Google+

oleh: ninna chan Kek butter sedap

Image017

simple je. sesuai utk org yg baru nak blaja buat kek. resipi dpd ibu... pasti akan jd kegemaran org tersayang. ^_- (yg dlm gmba ni, dh diubahsuai skit. tmbah pewarna)


Created on : 09-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ninna chan




Bahan-bahan ( sebiji )

  • 2 cawan gula halus
  • 2 X 250g butter
  • 6 biji telur ayam sederhana besar
  • 2 camca teh esen vanila
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan susu pekat manis

Cara-cara

  1. Mula-mula, masukkan gula n butter ke dalam mangkuk adunan n gaul sampai sebati.
  2. Then, masukkan sebiji telur n gaul sampai telur kembang. Bila dah kembang, msuk lagi sebiji. Ulang proses ni sampai semua telur berjaya dimasukkan.
  3. Tambah esen vanila n gaul lagi.
  4. Masukkan pula tepung naik sendiri n gaul.
  5. Then masukkan tepung gandum, gaul lagi smpai rata.
  6. Last but not least, masukkan susu pekat manis. gaul sikit lagi, then boleh la masukkan adunan dalam loyang. (P/s: jangan lupa sapu loyang dengan butter dulu supaya kek tak melekat pada loyang =)
  7. Bakar dalam oven pada suhu 130 djh celcius slama sejam atau sehingga masak. (kalau nak tgk dh masak ke blum, cucuk tgh2 kek dgn hujung garfu. kalau takde kesan adunan terlekat kat kek, dah masak la tu ^_^)
  8. ha... senang je kan? slamat mencuba!!! ^_^

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00937
11-03-2011
ni lah hasilnya..tq 4 ur resipi yerr..
Laporan oleh: rapizah zamzam

Komen (13)

10-12-2008, ida mazlan komen :

Gambar kek menarik, bahan-bahan resepi ringkas, insyaallah akan cuba.Terima kasih banyak-banyak.


10-12-2008, zhiela_85 komen :

ninna, sy nak tanye 2 x 250g butter maknanya 2 bks butter la?dan satu lagi tpg naik sendiri awak guna jnis yg mcm mn ek?maafla..byk tanye la plak...nak cuba gak..sbb bhn2 ada ni..cuma butter n tpg naik sendiri tu je yg xde...


11-12-2008, ninna chan komen :

To ida, cubala. insyaAllah, takkan menyesal. =)


11-12-2008, ninna chan komen :

To zhiela, aah, 2 X 250g butter maknanya 2 buku butter saiz biasa. tp ada jgk butter yg 1 buku butter pn dh 500g. kalau terbeli yg tu, guna 1 je la =) tepung naik sendiri tu tak ksh yg mn2 pn. stakat ni sy dh pernah guna 2 jenis tpg. blue key n nona. takpe, jgn segan2 utk tanya. slagi sy bole bantu, insyaAllah sy bantu ^_-


03-05-2010, Gee 2010 komen :

muah...gayanya sedap insyallah esok atau lusa saya akan buat.Tq so much ye


14-02-2011, resepi kesukaan saya komen :

simple kek. Insyaalh sy akan cuba. Thanks kerana dpt kongsi resepi ni


12-03-2011, srikaya komen :

Ninna, tak payah masuk b.powder masih naik cantik ke? Senang resepinya kena try ni, thks for sharing.


12-03-2011, suri mohamad komen :

resipi ni sama dgn resipi turun temurun keluarga suri la... cuma kami dah guna tep naik sendiri semuanya... mmg sedap .. :) n biasanya suri bwt separuh ajer dari resipi ni...


12-03-2011, DayLynn komen :

Hye...nk tanya sket...gaul sebati gula n butter tu xperlu sampai kembang yer...after masukkn telur br pukul smpai kembang yer... thankzz...


25-05-2011, Mieeya komen :

thanks tuan punya resepi. mmg sedap sangat2. family semua suka. mieeya ubah cikit2 ngan letak almond, letak koko. ada juga kawan2 kat opis mengoder. hihihihii yummy yummy. tak tau nak upload pic mcm mana.


25-05-2011, syimma komen :

~ mieeya .. kt bwh pic resipi tuh ada tulis laporan ... klik kt situ ... nnt bOle la msuk kn pic .. gdluck


26-07-2011, annis komen :

a'kum...sy org baru nie...nk tye klo sy tak nk letak susu pekat bolek ke?? kek jadi ke camne????musykil


26-07-2011, annis komen :

sorry t'tinggal nk tye nie cawan kita nk pakai cawan besar mane??????? klo guna timbang x leh ke? asenye pakai timbang lagi senang kan....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu