Google+

oleh: AlongRoz Agar-Agar Gula Merah

211_1_

Resipi waktu bebudak dulu tp di permudahkan...


Created on : 23-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 8 inchi bulat )

  • 1 peket (13g) Agar-agar serbuk
  • 150g Gula Merah/Palm serbuk
  • 100g Gula Pasir
  • 1150ml Air
  • 140ml Santan (kurangkan jika mahu 2 lapisan)
  • 2 biji Telur (di pukul dgn Santan)
  • 1 helai Daun Pandan - koyak & simpul

Cara-cara

  1. Rebus agar2 & air sehingga menggelegak.
  2. Masukkan gula & daun pandan. Masak sehingga gula hancur.
  3. Akhir sekali masukkan bancuhan telur & santan. Kacau supaya tidak bergentel & masak beberapa minit.
  4. Angkat & tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan dlm fridge.

Laporan Masakan Bergambar (5)

Agar2_gula_merah1
06-02-2009
dh 2 kali buat.. mudah & cepat gitu.. tq along
Laporan oleh: sunkist

tq sunkist sudi mencuba.

P1030231
02-02-2011
slm,tesilap cara la,sya msk gula dlu bru msuk agar2.nasib baik la mejdi.kalo x teguling2 la sya smbil mengis.hehe.sdp jap je dh abs.
Laporan oleh: Mariani(KT)
P1030478
25-03-2011
wat lg,kli ni bwk g tdika ada gotong royong.......jap je licin..syg along.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc09541
06-04-2012
tq Along,senang dibuat n sedap dimkn sejuk2..layannn
Laporan oleh: k.zila66
Dsc05858
23-11-2013
anak2 sukee.. sgt..tu yg selalu buat.. tq along :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (8)

23-11-2008, shafea komen :

salam, hai AlongRoz, kalau dpt gbr yg siap di potong lg menarik ,, apapun simpel yekkk resepinya,, leh cuba ni.tq


23-11-2008, AlongRoz komen :

shafea, along wat ni utk kasi fren, so tak dapat nak potong.


25-11-2008, HaSue komen :

Salam AlongRoz..nak tau bleh?Along kasi fren ngan bekas2 skali ke?atau salin dlm tupperware ke camne?sbb aritu kite buatkn kawan puding kan..nak potong2 x best plak,nak salin xde tmpat sesuai..nak bungkus ngan plastik wrap,takut mdh pth..so last2 bg skali ngan bekasnya.sibbaik bekasnya tu skali ngan penutup.ehe..orang biasa pack benda alah ni camne ek?kalo kek senang la sket citenyer..ahak ;P


30-11-2008, AlongRoz komen :

Along kasi dgn bekas kat dlm foto tu lah. Tutup atas dgn plastik cling. Ini kes buat keja last minit tak sempat nk potong. Sampai kat umah dia, nasib ada member tolong potong. Selalu nya bila buat puding utk member, along potong siap2 so bila sampai sana kita letak terus atas meja hidang.


13-04-2009, powergirl komen :

saya kalau bab buat agar2 nie ..mesti fail ... xreti nk buat ... x pandai nk agak agar2 dan sukatan air nya ... kita guna agar2 yg bertali tu ??


13-04-2009, maz-ivory komen :

cuba guna agar2 serbuk plak..sbb rspi kat sni ade bgthu sukatan utk agar2 tu..insyaallah jg..jgn putus asa...


04-07-2009, wan78 komen :

salam alongroz.saya baru join myresipi ni.baru la saya berjaya buat agar2.sblm mmg selalu fail...best la agar2 ni.mmg anak2 pun gmrkan agar2.


04-07-2009, wan78 komen :

alongroz tahu tak macmana nak buat agar2 koktail


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd