Google+

oleh: Ms Oreo Apam Balik

Apam_balik

Resipi apam balik tradisi, sedap & mudah disediakan.... anak-anak pasti suka....


Created on : 08-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ms Oreo




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!








Laporan Masakan Bergambar (71)

Apam_balik
08-12-2006
rasa dah ok tp rasanya tak yah letak pewarna baru gaya apam balik kat pasar malam kut
Laporan oleh: dyna
Apam_balik_zeera
12-12-2006
Tak menjadi sgt mcm yang jual tu sebab saya buat tipis ajer... tapi rasa dia sama mcm yang jual tu juga.. ;-)
Laporan oleh: zeera
Apambalik
09-03-2007
senang rupanya wat apam balik ni..
Laporan oleh: yani
Dsc00680
14-03-2007
cukup puas hati rasa sama mcm kat kedai tu hubby & anak2 memang fav mkn tak puas....TQ
Laporan oleh: umida
Dsc00684
14-03-2007
Nana da coba da...ni la hasilnya! enak & gebu..hehehe TQ pada Puan yg empunya resipi ni.. ;-)
Laporan oleh: NanaSham
Picture_1088
15-03-2007
jun wat ni ptg semalam..mmg mcm yg org jual tu..hee
Laporan oleh: junjs11
23032007_004_1
23-03-2007
rasenye da sedap mcm kat kedai.. tapi hasilnye tak brapa cantik..
Laporan oleh: zara_klate
Dscn0788
26-03-2007
apam balik super kacang and super jagung, mcm yg kat kedai jer.
Laporan oleh: miza
Apam_balik
21-05-2007
selalu buat tapi bru ni ada kerajinan untuk buat laporan hehehehehe
Laporan oleh: umi_e
Apambalik_
25-07-2007
Dah buat petang smlm, best. Dublin xde jual apam balik, kenela buat sendiri. TQ pd tuanpunya resepi.
Laporan oleh: cindaibiru
Apam_balik
03-08-2007
sedap!thanks oreo..
Laporan oleh: qirah75
Apam_balik
06-08-2007
sedap.. mmg sebijik rase cam jual kat kedai.. cume rupe ajer yg tak cantik!kekekeh..
Laporan oleh: minami133
Apmbalik2
17-08-2007
dah cuba, sedap ..tq 4 the recipe
Laporan oleh: maisya
Apamblk
16-09-2007
2nd time buat apam balik.. bentuk ok sket dr dulu..hehehe
Laporan oleh: minami133
Dsc02298
09-01-2008
jadi... cuma xnaik sangat je. memang sedap & cam jual kat kedai... buat 2x. ni je yg ada tuk ambil gambar... yg lain kejap je lesap.... tq...
Laporan oleh: nieta399
Dscf1381
18-01-2008
TQVM Ms Oreo for the recipe.Buat pagi tadi for breakfast.
Laporan oleh: lemongrass
Img_1982
23-01-2008
buat kul 3pm tadi.menjadi,sedap,cam beli punya.
Laporan oleh: hunny
Apam_balik2
14-03-2008
Hehe...kacang tumbuk pakai lesung...besar2..tp abg kite ckp sedap..ape2 pon jeles tgk apam balik yani...:)
Laporan oleh: Cik^Mai
Img_1327
20-03-2008
Den guna kuali jerk..sedapp sangat..rasa cam tak caya den muleh wat ..tapi husband kata den punya Lempeng Terbalik..wakakkaka
Laporan oleh: lan_ieza
Image155
04-04-2008
apam ni kat hujung2 terhangit...haahha mak shira siap gelak lagi,..tapi hubby cakap sedap walaupun rupa apam ni tak cantik, esok tu dia suruh buat lagi....korang guna kuali apa nampak cantik je..? Yani tolong kasi tips sikit
Laporan oleh: shira0616
Kuih-muih_044
21-04-2008
dah lama buat..nie baru nak hantar laporan..aniwae memang sedap..tima kasih for the resepi..
Laporan oleh: intan_zabidin
Apam_balik
20-05-2008
yeayy dapat buat apam balik sendiri....sedapp lepas ni tak payah susah2 beli lg...
Laporan oleh: humyrah
Apam_balik
24-07-2008
dah cuba..sedap..anak-anak suka sangat..mazurah tambah coklat cip dalamnya
Laporan oleh: mazurah
Dsc00084
28-07-2008
dah cuba... jadi... ayah yg selalu komplen sy masak pun kata jadi..
Laporan oleh: shalaku
Pancake
30-08-2008
Laporan Masakan Yg ke 25......
Laporan oleh: syahmi
Img_6695
07-10-2008
alhamdulillah menjadi...trima kasih tuan empunyer resepi!
Laporan oleh: hana6877
Apmblk
18-12-2008
MMg sedap..x sangka daku bleh buat apam balik..anak2 yg mulanyer x gemor pun bleh mkn byk..yg ni buat kali ke bape tah..:)
Laporan oleh: arma
Imej007
01-01-2009
Adunan memang sedap,dahtu elok2 je utk makan maksu sekeluarga(4 beranak).Lepas ni x perlu tunggu pasar malam utk makan apam dah balik.TQ
Laporan oleh: maksu om
Apam_balik
03-01-2009
tak sangka dpt buat..hb kata mcm kat psr mlm..dpt 3 pcs..2 inti biasa..1 inti coklat rise..mmg sedap..TQ ya
Laporan oleh: Aziemas
05022009678
05-02-2009
rasanya ok. tp rupa x cantik. thanks ms oreo
Laporan oleh: baya74
P1000579
31-03-2009
best.. tak la teringat apam balik pasar malam.. heheheeh
Laporan oleh: juwitajamaludin
Dsc00151
04-04-2009
Apam balik yang pertama kali buat... anak2 suka makan...dapat tiga keping ikut resepi ni..tq..
Laporan oleh: marzam
Dsc03330
12-05-2009
Ms Oreo, tq so much... sedap apam balik nie.. dah masuk dlm list...
Laporan oleh: aymy
Img_4416
24-05-2009
buat lagik! tQ ms oreo!
Laporan oleh: hana6877
Dsc00160
24-05-2009
buat untuk makan satu family... best.... macam jual kat pasar malam..next time tak payah beli .. buat aje..
Laporan oleh: maria13
Image0104
02-09-2009
tadaaaa...siap apam balik...tengkiuu
Laporan oleh: ina_lyna
Apam_balik
14-09-2009
Dapat buat apam balik di Bahrain di bulan Ramadan al Mubarak... Alangkah enaknya! TQ ye tuan punya resipi..
Laporan oleh: okeed
100_5293
02-10-2009
Senang je rupanya buat apam balik ni, saya guna nonstick pan jadi tak cantik sgt le resultnya, kalau ada kuali khas utk apam bagus jugak, tima kasih penyumbang resepi
Laporan oleh: syari
Pb060037
06-11-2009
Minggu lepas dah buat tapi tak berapa cantik.Hari ni buat nampak ok sikit,barulah berani hantar gambar.TQ byk kpd Ms Oreo.Sedap makan panas2.....musim2 hujan ni...
Laporan oleh: an-nie
100_0613
01-12-2009
dah 2 kali buat, sedappp.
Laporan oleh: srt08
12022010619_1_
12-02-2010
2x wat thumbs up best...very ez....tq oreo
Laporan oleh: kunonit
Picture_015
20-03-2010
mmg sedap! thanks 4 sharing.
Laporan oleh: dayang_jack
Picture_019
20-03-2010
satu lagi pose. tq...nxt time boleh buat lagi.
Laporan oleh: dayang_jack
P1080814
10-12-2010
selalu buat tak jadi..tp resepi ni menjadi..seronok betul...tima kasih
Laporan oleh: rosmazamri
116
30-12-2010
yummyyyy...
Laporan oleh: iezamel78
Dsc02976
31-12-2010
dah banyak kali buat, memang best dan sedapp apam balik ni....
Laporan oleh: mass80
Dsc00750
31-12-2010
yang ni lak, first time buat, sedapp sangat...maceh mr oreo...
Laporan oleh: mass80
Dsc01503
06-01-2011
X pyh susah2 g psr mlm nk bli apam balik..hubby n ank2 suka sgt..
Laporan oleh: Eja3260
Dsc01008
13-01-2011
hehehehehe ... senag gak buat kuih ni... tp pewana kuning x,, so pakai pewana apple.. TQ my resepi pelengkap hidup ku... walah..
Laporan oleh: yandin_78
Img_3390a
11-04-2011
banyak kali dah buat... mmg sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
100_0968
29-04-2011

Laporan oleh: noormala75
224287_209247589107721_100000674448141_644952_4535039_n
19-05-2011
sedappppp
Laporan oleh: Mamakail
Apam_balik2
02-06-2011
Dah lama tgk resepi nii....hari ni baru ada kesempatan nak try. Tp x cantik macam Yani punya la.. nampak mcm ada lubang2 kat lapisan luarnya
Laporan oleh: zalwa.zidane
Dsc00453
11-07-2011
dh lama buat,tp baru sempat nak upload..huhu..thanx untk resepi apam balik yg sedap ni..
Laporan oleh: mrs akhbar nizam
Image0475
24-10-2011
dah siap ni percubaan pertama..tp x canti sgt..yg penting mmg sedap anak2 n semua family suka..tq oreo..
Laporan oleh: ummiF
2011-10-27_16
27-10-2011
Apam balik versi hangus extra kacang & jagung. Senang rupanya nak membuat kuih ni. Selama ni hanya membeli sahaja.
Laporan oleh: dina.ardina
P1210683
02-01-2012
sedap...kejap jer abis anak2 makan....tq
Laporan oleh: rosmazamri
250220124083
25-02-2012
terima kasih tuan punya resipi, saya penggemar apam balik so happy dah boleh buat sendiri, cuma saya tmbah bijan dan jagung dalam intinya
Laporan oleh: ibufarzana
250220124083
25-02-2012
terima kasih tuan punya resipi, saya penggemar apam balik so happy dah boleh buat sendiri, cuma saya tmbah bijan dan jagung dalam intinya
Laporan oleh: ibufarzana
Pic01
08-03-2012
Favourite hb ni.. saya buat 1 adunan, dapat 6 keping.. tapi hanya 2 keping je yang sempat posing.. cepat, mudah dan sedap! Terima kasih Ms Oreo..
Laporan oleh: LynnSham
Foto0662e001
18-04-2012
salam ms oreo.. apam balik sdap n lmbut je sguh enak d mkn panas2.. btul ank2 sy pn ska.. lemak2 mnis je tbuq kcg n jgung mnis.. blh bt lg la mudah sgt.. trma ksh oreo
Laporan oleh: Norriyah
P1140028
19-04-2012
Dah banyak kali buat baru smlm smpat ambil gambar. Saya blender je semua sekaligus. Terima kasih banyak2!
Laporan oleh: ara2
603511_10151320996672598_421952862_n
26-07-2012
terbaik...tp x letak pewarna
Laporan oleh: masyarah.zulhaida
Dsc02143
21-09-2012
buat minum ptg...maceh...
Laporan oleh: k.zila66
Imag0265-1
02-12-2012
sedaap.......
Laporan oleh: nhafiza_mj
Dsc00276
22-12-2012
sedap..sedap...sedap...tq..eaaaa..
Laporan oleh: jun75
P1251834
26-01-2013
Sedap.. selalu beli dekat pasar malam.. tak puas makan.. sekarang nie bolehlah makan sepuasnya..
Laporan oleh: orkid78
20130206_112224
03-03-2013
inilah apam balik yg ku buat minggu lpas tuk sarapan pagi..tak letak kacang sbb amili x suka kacang..kejap je dah abis..memang laku dlm famili saya..tq
Laporan oleh: eyssa
Dsc01553
05-11-2013
buat 1 resepi dapat 10 keping
Laporan oleh: 123456
Image
10-03-2014
This recipe is fantastic!! Tks for sharing
Laporan oleh: Leanne
Image
13-05-2014
Senang & sedap. Xyah beli buat je kalau nak makan.
Laporan oleh: mrs ooi

Komen (88)

08-12-2006, admin komen :

plz rujuk http://www.myresipi.com/help/isiresipi.html utk cara isi resipi.. tq


08-12-2006, irose komen :

Bila masanya nak masukkan baking powder?


09-12-2006, kak as komen :

nak sedap bahan tabur tu,. tambah jagung krim dlm tin dan taburkan juga sedikit gula castor...lagi satu kita boleh guna tepung naik sendiri ganti tpg gandum..jadi tak yah buh soda bicarbonate...


09-12-2006, admin komen :

Ms Oreo.. u boleh tukar gambar resipi ni dgn letak gambar sendiri pd bila2 masa. Buat sementara waktu i letak dulu gambar dari laporan masakan.. thanks


09-03-2007, Rahmawati komen :

amboi cantiknye Yani punye, cam ne bole jd gebu tu....


09-03-2007, yani komen :

Rahmawati.. i ikut semua macam dlm resipi ni.. yg ptg rasanya perlu guna fry pan yg tak melekat..


12-03-2007, nfi komen :

baru nak buat..tgk la apa jadi ek...teringin sgt nak mkn and kat sini takdak jual...


15-03-2007, along ain komen :

nampak macam menarik..tapi nak tanya kalau pakai kuali masak je ok tak?


24-03-2007, NanaSham komen :

along ain maaf nana jwbkan soalan itu. klu nak pki kuali masak je boleh bkn tak boleh ttp hasil nya nanti mcm lempeng.....hehehe sebaik2nya gunakan kuali yg tak melekat atau non-stick frying pan kata org putih..........slmt mencuba :-)


08-04-2007, Hakim_123 komen :

Emak saya masak.Lepas itu saya rasa.....Oi!!!SEDAP!!!!!Saya makan 10 keping tau!!!!Nak makan lagi lah........


30-04-2007, zue_nana komen :

nanti nak try..


30-04-2007, siticah_63 komen :

ms oreo...kak T nk tanyalah...lepas adunantu siap, tk yah ke nak diamkan sebentar utk kembangkannya...


13-05-2007, syafiah komen :

nk try wat jgkla...favorite kuih nih...teringin nk mkn...kat sini xde jual so terpaksela wat sendiri..wish me luck!...


24-05-2007, Tina Adam komen :

aa..aa..la...Yani punye chantik dan gebu...saya tak ada achuan nya pakai kuali kechik biasa bole tak? adonan nya nak kena perap ke, terus masak?...terima kaseh....


24-05-2007, yani komen :

Tina.. saya tak guna acuan.. pakai kuali biasa yg tak melekat(non-stick frying pan). Adunan tu tak perlu perap.


28-06-2007, dhamia komen :

saya dah buat, mcm yg beli..saya guna blander je..mlm saya blend, pastu masuk peti ais, pagi esok baru saya buat..sedap


28-06-2007, dhamia komen :

tak yah sapu minyak kat kuali tu, sbb kalu sapu kulit luar tak cantik


27-07-2007, ema komen :

Saya dah buat pagi tadi.. terima kasih kepada tuan punya resepi.. mula2 saya bubuh planta kit kat kuali. atas belum masak, bahagian bawahnya pula hangus. Tak bubuh planta baru ok. Kacangnya pula, saya ganti ngan mentega kacang sebab malas nak buat kacang yang nak kena goreng tanpa minyak tu..


03-08-2007, mishah63 komen :

Seronoknya jika dapat buat sendiri, I ada acuan tembaga beli di Trengganu dulu khas buat apam balik dan seumpanya, tak melekat, cuma baru hari ini dapat betui2 rsepi apam balik pernah cuba dulu tapi tak gebu!! Hari sabtu/Ahad ni I akan cuba buat!! Thanks kpd pemilik resepi n.


17-08-2007, ina sayang komen :

Ema, cuba pakai salted peanut yg beli kat Tesco tu. selama ni saya duk buat pakai tu je.. sedapnya sama je. nak goreng kacang ni kan kena sabar byk.


16-09-2007, pemes_chef komen :

tak try lagi...baru je tgk resepi ni, bagus lah! tak sabar nk try...duduk di perantauan, nak tak nak kena buat sendiri..dah ramai kawan2 cakap nak makan..weekends ni try le...TQ tuan punye resepi!


08-11-2007, ramlah_2004 komen :

terimaksih resepi dah buat dah memang jadi...sedap TQ Ms Oreo......


07-12-2007, sitinur komen :

telur tu nak kmbg smpi thp mana ye?


27-12-2007, Noor_Saffone komen :

Sodap2...baru wat smalam.... wat atas kuali jer........


09-01-2008, uncarnet komen :

saya copy resipi ni...tp sorry eh Ms Oreo...coz utk gambar I tempek/ copy Yani punya gambar, anyway thanks to all yg menyumbang resipi pastu...tlg bagi tips utk tak makan banyak.


18-01-2008, lemongrass komen :

TQVM Ms Oreo 4 the recipe.Even my mat saleh hubby and anak2 pun puji sedap.tapi saya letak almond+cashew kisar dan nutella sbb anak allergic 2 peanuts.Still sedap.Teringat apam balik kat m'sia.


23-01-2008, cikyah komen :

ms oreo, nak cakap tima kasih banyak2 sgt sbb resipi u mmg menjadik...dah buat dekat 10 kali dah, tp baru ni nak bagitau..hehe...


24-01-2008, yuka_luv komen :

best la tengok sumer yg dah buat semua kata menjadi. must try ni


08-03-2008, yatiezaini komen :

macam x percaya apam balik saya menjadi.. mklumlah selama ni asyik beli jer.. x terpikir pun nak buat sendiri.. tu pun sbb anak suruh buat.. brg pun ada so cuba ler buat.. 1st time buat terus jadi.. tu yg jd lebih seronok .. sejak kenal MR ni asyik nak buat kuih jer.. tks byk2 ler ms oreo..hehe...selamat mengundi buat yg cukup umur..


12-05-2008, hamdan komen :

saya dah try,tapi apam sye tu tak tebal dan kurang gula..lagun saye tak tau sukatan cawan yg cmane..so apam saye tu kurang sedap tp rupanye cntik..


15-06-2008, mona_5722 komen :

ikan sungai mati di tuba bubu tersangkut di akar pauh baru kini daku mencuba hendak menjamu tamu yang jauh burung tempua membuat sarang sarang disambar si ular sawa walaupun 'taste'nya ku rasa kurang tapi rupanya cukup 'power' tq....may be senasib dgn hamdan laa...kurang manis


29-07-2008, siti75 komen :

1 st time buat terus jadi. seronoknyer.xde kacang kisar ganti dgn jagung tin n gula.


15-09-2008, mama haris komen :

Dah cuba semalam...sedap...cuma nipis sikit le...hehehe...guna peanut butter aje..bekalan kacang dah habis...tapi masih sedap..anak pun suka...dah lama sgt tak mkn apam balik ni...dok negara tak de apam balik...kena buat sendiri baru boleh merasa...senang juga buat nye...Jazakallah 4 sharing...


07-10-2008, mona_5722 komen :

dah 3x guna resepi Ms Oreo ni,makin lama makin cun....sejak tu saya tak pernah beli apam balik lagi...hehehe


20-10-2008, Hoora-perantau komen :

Askum.setiap kali saya buka web ni,terasa bestnya org2 kat Msia,dpt mkn & buat mcm2 mkanan tempatan,mcm apam balik ni kat Bahrain tak ada,kami sekeluarga dah lama tak merasa apam balik & mcm2 lg mkanan kita,ada resipi ni boleh la cuba buat nanti,tp bnyak bahan yg tak ada kat sni.orang arab mkan roti depa je....sayur daun kat sni cuma ada bayam & kangkung je..


09-01-2009, nurnikisha komen :

kish mmg biasanya buat apam balik pakai resepi nih...hasilnya tak pernah mengahmpakan..tapi semalam ingat nak try resepi lain..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..akibatnya tak jadik..sebekas kena buang..sayang bahan..so ptg nih..buat pakai balik resepi nih...dan wallah!!menjadi as usual..alhamdulillah..thanks a lot..hehhe..lain kali tak mo belot dah..hanya resepi nih menjadi pilihan hati ku..huhuhuh


09-01-2009, nurnikisha komen :

kish mmg biasanya buat apam balik pakai resepi nih...hasilnya tak pernah mengahmpakan..tapi semalam ingat nak try resepi lain..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..akibatnya tak jadik..sebekas kena buang..sayang bahan..so ptg nih..buat pakai balik resepi nih...dan wallah!!menjadi as usual..alhamdulillah..thanks a lot..hehhe..lain kali tak mo belot dah..hanya resepi nih menjadi pilihan hati ku..huhuhuh


28-01-2009, tebuhitam komen :

x sapu mentega pd kuali..... sapu mentega pd apam yg siap masak .... ha.... ia ta kering n soft wlpun dah sejk ...i dah try :-)


02-03-2009, azatiesayang komen :

nampak sdp jeee...aritu dh buat tp tk ikut resepi ms oreo la.bhn2nya lbh kurang mcm ms oreo punya tp tambah susu pekat & potash.guna acuan apam balik yg tembaga punye,gerenti tk melekat & cun..


21-04-2009, along Lina komen :

salam...nak tanya kenapa apam balik saya ada rasa pahit sikit... sume dah jadi elok dah...lembut,manis,gebu...cuma pahit sikit jer... terlebih soda ker??? apapun tq pada yang empunya resepi..


21-04-2009, mama kastam tioman komen :

bukan terlebih soda, cuma soda tu tak sebati dalam adunan tu..seeloknya soda tu di ayak terlebih dahulu..


29-04-2009, along Lina komen :

oo...patut la pahit..mula tu x perasan sbb x pahit. makan lagi yg lain rasa pahit lak...igt terlebih soda.. baru la saya tau. tq yer mama kastam.


20-05-2009, jari hantu komen :

ingat nak cuba la,kut kut bole niaga bula puasa tahun ni


21-05-2009, sayangdirimu komen :

ermm...nmpk sedap nyerrr....x pnh buat sndiri...selalu beli je kt pasar... skrg kalu beli...suka yg ade letak pisang lenyek kt dlm tuh.lg sedap dr yg biasa.hehe


06-08-2009, norlisa komen :

kalo xde bikarbonat leh x?nak sgt wat ni..baking powder je ade


08-08-2009, norlisa komen :

erm...nak tnye lagi..sy da wat...tp kan sy rse pelik..kan yg kite beli kat psr malam tu cantik sgt..kulit die sgt licin and warne coklat...yg sy wat kaler kuning je,warne bese lempeng telur...macam mane nak wt cm psr malam tu punye...ke sebab bekas yg dorg gune utk masak


07-11-2009, alongcun68 komen :

salam.saya org br kat cni.br nak join.saya dah wat apam balik ni semalam.memang sedap giler........... ptg ni rase nak wat lg.save cost x yah lg beli kat psr mlm.nak ucapkan bebnyk time kacih pd ms oreo.


21-11-2009, ina75 komen :

yani, santeknya apam balik awak ye.. jeles saya tengok...


12-12-2009, rahmah16 komen :

dah try buat menjadi la... sedap macam beli kat pasar malam tq bagi resepi.


24-12-2009, NorPrima komen :

Ms Oreo saya dah buat pagi tadi, menjadi ..sedap tq


06-01-2010, NorPrima komen :

Saya dah byk kali buat, cuba la buat nti dah tak yah beli lagi...


16-01-2010, kunonit komen :

jeles tgk yani punyer.......cantik apamnyer....sume bhn ader nk wat...weekend projeklah....


18-04-2010, am ry8307 komen :

Kalau nak rasa apam balik asli boleh di beli di pasar malam berikut: Hari Isnin dan Jumaat Kg Kerinchi, Selasa Sek 17 PJ, Rabu Pantai Dalam, Khamis Jln Ikan Emas Cheras KL and Sabtu Pekan Sungai Besi


02-05-2010, mamanitt komen :

mmg mabeles la....tp yg mulo2 gosong (jd hitam...) hehehehe tp jgn tgk pd zahir...rs nye mmg hebat...thx sobab kongsi resepi nih....


16-10-2010, yayahidayah komen :

wow.. tgok gambar kt atas tu semua cun-cun belaka.. Sya mesti cuba nanti.. tk sangka senang je resepi apam balik ni yer.. bleh la bt sndiri, tk pyh beli lagi...


26-12-2010, irdina senior komen :

cam na nak buat bagi tebal tu.sedap betullah.husband suka cgat.bukankah tengok di psr mlm ada acuan?


29-12-2010, normieza komen :

saya pun nak buat la hjg minggu ni...nak truk jgung lebih....sbb saya suka jgung lebih klu beli kat psar mlm...mnjadi la cam yani punyer...


07-01-2011, fiznie79 komen :

nampak sedap tul...nk cuba wat lah ptg nih...tp nak tanya...api nyer kena kuat tak..ker sederhana atau slow jer...


07-01-2011, hanim nini komen :

pagi td buat ni..tp letak choclate chip..sedap..sebijik mcm apam balik kat pasar malam....thanks..mr oreo....


20-01-2011, adk_ain komen :

kalu adk x nk ltk soda bicarbonat blh??


06-02-2011, fally komen :

nak buat jugak la kuih ni. sedap. mmg suka sgt sb fav. kalau kt sabah org pnggil kuih terang bulan. kalau kt klate mak n ayah panggil kueh apong. mst guna kuali non stick ke? kaau pkai kuali leper je, jadi ke x?


07-02-2011, mrs . zue komen :

nak try la ...


18-02-2011, asraziz komen :

jawapan bagi semua komen di atas boleh dapat di mana?


04-03-2011, raziahabrazak@gmail.com komen :

Tq Ms Oreo..dah lama carik resipi apam ballek sbb suami n anak2 suka makan. Bila dah jumpa terus cuba. anak n suami kata SE......DAP. lain kali boleh buat lg x yah beli kat pasar malam sbb rasanya sma macam yg kita beli. tma kasih skali lg.


18-03-2011, AudraMaria komen :

Hr nie buat apam balik versi Ms.Oreo 4 2nd time!! Mmg terbaik dari ladang la!! My hubby mmg feveret apam balik. Lepas nie xpyh g depan pasaraya Econsave semata2 nk bli apam balik pakcik 2!! bleh wat sendiri bile2 masa. Thanks again Ms. Oreo.


26-03-2011, farehah nuyue komen :

dah bt apam balik ni 3x,hsbnd pn suke..siap jamu kwn2 hsbnd lag..tq ms oreo...


30-03-2011, baizurahh komen :

sy da wat td.. mule2 wat tebal.. naik muak lak.. terus wat nipis.. rangup n sdp la.. tq


05-04-2011, syasya79 komen :

cantiknyer yani punya apam balik..cam yg beli kat pasar malam je...


22-04-2011, atiqahnajwa84 komen :

kalau nak buat setong camne ek....ingat nak berniaga apam balik le....masih dalam perancangan....


06-05-2011, namhtoanidam komen :

nk tny,kalau gna blender blh X.,please...tringin nk buat...tp Xde mixer...


14-05-2011, syasya79 komen :

camna nak bagi licin cam yani buat tu..


23-05-2011, alifbawau komen :

saya pernah masak & jual apam balik tetapi tauke apam ni x nak kongsi bahan2nya,kalu x dah lma sye wat n jual sendiri,sekarang bru tahu,nanti cba.


24-05-2011, ibukimi komen :

Buat minum ptg td..bancuhan saya perap dulu. Bancuh pg simpan dlm peti ais..pakai kuali biasa je.cuma tmbah sesudu minyak Msk dlm adunan.sedap


02-06-2011, zalwa.zidane komen :

saya buat dlm kuali non stick. elok tak melekat walaupun tak letak minyak. Tp apa yg menyebabkan kulit luar pun nampak lubang2 tu eik? tak licin mcm yg Yani buat tu.


24-10-2011, razin fahmi komen :

knp sy wat x jd????? ada sesape bleh tlg?? xcited sgt nk wat. mmg peberet sy n hubby.. sy wt ikut step by step. x gebu n lmbut pun. mendap jer... huhu... sedey nye.. adunan kne peram dulu ke? cntik yani pnya. jeles tgk!!


25-10-2011, aljarumi komen :

petua : 1. gunakan kuali tembaga , jika tiada gunakan kuali non stick biasa. jika kuali tembaga melekat. gosok kuning telur rebus dgn sedikit majerin . 2. nak letak tepung di kuali pastikan panas yg sesuai. caranya . letakan sedikit marjerin ...jika lambat mendidih maknanya kurang panas. jika mendidih -OK- bersihkan kuali dan tuang adunan tepung. jika tidak hasilnya jadi 'balaq' putih. jika mendidih hingga berasap maknanya terlalu panas. angkat kuali dan perlahankan api. jika kuali panas yg sesuai tuangkan adunan dan letak kembali di sumber api. 3. Soda - jika lebih , rasa pahit , jika kurang hasilnya tidak garing. 4. bagus , walaupun resepi tiada jagung berkrim tapi ada yg letak jagung, ikut citarasa anda ...mahu tak rasa apam balik inti telur ? cubalah ..


25-10-2011, aljarumi komen :

masa saya kecil..saya tolong bapa saya jual apom balik , mula sy tolong tahun 1977(drj 3) , resepi saya 1. tepung 1 kilo cap bunga ros -kedah- ( di KL pakai cap Sauh/kunci pun tak pa ) 2. yis kering(ibu roti)direndam dgn air 3. 1.5 sudu besar di bancuh dgn air. 4. pewarna kuning/pekatan perisa jagung jika mahu. bancuh tepung - air ibu roti dicampur dgn tepung dan air, gaul dgn pemukul telur. setelah sebagi campurkan air soda dan pewarna atau pekatan perisa jagung - siap - sedia utk dimasak spt resepi


02-11-2011, Umi Jee komen :

Salam..ms oreo..tq yer..resepi simple..saya tak bpa pandai masak tp hehe jadi saya buat dah lama aritu tp tak sempat gak amik gambar..next time...


02-11-2011, rten11 komen :

sedap dh cube da..


04-11-2011, Noran Mirza komen :

Time kecik2 dulu klu ayah beli apam balik saya mmg tk boleh nk telan sbb mmg tak suka. Tp skrg ni dh jd peberet plak.. Ptg smlm saya buat, mulanye jd mcm 'lempeng' berinti je.. tp rasa mmg sama mcm kt pasar mlm. Rupanye kena biar masak dlm kuali lama sket baru le rupa parasnye sama dgn yg beli. Cuma saya tak masukkan telur tp still lembut smpi pg esoknye.. Bila dh buat sendiri, semuanye saya letak xtra sampaikan bila lipat 2, inti2 pun terkeluar.. Puas hati. TQ Ms Oreo..


25-11-2011, mizhainie komen :

wow menarik..time ngidam slalu beli..skrang dh ade resepi ni leh cuba sndri..leh wat bnyak2..klu nk wat bisnes pn bleh ni...heheee http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=mizhainie


27-04-2012, marryanne komen :

sorry Ms Oreo 2x komen saya masuk kat Kuih kaswi pandan Kak Besah......apa2 pon nak ucap terima kasih resepi yang best ni tapi....kulit apam saya tak cantik color dia x macam yang org lain buat rata aje color dia ada tips ke bolih share...anyway TQ


26-07-2012, masyarah.zulhaida komen :

Dh try.mmg Sedap tp sy xbubuh pewarna.xtau McMahon mana nk share gambo ni ha..


29-09-2012, pinkzara komen :

sedap. rasa sama mcm yang jual di pasal mlm. cuma saya tak letak pewarna,original colour pun cantik. tapi saya tambah 2 sudu minyak jagung dalam adunan.jadi, tak perlu sapu mentega pada kuali.


29-09-2012, pinkzara komen :

saya pelbagaikan inti apam balik,letak jagung dan susu pekat manis dan taburkan cheese.tak perlu lipat dua.ala-ala pizza yg lembut.


19-11-2012, arenisa komen :

tq...wat tuk minum petang ari ni...em..anak2 puji sedap...cuti2 sek ni rasa semua resepi nak cuba...


20-10-2013, Snur komen :

Rcp masuk list dah lama tapi hari ni baru buat!!memang berbaloi..sedappp..TQ share rcp nya..


10-03-2014, Leanne komen :

This recipe taste almost like d ones sold in pasar malam. Yummy!! I also tried other fillings like cream cheese n red bean. Thank u for sharing tis wonderful recipe. I tried d ones where they asked to put yeast n d apom looks good but it tasted horrible. Tis is delicious!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu