Google+

oleh: Sharm1969 Kek Lobak Merah

Dsc00576

Resepi Majalah Sajian Citra-Koleksi Nona


Created on : 09-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Sharm1969




Bahan-bahan ( Loyang 4 segi-6" )

  • 125 gm mentega
  • 120 gm gula kastor
  • 4 biji telur (gred B)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 50 gm lobak (diparut)
  • 50 gm kacang walnut (tumbuk jangan halus sangat)
  • 175 gm tepung naik sendiri

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  2. Telur dipukul berasingan dalam mangkuk lain hingga kembang
  3. Masuk telur sedikit dalam adunan mentega. Pukul rata.
  4. Masukkan tepung, lobak merah dan kacang walnut, gaul rata.
  5. Masukkan adunan dalam acuan dan bakar selama 45 minit dalam suhu 180 C.
  6. Tunggu sejuk, potong, bagi suami dan anak-anak makan. Panas pun SODAPPP..Kalau ada baki jangan lupa bawa ofis. Seronok tengok member makan. Kembang hati. Cuba jangan tak cuba kek lobak yang simple ini.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (1)

Snv32317
13-06-2009
Memang dah lama nak buat tp tak berkesempatan la. Ni buat ganti dgn gula perang & kismis sbb barang tak cukup. Sedap & bawak gi opis, member2 suka. Tq share resepi yerk! :)
Laporan oleh: aludra

Tq gak aludra kerana mencuba resepi kek ini....


Komen (12)

10-12-2008, army's wife komen :

hehe bule lah saya nak buat utk mum-in-law.. aritu sama2 penah buat tp tak bape jadik la. bule try recipe nih. ;)


10-12-2008, Sharm1969 komen :

Cube tau jangan tak cube, saya buat sekali terus jadi, seronok sangat.


24-01-2009, sari71 komen :

boleh tak teman ganti walnut dgn badam tumbuk dan kismis? kek ni biasanye bederai bila nak potong, agaknyelah camne nak bagi padat dan licin?


31-01-2009, Sharm1969 komen :

Salam sari71, maaflah saya lambat edit. Cubalah mungkin boleh. Sebab kalau kita tengok yang lain-2, kadang-2 pun tukar bahan, try and error. Nanti awak buatlah lapuran. Saya baru buat sekali tapi kalau tak salah texturenya okey.


31-01-2009, Sharm1969 komen :

Salam sari71, maaflah saya lambat edit. Cubalah mungkin boleh. Sebab kalau kita tengok yang lain-2, kadang-2 pun tukar bahan, try and error. Nanti awak buatlah lapuran. Saya baru buat sekali tapi kalau tak salah texturenya okey.


06-04-2009, aludra komen :

Sharm, lobak tu diparut ajer ker? Tak payah celur yek?


08-04-2009, Sharm1969 komen :

Hai aludra, maaf lambat mengedit. Kalau ikut resepi dalam buku tu, tak perlu dicelur, parut dan terus campur di dalam adunan. SELAMAT MENCUBA.


13-06-2009, Ekieyna komen :

Nak try resipi ni la lak..Aritu dah uat carrot cake ni..tp Muak..berminyak skit...Tapi rasanyer da sedap jugak.. Yang ni mesti lagi sedap kot..sbb nampak x da berminyak sgt.


16-06-2009, Sharm1969 komen :

Hi! Ekieyna..cuba jangan tak cuba.


18-04-2011, nurfazila_zakaria komen :

haha.kita nak trylah malam ni...nyum2.cam sedap jer (^_^)


07-10-2011, iqa_karim komen :

nak wat malam ni nak bagi for kenduri cousin heheh hoe jadi lah...thanks sis


27-03-2014, manis_u komen :

macam mana nak menghasilkan kek lobak yang lembap tidak bederai


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd