Google+

oleh: dayang_jack Jus Pegaga

Img1161a

Berasa stres? Letih? Obesiti? Kulit kendur?..cuba amalkan memakan pegaga iaitu slh satu herba yg sgt kaya dgn pelbagai vitamin di samping dpt membantu mengurangkan berat badan, mengatasi mslh penyakit kulit, menyegarkan bdn, rawatan slps bersalin dan awet muda. Selain dp terkenal sbg ulam dan kerabu, pegaga blh jg dibuat jus. Jom kita cuba!..


Created on : 25-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 1-2 gelas )

  • 100 gm pegaga (cuci dgn air garam bsama akarnya sekali)
  • 3 camb gula perang (blh tmbah atau kurangkan)
  • 500 ml air masak
  • 5-7 ketul ais

Cara-cara

  1. Masukkan air masak ke dlm periuk bersama gula perang dan masak sehingga mendidih. Sejukkan.
  2. Kemudian kisar daun pegaga bersama air gula td. Tapiskan jusnya.
  3. Masukkan semula jus td ke dlm pengisar dan kisar bersama ketulan ais selama 1 minit.
  4. Siap dan boleh diminum. Selamat Mencuba!
  5. ** Setiap 100g bahagian pegaga yg blh dimakan mengandungi air 87.7g, protein 2.0g, lemak 0.2g, karbohidrat 6.7g, serat 1.6g, kalsium 171mg, fosforus 32mg, B2 0.19mg, niasin 0.1mg dan Vitamin C 48.5mg.

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (9)

05022009703
07-02-2009
tanam 3 jenis pegaga. pegaga kmpg, air & gajah. suka tengok pegaga gajah, besar2 tp x sedap buat ulam (liat). maka ku buat jus. segar aje. terima kasih dayang.
Laporan oleh: baya74

wah, besarnyer belalai gajah tuh!...hehe. owh, rupa2nyer baya tanam pegaga yer?..kalo pegaga gajah x sedap buat ulam, baya try ler buat urap pegaga. Insyaallah sedap n x liat sb dh diracik halus2. ape2 pun trima ksh kat baya krn sudi mencube,..mmg trasa sgt kesegarannya...thanks ya

Imag0004
17-06-2009
slm dayang, pg2 lg dh buat jus ni, rupa dia mcm air tebu ya, nyaman tekak minum best. tq dayang
Laporan oleh: rosaliza

wlksalam...mmg elok diminum waktu pagi...elok utk kesihatan..hehe. terima kasih yer krn sudi mencuba...

Jus_pegaga
21-06-2009
salam dyg,jom..kite minum dulu.Aahh....nyaman..menyegarkan.TQ dyg
Laporan oleh: Lina_pg

u're welcome...cantik gelas!...mana segelas lg? kata nk ajak minum...hehe. tq, Lina... :)

03042011528-002
03-04-2011
Ini lah hasilnya..1st time minum jus ni.
Laporan oleh: dheeya
Dsc07557
17-07-2011
salam DJ, ne laa jus pegaga.. jemput num..selalu gak wat biasa nyer bubuh air masak jer dh sedap tapii dj nyer lagiii...sedap!! ada ais lagi..2gelas pon xcukup he..he..thanks
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07526
23-07-2011
buat lagi kebetulan ada lebihan pegaga bestt minum air nee...tq ya
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07524
04-11-2011
salam dj.dh selalu wat..tapi akk x letak gula n ais...maceh2!!
Laporan oleh: k.zila66
P1050117
11-04-2012
slm,alamak jenuh nk abis kn..ltk madu bru sdp...tqtq bg rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Img_20140710_104325
11-07-2014
slm dayang, kb buat lebih2 n pekat2,simpan dlm esbok, utk minuman harian, bila nk minum juz tambah air. Jazakillahukhairan brkongsi petua!
Laporan oleh: kakbesah

Komen (16)

25-11-2008, som e one komen :

Dayang, awk amalkan ke minum jus pegaga ni? Sehari brapa gelas nak minum & brapa lama boleh nampak kesannya?


25-11-2008, jeezy komen :

Wah sedap nie.. Dulu beli jus ready made dlm botol je, skang boleh try resepi ni pulak. Tq tuan punya resepi...


25-11-2008, meejah komen :

my mum pernah buat, tapi guna gula batu. Rasa macam air tebu..


25-11-2008, dayang_jack komen :

som e one, sori lmbt reply..thanks sb bertanyakan psl pegaga ni.. honestly, dyg dh lama amalkan minum pegaga ni( 7 yrs ago ..sjk umur meningkat) klu kat kg halaman, hr2 makan pegaga buat kerabu. klu buat jus, dyg akan minum 3-4 kali seminggu n segelas sehari pd waktu pg atau slps lunch. Alhamdulillah stkt ni kesihatn ok, jarang tkene ulser mulut, migrain dsb. kulit pun rasa licin, tegang n wajah nampak fresh. dyg x ambik sbrg supplement lain (takut ade side effect). hanya bgantung pd natural herb, makjun n the rest, mkn makanan seimbang, lbhkan sayur, minum air kosong byk2 n teh hijau. then, u can feel n see the differences. maybe it takes time within a month or 3 months, bgantung pd cara pemakanan individu tersebut. klu nk crita bab2 health n beauty ni mmg x abis, tp kalau nk tau gak, boleh le antar emel kat dyg eh(dayang_jack@yahoo.com)...so selamat mencuba.


25-11-2008, dayang_jack komen :

hai jeezy...mmg sedap tau klu wat jus pegaga sendiri..fresh gitu...kalau beli yg instant kat kedai, ianya dh dicampur dgn bhn2 lain. Content n khasiatnya pun dh kurang...selamat mencuba!


25-11-2008, dayang_jack komen :

slm meejah,..taruh gula batu ke, gula pasir ke gula melaka ke atau ape2 jenis gula lah ( tp jgn le browning sugar/ gula hitam plak..hehe), rasanya ttp sedap dn fresh...mmg btl tu, rasa mcm air tebu...


15-04-2009, Lina_pg komen :

Salam Dyg,kalau gantikan gula perang ngan madu boleh x?Sy ada tanam pegaga tp dlm pasu je la.Nnt bleh try nih..nnt kulit sy pun putih 'transparent'cam Dyg gak eke.ke.ke..


16-04-2009, dayang_jack komen :

<Lina_pg>..wlkslm...sori sgt2 dyg x prasan ade komen ni...jgn kecik ati yer, pn Lina. kalo nk gantikan gula perang dgn madu lagi ler bagus. madu pun elok utk kecantikan. tp madu yg lagi satu tu minta dijauhkan...hihik!..takut nanti cepat tua....:D...Lina, try ler yer. Kalo nk kulit putih 'transparent'(terkena virus HaSue ler ni..hehe)..minumlah air soya atau mandi susu yang oiii....hehe. Pegaga ni hanya bantu utk tegangkan kulit dan juga penyakit....:D


17-06-2009, rosaliza komen :

salam dayang, boleh habis kn jus 500ml ni x dlm sehari atau kena minum esok pula, kang terlebih gebusss pula kekeke. tq dayang


17-06-2009, dayang_jack komen :

wlkslm, rozaliza...jus ni boleh dpt 2 gelas utk satu hari. boleh diminum waktu pagi sekali dan waktu ptg/mlm sekali. kalau nk simpan utk esoknya boleh juga. Sejukkan di dlm fridge yer. tq krn sudi mencuba. :)


19-06-2009, rosaliza komen :

salam dyg, maaf ya byk tanya, nk tanya kt blog dyg x pndai la pulak, jus pegaga ni kalau kita minum 2x sehari setiap hari ada kesan sampingan x. sbb la ni sy masih minum 2x sehari setiap hari. tq ya dyg.


19-06-2009, Lina_pg komen :

wah nnt kulit k.rosaliza ni gebuss n putih transparent cam dyg la..x leh jadi ni kna wat jugak la jus ni.kite pun nk gebus gak eke..ke..


20-06-2009, rosaliza komen :

dik na rugi kalu x cuba jus pegaga ni sedap bangat, x rasa mcm pegaga pn. besttt, betul kn dyg. Sama2 lh kita menggebu kn kulit mcm dayang yg comel lote ni .


20-06-2009, dayang_jack komen :

<rosaliza n Lina_pg> wlkslm...nak gelak dulu...hahahaha!...ade2 je si Lina ni....HaSue punya psl la ni....hehe. Setahu dyg stkt ni xde la plak dgr citer pegaga ni ade kesan sampingan kalo diamalkan setiap hari. Malah ia adalah agen pembantu memelihara kulit luar dan dlm. Jus yg kte minum tu pun hanyalah stkt jusnya shj. Kuantitinya xlah byk sgt. Sb ianya dh dicampur air. So, jgn was2 yer. kalo ade info tkini dyg akan bg tau. InsyaAllah, kulit akan jd gebu dan kelihatan muda....


21-06-2009, Lina_pg komen :

Dyg,jus dlm gelas cntek tuh spesel utk dyg la.Kite mnum dlm gelas plstik jer..eke..ke..


26-07-2010, astanagm komen :

I dah buat jus pegaga semalam. Thanks Dayang. Thumbs up. Sedap. Selama ini i minum jus campur madu je. Tapi yang ini cukup memberangsangkan. Hubby i pun suka. Kena beli lebih pegagalah jawabnya.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd