Google+

oleh: HaSue Popiah Seaweed Chips

Popiah_seaweed_chips

Snek yg senang nak buat,cepat jer habis(wat ramai2 lg best)....Nak share kat sini..Resepi ini dtaja oleh adik..cedok dr kawannya,kwnnya cedok dr kakaknya..kakaknya x tau lak cedok dr mane..heee ;P


Created on : 29-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Leh makan ramai2 )

  • 1 bungkus kulit popiah
  • 1 bungkus besar dried seaweed (yg sedia dmakan begitu sj tu)
  • 1 biji telur
  • 2-3 cawan minyak masak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Pecahkan telur dlm mangkuk kecil dan pukul sedikit menggunakn garfu
  2. Sediakan sekeping kulit popiah. Sapu rata telur td di atas permukaan kulit popiah hingga mnutupi kseluruhannya
  3. Susun dried seaweed di ats kulit popiah yg sudah dsapu telur td dan tutupkan dgn sekeping kulit popiah lg. Ulang langkah yg sama sehingga kulit popiah/dried seaweed habis
  4. Psc
    Gunting kulit popiah yg sudah ber'inti' td mengikut bentuk dan saiz yg dsukai. Pnskan minyak dlm kuali dan goreng sehingga kulit popiah agak kekuningan.. Angkat dan toskan.Naahhh..sdh sedia utk dmakan begitu saja atau bersama sos/topping kesukaan anda..kalo x habis leh simpan dlm bekas kedap udara.. SELAMAT MENCUBA! :)

Tag

snack








Laporan Masakan Bergambar (29)

Img_1603
30-11-2008
sape lah yg kretip wat mende alah ni yerk HaSue? heeeee.... arigato dr cik puan HaNa utk HaSue n sekutu2nya... hihihi
Laporan oleh: hana6877

Mak aihh..mmg laju tul cik puan Hana kite nih.mesti dried seaweed melambak kat sane ek?hihii..mmg kretip diorg nih cik puan hana.leh la kite tmpang 2 kaki..hehee..santek je susun chips tuh,cam xnak bg mkn jek?hikhik..tQ gak sbb pantas mcuba.hehe ;)

Popiah_seaweed_chips__2_
01-12-2008
Sedap sangat²! dah lama tak makan...
Laporan oleh: 14sept

wahhh2..kemain fotogenik lg chips tu posing ekk,cam dlm magazine gitu..huhu.tq G-ya.hee.. :)

Dsc05091
24-12-2008
versi nak perabih kulit popiah .. yummy lalala .. tks ya ha sue ;-)
Laporan oleh: yatiezaini

ai senangnye dlm ati...hehe..time kasih kmbali kak yatie :)

Snv31029
24-12-2008
Saya tak pernah rasa popiah ni, tp teringin sgt nak cuba dr masa HaSue letak resepi lg, cuma tapi tak secantik HaSue punya la.. tapi tetap..yummie.. yummie.. yummie..tq dear!
Laporan oleh: aludra

cantik x cantik ttp krup krap gak kan aludra..hehe.tahniah la sbb brjaya juga mencuba akhirnya..timakasih kmbali.. :)

Popiah_seaweed_chips
21-01-2009
Hehehehe... wat lg. dah nama peberet kan.. takkan tak wat lg. kihkihkih!
Laporan oleh: 14sept

buat jgn x buat..suka laa tgk gambo chips jiya neh..asyik2 tumpah je.kucing langgar ke?hehe..tq share laporan..

Popia_seaweed_hasue
23-01-2009
Sue,akak buat utk anak2...1st time buat,anak2 ingat akak beli kat kedai...heheee...sedap dan rangup kate anak2 akak....trima kasih Sue atas resipinye.... :)
Laporan oleh: kak fida

kak fida..lenkali ckp kat diorg,kulit popiah n seaweed tu ha yg beli kat kedai..ekeke..same2 n mekasih la kak fida sudi mencuba resepi ni.. ^_^

Seaweed_chips
05-02-2009
Selalu beli je. Senang pulak nak buat. Best!!
Laporan oleh: brendac

mmg senang jek kan brendac..tq sudi share pic kat sini..best2.

Chip
11-02-2009
Antara chip kegemarankuuuuuu.....Kini boleh dimakan sepuas-puasnya......Thanks HaSue diatas resipi chip ni....kalau beli siap kat kedai mahal oooooo......
Laporan oleh: Nenie

Betul tuh Nenie..leh mkn puasss2,janji rajin jer..bak sini semangkuk!heheh :D

Kerepek_seaweed
13-02-2009
Balance buat sushi dulu, kena sembunyi dr anak2..oi..sedap,sedap,sedap( versi upin&ipin), sebelum nie anak2 dok ratah seaweed gitu ja, tapi pg betapa gumbiranye depa dok makan kopok ni...
Laporan oleh: sitinor

oo..nak jugak!nak jugak!nak jugakkk!!(versi hagimaru)hehe..bila wat chips lg best eh,dpt mkn popiah n seaweed skali.hee..tq anta report yer sitinor

Kepek
24-02-2009
i likeeeee.....sedap bangat... tapau bawak makan kat opis..shedap2!!
Laporan oleh: af83

i likee 2 c ur report af83..best2. ha,mcm xnak stop jer ngunyah eh.. ^_^

Img0274a
03-03-2009
huhuhu..buat lagik..xde muke lain dah. kali nie doublekan kuantiti and doublekan the excitement ketika mengunyah :P
Laporan oleh: af83

wahh..rajin la af wat kerepek popiah nih..takpe2,ari2 muke af anta laporan pun x kesah..suke la tgk.dah wat double tu mesti ade lebih kn?mintak cikitt..sebalang jerr..hee..

Photo717
26-04-2009
Salam hasue, tqvm bg gud idea nk perabih kulit popia & seaweed lebih wat kimbab.. sedap sgt cicah ngn sos cili..
Laporan oleh: nora_kai

salam nora kai..sama2.sedap cicah eh?kite x sempat dah nak mencicah2..hehe.tq rajin mencuba..

025
23-06-2009
krup krap krup krap...tq yer
Laporan oleh: junjs11

emm,rangup bunyinyer..ur welkam kak jun.. :)

Popia_seaweed_1
25-06-2009
kudap-kudapan kat opis. Rangup, lepasni nak lebihkan letak seaweed. TQTQTQ....
Laporan oleh: dapurnanie

ur welkam nanie..thanks share report eh :)

Popia
30-06-2009
tq Sue bg idea akak buat ni nak habiskan kulit popia tu best rangup
Laporan oleh: imim

sama2 kak mie..nih utk sue ke?mekacehh..hehe..tq jugak utk akak yg sudi share laporan kat sini.. ;)

Popiachips4
06-07-2009
kak hasue, ros dah buat chips ni, buat petang malam dah habis sebalang..sedap sgt..thanks ye kak
Laporan oleh: onigiri

mmg sedap rosss...x reti2 ke pas kat akak nih skit?hihi..thanks juga meriahkn report kat cni ros :) lawa gambo

Popia_seaweed_chip
06-07-2009
krup2x...sedap keropok ni ar..ranggup dan berkhasiat:)..tq share rcp yg best ni
Laporan oleh: sakura>emi

aiik,makan sorg ke?hehehe...tq juge sudi cuba n anto pic emi kat cni..suke2!kalo sedap harus dibuat lg..hehe

Popia1
19-07-2009
Kali nih try letak biji bijan lak..tak banyak beza dr segi rasa...snek nih memang jap jer licin.. :)
Laporan oleh: HaSue
Popia_seaweed
06-08-2009
buat lg semalam..suke sgt chip ni. Sedap ngungah2x dpn lptop..tq k.hasue
Laporan oleh: sakura>emi

alaaa..cantiknya chips tuh tumpah..hehe..tq sudi share gamba chips emi tu kat sini eh :)

Popianori2
06-08-2009
kak hasue, ros buat lagi ni...sedap sgt sgt, feveret anak2 dan mak ayah juga...daisuki....
Laporan oleh: onigiri

aa..nih gamba close up pun cantek gak..suke tgk!nmpk sebati jer nori dlm tuh ek ros..tq sudi share gamba :)

Picture_049
07-08-2009
smlm tengok resipi ni,mengancam betul...hari ni pegi beli seaweed,terus buat,emmmm...sedap sgt...rangup..kejap je habis,tak sedar...sampai nak mkn tghr pun tak jadi,kenyang makan kerepek ni je...rugi kalau sape tak cuba! leh wat niaga raya ni..hehehe..thank u...
Laporan oleh: kamal77

seronoknya makan sampai kenyang ek.hehe..lagipun chips nih lg sihat banding kopok awet dr kedai ek.hehe..tq juga kamal sudi cuba..leh la kamal jadik tokey chips pasnih.hehe :)

Dsc00840
09-08-2009
la ni saya tgh pantang 20 hari.. pi ikut husband pi TESCO semata-mata nak buat chps ni.. kalah pulak orang mengandung..memang sedap..sumer kata sedap...x rugi cuba..terima kasih ye HaSue dok kongsi resepi ni..
Laporan oleh: lan_ieza

Erm..terharunya saya bila baca laporan masakan dari ieza ni..duk dlm pantang pun sanggup ikut hb gi tesco ek..sibbaik laa sedap kan..ieza buat sendiri ke?meh laa dtg umah..bleh sembang pjg k..kot ieza ada blog jugak leh tuka link..leh tgk baby ieza..nih alamat blog kite http://sue-hasue.blogspot.com

20082009964
20-08-2009
bedal ikut suka jer potong dia..he3..krup3! dah abis..
Laporan oleh: aa_iezah

hehee..rupa tu belakang kire,yg duk depan rasanya tuu..hehee..kejap jer abis ek.. :D

Dsc01468
16-12-2009
Hasue,..buat kali ke2 ni..kali ni wat 6 keping 4 segi..pehtu malas tu datang.. gulung cam rokok jer laa..hehehe..apapun rasanya sama..sodappp..
Laporan oleh: lan_ieza

woo...dah kali ke2 ye ieza..mesti best tuh gulung cam rokok kan..leh cube lenkali nih...bak sebalang! :P

Dsc00303
12-08-2010
boleh wat untuk raya tahun nie.kriuk,kriuk xsedar dh habis 1 balang
Laporan oleh: adrianie

lain kali leh buat 2,3 balang..hikhik

Img_0711
25-03-2011

Laporan oleh: noormala75
Imag0148
02-08-2011
sedap!! my favourite..kalau beli mahal melampau.. buat, murah gile!. lain kali nak letak 2 lapis seaweed!..
Laporan oleh: nurulhusna.haron
Krepek_sewit
08-10-2011
wpon sy dh ttinggal bas nk join kasi laporan..sy ttp gak nak tayang hasil jati diri yg kental nk abiskn mlekat n mgunting sewit nih!..hihi
Laporan oleh: umiecute
Img_0898
14-08-2012
bez lah resepi ni! kita buat gotong royong..haha.. sorang tukang pisah2kan kulit popiah dari packet, sorang sapu telur, sorang atur seaweed dan lipat, sorang plak gunting2...saya tukang goreng. hehe.. terima kasih share resepi!
Laporan oleh: black1205e

Komen (30)

30-11-2008, 14sept komen :

wahh laju jek kak hana... mesti subuh tadik wat kan kan kan.. cikit! hiks! sedap ni... kalo beli kat kedai mahaitt! buat sendirik best gak tapi kulit popiah tarak stok kat rumah. nak kena beli... ngee~!


30-11-2008, hana6877 komen :

amboi amboiii cik jiya!... kalau nyakat kak hana kan main lagi yerk! nnti sat lagik akak serbu umah nk makan nasik lemak tau! akak nyer dah abih! kihkihkih..


30-11-2008, hana6877 komen :

HaSue, kebetulan la seaweed mmg melambak kat umah nih.. boring asyik wat mende yg sama jerk! bila kuar resepi nih apalagi laju jerk la.. hahahahaaa.. meh ler kita tumpang 2 kaki! kihkihkih yg tuh mmg khas utk HaSue n sekutu2nya..jom makan! hihihi...


30-11-2008, HaSue komen :

ehe cik puan hana..seaweed dah jadik mknn ruji gak kot?tuh yg melambak2 tuu..hehee..tuh mkn cicah ngan sos cili thai ke?(muncung kat gamba)sesuai x?kite mkn gitu2 jer..x smpt dah nak mencicah2..hahaa.snek sihat la banding kopok2 yg dbeli tuh kan kan.. ;)


30-11-2008, hana6877 komen :

a'aa...betui betui snack yg sihat! hehehe cicah sos thai tuh hana jerk yg mkn cenggitu. hb ngan anak2 tk cicah pon! ok gak rasa dia! krup krap krup krap makan! hihihi seaweed kene ada stok selalu sbb time M melanda, tuh ler wat bekal anakanda g skool... heeeee... eh pnjng pulak berceloteh! kang ade org sound.. ngeeee...


24-12-2008, aludra komen :

Hasue.. na buat tapi tak tahu dried seewead ni yg mana satu. camner rupanya yek? buleh tunjuk tak?


24-12-2008, HaSue komen :

(hana6877 standby pls)..aludra..dried seaweed tu rumpai laut kering, kaler ijau tua tuuu..org biase guna utk balut sushi..skrg kn ada jual dlm bentuk snek,pek kecik2..aduhh,stok takde plak skrg ni.hanaa..oo hanaa..toloonggg2!hehe..bleh tunjuk kat glosari tak hana?aludra nak tgk ler..


24-12-2008, hana6877 komen :

cik puan HaSue, hana dh letak kat glosari. n buat aludra, bleh la tgk rupa seaweed tuh yer...... :)


24-12-2008, aludra komen :

oh.. yang nih.. hehehehe.. suka.. suka.. suka.. tq..HaSue tq..hana tq.. hahahaha... ada..ada. ada.. sekarang juga saya ke dapur dan buat...


24-12-2008, HaSue komen :

alahai cik puan hanaa..arigato gozaimas ler ye..mmg boleh dharap cik puan hana nih.hihiii.. mekacih2.wah2 aludra, lajunyer dier ke dapo..op,op..tlanggar meja kusi lak kang..ekeke..slmt mcuba ye aludra.hehe..


24-12-2008, dayang_jack komen :

wah, rancaknya bercrita psl seaweed...nanti nk buat gak...HaSue, ktk dh dpt ym kmk kah? mun blm, tok add kmk : dayang_jack@yahoo.com


24-12-2008, HaSue komen :

buat jgn x buat cik puan dyg..kasi posing sama dia..hehe.ooo..k2,kak tok mek add terus.tq2


24-12-2008, HaSue komen :

waduh..lom pat sign in ym gik..dr ptg td x dpt..mayb line k.o..dah pat mek add i.d ktk k dyg..hee


24-12-2008, dayang_jack komen :

yalah menar kata ktk...bad connection la n asyik putus jak...tp sikhal coba lagik...usaha tangga kejayaan..hihi...


24-12-2008, dayang_jack komen :

berik add ktk ngan kmk juak k. nei tauk dpt get thru...


25-12-2008, hana6877 komen :

HaSue, ayam turki panggang sekor! ;)


21-01-2009, Yuzz77 komen :

waa..tak sangka resepi buat chips nih pun dah masuk MYR.hu..hu..hu..kita baru 2 ari lepas dpt makan.sbb ramai member opis beli for CNY. tapi shap dia lain.dia potong 4 segi panjang.mcm kuih gunting. dan x pakai popiah skin. tapi pakai wantan skin. pulak tu tabur sesame seeds sket.hmmm..crunchy...krup..krup bila dikunyah..dan terasa biji bijan nyer.


06-08-2009, hanie_nieza komen :

saya dah wat byk kali..tp syngnya xde gambar...siap de org oder lg.. tq pd penyumbang resepi..jd fav. saya & family


17-08-2009, nanaTANJUNG komen :

sya terjumpa kat tesco dried seeweed kat bhgian mknan kering...alal2 rumput kering gitu.... betul ke dried seeweed ini yg digunakan... tp rsa nye mcm herba gitu.... betul ke Ha sue.... sya ni baru join katMR ni.....terima kasih


17-08-2009, HaSue komen :

Yuzz77 > x pernah lak try wat wantan skin.. Yang letak bijan tuh dah try...cuma dari segi rasa tak banyak bezanya..cuma dari segi rupa memang lg cantik kot..hehe.terima kasih yer sudi kongsi idea :)


17-08-2009, HaSue komen :

hanie_nieza > sama2 hanie..alhamdulillah..dah boleh bisnes tu.nih dekat2 raya nih bleh laa jual sebagai kudap2an di hari lebaran nanti... :)


17-08-2009, HaSue komen :

hanie_nieza > sama2 hanie..alhamdulillah..dah boleh bisnes tu.nih dekat2 raya nih bleh laa jual sebagai kudap2an di hari lebaran nanti... :)


17-08-2009, HaSue komen :

nanaTANJUNG > betul laa tu nana..yang untuk gulung sushi tu ok gak(lebar skit)tp yang bungkus kecik2 tu lagi sedap sebab ada perisa lebih...kalau nak kepastian lagi sila rujuk ke bahagian glosari dan cari dried seaweed yang ditunjukkan oleh hana6877 tu.klik kat glosari atas nih yer. selamat mencuba :)


13-09-2009, myzun komen :

saya penah beli ni kt ikano memang sedang tapi tak fresh. yang ni memang kena try today boleh buat kudap lepas buka karang


13-09-2009, HaSue komen :

myzun > memang sedap untuk kudap2an masa tengok tv atau sambil bergayut kat tepon..hehe..selamat mencuba ya :)


04-06-2011, arisa_10 komen :

salam...sy nak tnya...sy ad beli seaweed...ari 2 ad try wat sushi dgn seaweed 2 tp rasa dia x sedapla...dia ad tulis kat paket tu,'do not eat desiccant'...knp ye?ad kaitan pape ke?jd sedap x klu wt ikut resepi ni?


18-08-2011, Habibah Debok komen :

kalo boleh jgn guna telur utk gam kan kulit popia tu...guna air pun boleh dan lagi jimat...


18-08-2011, Habibah Debok komen :

kalo nak kualiti yg baik...jemur dulu sebelum goreng


04-09-2011, istabella komen :

hye semua...sy member baru kat cnie..for this recipe kwn i buat tapi die guna seawed yg berperisa yg boleh didapati d pasaraya econsave..sedap jua...ada rasa pedas2 ckit...dan dia dh jual plak resepi nie...hihihi...sedap,,murah,,and dapat hasil...hihihi..


10-10-2011, hzurainie komen :

betul kata Habibah, nk cantik elok, lepas di potong, jemur dulu sekejap. popia tak akan bewarna gelap sbb kelembapan dh xde. kalau buat popia kecik berinti serunding pun sama. kulitnya akan lebih putih dan x mnyerap minyak...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu