Google+

oleh: umi_e Lontong Goreng

Dsc00081

Ubah suaikan nasi impit yang tak habis menjadi sarapan pagi yang lengkap...


Created on : 04-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( 2-4 orang makan )

  • 2 bungkus nasi impit yang telah direbus
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
  • 1 sudu makan udang kering
  • 3 sudu besar sayuran campuran
  • 2 biji telur sederhana besar
  • 1 sudu besar kicap manis
  • Secubit garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • daun sop/bwang dan bwang goreng ( untuk hiasan dan tambahan rasa )

Cara-cara

  1. Potong nasi impit dalam bentuk empat segi kecil/sederhana (ikut suka)
  2. Mesin bawang besar, bwang putih dan udang kering
  3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang telah dimesin dengan cili boh
  4. Setelah garing, masukkan sayur campuran, kicap dan secubit garam serta gaulkan rata.
  5. Pecahkan telur ke dalam bahan yang telah ditumis tadi dan kacau hingga telur masak dan sebati
  6. Masukkan nasi impit yang sudah dipotong tadi dan gaul hingga rata
  7. Setelah sebati, hidang dan hiaskan bersama daun sop/bawang dan bawang goreng.

Tag

lontong








Laporan Masakan Bergambar (3)

02012007_051_
03-01-2007
nie balance lontong hari raye tu hari.. =)
Laporan oleh: zara_klate

wahhhh sedapnya zara... raya kali ni umie tak sempat nak buat sebab tak ada balance nasi impit hehehe

Lontong
06-01-2007
dinner last night..easy to prepare..easy to eat!! ;)
Laporan oleh: hby(v)

thanks (v) sebab cuba my recipe ;)

Dsc02040
04-10-2012
nyum..nyum...sedap, main campak je bhn2 ya ada... tq umi :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (17)

05-12-2006, Mat Gebu komen :

hi umie........ wah nampak sedap kalau Raya Haji nanti leh leer mat cuba try kat ketupat................


05-12-2006, jehan komen :

saya nak cubalah rasa sedap jer


05-12-2006, minah komen :

Hai Umie.... bawang puting! - tunjuk yang macam mana bentuknya dan boleh beli dimana?!! Tq.


05-12-2006, fifiey komen :

hello umie ehhhhh awak nyer resepi sama macam yg kakak saya buat lah sebelum ni.......tapi saya tak pernah cuba lagi,nanti nak cubalah


05-12-2006, Mat Gebu komen :

bawang putih kot minah ishh dah 30 tahun umur mat ni lag first time dengo nama bawang puting?.................


05-12-2006, yani komen :

umi_e guna bawang putih ke bawang merah.. kalau dlm bahan2 tu tulis bawang merah dgn bawang besar tapi dalam cara2 tu tulis bawang besar dgn bawang putih..


05-12-2006, irose komen :

Nampak menarik & simple. tp bwg puting tu apa yer? bawang merah ke? nak kata bawang putih dlm resepi takde sebut pun.. clarification please!!


05-12-2006, Lys komen :

nie mcm stail nasi goreng je.. kan?? tapi nak try la klu ada nasi impit yg terlebih2 nanti...


06-12-2006, umi_e komen :

hahahaha typing error ler tu... bawang putih ler


06-12-2006, umi_e komen :

sorry yang e ada typing error... tapi dah baiki... e rasa kawan2 semua dapat agak dah bahan yang tersilap typed tu... a'alah lys, lebih kurang cam nasi goreng je TAPI modify dengan nasi impit yang tak habis... ini resepi arwah my mum and quite popular in Singapore. You all even boleh makan lontong goreng di warung kalau pergi ke Singapore... cubalah daripada nasi impit terbuang camtu saja...


06-12-2006, zeera komen :

Kalau nak mkn nasi impit, baik buat sendiri,.. masak je nasi lembut pastu tekap dlm loyang.. nasi impit dlm plastik @ ready made tak baik utk kesuburan... sekadar nasihat.. ;)


06-12-2006, zara_klate komen :

umi_e, u ade kedai kat singapore ke? ape nama kedainye? dan kat mane? leh kasi tahu tak. tq.


08-12-2006, umi_e komen :

zara... sorrylah umi_e tak ingatlah nama kedainya... tambahan pulak dah bertahun2 tak balik Singapore :( Cuma rasanya tak semua warung jual lontong goreng... before e makan kat kawasan rumah... Jurong TAPI sekrang ni tak taulah ada lagi ke tak warung tu sebab kat Singapore ni cepat betul berubah... Harap kalau ada kawan2 yang masih beada di Singapore dan tahu dengan persis nama kedai atau warung yang jual lonotong goreng bolehlah beritahu katzara_klate...


08-12-2006, umi_e komen :

Thanks zeera sebab beri peringatan terhadap nasi impit dalma plastik tu... saya pun kalau buat nasi impit buat cara cam zeera buat sebab rasanya lebih mudah dan cepat... maska dalam rice cooker je


15-12-2006, akak noor komen :

pagi tadi akak buat.....akak oter sikit ...kawan akak org melaka habaq.... tabur sedikit kacang tumbuk....sedap juga...akak bawa ke opis depa kata....ok...tapi jenuh ke gelak dulu ....


20-12-2006, akak noor komen :

akak buat lagi....tapi kali ni buh...potongan kiub kentang...ok juga....


03-01-2007, umi_e komen :

oklah akak noor... oter je mana2 yang patut ikut selera... lain kali boh le gambo... mesti menyelerakan....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu