laporan oleh: fieza_fwwt

tntu MIL bangga dpt menantu mcm fieza..tq,tq..

Apam
23-12-2008
sedap sungguh apam ni.. sape yg belum buat lagi tu.. cubalah.. pasti tak menghampakan
Laporan oleh: yani

tengok la yani pun promote suruh buat apam niii..mmg x menghampakan..lagi satu sedappp..! tq yani..

Pc190647
23-12-2008
kakfiza... lihat lah apam ku itewww... mengancam x??? tq... i lap u
Laporan oleh: waheedeana

ana,mmg mengancam u..i lap u 2..muahhh!

Dsc05077
23-12-2008
smlm baru print resipi nih, ingat nak KIV dulu 2,3 hari .. tup2 buka PC pagi ni dah ada lapurn bderet2 siap di promo oleh yani lagi .. apalagi dgn pantas ku pun bersilat kat dapur .. waaallllahhh ini lah hasil nya .. tenkiu beri2 much fiza ;-) sedappp maaa !!!
Laporan oleh: yatiezaini

yatie...bagus kan kalau bersilat di dapur..ada gak hasilnya..dh sedap tu leh buat lagiii..tq

Apam_mentega
26-12-2008
cun tak?? seksi tak?? kekekekeke..sedapp best wooo TQ kak fiza :)
Laporan oleh: Aziemas

wooo..azie pun dh buat apam mntega ke..tq2

Apam_mentega
30-12-2008
da try buat kat kg.....best makan panas2. sesuai utk minum petang.
Laporan oleh: dapurnanie

tq nanie sbb mencuba...

Apammentega
03-01-2009
sedap mkn panas2! btul la tak rugi mencube... mekacih kakfiza!
Laporan oleh: hana6877

amboi cantiknyer apam dia..kalau sedap,alhamdulillah..nanti leh buat lagi ye..!

Apamtega
11-01-2009
nasib baik dah buat apam mentega yg glemer ni..kalau tak leh sampai termimpi2 duk teringat...memang lembut n gebu...tq ye kak fiza..
Laporan oleh: quinnie

glemer ke..? mcm artis lak apam mentega niiiiii..tq Q.

P1010267
16-01-2009
bee pun dah buat..jadi & sedappp..tq ye kakfiza...
Laporan oleh: bee_rbs
Kek_mentega_kukus
19-01-2009
sedap! rugi klu cuba..dh buat 3x.tq k.fiza
Laporan oleh: bayu-tt

amboi along..dh 3 x buat..satu biji pun x bagi akak rasa...nak kena niii..kakaka

Apam_mentega_v_bkr
19-01-2009
Ni versi bakar..
Laporan oleh: bayu-tt

rajinnya..siap ada versi bakar lagii..

Apam_mentega
21-01-2009
Hmm.. sedap buat kat umah mak pastu bawa balik sikit n bagi jiran sikit.
Laporan oleh: samsuria7943

jiran tu pun mesti kata sedap gak kan..? hehe

Apam_mentega
26-01-2009
salam kak fiza..sedap & gebusSS!! tq kak..
Laporan oleh: as75

salam as..amboi cantinya apam..bekas pun cantik gak ..tq as.

20090131-makan22
01-02-2009
apa yg tak kena ngan apam ni??? sbb gulanya tak dihanguskan... gara2 nak cepat, tak perasan lak gula tu kena hanguskan dulu. apa2 pun, apam ni mmg sedap!!!
Laporan oleh: rossitamz

x pe lain kali leh cuba buat versi gula hangus pulak..tq ros sbb mencuba.

Apam_mentega_fiza
03-02-2009
sedap dan lembut lah apam ni, fiza...ade yg suke mkn ngan kelapa kukus jadi akak buat lah...tq fiza.... :)
Laporan oleh: kak fida

ur welcome k fida..jenis2 kue apam ni kalau mkn dgn kelapa mmg sedap..:)

Dsc02081
03-02-2009
sedap & lembut....... thanks k fiza.....
Laporan oleh: iezamel78

ieza,x kan mkn sorang je..bhgian akak mana..? ;-D

Apammentega
15-02-2009
huwaaa....bab mengukus mmang fail....mase daalam kukusa memang naik cantik, tapi biler da kuarkan die mendak laa kak.... saye modified sket resipi akak, satu original flavour, satu choco flavour...agaknye sbab mendurhaka kat cekgoo kot apam saye tak gebu jadinye...hehehe...apepun apam ni sedapp amat...tq kak fiza....
Laporan oleh: nOOrsha

apa pasat engko derhaka..kan sudah x jadi..lain kali betul buat2 ma..kakaka

Kuihku2
25-03-2009
Inilah hasilnya....tapi gula terlebih hangus,rasa jadi pahit sikit.Tapi jiran-jiran kata sedap&lembut...tq kak fiza
Laporan oleh: woktenong
16-06-09_1642
16-06-2009
Tq 4 recepi....sedap....cair dimulut x payah kunyah sbb lembut sangat....kalau sapa x cuba rugi tau....
Laporan oleh: maksu_Z
145
07-08-2009
ye, kak fiza..mcm laporan yg sebelumnya..mmg sedap n lembut..tq
Laporan oleh: junjs11
Kueh2
29-08-2009
salam...buat utk berbuka tadi. :) memang sedap lembut.nerves masa cairkan gula sebab tak penah buat kueh sebab saya ni laki.tapi alhamdulillah menjadi jugak n memang pueh hati r masa tgk dia naik n jadik.thanks 4 the resepi.every bodi shuld try to make this.simple,sedap.
Laporan oleh: tazzpan
Apam_mentega1
16-10-2009
buat lagi.. :) thanks kak fiza.. resepi apam ni mmg sedap & gebu.
Laporan oleh: sunkist
Apam1_001
17-12-2010
cukup rasa...ada pahit,manis & lemak....sedap! 1st time buat terus jadi...seronok sungguh...tqvm tuan punya resepi!
Laporan oleh: rohaya1710
Apam_mentega3
10-02-2011
kak fiza..trima kasih..memang sedap apam ni..anak2 pun suke makan tak henti
Laporan oleh: izahdaut
Dsc06837
12-02-2011
baru jer lepas buat..sedappp...lembut dan gebu jer apam ni....
Laporan oleh: mass80
Apam_mentega__5_
14-02-2011
Dah lama simpan resipi...Baru sampai seru nak wat...Puas hati.Gebusss dan sedap pula tuuu..Thanks kak fiza share resipi sini
Laporan oleh: Nenie
Dsc02441
23-02-2011
mmg sedap,..1st time buat bagi sanak saudara test dulu,..x cukup ptg ni nk buat lg,...saya gantikan susu cair dgn bancuhan susu tepung,coz kehabisan susu cair,..mmg lembut n gebu.
Laporan oleh: sarinahamis
Pic_apam_mentega
13-06-2011
kakfiza...tksh tuk resepi yg best ni...1st time wat dh jadi...sedap nyr apam ni...sy share resepi ngn kwn2 diorg wat pn jd...alhmdulillah...semoga ilmu kak fiza ni mndpt keberkatan Allah Taala..
Laporan oleh: puteri tega
Apamentega1
12-10-2011
memang selalu buat...menjadi pujaan hati apam ni..:)
Laporan oleh: rohaya1710
14102011474
14-10-2011
boboboy cakap..terbaekkkkkkkk tq kak fiza atas resepi yang mabeles nih tak jemu melantak
Laporan oleh: chikadakbiru
Apam_mentega2
12-11-2011
kak pia! dh 3 kali buat ^^ sedap sgt2!
Laporan oleh: tun_telani
Img_5956
31-01-2012
kita guna acuan egg tart tu...comel membukit aje kejadiannya...apam pon sangat gebu..
Laporan oleh: nuni
Img_6006
04-02-2012
buat kali kedua memang gebus...puas hati buat ni...
Laporan oleh: nuni

Komen (31)

13-12-2008, ainnfirr komen :

mane bahan2 ngan cara2 nya...my peberet tu..


13-12-2008, kakfiza komen :

ain ..tu dh ada..jgn x cuba k..!


13-12-2008, rahanisya komen :

mcm mane xnk bg apam jdk bantat?


13-12-2008, kakfiza komen :

rahanisya..mungkin terlebih tepung kot..@ terkurang soda pun apam leh jadi bantat..so kalau nak buat ikut sukatan betul2..


13-12-2008, as75 komen :

Salam kakfiza..ermm..nampak cantik & sedap apam mentega kakfiza ni..kalau guna loyang ok x? as x der mould kecik2 tu ler..hu..hu..mcm apam gula hangus jugak ya..


13-12-2008, kakfiza komen :

wsalam as...guna loyang pun boleh..sapu minyak or butter kat loyang tu dulu ye...akak guna acuan plastik merah tu so x payah sapu minyak..kalau dlam loyang masak lama skit k..


14-12-2008, Natto 1 komen :

nyampah tau kakfiza niiii.. baru nak letak resepi ni kat sini..


14-12-2008, zila66 komen :

salam buat fiza..npk senangg jer..boleh cuba ne..hehehe.. masuk dlm buku...ada masa nnti buat hehe..tq fiza..


14-12-2008, kakfiza komen :

alaaaa ika..nyampah tau..buat resepi org lain..resepi akak x nak cuba..kakakaka..! nanti try buat ye ika sayang..mesti gebu punya..!!


14-12-2008, kakfiza komen :

wsalam zila66..mmg senang pun..nanti buat erkk..!


15-12-2008, syuhaiza komen :

memang cari resepi senang. ada masa nak cuba tp print dulu....itu yang penting


15-12-2008, dz_99 komen :

salam baru siap wat apam ni...sedap rasanya n btul2 gebus...ank2 pun dah tak sabar nak ngap...


15-12-2008, dz_99 komen :

lupa plak saya pakai loyang sbb tak der acuan kcik2...tp tnyata resultnya yumie...


16-12-2008, kakfiza komen :

salam dz..thanks kerana mencuba..gambar xde ke..? tunjukla sini nak tgk mcmna hasilnya..he3


16-12-2008, dapurnanie komen :

salam kak fiza.. klu susu cair tu tukar guna susu segar bleh ke??? akak guna susu cair brand aper???


17-12-2008, kakfiza komen :

wsalam nanie..kalau nak guna susu segar rasanya boleh,sukatan sama dgn susu cair ye..akak guna susu ideal.


18-12-2008, dz_99 komen :

kak fiza kita tak der kamera n hp plak ada prob. hu3 tu yg tak der gmbo tu


19-12-2008, zila66 komen :

salam fiza. nk antar jg walaupun x ada kamera..nk kongsi bsama mula2 pd kukusan ptama sy rasa manis( mungkin bg bg sylh) n sy tambah sdkt tepong biar sbentar..dan hasilnye kurg manis cantik comell gebuu.. sayang nk mkn..dh puas belik2 akhirnyer ngap juga hihihi.. apa2 pun m.kasih byk2 buat fiza


11-01-2009, mini_aziz komen :

salam,kakfiza..nk tanya sikit.sy x pandai sgt pakai kukusan n x faham langsung bila dlm resipi suruh ttp kukusan dgn kain.blh x tlg explain mcmana sy nk ttp dgn kain.tudungnya atau yg mana nk dittp?apa yg sy faham,klu ttp tudung tu,air wap still akn jatuh bila dh byk sgt wapnya,kan?maaflah,sy btl2 xtau.tq!


19-01-2009, bayu-tt komen :

sorry, kat atas tu nak tulis, "rugi klu x cuba".ampun k.fiza


20-03-2009, kencana komen :

paling klakar tgk gambo apam nOOrsha..ampon2..ngapa hagaknya apam tu jd gitu ya..kurang sukatan tepung kut? atau tlbh masa ngukus? ampon noorsha..( gelakkan gmbr org..ni br print resepi n nak cuba, kang deraka gelakkan org nye gmbo lalu xjd br padan muko den..)


06-04-2009, abzainur komen :

kali pertama buat ok jugak. Lembut n gebu. Bg kwn2 kat ofis rasa ok jugak. Cuba nak buat lg.... TQ fiza !!!!!


10-02-2011, wany_23 komen :

salam...lama dah saya cari rsepi ni.....esok juga saya buat...............emmm tengok semua komen best.....nak cubalah juga......tq akhirnya saya jumpa juga rsepi apam mentega..thanks2


10-02-2011, wasimaomar6815 komen :

saya pun nak buat jugak laa..nanti nak gi cari acuan lompang kat kedai cina jual barangan plastik kat kajang.


12-02-2011, wasimaomar6815 komen :

assalammualaikum..saya dah buat hari ini.anak2 dengan suami saya suka kata mereka apam yang saya buat tu..soft sgt terima kasih tapi sayangnya saya tak reti nak upload gambar apam mentega nanti saya nak suruh anak saya tolong upload.


20-02-2011, jue64 komen :

kakfiza... Terima Kasih beri resepi.. Dah buat semalam.. Sedap.. Cuma gula hangus sikit jadi kaler kuih tak cun.. Nanti nak cuba lagi.


10-03-2011, ogy_alif komen :

selalu suami saya belikan apam yg rupanya mcm ni.. lembut n gebu sgt.. beli 3 bijik je x cukup.. sy ingat apam gula hangus.. ke apam mentega.. nak try la bila ada masa nanti..


15-04-2011, siti noormala komen :

kak fizaaaaaa....baru perasan after belek2 gambo dlm camera....apam mentega ni rcp 1st drp MYR yg sy cuba...jgn mare no baru bg tau.....apam mentega ni memang best n senang nak wat...luv u kak fida.....


21-10-2011, sherrychan komen :

Hi Kak Fiza. Thank you for this Simple and Delicious recipe. Loved it !


02-12-2011, zue2011 komen :

nak cube gak...


23-12-2011, nuni komen :

dah buat ni tadi...bagi kat jiran sebelah rumah. dia siap minta resepii lagi. sedap kak! terima kasih!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu