Google+

oleh: minami133 Ayam BBQ

Dscf5020

resepi ayam bakar yang paling sedap yang pernah saya cuba dan ingin berkongsi dgn rakan2.. pasti menjilat jari!


Created on : 08-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 2.0kg ayam
  • 1 biji bawang besar (kalau bawang tu bersaiz kecil, guna 2 biji)
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai
  • 1 sudu besar serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 cawan gula

Cara-cara

  1. Potong ayam mengikut kesukaan anda. Jika potongan tersebut besar-besar, kelar-kelar sedikit supaya ayam cepat masak. kemudian, bersih dan tos ayam tersebut.
  2. Kisar semua bahan-bahan di atas sehingga hancur.
  3. Masukkan bahan-bahan kisar tersebut ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam.
  4. Perap ayam tersebut 1 malam atau 2-3 malam di dalam peti ais.(lagi lama perap lagi sedap!)
  5. Bakar ayam di atas bara api atau dapur gas sehingga masak. Selamat Mencuba!








Laporan Masakan Bergambar (7)

Ayambakar
30-12-2006
boleh tahan.. sedap jugalah..
Laporan oleh: yani

lg sedap kalo dimakan dgn kuah kacang..=)

Dsc00006
10-06-2007
First time buat ayam bakar..sedap, bleh buat lagi.
Laporan oleh: yanc78

tq mencube resepi ni.. kalo sedap bole bg tau kawan.. hehehe

Dsc02301
28-12-2008
bbq di tepi tasik.. nyaman dan selesa.. disamping gelak tawa dan makanan yg abis licin..
Laporan oleh: fubai

amboi2... mmg syok makan ramai2 nih... tambah selera...

Dsc04125
13-04-2011
really recomended! i perap 2 mlm, sgt sedap, wat utk bbq br2 ni!! i perap juga dgn daging & rasa cam satay... lps ni kna wat kuah kacang la.. btw i tambah jus limau (1 biji).. thanks 4da recipe:)
Laporan oleh: mammaolyn2010

wow~ nampak sedap betui!

Dsc01317
01-06-2011
Terima kasih atas resepi Ayam BBQ yg sedap. 1st time buat ngan hubby n boleh dikatekan memang sedap. Tetapi tu yg 2 hari perap coz tak sempat nak bakar...
Laporan oleh: Norza80

lg lameper

Img_6118
18-01-2012
dah try! mmg sedappp!! tq for the recipe!
Laporan oleh: amatuer_cook

sama-sama ^^

Dsc02672
30-04-2013
yummy...sedap hingga menjilat jari, guna pemangga ajaib hihi..mudah dn cpt, timekacihh minami :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (59)

17-01-2007, junjs11 komen :

dah buat semalam for dinner..side dishes..with coleslaw n mashed potato..best jugak..tq


18-01-2007, minami133 komen :

kitorg bese gune resepi ni kalo buat barbecue ramai2.. mesti licin punyer..


26-01-2007, ADILLA komen :

kalu bakar dlm oven blh dok.sy minat betul dgn ayam bakar.


26-01-2007, minami133 komen :

ADILLA.. boleh ajer.. tp tak sama rase kalo dibakar gune arang. i bese bakar gak dlm oven, nak senang..


22-03-2007, shyeye komen :

kalo utk budak2 agak pedas x sbb ada serbuk cili? agak2 kalo nak wat utk 15org bape ekor ayam ek cukup kenyang. nak way bbq bln 5 nnt tp x pernah wat ramai2 sgt. takut x cukup la.


27-03-2007, beyoncelie komen :

thank nak try nie...cam sdap je


10-04-2007, kelly komen :

kak, org nk kukus ley x? jadik pe ek?


30-04-2007, Jijoet komen :

kalau kukus agaknya jadi tak sedaplah kot.......


10-06-2007, minami133 komen :

shyeye.. lame tak check komen kat resipi nih.. hihihi.. dah lepas bln 5 dah, so camne? dah try ke? kalo 15 org mkn bese saye buat 4 ekor ayam (sekor sekilo).. insyaallah cukup..


10-06-2007, minami133 komen :

beyoncelie.. dah try ker..


10-06-2007, minami133 komen :

kelly... mane sedap kalo kukus.. kalo bakar bau naik bau


11-06-2007, Rahmawati komen :

minami..bole ajar x cam ne nak bakar dlm oven..ayam tu nak dibungkus ngan aluminium foil ke..


27-06-2007, dakdeng84 komen :

sedap....jgn x cuba..


08-07-2007, minami133 komen :

rahmawati.. i kalo bakar dlm oven tak bungkus dgn aluminium foil pon.. bakar camtuh ajer..garing, sedap! tapi kering sket la ayam tuh, sbb air ayam banyak turun.. kalo xnak kering sgt, before kuarkan siram perencah perap ayam tuh.. then bakar kejap, angkat. kalo gune aluminium foil, hati2 ader aluminium foil yg tak bole gune dlm oven.


08-07-2007, minami133 komen :

dakdeng.. mane gambar ayam u masak?


15-07-2007, mus komen :

minami...cuba tambah sikit air asam jawa ataupun jus limau nipis...lagi terangkat. mus memang selalu buat mcm ni, resepi dr kakak...ayam boleh juga diganti dgn daging, perap semalaman..memang sedap..


19-07-2007, FADZILAH ZAM komen :

INGAT NAK CUBA GAK LE..... NANTI KLU DAH CUBA BLH BAGI KOMEN BANYAK KIT


17-08-2007, Elia Zainudin komen :

macam best jerr nak cuba gak lerrrr nanti bulan puasa boleh buat resepi nieeee


07-09-2007, farishaikal komen :

wow memang sedapppp.....rugi kalo tak cuba


07-01-2008, Faridah1 komen :

Memang sedap. Dah 3 kali buat... First time buat, perap 2 hari dlm peti ais... Saya tak bakar kering, bagi dia basah2 skit, so daging ayam jadi "juicy". Makan ngan "smash potato":) ngan coleslaw resipi dr website nih gak Memang sedap, thxs minami.


12-01-2008, minami133 komen :

farishaikal, faridah... tq mencube resipi ni! i dah lame tak buat bbq ni start musim sejuk kat sini... tak bole bakar kat luar, sejuk maaa....


16-05-2008, khairina_91 komen :

thn lpas skoola sya ade buat p'tdingan memasak...sye cube lah respi ayam nie...ramai yg kate sedap...dpt tempat nombor 2...ok lah tu...time gi PD mandi2 kat sana pon family sye suruh sye buat ayam nie....sedap sgt smpai x cukup...


23-07-2008, minami133 komen :

khairina... yeker awak dpt nombor 2.. tahniah... lps nih bole cube resepi2 yg kat dlm nih lagi.. byk lg yg sedap2..


23-07-2008, zila66 komen :

wahhh...sedapnye....ayam bbq..minami..klu bakar dlm oven ayam tu kering mcmne nk bagi lembabkn....


30-12-2008, fubai komen :

sedap.. itula komen rakan2 yg melicinkan makanan mlm bbq aritu. tapi saya rasa mcm manis sket. xpe.. yg tu lain kali bleh adjust. x saba nak tgu mlm bbq yg seterusnya...


08-02-2009, hadi komen :

sedap nya..tapi kalau nak perap guna sos bbq n sos black paper je bleh tak..?sedap ke?


23-03-2009, raimee@streamyx komen :

minggu lepas saya ada buat jamuan harijadi,so saya cubala minami punya resepi nih..tp macam tak caya jer..ramai org tanya..cam mana buat resepi nih...bestttt.ni kira baru kali pertama cuba resepi ni dalam kuantiti yg byak gak la.t.q Minamil


11-06-2009, minami133 komen :

resipi ayam bbq buat zaman bujang2 dulu... ramai yg suke resepi nih... sbb tu nak share ngan org lain...


07-11-2009, sinha komen :

akak serbuk cili tu camane..? mane nk dapat..? if masuk oven, bape minit ye..? tx nak try la cuti sem nanti.. hehe..


12-11-2009, JLR 3756 komen :

hari raya lepas saya ada buat bbq.baru first time buat kan, jadi bnyk bahan tak masuk...itu pun habis dimakan!!!tkde pulak komen tk sedap.rya haji ni nk buat lagi...sya nk cuba resepi nih lah...nmpk mcm best!!!


13-11-2009, mrs_aswhat komen :

thanks 4 da recipe....sy pun dah try...best gak...nanti bbq nak guna resepi ni plak


01-12-2009, minami133 komen :

sinha... serbuk cili cap adabi ker... alagappas, baba semua ader.. nak letak cili kering pon bole gak... tak nak letak pon bole gak! rasa macam sate sket kalo tak letak... kalo masuk oven, suhu 200 bakar 25minit pastu balik ayam pastu bakar dlm 30 minit lg.... kalo suka garing, tambah lagi masa... bakar dlm oven kurang juicy sbb air ayam turun semua...


01-12-2009, minami133 komen :

JLR 3756 ... no plat kete ker?... cuba lah resepi ni, kalo sedap bg tau kawan...


01-12-2009, minami133 komen :

mrs_aswhat... tq cube resipi ni... tetiba teringin pulak nak buat bbq... erm, tp kat luar dah sejuk nak bakar2 ayam ni...tunggu jelah summer yg akan dtg


21-12-2009, menantu mama komen :

mmg best resepi nie, i bt bbq ms picnic ari tu..cuba la..


25-12-2009, wiramaru komen :

yeah..penyelamat ak! nasib baek ad resepi ni, xpayah minta mak..hehe..lusa nk buat nih..thanks


29-12-2009, boeyz_mafia komen :

klu bakar atas pan,leh x??


30-10-2010, nurul asyida komen :

baru jmpe....he3... sy nk try la rcpi ni..:) mtk izin ye nk copy n simpan lam buku resipi sy (tok kgunaan sndiri je)... tkot lupa nti.... tenkiu... harap izin ye~ :-)


20-12-2010, himawatiey komen :

betul ke 1 cawan gula...xmanis ke


24-12-2010, eytazey komen :

mmg dok pikir nak wat cmni... nak confirm jer... bhn dh de.. bbq cuti krismas ngan famili kl...


28-12-2010, nan_senn007 komen :

Gerent sedap resepi nie.. Pasti.. Tapi lau nk sedap lg cbe BBQ ala western..huhu~


28-01-2011, siti dzahirah komen :

saya baru nak cuba yg lain komen sdp resepi nie.tp saya nak ubah sikit .saya nak guna madu leh


24-02-2011, Linda Kadri komen :

cam best jer resepi ni....nk try gak r...:)


20-03-2011, Qaiser Aziem komen :

nak tanyer.. law nak wat utk 3 ekor ayam.. bahan nyer tuh kne ganda kan 3 kew.. or bleh gnew bahan yang sama je kuantiti nyer nak wat sekor ayam tuh.. konpius.. hehe


21-03-2011, ms_fiza komen :

Thanks tuan Resepi... ptg semalam sy buat.. JADIK & amat2 besh.. en,hubby request nak lagik.. =)


21-03-2011, karambit komen :

lazat


14-04-2011, cute4076 komen :

tgk resipi mcm senang je..nak cuba la..klu bakar ayam nie,mau 1blok telan air liur.hehehe...


01-05-2011, beeyone komen :

tanya sket...kalo nk perap n ltk dlm peti sejuk tu..letak bahagian beku atau yg bawah tu??


15-06-2011, faizati komen :

salam.. klo nak peram selain ayam mcm daging,sosej ngan udang boleh x?


23-06-2011, aqiela86 komen :

Salam..dh try resipi ni.memang sedap...thanx minami 4 ur share,,


08-09-2011, matun's komen :

knp nk kena perap lame sangat... kalo 2~3jam tak boleh ke???


18-09-2011, firnass komen :

sedap. perap semalam utk potluck bersama jiran2. tak sabar nak kasi jiran mkn malam ni. saya guna 4 ekor ayam so gandakan 4 bahan-bahannya. lagi lama perap lagi sedapkan.


19-09-2011, pavillion komen :

nak cuba for big party this saturday nite...hrp2 jd la...huhu


14-10-2011, sitifairuz88 komen :

salam..bln 11 nie sya ade wat reunion ngan kwan2..lebih kurang dlm 20 org mcm tu..plan nak wat bbq..ayam nak brp kilo ek sya pilih chicken wing..first time nih nak wat ayam bbq sendiri..hope dgan resipi akak bg nie blh la bantu sya..hehe


27-10-2011, nabhiha komen :

mlm esok nk bbq ngan family..dah siap perap ayam dgn resepi ni..cuma agak waswas 1 cawan gula..? tp sy ikut dlu..tgkla cmane..:) thanx minami..


09-11-2011, shimashi komen :

banyak nya gula .tak manis sangat ker !!!


02-06-2012, Lanang komen :

ha nak cuba dulu...


09-10-2012, ilyana.hasan komen :

dh amik resepi. blik kje nk beli bhan2 n perap. sok ptg hubby ajak mmber memancing sambil BBQ kt tepi laut. harap2 resepi ni menjadi. insyaallah.


09-10-2012, ilyana.hasan komen :

lupa nk gtau lk, thanks minami. hihi...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu