Google+

oleh: syuhaiza Macaroni bakar

Dscn3906

mudah dan cepat dimasak


Created on : 25-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syuhaiza




Bahan-bahan ( 3 orang makan )

  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 paket daging kisar
  • 1 tin cendawan butang (dipotong nipis)
  • 3 ekor sotong (dipotong nipis)
  • 10 ekor udang (dibuang kulit)
  • 1/2 paket macaroni (direbus)
  • 6 biji telur
  • sedikit garam
  • minyak untuk menumis
  • mayonis, cili sos, cheese mozarella (topping)
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. tumis bawang putih hingga naik wangi
  2. masukkan daging kisar, udang, sotong dan cendawan serta garam
  3. masukkan macaroni yang telah direbus tadi dan kacau sekejap
  4. tutup api. letak telur dan kacau rata
  5. sapukan loyang dengan mentega dan letakkan macaroni yang telah di masak tadi di dalam loyang
  6. taburkan cheese mozarella yang telah di sagat di permukaan macaroni tadi sehingga menutupi permukaannya.
  7. letakkan mayonis dan cili sos di atas cheese tadi. bakar pada suhu 120 selama 45-60minit
  8. siap untuk di makan.

Laporan Masakan Bergambar (7)

Macaroni_bkr
26-11-2008
Salam syuhaiza..kite wat utk dinner..nak habiskn stok makaroni..tp mozarella takde stok,guna cheddar n slice cheese jek..so taklah 'bertali' mcm mozarella..huhuu..sedappp..even my hsband yg x brp gemar makaroni ckp sedap bangett!lenkali wat kena guna mozarella gak ler..anyway,makasih ye sbb share resepinya!hehee.. ;P
Laporan oleh: HaSue
Iphoto-2
31-01-2009
1st time try resepi nih. alhamdulillah jadik! tq shuhaiza..
Laporan oleh: ibuemiralisa

sama2.....next time leh pelbagaikan topping tu....

Dsc01985
29-04-2009
Sarapan untuk pagi tadi....Ringkas dan sedap..Tapi saya ada tambah sedikit white pepper dan gantikan ngan cheddar kerana tiada stok mozarella
Laporan oleh: Nenie

sedap tu kalu tambah white pepper. thanks yer mencuba...

Dsc01036
04-12-2009
ampun tuan punya resepi.... modifiy resepi ni... tak masuk udang n sotong... kita tmbh cili kisar n serbuk lada itam.. taste melayu nak pedas2 skit... anyway resipi simple suka sgt...
Laporan oleh: gilermasak

kalu nak simple lagi, kadang2 saya masukkan crab stik, sosage jer tuk topping. pun best jugak...

Macaroni_bakar__1_
15-06-2011
Salam Haiza..Thanks sudi share resipi kat sini..Buat lagiiiiii
Laporan oleh: Nenie

sama2.

Makaroni_bakar
26-12-2011
inilah makaroni bakar yg siap td..tq syuhaiza..sdappp..
Laporan oleh: masnahalai
312983_2406648058266_1228506578_n
23-07-2013
Salam, Dah 3,4 kali buat resepi ni.. Dah memandai2 ubah dah sikit2 ikut selera n bahan, ehehh.. n pastinya semua suka! n paling best tahan 3,4 hari letak dlm peti ais, klu nk makan panaskan, rasa masih sama sedap! Thanks sis Syuhaiza.. ;-)
Laporan oleh: cma.shipta


Komen (17)

25-11-2008, afzanjb komen :

syuhaiza mana cara-caranye.. mcm nak wat


25-11-2008, syuhaiza komen :

cubar ar. senang jer...kalau tak nak bakar pun boleh. makan dengan mayonis dan cili sos.


25-11-2008, dayang_jack komen :

rasa2 langkah no.5 ade tertinggal sesuatu, kan? maybe makaroni tu kene bakar lps dimasukkan ke dlm loyang..brp minit n suhu brp?


25-11-2008, syuhaiza komen :

iyerlah....sori tetinggal. ni saya dah updatekan. thanx yer....atas keperihatinan saudari. bakar setelah siap yer. maksudnyer kena letak cili sos and mayonis sekali baru bakar.


26-11-2008, syuhaiza komen :

Same2 pada HaSue....kalu letak mozarella gaulkan sekali dalam macaroni lagi best.....kalu nak jimat kos tak yah letak...atas jer pun dah cukup...


19-01-2009, honeysnur komen :

syhaiza,nak tanya..sstgh resipi x guna telur..camne ek..bile dah masak boleh jadi sketul ke..


16-06-2009, syuhaiza komen :

to honeysnur sori yer lambat reply. rasanyer kalu tak guna telur dia tak melekat. tapi tak tau arr kot2 leh ganti ngan lain.


30-09-2009, wan nonee komen :

tak melekat ker hanya bubuh telur semata-mata...tak tmbah tepung gandum ker?sb resepi yg mak saya ajar ada bubuh tepung gandung dalam 1 sudu ..tuang masa tuang telur utk biar tak melekat sgt makroni tu?betul ker?takut la pulak nak try...bubuh tepung gandum nnt takut keras pulak...tp kalau tak letak tak melekat sgt ker?sekadar bertanya yg mana lebih baik?bubuh ker tak bubuh lg baik....


20-12-2009, ummu iman komen :

letak ngan tak letak. dua-dua sy dah try. nak bagi tak melekat kena sapu loyang ngan mentega/majerin sikit.


03-05-2010, tana komen :

salm ...kalo letak susu ngan telur bancuh,kemudian tuangkan ke dalam makaroni yang siap direncah blh x???rasenye jd x


01-01-2011, nana07 komen :

x de letak pape cili kisar ke?cili api ke...pedas baru rs gempak dan terangkat....


20-03-2011, PrincessCaer komen :

tdi masak menu ni tuk dinner, masak je guna apa yg ada kat dapur, makaroni ribbon,daging cincang,cream cheese,cheddar cheese, mayo n sos...sedap...licin habis..thx pd penyumbang resepi cos bgi idea ..


08-05-2011, syuhaiza komen :

nana07 : untuk resepi syu ni tak letak cili kisar sbb untuk anak2. kalu untuk dewasa yang suka pedas bolehlah cuba.


06-10-2011, bazooka73 komen :

kalo bakar pkai oven butterfly yg kaler itam tu jd x??oven karen xder la...


10-10-2011, Datin Siti Hawa komen :

nak sangat cuba....tapi kalau letak perasa pedas sikit lagi best kot....


24-10-2011, umull aisyah86 komen :

sedap nk cuba lh


26-12-2011, masnahalai komen :

yeee..jd jgak akhirnya makaroni bakar, sdap tp sy tmbah kcg pis n lligo bg berseri ckit.tq syuhaiza..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd