Google+

oleh: kak fida ♥Kek Mentega Tanpa Telur™

Eggless_butter_cake

kek yg lembut dan lembab di dalamnya walaupon tanpa telur.


Created on : 04-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( loyang 9x6 inc )

  • 225 g tepung gandum* - (2 cwn rata)
  • 1 sb baking powder*
  • 175 g mentega - (3/4 buku)
  • 1 sb madu
  • 1 sk esen vanilla
  • 125 g gula halus
  • 150 ml susu segar - (10 sb)

Cara-cara

  1. Eggless_butter_cake_1
    Ayak bahan bertanda*.Dalam mangkuk mixer,pukul mentega,madu dan esen hingga sebati.
  2. Eggless_butter_cake_msuk_gula
    Masukkan gula dan pukul terus hingga kembang.
  3. Eggless_butter_cake_gebu
    Masukkan susu berselang-seli dgn campuran tepung dan pukul terus hingga sebati.
  4. Eggless_butter_cake_dlm_lyg
    Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan di gris,ratakan adunan dan bakar hingga masak pd suhu 170C selama 25-30 min atau hingga keperangan.
  5. Eggless_butter_cake_siap_bkr
    Biarkan kek didalam loyang selama 15 min.
  6. Eggless_butter_cake_redai
    Balikkan kek atas redai kek untuk disejukkan
  7. Eggless_butter__cake_saji
    Siap untuk disajikan.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (12)

Kmentega
11-01-2009
sekali sekala makan kek tanpa telur ni sedap jugak...saya buatkan tuk makcik..dia tak leh makan telur...kita yg makan telur ni pun tumpang dua tiga kaki jugak...kekkeke..tq ye kak fida sebab kongsi resepi..:)
Laporan oleh: quinnie

baik ati quinnie ade ingatan utk buatkn mkcik yg tk leh mkn telo...klau akak ade same,akak nk tompang semngkok jer,tk bnyk..heheee....tq quinnie krane mencube... :D

15012009522
15-01-2009
jaga2 panas.panas.panas.kena tgn nnti melecur. jemput mkn k fida. emmmm lembutttt. letak stoberi emulco, budak2 suka.
Laporan oleh: baya74

jempot...silekan...jgn malu2..hihiii...boh stoberi emulco makin lah harum serumah...tq baya krane mencube.... :D

Snv31706
26-03-2009
Ni semalam nak buat kek, tp telur tak der, nasib baik ada resepi kak fida. Bawak opis tadi.. sekali jalan jer licin. Tq kak fida.. sodap!
Laporan oleh: aludra

tq aludra krane mencube...masih ade jugak resipi2 lain yg tk gune telur...kene bongkar dapur akak lah...heheheee.... :)

Kek_mentega_tanpa_telur
26-05-2009
Salam k.fida,best la kek akak ni,sy tmbh stoberi emulco sket.Anak2 suke.2 ketul tu utk akak.TQ k.fida
Laporan oleh: Lina_pg

salam jugak buat Lina,tq krane mencube...tapi 2 jek utk akak...uuuwaaaargh!!!...nk 4 nk 4 kutul...nk jugak! nk jugakkkk!!! :O

Picture_073
30-05-2009
Salam...sedap kek ni Kak Fida. Ni adalah first kek yg saya try dari MyR. Cuma hubby komen rasa dia tak mcm kek(ntahlah rasa mcm mana). Anak2 pun suka sbb saya tambah choc emulco. Tapi ada ralat sikit lah Kak Fida..apasal kek saya ni tekstur dia tersangatlah gebunya(mudah hancur). Atas dia pulak rangup(may be related to gula kut sbb saya lupa nak blender dulu, mentega dah kembang tapi gula belum hancur habis(pakai tangan saja sbb mixture tak beli lagi...hubby yg tlg pukul!). Lagi satu masa saya nak terlungkupkan kek dari acuan,3/4 aje yang keluar cantik,lagi 1/4 terlekat kat acuan, sudahnya jemput mcm makan nasik le jawapnya tapi sedap gak makan nasi kek nih hi..hi..hi..Harap Kak Fida sudilah menjawap kemusykilan dari saya ni & tq sbb resepi kek ni best!:)
Laporan oleh: Cik Anie

w.salam Cik Anie...trima kasih krane telah mencube... :)...akak jwb komen Cik Anie kt bawah jer yer.... :)

Photo0327
09-06-2011
kek ni mmg sedaplah kak fida..sgt2 moist..bau pun wangi je.. ssuai sgt dgn sya yg xboleh mkn telur..thanx 4 the great recipe.. =)
Laporan oleh: Ila.fairuz

mekaseh Ila fairuz krane dh mncube...leh ler cube rcp2 lain yg tk gune telo ade dlm dapur akak yer... :)

Photo0341
15-06-2011
salam kak fida..ila buat lg kek yg sedap ni.. baru je kuar oven ni.. merekah sikit tp rasa cnfirm sedap.
Laporan oleh: Ila.fairuz

w'salam Ila.fairuz...waaahh...bau wangi kek lagi ler umah Ila yer...heheee...mekaseh yer krane rajen mncube.. :)

Rimg0006
15-12-2011
Buat sebagai mini cupcake dpt 24 biji. Tambah choc. emulco. Sedap & gebu. Thanks fida for the receipe.
Laporan oleh: mrs ooi

mesti bertmbh harum ketika membakar yer...mekaseh mrs ooi krane sudi mncube... :)

Img-20120619-00742
19-06-2012
thank kak fida. kek posing dalam oven gitu. naik cantik :)
Laporan oleh: lieafiezazally1806

hrp2 lps kluar dr oven ttp menarik gitu..heee...mekaseh lieafiezazally krane sudi mncube... :)

Photo0340
13-05-2013
ni hasil dri sy....still mggunakan bhn yg sma tp sy ubah ckit cra buat dia dgn mggunakan blender x guna mixer...alhamdulilah mjdi jgk...sedappp...tq...
Laporan oleh: shasha80

mekaseh shasha krane sudi mncube...alhamdulillah..bleh ler teruskn dgn care yg sesuai jika mencube lagi yer... :)

20130527_180908
28-05-2013
thanks kak fida resepi yg sgt mudah..keknya sgt moist..sedap..tp next time buat nk kurangkn sikit gula..
Laporan oleh: ashypink

alhamdulillah..mekaseh ashypink krane sudi mncube...jgn lupa lebihkn manis dlm senyumn...heee.. :)

20130527_174525
28-05-2013
ni gamba sebelum potong hehe
Laporan oleh: ashypink

mmm mesti puas wat mkn sekluarge... :)


Komen (36)

04-12-2008, ebertna komen :

helo kawan...bagusnya ada recipe begini..sesuai utk yg nk kurangkn berat bdn n yg vegetarian / x mkn tekur. Rasanya susu tu yg tlg bt kek jd lmbt,kan.


04-12-2008, kak fida komen :

hai ebertna...klau mentega tu jugak boleh diganti majerin,mmng betul ebertna..susu yg melembabkan kek tu dan jugak baking powder yg 1 susu besar jugak melembutkan kek ...ketika mmbakar kek akan berbau seperti kek buah begitu jugak dgn rasenye sbb ade madu dan esen vanilla...


24-12-2008, sua_sue komen :

sesuai untuk anak yg allergik telur...thanks k fida...


24-12-2008, kak fida komen :

ade jugak resipi2 kek lain kt MyR ni yg tk pakai telur....sue boleh lah cube utk anak2 smpena cuti skola ni....tq....


11-01-2009, ann melati komen :

ann nk cuba la kek nie,mst best


11-01-2009, ann melati komen :

k.fida x ltk madu blh x/


11-01-2009, kak fida komen :

salam ann melati...klau ann nk buat kek ni tapi tk nk ltk madu...boleh...tapi semase mmbkr,baunye tk seharum klau kite ltk madu dan mungkin rasenye seperti kek mentega biase jer....slmt mencube ann...tq...


15-01-2009, nurnikisha komen :

baru pas bakar kek niiiii...wangiiiii sgt bau...nampak cam sedappppp sgt..hahhahah..tapi tak leh rasa lagik coz panas..tapi mmg jadik cantik laaaa..thanks kak fidaaaaaaaaa..:)


15-01-2009, nurnikisha komen :

dah rasa dah kak fidaaaa...syedappppp sgt..ihikss..sukerrrrr..:) actually kish buat dlm btk cup cake n instead of guna vanilla essence kish gantikan dgn pekatan sunquick nak kasik rasa oren n tambah choc chips jugak..alhamdulillah jadik..anak kish yg selsema tak selera nak makn pun kish tgk bukan main selera lagik mkn..thanks again kak fida..n pada kwn2 yg tak try lagik..try la..tak rugi..senang lak tuh!!:)


15-01-2009, baya74 komen :

salam nurnikisha. menggoda ya? x blh jd ni. nak gi dapur lembutkn butter dulu, pastu br blh buat kek. tunggu kak fida.....


15-01-2009, kak fida komen :

salam nurnikisha...sronoknye dengaaaaarrr...kek menjadiiii....trimakasih nurrr...siap promote lagik...heheee....kek mentega tanpa butter atau dgn butter mmng boleh diubah-suai sbb adunn kek mentega ni cume asas kek aje...bubuh dlm paper cup mmng memudhkan lagi,tk pyh nk potong2...lagi sronok klau dpt lihat hasil kek yg nur buat...tapi tk pe...len kali agaknye ye...trima kasih skali lagi nurnikisha krane dh mencube... :D


15-01-2009, kak fida komen :

baya...akak nga nunggu...niiii....jgn tk jaaaaadiiii.... :)


15-01-2009, baya74 komen :

dah siap kak, tu ha kat atas tu. punya la x sabar nk mkn , potong ms panas2, hancur.kehkehkeh.... dh sejuk ok. cantekkkkk


15-01-2009, kak fida komen :

trima kasih skali lagi baya krane mencube...puas hati klau buat ape sume menjadi ye...bnyk anta laporan mskn ari nii,baya...rajin btol.... :D


16-01-2009, baya74 komen :

nk pikat ati hb & anak2, kena la rajin kak. dh nama pun org dapur. sesuaiiii....( anak sulung punyalah tepikat dgn mskn ibunya, smpai overweight)


16-01-2009, kak fida komen :

salam baya...betol tu ,nk mkn kene rajin tapi kesihatan pon nk kene jaga ye baya.... :)


16-01-2009, nurnikisha komen :

hahhahah..KAK BAYA..tergoda ek ngan promosi kish tuh???hahhah..tul tak kish cakap..tak rugi cuba..syedapppppkan..:) KAK FIDA...kish ni selalu berangan nak upload hasil masakan kat sini...tapi tak pernah berhasilll.paham2 jek laaa...anak ni kkecik2..huhu..asik nak kacauuu jek mak dier..tu lahnyerr..anyway..thanks kak,resepi akak byk yg kish dah cuba n mmg sedap2 lah kak :)


16-01-2009, kak fida komen :

salam nurnikisha...tk pe lah...tk dpt antr laporn mskn pon tk per...setakat bagi komen pon ok jugak...dn slmt mencube resipi2 kt MyR ni yer nur dan msk sedap2 utk famili... :)


30-01-2009, poo komen :

kak tq ada resepi kek tak ada telur, pasalnya 1 minggu 3x sy vegiterian. Sy buat kek ni ok sedap & mudah, sy nak tanya blh tak kak bg sy sukatan guna cawan...pasalnya kek ni kecil & tak puas makan. Tq sekali lagi, harap lepas ni ada bnyk lg resepi kek tanpa telur.


30-01-2009, kak fida komen :

trima kasih poo krane mencube...nnti akak beri sukatan gune cwn ye...rasenye ade bnyk lagi resipi2 kek yg tanpa telur kt MyR ni...poo nk kene rajin lah belek2 MyR ni ye...tq... :)


26-05-2009, Lina_pg komen :

kak fida, 4 ketul elek, 2ketul tu jer sempat posing.Nnt len kali kita wat kasi 4 ketul ye!


26-05-2009, kak fida komen :

Lina...4 kutul yillek ?? ok ok..amma...amma...len kali wat lagi dh boleh bagi 6 kutul...heheee...many many tq Lina...rumber nandriiiik... :D


30-05-2009, Cik Anie komen :

Kak fida, saya tak letak madu, okey kut..tapi mmg betulla..bau tak mashukkk...


30-05-2009, kak fida komen :

Cik Anie...trima kasih skali lagi krane dh mencube dn kek ini menjadi yg pertame kt MyR ni Cik Anie cube...tapi akak pon musykil jugak nih...bhn2 dan care2 siap gmbr akak serta kan...mcm mane Cik Anie buat boleh jadi cenggitu yer....dlm step 4,loyang dialas dn digris...tapi mcm mane pulak kek Cik Anie boleh melekat smpai 1/4 bahagian...lagi satu dlm bhn2, gula akak gune gula halus tk perlu dikisar gule tuh...wlaupon kek ini hanye gune 1 sb madu tapi baunye mmng wangi ketike mmbkrnye tapi tk pe jugak klau Cik Anie tukar pd choc. emulco klau anak2 dh suke...mungkin jugak care Cik Anie mengadun care manual atau pon masaalah berlainan oven???...hrp2 Cik Anie tk serik dn jgn mrh sebaliknye akak pulak yg bnyk bertanye..sbb komen2 kwn2 kt atas tu sume ok2 aje...ppon akak kagum dgn Cik Anie and partner yg sporting mmbuat kek bersame...heheee....Tqtqtq skali lagi Cik Anie dn hrp tk serik utk mencube lagi yer... :D


31-05-2009, Cik Anie komen :

Terima kasih kerana Kak Fida sudi gak respons. Kak Fida don wori, bab serik nak cuba mmg tak pernah ada, serik tu bila bab yg related ngan duit aje, klu bab nak try masak mmg tak pernah serik hii..hii..hii.. Wokey, saya akan try gak sampai hasilnya menjadik, mmg tak puas hati sbb dah sedap tapi tak cun pulak..package tak lengkap gitu...


05-07-2009, nat_rashid komen :

hi kak fida.. sy duk wat kek mentega ni....tungguuuuu..reportnyer!!!!


05-07-2009, kak fida komen :

hi nat_rashid...bile tengok laporn easy cheese dip,baru nk tanye kabr nat sbb dh lame tk dgr.....e'eh rupe2nye nat dh masok dapor akak dulu...heheee..ppon hrp2 nat sihat yer dn mnjadiklah kek mntege tuuu...... :o


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


15-12-2011, mrs ooi komen :

Buat 1/2 adunan shj tu lah dpt 24 biji.


25-01-2012, msapphire7 komen :

salam.. masa anak saya bersunat baru ni saya tercari2 resepi kek tanpa telur.. banyak resepi kek coklat.. dah jemu makan kek coklat, maka terjumpe resepi kek butter ni.. saya letak blueberry sket.. mak oiii! mmg sedap kek ni.. tq utk resepi ni.. laju dibedal slps kuar dari oven::)


18-05-2013, kak fida komen :

mrs ooi..ma'af ler bnyk2 yer...akak baru prasn laporan mrs ooi..mekaseh skali lagi krane dh mncube...1/2 adunan dpt 24 biji dh kira bnyk utk klurge yg tk ramai...mekaseh lapornnye yer... :)


18-05-2013, kak fida komen :

salam msapphire7...alhamdulillah...mesti lebih sdp yer klau dh dicmpur blueberry atau ape je buah yg sesuai...mekaseh yer krane rcp ni jadi pilihn utk anak yg bersunat tuu dan ma'af yer sbb akak lmbt bls komen... :)


02-06-2013, ainul84 komen :

kak,nape mcm kat bawah kek sy jd mcm koko..nak kata tak masak cucuk dgn garpu kering plak..ni sy try panas balik la kek tu..dah la janji nak kasi kwn2 kat opis makan..adooooiii


05-04-2014, Mashitah94 komen :

kak fida...sy da try resepi ni pun same gak x jadik...sedih gilerr...huhu :'( kes sy same mcm Cik Anie..ade adunan melekat kat krts minyak tu..kek berderai bila disentuh....help....


06-04-2014, kak fida komen :

ainul84..ma'af akak lmbt bls komen sbb trlps pndng...tk pasti nape bleh jadi mcm itu, bhn dn care2 dh siap akak beri...mungkin lain oven lain suhu kepansnnye, nk kena faham jugak ragam oven masing2...apapon mekaseh krane dah sudi mncube...hrp tk serik utk mncube lagi... :)


06-04-2014, kak fida komen :

Mashitah94...ma'af ler klau kek yg siap tak sempurna jadinya..seperti yg akak terangkn pd ainul84 jugak, mungkin lain jenama oven lain suhunye...care2 dh akak tunjuk dgn detail tk dpt akak nk agak mana silapnya...cuma 1 lagi cara utk mengelakkn kek dr melekat, dgn menabur tepung sekeliling loyang setelah digris sebelum menuang adunan ke dlm loyang...cara ini jugak boleh memudahkan kek yang dah msk dikeluarkn dr loyang...mekaseh krane dh mncube..hrp tk serik utk mncube lagi... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu