Google+

oleh: pu3bay Chicken Pie @ Pai Ayam

Img_0538

dapat dr kawan tp da alter sket... yum yum~~ rasa nyer mmg ader upmh!!


Created on : 24-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi pu3bay




Bahan-bahan ( 8 biji pie kecil )

  • DOH PIE :
  • 150gram butter
  • 280gram tepung gandum halus (yg tak payah diayak lagi)
  • 1 biji kuning telur (dipukul)
  • secubit garam halus
  • 1 sudu teh gula halus
  • INTI PIE:
  • 1 biji kentang (potong dadu)
  • (*) 3/2 @ 2 ketul bahagian ayam yang banyak isi (buang lemak dan kulit, kemudian dipotong dadu)
  • (*) 1 biji lobak merah (potong dadu)
  • ~kalau nak guna mix vegetable pon OK~
  • 1 biji bawang besar (cincang)
  • BAHAN UNTUK MENUMIS INTI PIE:
  • 2 sudu minyak masak
  • (#) 2 sudu teh gula (ikut citarasa)
  • (#) 1 sudu teh garam halus (ikut citarasa)
  • (#) 1 sudu besar sos tiram
  • (#) lada sulah (serbuk) secukup rasa
  • 1 sudu besar tepung jagung(larutkan tepung jagung dgn 2 sudu bsr air)

Cara-cara

  1. CARA-CARA MEMBUAT INTI PIE:
  2. Goreng kentang terlebih dahulu tapi jangan sampai jadi garing sgt, angkat kentang dan toskan minyaknya.
  3. panaskn 2 sudu minyak masak, tumis bwg besar kemudian masukkn bahan2 bertanda (*) dan kentang yg telah digoreng tadi
  4. masukkan bahan2 bertanda (#) pula, kalau tak sedap tambahla ikut citarasa anta
  5. Akhir sekali masukkan larutan tepung jagung tadi dan masak inti pie nih shg menjadi pekat
  6. Img_0531
    Sejukkan inti pie.
  7. Img_0532
    CARA-CARA MEMBUAT DOH: Gaulkan tepung dengan gula halus hingga rata. Gaul semua bhn2 doh diatas (guna tangan jer).
  8. Img_0533
    Uli doh tuh hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk (kalau melekat maksudnyer tak cukup tepung).
  9. Img_0534
    Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal.
  10. Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan perlahan-lahan terbalikkan doh ke dalam acuan pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam acuan pie. Potong lebihan tepi doh. Tuangkan inti pie yang telah sejuk tadi dan tutup bahagian atas pie dgn kepingan doh.
  11. Img_0535
    Bahagian tepi atas pie ditekan-tekan dgn garfu supaya bahagian atas dan bawah pie melekat bersama. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Lebihan doh jgn dibuang, boleh digunakan untuk menghias atas pie.
  12. Img_0536
    Panaskan oven terlebih dahulu selama 10minit. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit. Biarkan selama beberapa minit didalam oven sebelum dikeluarkan.
  13. Img_0537
    Sejukkan pie sebelum dikeluarkan dr acuan pie. Kalau nak gunakan pie cup aluminium yang pakai buang tuh pon boleh, lagi senang.
  14. Img_0539
    Sedia untuk di 'ngap' seisi keluarga... Selamat Menjamu Selera.

Tag

pie Pastri

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (11)

Blueberry_delight_cake
24-11-2008
hasil kek blueberry saya belajar minggu lepas di kota bharu. Untuk makluman banyak maklumat berguna yang saya perolehi semasa kursus.
Laporan oleh: mamakakak

camne lak pai ayam bertukar menjadi kek bluberry lak?? jenuh pikir nih, ajaib betul...

Dsc04575
24-11-2008
salam, hai sy buat nilah hasilnya,, inti lebihan buat karipap.....sy x ada acuan so buat lapis dua dan tekan gan garfu di kelilingnya.... apapun yg penting rasa kulitnya tetap ragup. TQ
Laporan oleh: shafea

congratz utk shafea, pandai gak idea awk gantikan ngan inti karipap.. hehehehe..nih pon resipi dr kawan yg duk kat UK, mmg pie kat UK nih mmg kulitnyer camnih kot... ngeeee

Picture_014
25-11-2008
sedapnyerrr
Laporan oleh: raii

mmg sedap.... hehehehehe... pandainyer dier!!!

26112008342
26-11-2008
Salam pu3..emm..sedap..tp akak guna daging, x sempat kejar ayam..buat cik_ct ni lah hasil percubaan m'gunakan muffin tray tu..he..he..
Laporan oleh: as75

salam kak As, minta 1 boleh?? hehehehe.. yum yum~~

Img_2985
28-11-2008
buat 1/2 adunan pagi tuk breakfast.terima kasih utk resipi ni...
Laporan oleh: sofieza

sama2.... minta sikit :p

Img_0841
09-12-2008
makan chicken pie pada pagi raya aidil adha .......rasa cam omputih le sekejap...!
Laporan oleh: syahmi
Beefpie
18-12-2008
Dpt 8 biji pie besor nih...tp pastry mmg rapuh ker?? inti lak guna version sndiri, guna daging korban..jd la beef pie :)
Laporan oleh: arma
Bfpie3
18-12-2008
the filling...ltk byk2 baru puas makan..
Laporan oleh: arma
Pic
21-02-2011
Pai ni sedap.. cuma tekak Melayu kami belum boleh terima pai ni dengan mudah.. he.. he.. he.. pu3bay, terima kasih share resipi..
Laporan oleh: LynnSham
Chicken_pie
19-05-2011
doh to soft ... cepat pecah
Laporan oleh: msarena
20120329_172100
30-03-2012
SEDAP..... dah buat dua kali. tq.
Laporan oleh: idasaini


Komen (23)

24-11-2008, shafea komen :

salam, cantik & menarik yekk,, kebetulan saya ads simpan lebihan inti karipap ni, boleh juga di gunakan bubuh dlm pie ni... insyaAllah dah siap nnt sy htr lapuran yekk, buat utk sarapan pg esk. TQ


24-11-2008, HaSue komen :

Err..salam mamakakak..tengok resepinya pai ayam,kuar laporan kek blueberry..aheh..salah alamat kutt..? :)


24-11-2008, pu3bay komen :

ntah la, sesat agaknyer... hehehehe.. sabor je la...


25-11-2008, as75 komen :

Salam pu3bay nampak menarik dan nak cuba sgt2 pie ayam ni.. mamakakak nampak sedap kek blueberry tu...cuma sayang tersilap antar laporan.. sesapa bole bantu mamakakak..admin camner?? anyway welcome to MyR.com buat mamakakak..


25-11-2008, Lady80 komen :

salam. ni lah resipi yg saya nanti kan. thanx pu3bay


25-11-2008, pu3bay komen :

@as75, salam as75... mmg menarik lagi sedap, sila la cuba kalo sudi.. pasal kek blueberry tuh plak, jenuh nih pikr cam ne resipi pai ayam leh jadi kek blueberry plak. ajaib sungguh, hahahaha!!! @Lady80, salam Lady80... sila la cuba yer. nih pon resipi dari kawan duk kat Leeds,UK. sbb sayer nih mmg ske sgt mkn pai ayam dier, cuma saya alter sket kat part inti tuh saya buh lada sulah.. bagi lagi sodap.. sila la cuba...


26-11-2008, cik_ct1208 komen :

klu sy guna dulang muffin as my cup blh ker?


26-11-2008, pu3bay komen :

dulang muffin tuh yg cam ner ek?? sorry la, saye nih student engineering so alat2 memasak nih sy x baper familiar nih pon resipi dr kwn saje nk kongsi kt cni...kalo muat dulang tuh ngan kuantiti doh nih boleh kot, bentuk x penting yg penting menjadi n sedap... btol x?? jgn pie ayam jd blueberry kek cam kat atas tuh sudah, hehehehe!! sorry la bebanyak, x dpt nk m'jwb soalan awk tuh.


26-11-2008, as75 komen :

as jwbkan ya..dulang muffin tu..muffin tray utk bakemuffin..cik_ct1208, as pun tengah nak cuba2 guna muffin tray ni..aritu wat egg tart alhamdulillah menjadi..ape2 pun kita cuba jgn x cuba..kan kita buat dia ekk..nanti kalau dah cuba as antar report ya pu3..cam shafea tu..x guna mould pun menjadi gak..yg penting sedap! he..he..


26-11-2008, pu3bay komen :

iyer, iyer... TQ kak As tolong jwb kan... pu3 bkn pandai sgt pon bab msk2 nih. nih pon saje nk kongsi resipi ni ngan org lain... kalo ader terlebih ke terkurang ke, minta ampun le.... hehehehehe!!


26-11-2008, as75 komen :

Sama2 pu3, emm..kak as pun bukan pandai sgt masak..masih banyak kelemahan.Tq pu3 sudi kongsi resipi.. akak tengah bake pie tu nanti akak paste gambar ya..panas lagi tu..hu..hu..


26-11-2008, pu3bay komen :

kak As, bebaik panas2 tuh.. kang melecur plak website nih... hehehehe!!!


02-02-2009, nurulresad84 komen :

lagi sedap kalau kat atas pie tu tabur mozarella cheese..try la...yummy!


13-03-2010, headi81 komen :

nyum!!!!!!!!!!!i dah try mg sodap!!


28-04-2010, jua komen :

tima kasih pada tuan resepi ni..sy nk cuba.tima kasih pd semua. sy pandai masak pn dr myresepi...


28-04-2010, jua komen :

sy nk cuba wat pai sardin je...tu je yg ada ...nk wat tuk anak2.tambah kentang sikit.


25-11-2010, nwahaa komen :

Tambah kismis dan serbuk rempah campur, Ayam di rebus kemudian di siat-siat halus. Tumis guna 2 sudu butter. Wow! sama mcm Chicken Cornish kat Secret Recipe.


04-12-2010, kaklongrajin komen :

nak try buatla...tgk gmbr dah rasa sedap....tq for recipe


10-12-2010, sitiinshah komen :

saya nak cuba buat chiken pie hujung minggu ni


10-12-2010, ssaiwah komen :

saya dh buat pai ayam ni ptg tadi... tapi doh dia lembut sangat, ngapa ya!!!!


18-03-2011, hasmah_bidin@yahoo.com komen :

terima kasih dapat resepi yang memang umppppppp


22-04-2011, adrianahalinda komen :

Berjaya buat tp nk letak gambar tak boleh la pulak


25-02-2013, Snur komen :

TQ utk tuan punya rspi ni..buat semlm dan mmg tdk mnghampakan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd