Google+

oleh: dec_sc_girl Nasi Arab Berempah

Rimg1638s

Sesuai bg yg meminati nasi ala2 timur tgh...resepi dr Bonda tercinta...Selamat Mencuba pasti takkan kecewa !


Created on : 01-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dec_sc_girl




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • 6 ketul ayam
  • 4 ulas bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 1 kiub ayam
  • 1/2 sdk jintan manis
  • 1/2 sdb lada hitam
  • 1/2 sdk jintan putih
  • 3 cwn beras basmathi
  • 5 cawan air
  • 2 sdb minyak sapi
  • 1/2 biji bwg besar - di mayang
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sdb rempah kurma
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
  2. Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
  3. Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
  4. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
  5. Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.

Tag

nasi








Laporan Masakan Bergambar (15)

___473
03-12-2008
smlmnyer menu...sedappp!!
Laporan oleh: are3646

Tq sbb dah cuba resepi sy ni...lain kali bleh buat lg ek...

Cimg2412
21-01-2009
Terima kasih for the resepi yer :D!
Laporan oleh: Arien Dani

nmpk u punye nasi cun sbb ade acar timun...nanti bleh cuba lg ek...

Dscn1516
30-08-2009
first time makan, memang best.. hubby tambah 2 kali.. seronok tgk hubby makan
Laporan oleh: tfsalihah
20101222_001
22-12-2010
mmg sedap! mkn mcm tu saje dah sedap! ;D
Laporan oleh: hamizah91

nasi ni xmuak..sbb tu kalo mkn mcm tu tanpa ade lauk lain pun dah sedapppp

078
27-01-2011
sedapp.....tukar ayam kpd daging...
Laporan oleh: ains_2317

kalo bonda sy mmg dia selalu guna daging atau tulang lembu...sbnrnye kalo guna daging lg sedappp...tq kerana sudi mencuba

Dsc06432
28-01-2011
sedappppp.....maceh Dec Sc Girl....
Laporan oleh: mass80

sama2 kaseh...jgn lupa cuba buat lg ye...

Nasi_arab_berempah1
06-03-2011
Sedap!! terima kasih share resepi =)
Laporan oleh: tun_telani
104_0186
06-03-2011
salam lin...lama dh xcted nk try nasi arab ni, sat2 je baru masak. bagi orang yang x pernah makan arabian food, it is soooooooo good. esok dapat la 6 7 orang sesame makan nih..btw, tahniah atas kelahiran anak kedua hari ini... love from CH
Laporan oleh: CheqSueCommot

Cheq Sue...xsangka...dah try resipi kite ni...mmg nasi ni sedap sgt2...skali buat pasti akan buat lg...knp dok aktif kat FB skrg...?lame dok taukbr berita

Nasi_arab
19-06-2011
Sedap... ganti ayam ngn daging.. mkn ngn acar timun yg simple & daging goreng kicap
Laporan oleh: nurizatti
Cimg6004
24-06-2011
best resepi ni..tp sy guna beras biase jer..xdak beras basmathi tu..nasik jadik x bape chantek..hihihi..thanx yer share resepi ni..sy mkn ngan ayam masak merah..suke3x..
Laporan oleh: wasabi

xpe janji sedap

Nasi_arab_berempah
04-07-2011
mmg sedap! lagi2 bile makan ngan dalca. pasni nanti nk try yg daging lak... kalau daging x pyh letak stok ayam la kan?
Laporan oleh: nur_olynn
Dsc02762
06-08-2011
ternyata mmg sedap.. mak mertua pun puji... mekasih tuan punya resepi...
Laporan oleh: sheifa_aljuffry
Dscn2069
06-08-2011
I tried for iftar today :) Luckily the taste was there :) Thanks dear.
Laporan oleh: Ajlaa Hashim
081020111363
13-11-2011
suami kata sedap..=)
Laporan oleh: ummu auni
Photo-0ajm
16-03-2012
Pertama kali mencuba terus menjadi. Anak2 saya pun suka. Thanks for sharing!! :)
Laporan oleh: Zetty Aida

Komen (42)

02-12-2008, guest komen :

kalo ganti ayam kepada lamb/daging sama tak cara-cara?


02-12-2008, dec_sc_girl komen :

Actually kalo pakai daging lg best sbnrnye...cara dia tetap sama...cuma kalo daging kena tunggu empuk lama skit la...


02-12-2008, yatiezaini komen :

pernah mkn nasi arab, tp yg daging .. sedap ler ..


02-12-2008, dec_sc_girl komen :

org arab mmg prefer mkn daging dr ayam...kalo mak ngan auntie kite pun slalu msk yg daging punye...yg penting sedappppp...


28-03-2009, theDoctoRzz komen :

sye kat mesir...xde pon jual


28-03-2009, Hoora-perantau komen :

theDoctoR....mana bleh xde...sya x cya...sbb memang mcm gni lah nsi2 depa...lauk dpa msk trus dlm nsi tu...sya pun kat middle east jg...slalu je duk mkn ni..p foodcourt ke...kdai ke or rstoren depa ke...msti nsi yg mcm ni depa ada....


31-03-2009, dec_sc_girl komen :

theDoctoRzz..btul ke ni xpernah jumpa nasi mcm ni...Bonda sy amik resepi ni dr kakak Ipar dia yg duk kat Mekah selama 12 thn...kalo xpernah jumpa, ape kate the DoctoRzz try msk resepi ni..pasti xrugi mencubanye


06-08-2009, milton komen :

kalau tak ada kiub ayam, nak gantikan dengan apa ya?


05-12-2009, jujue komen :

tgk cm best. insyallah esok nak try. nnti jujue bg komen ek. tp nk masukkan picture xpandai la.


10-01-2010, effeza74 komen :

dah cuba tengahari tadi, sedaaap sangat, tak rugi mencuba..tq.


20-02-2010, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam...mintak salin resepi dulu...nanti baru nak cuba masak..TK


13-12-2010, ms_fiza komen :

sudah try.. besh sgt. nnt sy upload gambar yer


27-01-2011, ains_2317 komen :

sedap...tp saya ganti ayam kpd daging...mabeless....


27-01-2011, faarleez komen :

memang sedap............hubby siap mintak buat lagi..... thanks tuan punya resipi..


27-01-2011, kimaliza88@yahoo.com komen :

Salam........saya nak tanya sikit..kalau mkn dgn gulai kambing sedap tak? Nasi ni x sememangnya x ada air lada atau sambal lada ke?


27-01-2011, qisfiq komen :

1st time bke my resipi n br join.... bes la cm ni... sok nk cbe la...:)


01-02-2011, MARIAHNI komen :

saya pernah makan nasi arab biasa tapi warna oren. Agaknya letak koma-koma banyak tak? Yang ini tak letak koma-komapun. Macam nasi ayam biasa je tapi letak rempah dan gunakan beras basmathi. Itu saja bezanya.


07-02-2011, dec_sc_girl komen :

selain dr acar timun, nasi ni lg sedap dimkn dgn sambal lada...biasanye sy blend lada merah , tomato n bwg putih...pastu masak sekejap...letak gula n garam n masak hingga pekat...


13-02-2011, sweet.... komen :

sya da cuba.. da dua kali masak... sedppp... tapi bila saya masuk dlm rice cooker nasi tu x masak.. saya terpaksa kukus.. boleh bg idea..


17-02-2011, nona28 komen :

sweet..eh ye ke masak dalm rice cooker tu nasi tak masak?mentah.. dec _sc_girl..masak dalm rice cooker jugak kan...


18-02-2011, dec_sc_girl komen :

sy masak dlm rice cooker biasa je....


21-02-2011, webgyver komen :

salam saya dah cuba hari sabtu lepas tapi ada modified sikit dengan selang-seli lapisan ayam dan sayur (saya guna capsicum, tomato dan carrot). Untuk acarnya guna bawang, tomato (kedua-duanya potong dadu), daun pudina dan daun sup. Semua dicampur dan diperah lemon, madu dan minyak zaiton. Semua digaul (waduh sedapnya).


21-02-2011, asshifaz komen :

tima kasihpd my resepi,best2 la resepi dlm ni x sabar nak cuba.


21-02-2011, asshifaz komen :

tima kasihpd my resepi,best2 la resepi dlm ni x sabar nak cuba.


28-02-2011, aisyahsufiah komen :

slm...mtk resepi ye, nk try msk..


07-05-2011, ummu syifa' komen :

terima kasih yer!!! mmng sdp sggh resepi ni.keluarga saya semua sukakannya...tp saya tukarkan ayam kpd daging.


19-05-2011, zainab binti ismail komen :

sedap; sunggoh sedap


20-06-2011, masnita irma komen :

tumpang tanya, nasi ni ada lauknye ke?...


15-07-2011, norsilawati komen :

sedap sungguh nasi nie...maceh tuan empunya resepi...lunch kami hr nie menu special nasi nie..marvelous..saya buat mkn ngan salad yg dicampur timun,tomato,kubis dan dibubuh lada hitam dan diperah limau...memang kaw...


29-07-2011, lady_effa komen :

salam sis, klu tukar myk sapi ngan butter boley tak since tekak effa ni x bley terima rasanya tu.. hehe


06-08-2011, sheifa_aljuffry komen :

td try buat nasi arab nie.. mmg sedap.. mak mertua pun puji... mekasih atas resepi..


07-08-2011, adnifahima komen :

dah plan nak masak apa hari ni tapi bila nampak komen sume positif...nak kena tukar plan...nasi arab la berbuka hari ni...blumm apa-apa dah rasa yummy


08-08-2011, anuar68 komen :

lima hari puasa..try buat nasi arab nie..waa.memang sedap lebih liur mkn dengan kacang gajus,sambal tomato..terima kasih noo..


24-08-2011, dyg_jj komen :

Resipi ni memang la sedap. Semua enjoy makan. Tiada yang hanya sepinggan. minimum 2 pinggan. Guna beras beriani yang terbaik harga sekitar RM 13.50 sekilo. Lembut dan sungguh sedap. Sekilo beras dan ayam di potong kecil , boleh di makan oleh 8 orang untuk buka puasa dan sahur. Terima ksaihla atas resipi yang memang BEST.


28-09-2011, raja ruzaihan bt raja hassan komen :

salam, ada sapa-sapa tau resepi nasi mandi morocco tak?


14-10-2011, fazeah komen :

nmpk sedap nk cuba...sedap ms makan kt umh kwn tp xtau nk buat...ni dh de resepi blh la buat,,,


03-11-2011, ayugjoe komen :

klu kite gune bras bse je..nk kene rendam beras slma 20min jgk ke?


05-11-2011, ummu auni komen :

mm..mmg sedap.. suami pon puji sedap hehe.. tq..tq.. nt lah buat lg=)


06-11-2011, Salma0807 komen :

Salam....dh try Resipi ni pg td..buat min di pg raye..alhamdulillah sedap jugak..terima kasih share resepi ni:)


08-11-2011, 1968 komen :

nak cuba ptg nanti..tapi nak tanya camne nak buat acarnya..


23-02-2012, Mami Bee komen :

nanti nk try la..tq share resepi ni.. :)


09-07-2012, orishah komen :

Saya dah cuba, memang sedap and thanks a lot:))......my hubby and children love it.....yummyyyyy


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu