Google+

oleh: dayang_jack Umai Udang

Umai17

masakan 'ala sushi' dan jg masakan tradisi kaum Melanau di Srwk. Resepi ini menggunakan udang selain ikan/sotong. Ianya sgt enak dan tdk hanyir krn tlh diawetkan dgn pelbagai ramuan utk menghilangkan baunya.


Created on : 03-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • 5 ekor udang sederhana (dibuang kulit, dicuci dan dipotong kecil2)
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci belacan*
  • 1 biji cili merah*
  • 1 biji bawang besar (dimayang)
  • 3 biji cili api (dihiris) - optional
  • 1 sudu mkn kacang tanah (yg tlh digoreng dan dikisar)
  • 1 sudu makan cuka
  • 5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • sedikit garam dan gula
  • utk hiasan(jika suka) : daun kunyit, daun sup, daun ketumbar, hirisan serai.

Cara-cara

  1. Umai2
    Perapkan udang bersama perahan limau dan garam di dlm satu bekas/mangkuk dan biarkan seketika. Gambar menunjukkan isi udang yang tlh dihiris. Kalau nak hiris memanjang pun ok.
  2. Tumbuk bahan yg bertanda * hingga lumat. (cili merah boleh ditumbuk atau dihiris shj)
  3. Umai5
    Masukkan bahan * dan kesemua bahan yg selebihnya ke dlm bekas/mangkuk perapan udang td. Gaul sampai sebati. Gambar menunjukkan bahan-bahan yg digunakan utk memerap udang.
  4. Umai8
    Perapkan di dlm peti sejuk sekurang2nya 1 jam ( udang tersebut akan masak sendiri setelah dicampurkan dgn bahan2 td) gambar menunjukkan umai yang baru diperap sebelum masak.
  5. Hidangkan dgn nasi panas. Memang sedap.
  6. **ikan segar yg sgt sedap dibuat umai ialah ikan tenggiri (paling popular), terubuk, bawal dan ikan merah. Cara penyediaannya sama seperti di atas. Cume dayang ade tmbh2 sket.








Laporan Masakan Bergambar (2)

Umaiudang
15-04-2009
salam k.dayang! sedap ghupernyer umai ni erk! pestaim wat n makan nih! pas ni nk try ikan pulak la... hihihi.. tQ k.dayang yer! lebiuu akak! heeeeee...
Laporan oleh: hana6877

u're welcome, dear. haa, dh ckp dh..mmg sedap...nanti leh try ikan merah plak yer. thanks 4 trying ya, luv u 2!..:)

Imag0032
18-06-2009
salam dyg, sy suka sgt dgn rencah n rasa umai ni tpkn, sy x boleh nk mkn cmtu je sbb dia kenyal2 sikit, jd tuk keraskn udang sikit sy msk dlm 30 saat, best jdnya, tqvm dayang. mmg sedap rasanya.
Laporan oleh: rosaliza

wlkslm...celur2 sikit udang tu, xpe. atau boleh gak udang tu dihiris nipis mcm fillet/ikan barulah ia x kenyal. ape2pun tahniah dan terima kasih yer krn sudi mencuba....lain kali boleh try ikan merah lak...sedap tau... :)


Komen (14)

03-12-2008, kemma81 komen :

dayang, bestnye...baca resipi pn, dh terliur...dh lama nk try tp xbrani sbb kebykn resipi lain bhn2 xbyk...bla imagine mcm trasa je mkn udang mentah...tp yg dayang punyer ni mcm tertarik nk try... em dayang org s'wak ke? bagi la jgk resipi umai ikan...ape bhn2 yg dayang tmbah2 tu..tq..


03-12-2008, dayang_jack komen :

slm kemma81,...resepi umai udg ni mmg sedap. usah risau dgn udg/ikan mentah sb bila dh diperah dan diperap limau dan cuka, ia akan masak sendiri n baunya akan hilang. cube le dulu. ambik kuantiti yg sikit mcm yg dlm resepi ni. dulu dayang pun x reti mkn umai tp my father slalu buat, n dyg try, mmg sedap pun ditambahkan lg dgn cili api, sure makan bertambah2.. ok, hr ni dyg nk buat umai ikan, ramuan lbh krg sama je, nanti dayang upload umai ikan plak, k. dayang mmg org S'wk, tp dh lame menetap di KL.


03-12-2008, kemma81 komen :

ok...tkasih dayang...dh kcur ai liur ni dgr dayang ckp...nk try beranikan diri nk mkn laa... hehe...


03-12-2008, KAYA GENDUT komen :

Wah....sedapnya tengok resepi u. Bolehlah i cuba. Tq.


03-12-2008, dayang_jack komen :

slm KAYA GENDUT,...tq, selamat mencuba!..


03-12-2008, dayang_jack komen :

no problem, kemma81...bl dh buat nanti, pos le sket kat dayang..hehe,..anyway, gud luck!


04-12-2008, amzross komen :

dayang..kalau kita nak guna ikan terubuk susah sikit sebab ikan tu banyak sangat tulang nya..lain lah pulak kalau nak guna ikan 'pirang'..wlw pun banyak juga tulang tapi ikan tu jenis tulang lembut..lebih sedap lagi..!!!


05-12-2008, dayang_jack komen :

ye, btl tu amzross. ikan terubuk byk sgt tulangnya..hehe,..tp klu dh kepingin sgt nk mkn umai terubuk sampai mengidam, buat je lah yer janji puas hati...betul x?


16-04-2009, niesa_sahrir komen :

askum kak. thx sgt2 upload resipi neh. dulu time stadi kat sana. family angkat slalu msk mcm2 mskan srwk. rindu sgt2. umai nih dah jd faveret. dulu time pose mesti mkn umai wat pembuka selera. skg dah blk smenanjung. susahnya nk dpt. skg neh leh la try wat sdiri mengikut resipi akak. tq sgt2.


22-05-2009, foodlover komen :

kalau taruk limau nipis unt gantikan limau kasturi ok tak? Ke kurang sedap jadiknye?


22-05-2009, foodlover komen :

kalau taruk limau nipis unt gantikan limau kasturi ok tak? Ke kurang sedap jadiknye?


10-06-2009, dayang_jack komen :

salam niesa, sori akak terlambat reply msg niesa. x prasan. resepi umai dh ade. hrp2 niesa dh try yer. kalau dh, nanti komen, k. tq...


10-06-2009, dayang_jack komen :

to foodlover,...kalau nak gantikan limau kasturi ngan limau nipis, ok gak. cuma rasanya sedikit berbeza. Apa2pun, cubalah dulu yer. tq.


29-11-2010, dayang82 komen :

cubelah umai ikan pirang pulak.lagi sedap dr segalanye..ikan yu pn blh gn gak


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu