Google+

oleh: Ayu61279 Spaghetti Carbonara Ringkas

Spaghetti_a

satu lagi resepi spaghetti yg ringkas dan sedap


Created on : 24-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Ayu61279




Bahan-bahan ( 3 Orang )

  • 1/2 paket spaghetti - dimasak spt arahan dipaket
  • 1 tin sos pasta putih - ayu guna prego.
  • 3 biji bawang putih - dicincang kasar
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 5-7 ketul cendawan butang (nak lbh pun boleh) - dihiris sederhana nipis
  • 10-15 ekor udang sederhana besar (nak lbh pun boleh) - dibuang kulit
  • 1-2 batang celery - dihiris
  • minyak utk menumis
  • lada sulah
  • garam (optional)
  • 1/2 tin air (tin prego)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan sos pasta & air.biarkan sehingga hampir mendidih.jgn lupa utk mengacau supaya tak b'ketul
  3. Masukkan udang & batang celery.
  4. Masukkan lada sulah & garam.Bila dah mendidih padamkan api.
  5. Boleh dihiaskan dgn parsley flake.siap utk dinikmati!!!








Laporan Masakan Bergambar (1)

Carb2
09-12-2008
sedap la ayu... tq :)
Laporan oleh: sunkist

aaddeehhh...t'liur tgk hasil laporan sunkist.thanks ye sbb sudi m'cuba


Komen (14)

24-11-2008, che'iza komen :

Ayu... nak seplate....


24-11-2008, Ayu61279 komen :

ckup ke seplate? hehehehhee....hang lg terror masak dr ayu,iza oiiitttt....


24-11-2008, Lady80 komen :

iza, awak dari perlis?


24-11-2008, kak fida komen :

mmm...memang sedaap...klau akak nk dua plate lah Ayu...huhu...


24-11-2008, samahah komen :

kalau tak ltk udang ok ke? Allergic...


25-11-2008, Ayu61279 komen :

k.fida nak 2 plate eh? beressss....heheheheehe.tp segan la otai mntk junior mcm ayu ni.iiiisskkk....


25-11-2008, Ayu61279 komen :

samahah....klu allergic dgn udang,leh je gantikan dgn ayam.takde masalah punya...


02-12-2008, agen puncak komen :

Salam Ayu. nampak menyelerakan......nnt kzai ambik resepi yerk, dah lama sgt nak mencubanya. http://zaiaziz.fotopages.com


04-12-2008, Ayu61279 komen :

salam k.zai....sudi2 la m'cubanya kak.senang n sedap! hheheheeh....klu dah cuba tu jgn lupa lak hantar laporan ye..:D


26-02-2009, Acu5559 komen :

Salam Ayu. Acu dah buat semalam. Memang sedap.... marvellous.... Thanks ya...


29-09-2009, Ayu61279 komen :

salam acu...maaf sesgt sbb lambat reply ur komen.baru t'perasan....pape pun thanks sbb sudi try resepi ni.


06-02-2010, yuszai komen :

pakai pre-made sos.. kalo carbonara ori mesti letak egg yolk.


02-01-2011, chef wan baru nk belajar komen :

macam mana dengan resepi ni spaghetti fresh milk whipping cream turkey ham button mushrooms garlic garlic bread parmesan cheese olive oil bagaimana cara nak masaknya boleh ajar saya tak


21-01-2012, kellyyatim komen :

salam...resipi ni mmg xyah letak susu segar@susu cair ek?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu