Google+

oleh: ratnamurniwati Begedil daging cincang

Dscf5889-23

resipi dari ibu tersayang


Created on : 08-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ratnamurniwati




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 2 bj kentang
  • segenggam daging cincang ramly
  • daun sup dicincang halus
  • 5 sudu besar bawang goreng
  • satu sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil lada sulah
  • 1 biji telur (di pukul)

Cara-cara

  1. kentang dipotong dan digoreng hingga garing.
  2. setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur.
  3. kemudian ambil daging cincang dan gaulkan bersama kentang yg sudah dilenyek td.
  4. setelah itu masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah dan garam.
  5. gaul hingga semua bahan sebati. kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana
  6. akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng.








Laporan Masakan Bergambar (13)

Dsc00071
18-06-2007
Tenkiu..sedap n senang..Baru jek buat smalam, rase diasedap sbb ader bawang goreng tu.. letak serbuk black pepper untuk rase pedas2 skit..
Laporan oleh: yanc78

wah..tahniah.

Begedil_ayam
10-07-2008
Instead of daging cincang, saya gunakan kepingan burger ayam yg dicincang. Buat cute2, sekali ngap aje.
Laporan oleh: rossitamz
Crop_begedil
23-02-2009
Saya guna isi ayam goreng..kes menghabiskan ayam goreng smlm..tapi sedap gak...
Laporan oleh: lisafiq
Dsc00921
03-03-2009
Wah..first try...tak sangka jadi.. tapi izzy guna daging ayam cincang Ramly, left overs from masa wat popia.. hehe.. nanti nak wat agi ah..
Laporan oleh: izzywheezy
Dsc_2112
03-03-2009
sedappp.....anak2 & abahnya suka...
Laporan oleh: zaina
Begedil
30-04-2009
wat utk dinner smlm...sedap...hubby suka sangat.....tq :D
Laporan oleh: waneda
Begedil
21-07-2009
begedil siap tuk dimakan bersama mee sup..tq share resepi yg simple dan sedap ni..
Laporan oleh: sakura>emi
15122009853
18-12-2009
guna daging sate lebihan, ni kira menu rechauffe le ni, lbh berempah, yg ori jg yg sdp kan?
Laporan oleh: hishwa
P2075624
08-02-2010
Baru smalam buat..makan ngan mi sup...sgt sedap..pas ni leh buat sendiri jer..thanks
Laporan oleh: fahmar169
P1020247
11-04-2010
sdpnya3,sya suke mkn gitu je..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Begedil
21-02-2012
guna resepi ni dan mintak tolong husband seven buatkan, sedap sgt..
Laporan oleh: sevenoctober
Img-20120612-wa0000
12-06-2012
lebih kurang resepi mak mertua..cuma lepas rendam ngan telur salut dgn serbuk roti..rangup kt luar macam nugget gitu hehe
Laporan oleh: ashypink
Dsc00764
14-09-2013
mudah membuatnya rasa pun sedap
Laporan oleh: 123456

Komen (41)

08-12-2006, yani komen :

errr.. daging cincang ramly ni dah ada perisa apa2 ke.. kalau guna daging yg dicincang sendiri macam mana?.. ada beza ke?..


08-12-2006, mutiarazura komen :

takde bezala yani... :-) I selalu campak daging dalam food processor n cincang sendiri je, lagi jimat


08-12-2006, widad komen :

saya pun.. biasa guna daging yang di cincang seniri gak..[ rebus hingga agak empuk.. dan potong dadu kecik2...] biasanya saya campurkan sedikit lada hitam dan lada sulah...


08-12-2006, abbyrosley komen :

kalu pakai ayam boleh tak?saya tak boleh mkn daging?mana sedap?ayam ker daging?


08-12-2006, ratnamurniwati komen :

yani: daging cincang tu tak ada perisa apa2 pun. cuma brand ramly ni ada daging cincang dan ayam cincang. saya guna daging cincang ni utk buat begedil sbb senang. campak jer. mungkin daging cincang buat sendiri atau ramly brand tu akan mempengaruhi rasa kot bila dah masak


08-12-2006, ratnamurniwati komen :

abbyrosley: boleh ajer. cuba la guna daging ayam cincang brand ramly.


08-12-2006, ratnamurniwati komen :

ada setengah org, dia celup begedil tu untuk goreng ngan telur putih yg telah dipukul saja. dia lebih kembang dan byk kerak. tp saya tak buat gitu sbb bila terlalu kembang dan byk kerak akan lebih berminyak


08-12-2006, abbyrosley komen :

ok ratna...terima kasih..balik keje nie saya nak cuba...


08-12-2006, ratnamurniwati komen :

cuba jgn tak cuba...kalau org jual kat luar selalu diaorang kedekut daging. tp bila kita sendiri yg buat, nak letak daging byk mana pun boleh


08-12-2006, minah komen :

memang sedap dan mudah kerana guna daging burger ramly, tak perlu cincang daging atau blend.


14-12-2006, ekhfa komen :

apsal ye masa goreng bergedil ni berkecai? apa agaknya yg I salah buat..


14-12-2006, ratnamurniwati komen :

ekhfa: berkecai? cuba you bgtau you buat cam ner?


14-12-2006, ekhfa komen :

buat cam yg u ckp dlm resipi ni le. masa bulatkan & leperkan tu ok je. tp masa nak balikkan dlm kuali, dia berkecai. tp ada gak yg elok. ntah le..


14-12-2006, ratnamurniwati komen :

maybe minyak tak cukup panas kot ekhfa. dulu pernah gak ratna kena mcm ekhfa, mak ratna kata api tak cukup kuat dan minyak tak cukup panas. so, pastikan b4 menggoreng, minyak tu dah cukup panas.


27-12-2006, ajastella komen :

tq...dah lama nak tau camana nak masak ni..


22-06-2007, slamberock4 komen :

emmm...sedap gak nis..., saya musti cube.


30-03-2008, hamdan komen :

sye pernah buat begedil ni bila bab mgoreng je mudah bkecai dan hncur. agak2 blh tau tak apa puncanye?


13-06-2008, azman111 komen :

kau rang banyak ngarutn la; cuba jer jangan tak cuba


30-06-2008, ainsalsabila komen :

cedapnyer.. senag plak tue nak buek


10-10-2008, bunian komen :

Mak aku pulak tambah sedikit kayu manis, sedikit buah pala dan sedikit jintan halus/manis yang ditumbuk halus dahulu dan gaul dengan ubi kentang yg telah dilenyek, gula dan garam banyak sikit supaya rasa . Dia buat takyah letak ayam atau daging...... sedappp!!! telah diperakui satu kampung Seri Bunian...


24-10-2008, dz_99 komen :

mmg sedap...tak sangka bole buat takut tak jd n bkecai jer...terima kasih...ya


07-11-2008, Deyla komen :

sdp ke ney?? favourite3...!!!


07-12-2008, Yantie Alias komen :

i dah try resipi u & hzasabrina pnyer.rasenye u 2 pnye ok lah...mcm same je resipinye...


26-12-2008, sya_chee komen :

gune daging cincang ramly.. tapi nape bile goreng x masak yew? kene rebus dulu ke ape ke? mane silap yew?? huhuuu...


05-02-2009, kite_ni komen :

salam..kite punya cara rebus dulu,nak cepat empuk, potong dadu kecik2,guna air panas utk rebus..petua tak nak bagi dia tak rapuh and pecah2 masa nak goreng tu..lumurkan dgn biskut crackers yg empat segi tu yg telah ditumbuk..agak2 bila rasa tak melekat kt tangan bila dah digentel tu boleh start celur dgn telur dan goreng...konpem jadik ;)


02-07-2009, arira_arora komen :

daging tu, nk goreng ke xpayah...


29-05-2010, syamymjamal komen :

sedap2.. Thanks for posting!


23-01-2011, sue_erin komen :

memang simple & best! my hubby yg dulu xske begedil tiba2 jer suruh buat selalu! nak upload pic pun xsempat.. panas2 dah kena sambar!


29-05-2011, shemasulaiman komen :

nak try la resipi ni


11-06-2011, eriena cinar komen :

kawan kawan,untuk pengetahuan semua,kalau beli daging ramly,buka bungkusan,letak atas pinggan dan check daging tu betul betul,belek belek dgn tangan,kalian akan jumpa rambut sepanjang bulu mata,saya dulu berniaga makanan itali,dan bila saya ambil secubit daging untuk buat ravioli,saya mesti terjumpa rambut tersebut,kalau tak percaya boleh cuba sendiri. Bukan saya nak mempertikaikan brand ramly yang telah lama dipasaran,tetapi saya tak pasti kenapa ada benda ni dlm daging cincang tu,mungkin kalian tak perasan but cuba check betul betul daging tu,bukan sekali saya jumpa tetapi tiap kali saya beli daging tu dan guna saya akan jumpa .sejak itu saya tak pernah guna daging ramly cincang lg..waalahualam..


01-08-2011, fauzianaothman komen :

saya kalau buat begedil mesti hancur bila nak angkat?kenapa ye agaknya?


12-09-2011, mjc komen :

percubaan membuat begedil follow resepi Ratna menjadi, best betul saya buat bulat2 macam fishball.. tentang jumpa rambut kat dlm daging kisar ramly ternyata betul sebab sy pun terjumpa tadi masa gaul ramuan tadi, isk isk..


24-09-2011, idami komen :

la...kitaorg baru ingat nak buat guna daging cincang ramly brand...ada pilihan lain tak?...macammane bleh ade rambut plak...


25-09-2011, r41494 komen :

idami: saya selalu beli daging cincang fresh utk buat begedil. Daging tu goreng dulu bg kering air + dgn bwg putih & bwg besar potong dadu & skit lada hitam masa goreng utk bg hilang bau. Lepas tu campur dgn bhn2 lain mcm resepi. fauziana: begedil tu kena kepal betul2, ada org masukkan telur dlm adunan utk bg lekat. Saya salutkan dgn telur masa goreng. Pastu jgn cepat sgt alih masa goreng sbb akan hancur.


09-12-2011, khaila komen :

eriena cinar : eh .. eh.. awk... betullah.. sy pun pernah jumpa rambut sepanjang bulu mata... tp masa tu kita x ambil kesah sangat.... r41494: betul tu... daging cincang lebih sedap kalau kita tumis dgn bwg putih + bawang merah....:) esok my hubby suruh buat soto.. so semestinya begedil ni one of the accessories...


15-02-2012, aishah_az komen :

kalau taknak letak bwg grg and daun sup jadi tak?


15-02-2012, aishah_az komen :

kalau taknak letak bwg grg and daun sup jadi tak?


25-02-2012, mama.firas komen :

hai...suka dgn resepi..mudah n sedap..tq yer awak...mintak halal yer utk resepi ni... :)


30-05-2012, ieza_beledza komen :

Memang sedap...sedia di makan..


25-07-2014, noorsiah komen :

akk pernah buat tapi guna french fries.....tak payah susah2 nak kopek kentang..........sedap plak tu.....yang lain-lain tu sama macam resepi........cuba la....buat banyak2 simpan dalam freezer macam karipap frozen......bila2 nak makan..............goreng la............


25-07-2014, noorsiah komen :

akk pernah buat tapi guna french fries.....tak payah susah2 nak kopek kentang..........sedap plak tu.....yang lain-lain tu sama macam resepi........cuba la....buat banyak2 simpan dalam freezer macam karipap frozen......bila2 nak makan..............goreng la............


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu