Google+

oleh: HaSue Kek Milo Spontan

Kek_milo_spontanz

Kek ni paaaaalingg senang nak buat..x pyh timbang2 n guna sukatan metrik,guna cawan minum n sudu mkn jer.. Tekstur kek lembut n lembap..perisa milo(coklat)..emm yummy! :)


Created on : 27-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Loyang 21cm )

  • 1 cawan marjerin/mentega
  • 1 cawan gula
  • 4 biji telur
  • 1 cawan milo
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu mkn serbuk koko
  • 3 sudu mkn susu pekat manis
  • 1/3 sudu mkn baking powder
  • 1/2 penutup botol esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskn oven pd suhu 175c. Di dalam sebuah bekas,masukkan marjerin/mentega bersama gula..Putar sehingga sekata dan masukkan telur satu-persatu sambil terus memukul.
  2. Kemudian masukkan esen vanilla,milo,serbuk koko,susu pekat manis..Gaul sebati dan akhir sekali masukkan tepung gandum n baking powder yg diayak bersama(terus ayak ke dlm adunan)
  3. Adun sekata dan masukkan ke dalam loyang yg sdh dsapu mentega n dtabur tepung. Bakar pd suhu 170c selama 45 minit atau sehingga msk..bila dah renggang kat tepi tu biasanye dah msk ler.. x konfiden gak,leh cucuk ngan lidi..lidi keluar bersih..sah dah msk. Keluarkn dr oven dan tunggu sedikit sejuk br kuarkn dr loyang n dpotong. SELAMAT MENCUBA! :)

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (3)

130320101413
13-03-2010
buat ptg td... Menjadi jga.. Sdap.. Cuma gula sya tukar ngan brown sugar... Hehehe.... Thanx...
Laporan oleh: malayloi

ur welcome.. :)

Dsc02304
07-02-2011
percubaan yg berjaya,..ditambah dgn serpihan badan cincang,..sedap jugak,..yummm...thanks 4 de simple recipe...
Laporan oleh: sarinahamis
Kek_milo
07-04-2011
senang je nak buat..tq 4 da recipe..:)
Laporan oleh: risz


Komen (23)

27-11-2008, missayu komen :

hasue..mn bahan² n cara²nye..


27-11-2008, zalsu komen :

Bahanx dah ada...mcmna nak wat kek ni??


27-11-2008, 14sept komen :

Huehuehue... HaSue tengah tunggu kek siap kuar dari oven tu... Jap lagik adalah 'cara² membuat'.. harap bersabar yer.. Hasue jangan lupa snap gambar tengah makan kek yer.. hihi


27-11-2008, aludra komen :

Ha Sue.. ada versi kukus tak? Saya dah pi cari Milo kat Chinatown last weekend sbb nak buat Milo Kaw Kaw.. hehehe.. boleh la buat kek ni jugak..


27-11-2008, NoneUsagi komen :

alolo ni yg terbantut nk buat ni...bahan kekurangan la cini...milo tu ganti ngn coco bole la..tp susu pekat manis tu la mahal sangat kat sini....huhuhu...nak ganti ngn apa ya?????kalau ngn susu tepung@cair bole ka tu ah???tapi boh gula lebih cikit...:D


27-11-2008, kak fida komen :

salam NoneUsagi...ape kate cube resipi susu pekat manis oleh yani di http://www.myresipi.com/top/detail/2771


27-11-2008, aludra komen :

Thanks kak fida for the info.. tak tahu pulak ada resepi buat susu pekat kat sini.. bagus tu.. next time saya buat, tak payah pi beli lagi.. kat sini susah gak nak jumpa susu pekat..


27-11-2008, HaSue komen :

uwaaaa...mintak nyawaa..mintak nyawaaa!tolong2..huhuuu..mintak maaf sumer...server kite neh selowww tersangatt yg amattt 2,3 hari ni.hari ni paling teruk nmpknya..ehee.ni ngah try upload gamba x dpt2 lg nih..try upload dr kul 3 ni dah kul 7.30..haha.sbr yea..nantikn gambarnye selepas ini...(x tau laa brp lame)huahuaa..


27-11-2008, HaSue komen :

missayu n zalsu..nmpk dah msj td,ketika sdg btungkus lumus tggu nak taip bhn n cara2..ingat nyorok blkg org x pasan td.kwng3x...14sept,mmg tgh tggu kek msk td..cam tau2 je ek?ekeke..ni kek nak habis dah pun gambanya x msk2 gak.huhu..tp gmbr tgh mkn kek tu xde amik plak,x nmpk keknya kang...nmpk gg plak..hihi :P


27-11-2008, HaSue komen :

Salam aludra..kek ni mmg lg moist kalo dkukus.ni kes nak simple2,tu yg bakar je tuh..hehe.lorr,x nampak pun milo tarik kaw2 u tuh?takpe2,sila2 lah meluakkan milo anda lg dgn mbuat kek ni pulak ye..ala,mcm kak fida kite yg rajin meluakkan milonya tu..ekeke.. ;)


27-11-2008, HaSue komen :

NoneUsagi..kalo takde susu pekat(darurat nyer psl)xyah ltk pun takpe..cuma kek sedikit krg moist jer but still sedap.nak ltk susu tepung boleh tp susu cair x sesuai kot..hehe.anyway u bleh try resepi yg kak fida syorkan tu..tq kak fida :)


27-11-2008, wan_illiyana komen :

simplenye...bahan2 sume ade kt dapo 2..insyallah weekend nie yana buat..tq HaSue 4 simple resipi


27-11-2008, nurul arda komen :

ble gak nak cuba ni... semua bhn dah ada kat umah.. tgu nak buat je..


28-11-2008, HaSue komen :

wan_illiyana n nurul arda try la buat kek yg simple amat ni..tq.adehh,sy nak upload pic lum dpt2 lg..huhuu.. ;P


28-11-2008, HaSue komen :

haa..yesss2!dah dpt dah.hiks!kalo diibarat pic ni dpukul tiap kali try upload,dah bengkak n lebam agaknya..hahaa..


28-11-2008, sofinar komen :

tumpang tanya gula halus atau gula pasir aje


28-11-2008, NoneUsagi komen :

iya..thanks kak fida..nak try jg tu wat susu pekat manis...mesti try ni kek ni nyum2...


28-11-2008, HaSue komen :

salam sofinar..kek dlm gambar tu sy guna gula pasir jer..spontan katekan..kalo rajin nak kisar,leh gak guna gula halus. tq :)


07-02-2011, nani11 komen :

salam Hasue, nampak menarik resepi ni. Saya mmg TAK PERNAH buat kek so nk tanya 1 soalan ala2 tak cerdik...nak buat kek, oven kena panaskan dulu 10 minit kan?. Katalah buat kek 40 minit + 10 minit lagi utk panaskan ke?. atau panaskan oven 10 mnt, sampai jarum dah 0 semula then baru pusingkan 40 minit pulak utk masak kek?. tkasih klu ada sapa2 bole tolong.


10-05-2011, eziey komen :

lau kukus mjadi x kek ni???


21-05-2011, siti amira komen :

as salam hasue....kek nie saya dah wat tapi versi kukus...mmang betol moist sgt.. rasa cam kek coklat lah pulak.......tq ...


13-10-2011, princess flower komen :

As Salam...saya minta resepi ini ye...terima kasih untuk resepi ini dan kerana sudi berkongsi disini...


12-04-2012, miela06 komen :

kalau xguna serbuk koko boleh x..??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd