Google+

oleh: kemma81 Kek Minyak

Picture1_032

Kek yg tak gunakan mentega, tapi digantikan dgn minyak.. rasa pn kurang manis...baik utk kesihatan.. :) Slmt mcuba!


Created on : 01-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kemma81




Bahan-bahan ( 8 x 8 x 2 inci )

  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus
  • 2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 camca teh serbuk penaik / baking powder.
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  2. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  3. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  5. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x2 ) inci dgn mentega, taburkan dengan gandum dan ratakan. Jangan terlalu tebal.Tuang setiap adunan secara berselang-seli dalam bentuk lingkaran hingga habis.
  6. Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit. Utk menguji kek dah masak ke belum, cucuk tgh2 kek dgn sebatang lidi. Jika masih melekat tapi permukaan dah kekuningan, tutup permukaan kek dgn tudung periuk. Ini bertujuan supaya permukaan kek tidak hangus.
  7. Setelah masak, sejukkan dulu, baru potong.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (6)

Kek_minyak
01-12-2008
Salam kemma81..rasa kek dah ok,tp rasanye kalo ltk bhn penaik(b.powder or bikarbonat) lg ok kot,utk tekstur kek lg gebu n lmbut.sbb kek ni guna minyak,bkn butter.skadar pndpt je..apepun ms potong kek ni,my son ckp kek ni santekk!ehe tQ share resepi ni ye kemma81. :)
Laporan oleh: HaSue

aik HaSue xltk ke b.powder? saya ada tulis kan, ayak b.powder ngan tepung... xprasan kot..xpe, lain kali cuba lg.. tksih krn mcuba... ;)

Dsc03870
01-12-2008
salam, sedap gak ...buat gebu juga naik nya, terima kasih byk2
Laporan oleh: shafea

cntiknye kek shafea...saya punye dh abis, bleh a mtk sket yg versi kukus...hehe.. tksih cuba..

Dsc00542
11-12-2010
saya kukus...best juga..lembut jgk tp kn kurangkan minyak skit r...
Laporan oleh: honey85
Kek_minyak_warna-warni
27-06-2011
Thanks for the lovely recipe ..sgt ringan rasa kek ni..lain dr kek yg guna butter.. anak sgt suka..buat minum petang dgn teh tarik hampir separuh kek dah selesai
Laporan oleh: azura_zaini
Kek_minyak_myr
24-11-2013
Saya pun tak nak lepaskan peluang untuk cuba kek yang sedang hangat diperkatakan sekarang.. kek yang gebu ini sedap dan ringan.. terima kasih Kemma!
Laporan oleh: LynnSham
Img_20131220_151511
20-12-2013
trima kaseh. ...keknyer gebu skali....
Laporan oleh: yatisabar

Komen (35)

01-12-2008, bunga.matahari komen :

senangnya kek ni.. bleh cuba la nanti. tq.


01-12-2008, bunga.matahari komen :

tapi macamana ye nak buat lingkaran cantik macam tu? tak pandai le pula.. :D


01-12-2008, kemma81 komen :

senag je..buat lingkaran main2 je...mula2 sy ltkkn wrna kuning, pastu tuang wrna merah plahan2 sambil pusing2 ke kiri kanan tepi..gitu jgk utk warna hijau..org tganu ckp gi mari gi mari je pusing 2..


01-12-2008, mizz89 komen :

Baik untuk kesihatan..?hmm..minyak=1cawan (LEMAK+KOLESTROL), susu pekat=1cawan (GULA+LEMAK), telur=5biji (KOLESTROL)..Pada pendapat mizz la kan, pakai minyak untuk wat kek ni boleh sebabkan SAKIT TEKAK la..Lagi satu pakai butter lebih baik drp minyak untuk kesihatan...tu mengikut apa yg sy search kt internet..tapi, untuk org yg nak jimat boleh la pakai minyak...Kemma, kalau minyak tu kita ganti dgn olive oil & susu ganti dengan fresh milk boleh tak?


01-12-2008, shafea komen :

salam . hai npk cantik gebu je naik kek tu, rasanya kalau di kukus pun boleh juga kek ni?


01-12-2008, kemma81 komen :

mizz, dr ape yg sy bljr plak, lmk xtepu lagi baik dr lmk tepu...mtega tu lmk tepu tau...emm slama sy mkn kek ni, xdela plak SAKIT TEKAK...depends tekak stp org la kot...lain tekak lain ksnnya...hehe anyway kek ni xbminyak mcm kek biasa...n one more thing, susu yg diguna bkn susu tepung, guna susu pekat...susu pkt ni dbuat dari klapa sawit, lmk tumbuhan better dr lmk haiwan..(skdr kongsi info)


01-12-2008, kemma81 komen :

shafea...mmg kek ni lembut n sedap..emm sy xpnah wt kukus...boleh kot...try la...nnt jgn lupa htr report... :)


01-12-2008, mizz89 komen :

oo ye ke kemma...bertambah lagi ilmu masak-memasak mizz hari ni...x pe lah, kalau mizz ader masa nanti mizz try resipi kemma ni ekk...TQ ;)


01-12-2008, Nenie komen :

wahhh...haSue.pantas dan tuntas nampak...he he he


01-12-2008, Nenie komen :

agaknya tuan punya resipi pun belum sempat nak basuh loyang,udah hantar report...


01-12-2008, Nenie komen :

agaknya tuan punya resipi pun belum sempat nak basuh loyang,u dah hantar report...


01-12-2008, kemma81 komen :

aik HaSue xltk b.powder ke? kat bhn2 saya ada tulis kan msukkan b.powder? di ayak bsama tepung...


01-12-2008, kemma81 komen :

a'ah..btl tu nenie..xsmpat nk bsuh loyang, kek HaSue dh msk.. :)


01-12-2008, nananis komen :

eh ada ke? tadi kita salin takde pun! sib baik tengok semula.kalau tak jadi mcm HaSue.


01-12-2008, HaSue komen :

hee..Nenie(comelnya nick dier),bkn ape..td adik nak balik hostel suh wat kek.bukak myr terus nmpk resepi ni..amik bhn2 je..td x nmpk pun ade bhn penaik tu ms tgk resepi ni memula td. maaf ye kemma81..terlmpau pntas agaknye.ehe :)


02-12-2008, kemma81 komen :

hehe xpe...mmg tlampau pantas HaSue ni...baiknyee kak HaSue ni ngn adik dia, adik nk trus buat dgn pantasnye!


02-12-2008, shafea komen :

salam ye yg ni saya kukus , resepi tetap sama. memang sedap dan gebu


02-12-2008, HaSue komen :

Salam ye kemma81,maaf skadar nak kepastian.sbnrnya,masa nak wat kek ni smlm my sis dah tlg copy n paste gi micr word. baru tgk semula pagi ni td mmg takde bhn penaik tu dletak dlm bhn2 yg awk taip.mgkin terlupa(perkara biasa berlaku ms tulis resepi tmasuk sy sendiri)tp at least bila kita mengaku kesilapan sendiri,takda sape yg rugi..so fikir2kanlah ye..peace!tQ.. :)


02-12-2008, kemma81 komen :

HaSue...bkn xngaku ksilapan...sy rasa masa ur sis tgh copy the recipe, sy baru aje tgh taip...mmg ms tu dh smpai kt arahan last, br tprasan ttinggal b.powder tu..may be ur sis copy masa tu n at the same time sy tgh nk edit nk tmbah bhn tu...ye la, nk copy ke MS word kn kjp je, mgkin dia siap copy, sy br aje siap taip...lps tu, mgkin xprasan kot...HaSue mcm mrh je....? xbaik tau mrh, nnt msk pn xjd..hehehe...TQ..


02-12-2008, kemma81 komen :

HaSue... lg 1, kot HaSUe ingat sy ttp xnk ngaku ksilapan, saya tmbh bhn tu bkn lps 1hour / 2 hour tau..saya rasa dlm 5min or 10min gitu je lps siap smpai bwh...sori...


02-12-2008, HaSue komen :

adehh..pjg plak kite berforum jadinye ye..kang ade plak org sound.huhuu..ha,awk edit sepantas itu,tp pantas lg adikku pandai menari tu copy nmpk gayenye ye?huehue..it's my mistake la kemma81..x double check ms nak start buat tu.lupa,kalo resepi br kuar kena refresh sokmo br buat.ehe..bkn x biase tgk resepi kek,manelah tau mmg x pakai bhn tu kan mcm my resepi baru2 ni.btw,thanks again 4 ur recipe..dah2,pg masak dapur nun! ;)


03-12-2008, shafea komen :

salam , seronok ye cik HaSue kita berforum. seronok pulak membacanya... ..elok utk betukar pendapat & petanyaan


03-12-2008, HaSue komen :

Ehe shafea..seronok ke?takde la,mmg silap sy pun.. hrp yg resepi yg dcopy tu je x refresh2 dah.sorry ye kemma81.. :) biasanya kek yg guna minyak mmg guna baking powder..ade kek pisang 1 tu plak,sy tau guna bikarbonat.yg tu lg simple,terus blend je.huhu...santek kek shafea,kukus brp lame tu?biasenya kek kukus mmg lg lembut..raya haji nanti shafea buat la kek byk2.. byk resepi kek yg mudah kat myr nih..mudah bg mereka yg rajin laa..cam kite yg selalu dlanda M ni,yg sng pun jd pyh..hehe :)


03-12-2008, HaSue komen :

HaSue ni mmg suka menyemak kat dapur org..hahaa ;P lepas ni nak menyemak kat 'dapur' sape lak ehh..hmm..


04-12-2008, ira70 komen :

salam....ptg ni nak try...nak buat minum petang. nanti saya hantar report.


08-12-2008, akma_4th komen :

kemma... help me... kalau HaSue xletak baking powder kerana kesilapan teknikal, saya langsung terlupa... dah tua, gini lah. dah la esok nak hidang utk tetamu time openhouse... huhuhu... HaSue, kita leh geng la. buat kek tp xnak letak baking powder.


09-12-2008, HaSue komen :

tulah akma..bleh geng dah tuh...takpe tuu,mr hubby ckp aritu ok gak rase x ltk b.powder..rasa mcm kek srwk versi minyak.hehee..mesti byk akma wat kek utk open house nih..mintak seloyang..ehee :P


10-12-2008, akma_4th komen :

malu nak letak laporan... huhu... kira bantat terus. last2 sy potong kecik2 letak dalam agar2, xde la bakul sampah yg makan hasil 'kreativiti' sy tu. laku gak. xde org tau tu kek yg xjadi. semua habis sampai xsempat nk snap gambar. frust unya pasal langsung xbuat kek lepas tu HaSue. so, xleh la mintak.


10-12-2008, nora ahmad komen :

salam Keema saya mmg minat dgn kek marble masalah saya bila saya bt marble tu dia tak mjadi mcm keema tu ,maskud saya lingkarannya ta cantik mcm keema punya mcm mana u bt cantik tlg bagi petua sikit ok tq


12-12-2008, kemma81 komen :

nora..saya wt wrna kuning pling byk kiranye dia tu base la..hehe backgroung gitu..then wrna hjau n merah tu wat 1 cawan je,xbyk...satu yg saya perhatikan, bla kita tuang dari cawan, adunan yg turun tu kluarnya xtebal..pastu nora selang2la..masa tgh tuang tu, agihkan ke kiri,kanan, tgh tp dlm kuantiti yg xmendadak...agak2la nk selang seli dgn wrna lain yg ada... heheh hrp2 nora fhm...cuba la..nnti jgn lupa htr report tau...


12-12-2008, nora ahmad komen :

terima kasih keema krna reply masalah saya tu, insyallah klu saya cuba jadi atau tak akan saya hantar repot kat keema ya


12-12-2008, kemma81 komen :

sama2 nora... :)


31-01-2011, che mahani komen :

cantiknyer..


31-01-2011, che mahani komen :

cantik..rasa2 mesti sedap...sy akn cuba try sedap tak...nanti kalau sedap saya nak buat lagi la tu pon kalau ada bahan.hehe...


02-12-2013, Snur komen :

Salam..sy dh pun buat kek ni..sdpp.lembut.TQ.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd