Google+

oleh: as75 Kerisik

Kerisik_perantau

Cara membuat kerisik yg mudah bagi yg merantau.. yg x merantau pun boleh!


Created on : 13-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 1 Mangkuk kecil )

  • 500 gm Kelapa kering @ kelapa parut
  • Kalau nak banyak doublekan resipi..ikut suka

Cara-cara

  1. Sangai kelapa kering hingga keperangan..gunakan api yg kecil kerana kelapa kering mudah hangit..
  2. Setelah kelapa perang kecoklatan, kisar hingga keluar minyak - guna pengisar kering..
  3. Sedia digunakan sebagai bahan masakan seperti rendang,kurma,kari dsbnya..
  4. Boleh disimpan di petisejuk & tahan lama.. Selamat mencuba! ^_^








Laporan Masakan Bergambar (1)

22012009583
24-01-2009
camni le rupe krisik saye. wlupun rupe ko, tp rase ttp ok. thanks as , klu x de resepi ni, sikit ari lg ku buang kelapa tu dlm tong smph coz expired.
Laporan oleh: baya74

Salam baya..tq coz sudi mencuba ya..he..he..sib baik x dibuang ya.. x pe practice make perfect..yg penting rasanya ok...;)


Komen (24)

13-12-2008, sunkist komen :

hi as.. banyak buat kerisik... nk msk apa tu? ;)


13-12-2008, as75 komen :

sunkist..mana lama menghilang? kerisik? ermm..buat bnyk2 simpan..bole buat mcm2..rendang, kari, kurma..kuah laksa Johor..maklum lah merantau sunkist..


13-12-2008, sunkist komen :

ada je.. sokmo jenguk2 blog as :)


13-12-2008, arera komen :

ada gak resipi nak wat kerisik..sy ni punyalah sanggup suruh family poskan kerisik dari malaysia..hehehhe..nak wat rendang pun takut..tapi bila dah wat..senang rupanyer..ni ada resipi kerisik..leh lah wat stok2 bebanyak..tima kasihh tuan punya resipi


13-12-2008, as75 komen :

Rindu sokmo kat Sunkist ni! As bnyk gak cube resipi sunkist cuma kdg2 x sempat amik gambar dah kena ngap! he..he..


13-12-2008, as75 komen :

arera, sama2 kasih..alhamdulillah.. harap ia nya membantu ya.. lps ni x payah suruh fmly pos dari msia.. mahal + duit pos dah brp?? As mula2 teragak2 juga nak letak resipi ni tapi memandangkan tak ada dlm MyR lagi, jd As letak lah.. 1 lagi koleksi resipi dari umie pun ada arera. Umi e guna creamed coconut..


13-12-2008, as75 komen :

arera duk mana ya? saja nak kongsi.. Mcm as ni dok NZ cuaca sejuk so kerisik ni cepat jd keras kalau susah nak potong, masa nak guna panaskan dlm microwave bila dah cair senang sikit..kalau x.. keras mcm batu..he..he..


23-01-2009, baya74 komen :

salam as. x penah terfikir slm ni, kelapa parut kering blh d buat kerisik. smlm sy buat (perabis stok raya) . tp sy punya x blh blend sampai berminyak. (pakai blend zaman batu, hadiah kawin dulu, blade nya dh tumpul.). terima lah seadanya.


23-01-2009, arera komen :

sy duduk melbourne..ooo..jadi wat kerisik tu kalau simpan dlm plastik asingkan sesikit leh gakkan..sbb wat sekali banyak masuk dlm microvawe..takut cepat rosak lak kan..nak tanya..kerisik ni kan klu kt wat..leh tahan berapa lama


23-01-2009, as75 komen :

salam baya..wah..dah buat ya..as pun dpt idea guna kelapa kering sebab susah nak dpt kelapa yg fresh tu...blend kering bawa dari msia..he..he..


23-01-2009, as75 komen :

salam baya..wah..dah buat ya..as pun dpt idea guna kelapa kering sebab susah nak dpt kelapa yg fresh tu...blend kering bawa dari msia..he..he..


23-01-2009, as75 komen :

arera..boleh..as masuk dlm cup kecik2 anggaran 200gm..bila nak guna senang..tinggal panaskan di microwave je..maaf.. x pasti brp lama tahan..biasa as buat 1kg kerisik guna utk 6 bln, nanti dah abis boleh buat lagi.. lagipun senang je nak buat kerisik ni..yg penting kita simpan dlm fridge lebih tahan lama..;)


13-02-2009, marjina komen :

salam75, saya guna cara yang sama buat kerisik. guna kelapa frozen. so far ok. tengah panas-panas saya masukkan dalam food grinder. simpan dalam fridge. yang buat last year masih ok sampai sekarang ni,


13-02-2009, as75 komen :

salam marjina, alhamdulillah.. buat bnyk2 bila nak guna senang kan?? Mmng tahan lama sbb disimpan dlm fridge.. as disini mmng susah nak dapat kelapa yg fresh... kalau ada pun x ada mesin utk parut.. tu yg guna kelapa kering.. lagipun kelapa kering ni cepat sikit garing bila disangai.. terima kasih kerana berkongsi pengalaman marjina tu ya..


20-03-2009, aludra komen :

salam as.. tak terfikir pulak kelapa kering boleh buat kerisik yea.. kretif la as ni.. saya punya la terkial2 nak buat rendang raya tahun lepas.. ni dah lama tak masak apa2 guna kena guna kerisik.. bagus la idea ni.. nanti petang nak ker kedai la cari kelapa kering.. tq as..! as.. ada blog yea.. apa nama blog as?


20-03-2009, kak fida komen :

salam aludra dan as...akak klau buat kerisik seperti ni,menggune kelapa parut kering ketika hendk mmbuat bangkit kerisik, ditumbuk/kisar halus tapi tk sampai berminyak...tu mase nk buat kuih raye lah...jadi selebihnye buat msk rendang.... :)


20-03-2009, aludra komen :

bangkit kerisik tu apa kak fida? sorry lah... saya ni tak reti lagi.. mak budak baru belajar...hehehe..


21-03-2009, as75 komen :

salam aludra, nampaknya aludra pun senasib ngan arera ya.. x pe lepas ni boleh lah selalu buat kerisik dan selalu dapat makan menu yg menggunakan kerisik.. cecepat cari kelapa kering tu as x sabar gak nak tengok hasilnya..selamat mencuba :)


21-03-2009, as75 komen :

psl blog tu.. jemputlah ke teratak nurkasih yg x sepertinya di http://mynurkasih.blogspot.com


21-03-2009, as75 komen :

salam kak fida.. dah jumpa dah bangkit kerisik yg kak fida cakap tu. Kat sini la aludra http://www.myresipi.com/top/detail/5039 (bangkit kerisik oleh kak fida) terima kasih ya kak fida kongsi kan resipi dan idea akak tu..cayang akak..muah (bnyk kali) ekekekekkk


21-03-2009, inaku komen :

dulu penah gak tlintas klu buat kerisik guna kelapa kering agak2 mjadi tak...mana la tau kot2 rasa jd lain atau x kluar minyak ke... hehehe.. tp nmpaknya tuan rumah dh menunjukkan ketererannya, lps ni bleh la try.... as, nz kt mana?


21-03-2009, kak fida komen :

salam aludra...sori ye,lmbt jwb....bangkit kerisik tu sejenis cookie...biskut bangkit kerisik lah yg lebih jelas...ade kt dlm dapur akak....seperti yg as bagi tau kt atas tu..heheee...tq beri2 mach, as...muah (million2 xs)... :D


18-08-2009, as75 komen :

inaku.. maaf x perasan..as x terror mana pun, tapi kalau guna blend kering tu mmng akan sampai kluar minyak.. as NZ.. di Hamilton.. selamat mencuba ya Inaku..


05-12-2011, non_dayah komen :

Hehehe..baru ternampak resepi ni. Nak try buat esok, sebab dah janji dengan spouse untuk masakkan dia dengan family dia rendang ayam :) Thanks! - From California, USA


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu