Google+

oleh: Nadia Bebola Ayam

Chicken-ball

Bebola ayam untuk spaghetti


Created on : 22-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nadia




Bahan-bahan ( 15 biji )

  • 11/2 cawan isi ayam-dicincang
  • 1/2 cawan parmesan cheese
  • 1/2 cawan serbuk roti
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu besar olive oil atau minyak masak

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk kecuali telur dan olive oil
  2. Pukul telur dengan garfu. Masuk telur sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk campuran tadi sambil digaul. Kalau adunan dah elok untuk buat bulat-bulat, berhentilah masuk telur. Tak payah habiskan.
  3. Buatlah bulat kecil-kecil
  4. Panaskan minyak dalam kuali. Masuklah ayam tadi. Goreng sehingga kekuningan.
  5. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam sos spaghetti anda.

Tag

ayam bebola

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (17)

27-09-2006, azidazik komen :

time kasih bg resipi ni. anak2 memang suka spaghetti. tp x reti camne nak buat bebola tu. thanx a lot.


30-08-2007, cipanbara_86@yahoo.com komen :

best la dapat resipi ni coz i mmg minat spaghetti


29-11-2007, i_anims komen :

time kasih... cara buat bebola tu bnyk membantu....nim penah try buat meat ball but salah guna tepung. rupanya guna serbuk roti ya....hehehe


05-01-2008, Parrot komen :

WOW!!! Cam sdp jew!!! Nnt sye cbe yerk!!!


03-04-2008, mama_dina komen :

kalau kita tak nak goreng, boleh tak rebus mcm fish ball tu


21-04-2008, syeema komen :

serbuk roti tu bleh dpt dr mane? ada jual kt kedai ke?


11-06-2008, King_Makan komen :

woww..ni best ni boleh buat sendiri...yg spegetti kat pizza hut tu hampes hehe...tulah serbuk roti tu kat kedai yg jual perkakas nak buat kek,biskut ade kot ye..tq tq ye kalau simpan frozenkan tahan lama tak..?


24-09-2008, icon komen :

parmesan cheese tue pe?


28-09-2008, aniemjane komen :

serbuk roti tu aper


04-12-2008, rosemary komen :

mcm susah jer nk cr serbuk roti... klu guna oat/nestum leh kerr...


16-12-2008, bielamuahx komen :

thanx.nt sy try!!


16-01-2009, enid83 komen :

serbuk roti tu bread crumb dlm english. ada di pasar raya di malaysia ni.byk. parmesan cheese tu cheese yg biasa dimakan dgn spaghetti dan ditabur di atas bread stick pizza. ada juga di pasar raya besar mcm tesco/jusco etc.


09-02-2009, azsrose komen :

klu cari kat pasar raya takut xjumpakan...so cara senang nk cari serbuk roti g jek bli kat kedai kek. Cam cheese parmesan klu kat pasar raya giant or tesco ader kat bahagian cheese. Parmesan cheese ader jual 2 jenis,yg bata/seketul dgn yang dh di parut. Rasa nyer tuk resepi nie nadia guna yang parutkan...sbb sukatan guna cawan.


18-03-2009, hudaman komen :

baru je lepas cuba rasanya sdp sgt2....resepi yg simple,hmm lg 1 parmeson cheese tu cheese yg dah parut halus2 la,kat pasar raya besar ada jual,harga boleh tahan mahal


21-04-2009, bapak_kiah komen :

leh wa try ni


10-07-2009, wilma85 komen :

wow sedap nye... nak cube la balik keje nanti hehe


21-05-2011, berry gurlz komen :

wah.. cdap ye.. x plu la bli,wat ag sng..:)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd