Google+

oleh: Mat Gebu Kek Keju Cheddar

No picture

Tunggu dan lihat......................


Created on : 04-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 10 - 15 orang )

  • 250 g mentega
  • 230 g gula kastor
  • 4 biji telur Gred A
  • 80 g keju cheddar, didadu sederhana besar
  • 100 ml susu UHT
  • 280 g tepung gandum
  • 1 camca teh baking powder

Cara-cara

  1. Putar mentega dan gula kastor hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang.
  2. Tambah kiub-kiun keju dan gaul adunan hingga sebati.
  3. Satukan tepung bersama serbuk penaik dan diayak. Kemudian masukkan tepung berselang seli dengan susu UHT hingga habis. Gunakan speed perlahan. Gaul rata.
  4. Tuang adunan ke dalam loaf tin yang telah digris dengan mentega dan dialas kertas pada dasarnya. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak.
  5. Boleh juga ditaburkan keju cheddar parut diatas adunan kek sebelum membakar (jika suka....).









Laporan Masakan Bergambar (22)

P1000426
31-12-2006
kek keju cheddar yg mengakibatkan oven terbakar ^-^.. silap loyang daa..
Laporan oleh: lindw
Picture_1149
20-03-2007
wat semlm..mmg best la mat, jun parut keju tu..tp jun add choc emulco sket so ala2 kek zebra lak jdnyer..anyway, tq mat..mmg sodappp...cayalah..
Laporan oleh: junjs11
Kek+keju+cheddar
05-04-2007
Ini dia yang D buat baru2 nih. Dua kali D buat sedap. Resipi lebih kurang macam Mat punya cuma D gantikan tepung gandum kepada tepung naik sendiri. Ikut resipi yang Mami Asmah Laili kongsi :) yang lain mesti cuba. Resipi 5 bintang nih :)
Laporan oleh: DianaA
12-01-08_0014
12-01-2008
wallaaa... mat! smlm tgk kat ur new blog..mmndngkan cheddar byk lg lepas buat muffin..pe lagi.. projek besar²an..:P sodap amat!.. bekfast ngan kek ni ha!.. ehehe x prasan.. leh buat cam juns jugak letak choc emulco..jd marble cheddar kek.. x po yo mat! janji sodap! TQ..
Laporan oleh: masz_73
Imgp4845
13-04-2008
sedap... letak sikit coklat chip atas dia...
Laporan oleh: tuberose78
Kek_keju_chedar
13-05-2008
buat mcm junj dan masz, letak choc emulco.. memang best...
Laporan oleh: nor_67
Keju
12-07-2008
resepi ni dpt dari sinful4688.blogspot cuma telah ditukar sukatannya ke cawan, lebih kurg sama macam mat punya...
Laporan oleh: yusleen
Dsc00628
04-09-2008
sedap juga senang buat juga
Laporan oleh: adzirahasim
Pb010022
31-10-2008
sekali wat je..puas hati..makaseh la cik mat.. mmg sedap. bg pengemar cheese kek elok cuba resepi cik mat ni.. senang ja bahan pn simple..
Laporan oleh: mokcik73
Imported_photos_00348
06-11-2008
Mmg sedap
Laporan oleh: ziehelmy
Dsc03693
29-04-2009
Mmmg senang nak buat..sedap..ni letak coklat rice dlm adunan supaya x lah nampak plain aje..
Laporan oleh: surayu
Dsc01814
05-01-2011
sedap,..terasa kejunya,..but,..bantut sikit,..tapi mmg best,..terima kasih mat gebu,...
Laporan oleh: sarinahamis
Cheddar
25-01-2011
kek keju cheddar yg membuatkan dapur saya berasap.. haha.... hangus la kek saya mat... tp lepas kikis hangus tu... bawah dia ok aje....
Laporan oleh: yasminhumaira
04022011635
06-02-2011
sedap,gebu dan mudah..kejap je da licin..
Laporan oleh: ibudanish
181220101357
06-02-2011
sedap..licin..nak baut lg next tm..tq 4 d recipe ..mat gebu..
Laporan oleh: charisazney
Dsc05635
31-03-2011
sy tmbh coklat chip =)
Laporan oleh: fiezapjah
Dsc05643
31-03-2011
nie versi kosong.. separuh adunan jea.. lama da buat bru b'kesempatan msuk laporan dgn laporan masakan yg lain..
Laporan oleh: fiezapjah
04052011405
11-05-2011
tadaaaa...inilah hasilnya..sy bakar dlm periuk je coz oven rosak...sedap betul..tq for resepi.
Laporan oleh: noronjeto aleh
21062011_001_
25-06-2011
mmg sedap la resipi mat gebu ni..sy letak strawberry filling sbb nk hbskan stok dlm peti..
Laporan oleh: husna_309
16112011_052
22-11-2011
TQ... mmg sedap.. makan panas2 pn best...
Laporan oleh: nurizatti
387686_2790584328707_1804336817_a
20-03-2012
Sedap sgt... Habis dlm sekelip mata...
Laporan oleh: ♥Sasha_Azhar♥
Kekkejucheddar
01-03-2013
Sedap kek ni tapi saya buat cara meringue dan tambah jus lemon..nyum nyum..
Laporan oleh: atiqahabdullah

Komen (39)

04-12-2006, admin komen :

Mat.. seboleh-bolehnya letaklah gambar sendiri.. nampaklah sket resipi tu dah dicuba.. gambar sendiri lebih menarik dr amik gambar org lain wpun gambar sendiri tak cantik.. <br/> Plz.. tukar gambar ni bila dah ada gambar sendiri ok... thanks..


04-12-2006, Olah komen :

Mat Gebu nie Muffin ke???


04-12-2006, minah komen :

minah setuju tu, mat gebu coba dan letakkan gambar tu baru le minah caya.....


04-12-2006, Mat Gebu komen :

ok minta maaf admin dan semua. Dalam masa terdekat nie nanti mat buat and letak gambar asli punya..................


04-12-2006, Mat Gebu komen :

Sebenarnya dulu mat dah buat kek nie, tapi masa tu camera digital tak de dan laman nie pun mat tak tau lagi............... sorry!! again semua.


04-12-2006, admin komen :

Mat.. jangan berkecil hati tau.. Saya buat gini.. nak pastikan semua resipi yg diletakkan kat sini pernah dicuba.. tak naklah nanti ramai yg main copy paste dr website lain pastu masukkan kat sini.. padahal dia sendiri tak pernah cuba lagi.. kalau macam tu apa gunanya kan...


05-12-2006, Mat Gebu komen :

Langsung tak kecik hati la admin... i ok je alah bukan kudis kan. Tindakan admin tu betul...... pengajaran tu. Nanti i buat and i bubuh gambar ye.....


06-12-2006, umi_e komen :

ermmm keep it up cik mat! Anggap semua komen untuk membina dan kebaikan bersama...


06-12-2006, lindw komen :

mat nnt saya try resepi awak ni dan letak gambar kat sini.. bahan2 tu senang nak carik boley laa cuba buat ujung minggu nie.. tq bg resepi


08-12-2006, Mat Gebu komen :

terima kasih pada umie dan lindw kerana memberi semangat. Apa2 pun dalam masa terdekat nie mat buat dan bbuh gambar ye...


15-12-2006, nurul =) komen :

kite dah buat dah kek nie mlm tadi..resepi nie mmg betul2 bole caya..bila dah masak, aroma butter dgn susu buat kite jadi teruja sgt2..pagi tadi dah sental buat breakfast..mmg enak..kalo tak caya cuba la buat..


16-12-2006, wana komen :

wana baru buat td..sedap..wana parut kan cheez tu kat atas kek..mak wana suke tp bapak wana kata cpt muak..tp pape pon mmg sedap n resipi ne boleh dipercayai.


22-12-2006, tinit2003 komen :

nak cuba lah mlm ni..


26-12-2006, tinit2003 komen :

i dah cuba resipi ni 2 kali. first time tu pakai butter. sedap sungguh hingga menjilat jari. tapi yg i confuse kan keju tu tak hancur lah. bila dah masak kek tu masih terasa ketulan keju tadi. bagaimana nak sebatikan keju tu ye. teringin nak buat kek keju yg mcm jual kat kedai. kali ke dua i buat i potonglah kecik keju tu dlm bentuk kiub kononya supaya dia hancur tapi lagilah tak hancur. tolong bg penjelasan wahai mat gebu...


26-12-2006, tinit2003 komen :

KALAU PAKAI PHILADELPHIA CREAM CHEESE BOLEH TAK?


04-01-2007, Mat Gebu komen :

Kalau ikut resepi memang guna keju cheddar dan dipotong kiub. Beginilah tinit mat cadangkan u parut je keju tu pastu u gaul dalam adunan.


12-01-2008, dj_vjuice komen :

waduh! mengghairahkan lah recipe ni...nak try jugaklah dalam masa terdekat ni...(tengah demam cheese skrg ni)


02-06-2008, shimchangmin komen :

hehehe...skali wat da jd..sedap..hehe


22-09-2008, cdah komen :

terima kasih mat untuk resepi yang mudah ini. maklum lah baru nak cuba buat kek keju.thanks a lot.


24-09-2008, cdah komen :

memang sedap lah mat.thanks.saya dah cuba buat kek ini semalam.memang jadi.sampaikan kakak saya suruh buat umtuk hidangan hari raya nie nanti.thanks a lot.


07-11-2008, pistachio komen :

kenapa kek saya jadi hangus dan very dry. Ke saya yg tak reti guna oven..sedihnya! Dah ikut betul2 arahan dlm resipi..guna suhu 175C , bakar selama 45 minit (in fact saya bakar 30 minit je sbb takut hangus...) tapi still hangus kat bawah. Ada sesiapa baik hati boleh tolong saya? Terima kasih..


04-07-2009, ninjaboy2 komen :

maaf..menyebuk budak ni nak tolong jawab..pistachio,kite pun salu jugak buat kek atau biskut sampai hangus kalo ikut resepi tu..tapi resepi tak salah. cuma kite aje yg perlu pandai tukar suhu tu sendiri..coz oven kite tak sama brand n x sama umur ngan kengkawan lain,cth:175c-45m=kite wat 150c-45m jugak kalo lom masak + 10m/5m je hingga masak..ni utk oven baru,kalo oven lama suhu same masa je singkatkan..harap dapat membantu..dan ampun kalo salah,coz ni ikut pengalaman saye je ngan oven tu..ampon bang mat gebus..he


20-02-2010, jie3 komen :

tringin nak cuba resepi mat gebu ni,slalu bt cheese cake guna cream cheese .rsnya bt kek ni lg mudah dan jimat kos.nanti klu dah cuba sy bg komen ye.btw resepi ni rugi klu x cuba


24-02-2010, Sariyusa komen :

selalu gak buka CMG punya blog, rupa2nyer dulu nempel kat sini yer.. he2, nak cuba gak buatlah.. tapi kena tunggu mgu dpn psl weekend ni dah ada plan lain


23-05-2010, iema45 komen :

Dh buat ari 2.. memang sedap, gebu n lembut.. Hubby ngan anak2 suka.. ingat esok nk buat lg.. sebab simple je resipi dia..


09-10-2010, abk7775 komen :

nak juga cuba cheese kek...pasti sedap...


08-11-2010, ashdyenill komen :

ya lah mat...lg cantik kalau ada gmbr sendiri...sekurang -kurangnya org lain ada ilham nak buat kek mcm mat buat tu...dari segi hiasan ke...bentuk ke...apa2 aje lah..sya nak cuba ,resipi pun mudah..tq..


25-01-2011, atuffyang10 komen :

dah cube rsp ni..anak sya suka sangat..dia kata paling best antara kek yg penah buat.. memang gebus sangat..tp tk pandai lak nk letak gmbar kat sini..


03-02-2011, blacksweet komen :

emm saya pon baru ja cuba wat kek ni.. wat kat tmpat kerja waktu lapang... suma suka.. sebiji x cukup la pulak.. mekasih yer.. sma la x pandai nak letak pic cam na... gebu betoi kek tu..


04-02-2011, chef jue komen :

rasa kek keju cheddar memang sodapp..... biar pun hangus sikit tetap sedap tima kasih.berbaloi buat sampai jam 12 am.


09-02-2011, zainurul haffiza komen :

sedapnya u all bt...nnt i nk cuba la


03-03-2011, wan_82 komen :

buat semalam kek nie tp naper mcm terlalu berminyak jer...semua ikut sukatan...tp tetap sedap..tq..


17-03-2011, JulieYana komen :

Guna lain jenis cheese boleh tak???


18-07-2011, sansari komen :

saya xta la nak sukat guna gram ni... xde penyukat, kalu tukar g cawan bp ek?


02-08-2011, abbasaqil komen :

ingat hujung minggu ni nak cuba.blh buat bukak puasa...tp nk tya satu...apa beza cheese dengan cream cheese...


05-11-2011, airisya komen :

sy buat x jadi xtau mn silapnya..ms panas ok tp bila sejuk da mcm bengkang heehee


22-11-2011, syazaqira komen :

simple n easy but bole x tukar kan ke sukatan cwn abg mat.syaz suka la kek ni..malas nk kuar kan timbang..bole ekk abg mat gebu..


08-02-2012, fathiah.mahsan komen :

hehehe..ramai yg kata sedap..t nk try


17-05-2012, julie_niezam komen :

saya nk try ari ni..:) xpenah lg wat guna keju cheddar


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu