Google+

oleh: Indays Tom Yam Kung

Tomyamkung

tomyam udang @ makanan laut


Created on : 21-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Indays




Bahan-bahan ( 3 org )

  • 15 ekor udang sederhana besar
  • 1 biji tomato
  • sedikit kobis bunga
  • 10 biji cili api
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 btg serai-titik
  • 1 biji bawang besar-hiris
  • sebungkus pes tomyam kung adabi
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara

  1. Tuang 2 cawan air ke dalam periuk
  2. Bila dah mendidih,masukkan pes tomyam kung adabi dan jus limau nipis dan biarkan menggelegak.
  3. Masukkan pula kobis bunga,serai,daun limau purut dan udang.
  4. Masukkan tomato yang telah dibelah,cili api,bawang besar,garam dan gula secukup rasa.Kacau2 sekejap.tutup api,hidangkan.Sekian..

Laporan Masakan Bergambar (1)

Tom_yam_kung
14-07-2009
akak gune homemade tom yam paste dn tmbh sayur2an yg ade kt esbok.....tq Indays... :)
Laporan oleh: kak fida


Komen (3)

11-07-2009, nakata komen :

Tak sama macam kat kedai gaklah...you masak ada rasa macam kat kedai tak?


14-11-2009, Ruzannie komen :

nampak sedap.Akak 1 famili suka mkn tomyam,tp susah la nak dpt pes tomyam kung adabi kat area tmpt tinggal akak..pkai pes tomyam lain ok x???


02-01-2010, farid82 komen :

hai sy org bujang je , tp sy dah try dah buat tomyam kung mengikut resipi nie, perggghhh.......... sedap siot..........................


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd