Google+

oleh: HaSue Milo Tarik Ais Kaw-Kaw

Milo_tarik_kaw2

Sejukkk di tekak..Minuman kegemaran bdk2 n bapak bdk terutama ketika cuaca panas.. :)


Created on : 23-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( 1 gelas sederhana besar )

  • Susu pekat manis - 4 sudu mkn..(Ikut citarasa,dsarankn ltk lebih skit dr biasa..)
  • Susu cair/sejat - 8 sudu mkn..(letak skali ganda byk dr susu pekat manis)
  • Air Sejuk (Dari peti ais)
  • Milo - 4 sudu mkn penuh (terpulang nk letak byk mana)
  • Ais kiub secukupnya..

Cara-cara

  1. Sediakn gelas.Tuang susu pekat manis n susu sejat.Tambah air sejuk sehingga 3/4 gelas dan bancuh seperti biasa,disyorkn manis sikit dr kebiasaan sbb nak letak ais.
  2. Tuang bancuhan susu ke dlm blender. Masukkan milo dan beberapa ketul ais(sy ltk 9 ketul)sehingga nak sama paras dgn air susu.kacau seketika sehingga ais sedikit cair(untuk kebaikan blender anda)
  3. Blend bancuhan sehingga ais hancur sepenuhnya dan berbuih.Tuang ke dalam gelas dgn cara menuang tinggi..alaa,mcm wat teh tarik.Kalo suka,letak beberapa ketul ais kiub dan sedia utk di hirup..emmm..mm! SELAMAT MENCUBA.. :)

Tag

minuman








Laporan Masakan Bergambar (13)

Milo_dinasourhasue
23-11-2008
haaaa... nilah Milo Dinasour yg akak maksudkan,dkt 1/2 tin milo abis,layankan bebudak ni...air milo yg lebih kurang same lah tuuuu...tq Sue...:D
Laporan oleh: kak fida

Uih kak fida..milo tin besa tu ke?btuah bdk2 tuh dpt mak lang yg rajin n kreatif..hehe.diorg dah tgk lum pic milo diorg kat myr nih?hehe..tq kembali k fida :)

Milo_tarik_hasue
24-11-2008
kali ni buat ikut care Sue pulak,bbudk kate ini air milo internet pulak....selagi milo tk abis...tin kecik jer sbb bbudk tu baru 2 hari pt umah akak...tq Sue krane meluakkan serbuk milo akak...hehehe.... :O
Laporan oleh: kak fida

ekeke kak fida..leh imagine suasana riuh umah kak fida ngan bdk2 tuh.takpe,pasnih leh beli milo tin beso plak..hihik

Dsc04568
24-11-2008
salam, hemm memang sedap...yg satu kurang sikit milonya... buat yg kedua lebihkan milo.... buih memutih kat atas..... tu yg buat minum x puas... haaaaa
Laporan oleh: shafea

salam gak shafea..e'ehh,same la gelas kite.ahak!nak yg milo lebih tuuu...nak2!ehee..tQ shafea.. :)

Dsc04579_resize
29-11-2008
salam, hai ni buat satu jag, buat satu gelas mmg x cukup... apa yg penting buih memutih dan rasa.... ada ehemmm
Laporan oleh: shafea

slm2..waahhh2..1 jug tuu.huhh,mesti puas ati minum n hirup ngan buih2nya skali ek..rajin la shafea nih!tq ;)

Horlicks
04-12-2008
Buat versi horlicks plak..mmg sejuk dtekak..hehe :)
Laporan oleh: HaSue
Dsc04792
06-12-2008
mmg kaw kaw lah .. ;-)
Laporan oleh: yatiezaini

emm..yummy2 nmpknya tu..tQ ;)

Dsc06418
19-05-2011
salam sue...nihlh rupa milo ais...dh selalu wat..dpt gak msuk hehee....psstt...xleh wat sselalu abis dikerjakn bdak siap yg atas tu yg lbih2kn...rasa nikmatnyee..tq dear:)
Laporan oleh: k.zila66
Milo_ais_tarik_kaw2_07-06-11
15-06-2011
Milo blended dinasour..sekejap je di sedut 4 puteri kat rumah ni..'mcm milo dinasour kat kedai nasi kandar mama'. Yg ni kali pertama buat..selepas yg ni tak pernah milo sempat nak posing..selamat dalam perut mereka..
Laporan oleh: yanidungun
Dsc06417
28-06-2011
buat lagi ...mmg besttt...anak2 suke:) tqq
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07720
03-08-2011
wat lagi...budak2 suke...tengkiu dear :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc06952
06-04-2012
salam HaSue, jom! kite minum laaaaaaaama tk minum...satu utk sue satu akk punya laa...tq dear :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00364
16-05-2012
layannn...tenkiu sue :)
Laporan oleh: k.zila66
Photo-0231
30-11-2012
Entah kali ke berapa buat dlm cuti sek ni..sedap..
Laporan oleh: yanidungun

Komen (16)

23-11-2008, aludra komen :

hmm.. sedapnya nampak.. dah lama tak minum milo.. tapi kat holland sekarang ni nak masuk winter la... minum milo panas jer la nampaknyer.. :)


23-11-2008, kak fida komen :

Salam Sue,nga dok belek MYR, anak2 buah ternmpk pulak gmbr milo buatan Sue....kata mereka...ek eh Milo Dinasour lah,,,buat mk lang...maka Mk Lang mereka pon buatlaaaah...tapi akak buat seperti mmbancuh milo biasa dan taburkan atasnye dgn serbuk milo....di S'pore air milo tu dipanggil Milo Dinasour....hehe...


23-11-2008, sunkist komen :

kuar kan lah plak resepi Milo Dinasour kak fida tu... takde lagi dlm koleksi MyR ni :)


23-11-2008, HaSue komen :

hai aludra..u minum milo tarik panas jelah ye..blender pun thn air pns.mmg rase lbh sdp dr hanye dkacau saje..cubelah hari ini!(iklan ini ditaja oleh milo..minum milo anda jadiii..sihat dan kuat!)hihii.. ;P


23-11-2008, HaSue komen :

salam mak lang..eh,kak fida..hehe.milo dinasour ye..ekeke.habis ke bdk2 tu minum segelas besa tuh?sue buat gelas besa utk bpk bdk..bdk2 wat gelas kecik,takut x abis tp slalu plak mintaknye.huhuu..mmg bancuh mcm biasa kak fida..kalo milo ais biasa tuh kat sini lak org panggil Milo Peng.tp kan,kalo blend lg milo tuh rasanye lg..emmm..mmg..iskh,rase..emm..minum pun pejam2 mate gitu.hihik kimsalam kat anak2 buah kak fida ye..mesti comey2 belake diorg tuh.hehe ;)


23-11-2008, kak fida komen :

Salam sunkist...alaaa...air milo bubuh ais,biase je,pas tu tabur lah serbuk milo kt atas tuu...klau sunkist pon mesti boleh buat,senang jer...jadilah milo dinasour, pas tu antr kt MYR ni....ok2 aje...hehehe...:)


23-11-2008, kak fida komen :

salam jugak buat Sue,klau segelas besar 4 budak yg minum mesti lah abis,tk cukup...tapi serbuk milo yg kt atas tu abis dulu...akak bancuh dlm jug kemudian tuang dlm gelas2 kecil...kt sini milo ais biase di panggil milo peng jugak...klau dh di blend dh jadi ice blended milo...pd yg suka minum ais mmng suka air2 sebegini....smpai pejm2 mate...hihi...dasyaat....insya'Allah slm Sue akak akn smpaikan....tq....


24-11-2008, HaSue komen :

ehe kak fida..lbh krg ice blended milo laa nih.saje tuka nama bg kampungan sket.sbb bhn2nya pun simple2 je..xyah whipping2 krim atau coklat syrup sume..hehe.. :)


24-11-2008, cemong11 komen :

askum..kak fida nak tanye skit kan ade brg yang digunakan untuk upload gmbr...ape nama brg tu ye?????


24-11-2008, kak fida komen :

salam buat cemong11,brg ape ye? mungkin USB cable ke? cable yg menyambungkan camera ke computer...klau kite beli camera slalu complete skali dgn cable nye.....


25-11-2008, shafea komen :

salam, ye lah sama gelas,, sambar kat ekia haa,


09-06-2009, zila66 komen :

salam HaSue,smlm wat milo Dinasour yg mcm k.fida buat punya..dekat nk abis 1/2 tin mlayan bbudak ni....sedapppp katanya mintak wat selalu...tq ya....


15-07-2009, zila66 komen :

sue..!wat lagi..mmg selalu buat dlm seminggu 3x mesti wat itu sue punya! yg hari2 tu bancuhan biasa....tq sue caaaaaaaaaayang dia...hehe..


31-01-2010, ammarwithumi komen :

okeylah,nanti aku nak cuba


03-12-2010, nanie7 komen :

sy dah cuba buat...untuk wat ptama kali nyer mmg jadi n sedap...! (sy rsa sikit jer,coz x ske milo n coklat2 nih...yg lebih nye bg kakak sy...keh3)


06-07-2011, shawiya komen :

hu,hu sdapnya,saya dn ank ank bru je kna milo shake,lpas tngak resepi akak ni hem rasa macam nk buat lg...bby yg 10 bln ni pn brbut nk minum...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu