Google+

oleh: dayang_jack Mee Kari

Copy_of_mi_kari915

salah satu masakan mi hasil ilham mak dan dayang sendiri. Cubalah resepi ni, pasti x mengecewakan anda...


Created on : 30-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( utk satu famili (7-8 org) )

  • Untuk Kuah :
  • 8 biji bawang merah*
  • 4 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • segenggam udang kering*
  • 500 gm keledek merah (direbus dan dikisar sampai hancur)
  • 2 camb tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
  • 4-5 camb kari ayam Adabi (dijadikan pes)
  • 2 camb kerisik (buat sendiri)
  • rempah 4 sekawan
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4 camb minyak masak
  • Bahan2 Lain:
  • 1 kilo mi kuning (dicelur)
  • tauge (dicelur)
  • 5 biji telur rebus dan dibelah dua
  • sedikit daging yg tlh direbus (dipotong dadu kecil)
  • tauhu goreng (dihiris)
  • limau kasturi - optional (tp rasanya ttp sedap tanpa perahan limau)
  • sawi (dicelur)
  • Lain2 utk Hiasan : daun bawang, daun sup, bawang goreng, cili merah

Cara-cara

  1. Untuk memasak kuah, kisar kesemua bahan yang bertanda * sampai lumat
  2. Panaskan minyak di dlm periuk dan tumis rempah 4 sekawan sampai wangi dan barulah dimasukkan bahan2 yg tlh dikisar td. Kacau lg sampai keperangan.
  3. Masukkan pes kari dan tumiskan sampai pecah minyak. Perlahankan api ketika menumis.
  4. Kemudian masukkan keledek yg tlh dikisar bersama air yg secukupnya. Kacau rata2 dan biarkan mendidih.
  5. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau perlahan2. Slps itu, masukkan pula kerisik, garam dan gula secukup rasa. Kacau lama sedikit sehingga kuah btl2 masak dan pekat (klu xnk pekat sgt, bleh le tmbh air sedikit)
  6. Di dlm mangkuk, masukkan mi dan bahan2 lain dan tuangkan kuahnya serta hiaskan dgn daun bawang, daun sup, bawang goreng dan cili merah.
  7. Hidangkan panas2.
  8. **jika x suke daging bleh diganti dgn ayam, udang, fishcake dsbnya.









Laporan Masakan Bergambar (3)

Image04a
31-01-2009
mlm ni dinner mee kari....sunkist, bila nk antar laporan?...hehe...kpd kwn2 semua, try le mee kari dyg ni...pasti x mengecewakan....
Laporan oleh: dayang_jack
Curry_mee1
02-02-2009
lunch hari ni.. tak sempat potong limau kasturi sbb dh tak sbr nk mkn :D hehe.. selama mmg tak suka mee kari.. dh la guna mee kuning ada kari lak tu.. tapi versi ni kena la plak dgn taste.. sbb tak muak.. karang mkn sekali lg.. siap dgn limau kasturi lah.. tq dayang
Laporan oleh: sunkist

amboii..sedapnyer mi kari tuh..siap ngan udg lg...hehe...psst,..sunkist, dyg makan mi ni dgn kicap..hehe..lagi sedap....ape2 pun kene ler ikut selera msg2...tp mmg btl tu, mi ni kalo mkn mmg x muak walaupun berkali2...tu ler keistimewaannya...tq sunkist krn sudi mencube resepi dyg...

Mee1
27-12-2009
sarapan pagi ini,tapi takde udang lak..kalo ader mesti lagik sedap..hehe...tq dayang..hv a nice day! ;)
Laporan oleh: HaSue

Komen (5)

19-12-2008, liacempaka komen :

nampak sedap je mee kari ni, k.dayang. nak try lah. plz tell me how to make kerisik. tq


19-12-2008, liacempaka komen :

k.dayang, sori nk tanya lg. Kalau xde, keledek merah, bole x guna keledek putih je? ade beza ke dr segi rasa? lg satu, lia tringin nk try masakan Sarawak sbb member2 kata masakannya unik dan sedap..ni le yg lia nk cuba hjg minggu ni. tq k.dayang.


19-12-2008, dayang_jack komen :

salam liacempaka,..nk wat kerisik senang je, kelapa parut digoreng tanpa minyak dgn api perlahan je. kene kacau non stop sampai jd perang. then, if nk guna keledek putih boleh je tp rasanya ade kurang sket le...tq n selamat mencuba!


07-07-2009, ayus komen :

salamm kak dayang.. ape tu rempah 4 sekawan ? bunga cengkeh , lawang semua tu ke


26-07-2011, ameirah komen :

kalau nak simpan santan kat kuah boleh x kak??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu