Google+

oleh: koilagi Roti canai segera

Roticanai

sesuai untuk minum petang


Created on : 28-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi koilagi




Bahan-bahan ( anggaran dalam 10 biji )

  • 2 setengah cawan tepung gandum (guna cawan mug)
  • 1 sudu makan mentega (di cairkan)
  • 1 sudu makan susu pekat manis
  • 1 cawan air (untuk bancuhan tepung…agak2 ler)
  • sedikit garam halus
  • minyak masak
  • mentega
  • minyak sapi

Cara-cara

  1. Cairkan mentega. Bancuh susu pekat manis bersama air dan sedikit garam (air bancuhan tersebut perlulah cair).
  2. Masukkan mentega yang telah dicairkan tadi ke dalam tepung..gaul rata dan masukkan air susu yang telah di bancuh tadi sedikit demi sedikit..uli sehingga menjadi doh yang licin..
  3. Dscn0452copy
    Bulat2kan menjadi doh yang kecil dan perapkan bersama sedikit minyak masak dan mentega lebih kurang setengah jam
  4. Dscn0454copy
    canai doh tadi sehingga nipis (menggunakan teknik urutan) dengan menggunakan minyak masak.
  5. Dscn0448copy
    Sapukan sedikit mentega pada doh yang di canai nipis tadi..lepas tu gulungkan doh tu macam ni :
  6. Dscn0449copy
    Lepas tuh buat macam angka 8 dengan cara menggulungkan setiap hujung doh tu sehingga bertemu.
  7. Dscn0451copy
    lipat dua angka 8 tadi untuk membentuk seperti bunga ros.
  8. Penyek-penyekkan bunga ros tersebut sebelum menggoreng dengan api yg perlahan. Boleh menggunakan minyak sapi atau pun mentega untuk lebih rasa umphh..
  9. Notes: Untuk lebih rangup, goreng roti tanpa minyak terlebih dahulu, then baru letak minyak sapi/mentega..goreng sehingga garing dengan api yang perlahan..selepas digoreng bolela ditepuk2 dia semasa masih panas untuk lebih umphh…Doh yang telah dibentuk menjadi ros bole disimpan didalam freezer dan dikeluarkan terlebih dahulu sebelum menggoreng..untuk lebih tahan lama di dalam freezer, goreng roti separuh masak tanpa minyak then simpan didalam freezer sebelum di goreng garing








Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc_0211
04-12-2008
ni laa hasil yang telah saya cuba... menjadi u!
Laporan oleh: paejah

hohoh..tahniah..leh buat lagi

Img0196
29-11-2010
berjaya..sy dah cuba dah...lagi best dari yang beli kat kedai :), sedapnye dihidang dg coklat panas
Laporan oleh: ummu abdulloh
102_0090
10-12-2010
Alhamdulillah...buat pagi tadi. Walaupun TERsilap langkah menjadi jugak. Siap buat frozen lagi. Lepas ni kalau rasa nak makan roti canai boleh buat lagi...TQ tuan resepi...
Laporan oleh: CheqSueCommot
Dsc00249
14-12-2012
roti canaiku...anak-anak berebut makan ni...tq...ye..
Laporan oleh: jun75
Roti_canai_myr
05-11-2013
Guna homemade susu pekat manis resipi Yani untuk cuba resipi roti canai segera ni.. mudah dan sedap! Paling saya suka, tak perlu perap lama.. taraaaa.. roti canai kosong.. terima kasih Koilagi..
Laporan oleh: LynnSham
Roti_telur_myr
05-11-2013
Yang ni pulak roti telur + bawang + cili hijau guna doh yang sama.. fav suami.. sedap! Terima kasih sekali lagi Koilagi!
Laporan oleh: LynnSham
Dsc01515
27-01-2014
thanks dear koilagi for recepi :) sedap but hubby ckp kureng lembut . mayb sbb kurang uli i think .. nvm , i'll try again next time :) thanks ya .
Laporan oleh: nenei
Dsc06479
07-02-2014
buat masa raya cina aritu..puas mkn nak dua,tiga! pun boleh hihi...spai minum ptg pun nk roti canai jgk heee...mekasih ya koilagi :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06474
07-02-2014
nie sebelum di canaikan he he..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (7)

01-12-2008, sya.anna komen :

hai koi, nak tanya sikit. minyak sapi tu utk apa? dlm cara-cara tak ada pula di sebut... yg ada mentega dan minyak masak je..????????????


04-12-2008, paejah komen :

saye dah cuba dah! best!


04-12-2008, koilagi komen :

minyak sapi tu untuk goreng roti tu...kalau tak ade bole gantikan dengan mentega atau minyak masak je..


24-05-2009, sayangdirimu komen :

x pnh cuba la.tp nnt nk try la.bes mcm kt kedai ker...atau bes mcm beli roti canai sgera?


30-01-2011, zaieyda komen :

baru cuba tadi... memang segera.... x pecah wlupun perap setengah jam...mkn ngan kari ayam lebihan kenduri....sedap sangat...thank coz share resipi nie....


10-07-2011, aniross komen :

x pkai susu x bole ke


12-11-2011, alsahrinmarketing komen :

apasal tak tebar roti canai ni, kalau tak tebak orang tengok tak best


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu