Google+

oleh: azwana_wan Kerutup Daging Camry

Image044

Kerutup menggunakan rempah buatan sendiri. Tidak perlu rempah instant.


Created on : 24-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azwana_wan




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • Bahan A 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh jintan putih 2 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 2 sudu teh lada hitam 3 sudu teh ketumbar 4-5 biji cili kering dipotong dan dibuang biji
  • Bahan B 1 inci lengkuas 1/2 inci halia 5 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 2 batang serai 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • Bahan C 800gram daging 2 sudu besar kerisik 1/2kg santan 1 keping gula melaka kelantan 2 biji tomato 2 biji cili merah daun ketumbar untuk hiasan

Cara-cara

  1. Bahan A dibersihkan dan di goreng tanpa minyak di dalam kuali hingga garing
  2. Tumbuk atau kisar bahan A hingga halus
  3. Kisar atau tumbuk bahan B hingga lumat
  4. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan B hingga masak
  5. Masukkan bahan A yang telah dikisar. Kacau hingga sebati.
  6. Masukkan daging ke dalam kuali. Tutupkan kuali sehingga air daging hampir kering atau tambah air jika daging masih liat.
  7. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Garam dimasukkan hanya setelah daging empuk. Masukkan kerisik. Kacau dan tutup semula kuali.
  8. Apabila santan hampir kering, masukkan tomato yang dibelah 8 dan cili merah. Kacau dan biarkan seketika. Pastikan cukup rasa masin, manis dan masam tomato. Sedia untuk dihidang.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Kerutup_daging2
23-04-2009
Sedap dan cukup rasa...Wangiiiiiinyaaaaaaa time masak...Nampak macam leceh..tapi simple je sebenarnya....
Laporan oleh: Nenie
Dsc09797
22-03-2012
1st time buat...x pernah rasa kerutup...thanks!
Laporan oleh: aisyahsid82

Komen (8)

24-11-2008, intanredha komen :

Sedapnya. Nanti hujung minggu nak cubalah. Kita memang suka masak kerutup tapi tak pernah masak.


25-11-2008, shafea komen :

salam. hai, leh buat ni utk juadah di pagi raya (haji) yg bakal menjelang... apapun kena buat dulu sbb dah x tahan negok, camni lah resipi kerutup yg simpel i sy cari... thanks byk2 yeee


25-11-2008, Lady80 komen :

salam. 1/2 kg santan tu, bersamaan dgn berapa ml?


25-11-2008, lindaisyatasya komen :

eeemmmm..... yummi...yummi... sedapnye... nak try wat la weekend ni.


01-12-2008, azwana_wan komen :

emm.. berapa ml??.. saya tak sukat plak.. tapi agak2 dalam 1 1/2 biji kelapa... kalau beli santan yg dah peket kecik2 tu letak la dua peket.. or dua kotak.. actually makin banyak santan makin best.. saya ni masak ilmu estimate.. tak rigid.. so u all cuba lah.. 1st time tak sedap buat lagi 2nd time.. masak ni kena practice selalu.. baru sodapp... tapi masak goreng bahan A tu jangan bagi hangus.. kalo tak dia bau tak sedap bila kita makan.. selamat mencuba...


23-04-2010, mamamiajb komen :

dah lama cari rcp kerutuk yg tak guna rempah segera..lagipun memang susah nk cari rempah segera gamaknya... t,kasih rsp ni..akan dicube...


02-12-2010, zalinazainal komen :

Dah lame cari resipi ni, sedapnya.... Sok nak wat la ..


22-03-2012, aisyahsid82 komen :

kerutup ni manis2 sikit er?sukatan gula melaka keping kelantan tu banyak mana? ;P


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd