Google+

oleh: eugeniadarwis Sambal Ikan Bilis Cili Api

Sambal

sedap dimakan bersama bubur putih


Created on : 21-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eugeniadarwis




Bahan-bahan ( 3 org )

  • 20 biji cili api (digoreng)
  • 2 ulas bawang putih (digoreng)
  • 1 biji bawang besar
  • segenggam ikan bilis (digoreng)
  • secubit garam
  • 2 biji limau kasturi

Cara-cara

  1. Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang besar bersama sedikit garam
  2. Masukkan ikan bilis, gaulkan dgn sudu, hancur2kan sedikit
  3. Perahkan limau kasturi, sedia utk dihidangkan :)

Tag

sambal

Laporan Masakan Bergambar (18)

Img_0607
21-11-2008
sambal ni mmg peberet! kdg ina tumis jer semua.. makan ngan nasi putih sajer pon sodapp! hihihi... thnx k.G!
Laporan oleh: hana6877

amboi, cepat dan pantas dia buat eh, tq

Sambal_bilis_g
24-11-2008
G,mkn smbl ni dgn nasi pns...cmpur cili hijau sikit,ikut selera akak,tk brape pedas sngt...jadi mkn rilek jerr...hehe... tq G,sedap boleh wat lagi.... :)
Laporan oleh: kak fida

tq kak fida sudi try resepi ni, G pun nak try gak campur cili hijau nnti

P1020362
27-11-2008
power giler kepedasannya..mmg besh ler bagi saya dan hubby yg pencinta cili nih.....
Laporan oleh: enas_eryna

tq enas kerana sudi mencuba, nmpk sedap la sambal awak tu

Sambal_ikan_bilis
02-12-2008
haaaa amek ko...mkn smbil jelir2 lidah..pedas hahahah walau ngelat sket + lada merah tp sbb spesis org takut pedas mmg berasap makan..tp hb mmg rileks je mkn sbb dia mmg antu pedas..TQ kak G..btl2 mbuka selera kita...pedas + sedap..walllaaaa
Laporan oleh: Aziemas

ohohoho patutlah ada merah2 tu, tq sudi cuba ;)

Sambal_hijau_g
22-12-2008
G,dh bnyk kali buat dh...yg ni mkn ngan dalca dan kurau kering belada akak...heee....sedap beno....heheee....tq tq tq G... :D
Laporan oleh: kak fida

kak fida, ala sedapnya makan dgn dalca, siap ada kurau kering lagi, terliur dah ni

Dsc05068
23-12-2008
Gggggg.... k.yati dah byk kali wat sambal nih, tp ari nih baru sempat nak posing ..-) tQ G
Laporan oleh: yatiezaini

boleh agak nape tak sempat posing eheheh, tq k.yati sudi mencuba :)

Sambal_ikan_bilis_cili_api
06-01-2009
letak 3 bijik cili padi jek. Tu pon dah berpeluh² makan. hehehehe... sedap... TQ
Laporan oleh: 14sept

oOo campur lada merah yer? heheh tq sudi mencuba :)

Picture_2412
08-01-2009
oooh, aahhh...pedas, hehe...tq G
Laporan oleh: junjs11

sedapnya jun, nak kopek ikan bilis la, kecur laks :)

13012009508
15-01-2009
sedap btl sambal ni, pembuka selera, mkn x leh brenti smpai tambah2 nasi aje.
Laporan oleh: baya74

haha baya, tambah nasi lagi hihi

Sambal_ikan_bilis_cili_api
16-01-2009
letak 10bj jer G cili api, tu pun dah berasap.. sedap G, penambah selera nih...
Laporan oleh: nor_67

kak Nor, segarnya cili yg dok luar tu, mesti sedap sambal tu :)

P1200454
20-01-2009
sedap berapi... buat untuk makan berdua jer tu yang sikit sgt sampai tak cukup.
Laporan oleh: kak ann

kak ann, lain kali buat lebih2, jgn sampai tak cukup :)

Dsc00900
28-01-2009
nak menyebok jugalah kat sini... skang ikan bilis kopek ngan cili padi mesti ade stok selalu... cik husben hari2 mau. waaaaa...
Laporan oleh: cahayer

pergh siap ada pantun 2 kerat lagi hihi, cahayer tq sudi cuba :)

101_006
07-02-2009
Sambal ni dh jadi peberet saya. Thanks Kak G
Laporan oleh: Mummy7857

tq Noorma sudi cuba :)

Sambal
09-09-2009
dah berapa puluh kali buat sambal ni...memang best kak...ni bulan posa mak nak makan sambal ni sebab dia takde selera...memang bagus utk menambah selera...tq kak g..
Laporan oleh: kak ann

mmg btul tu ann, tambah selera makan, kim salam mak eh :)

Sambalbilis
10-09-2009
lauk utk sahur tadi
Laporan oleh: yani

yani, mekacih eh sudi try ;)

P1020214
02-04-2010
slm,mkn ngan lauk ni je,mnmbh2 nsi.hehe..tq ..lap u.
Laporan oleh: Mariani(KT)

lap u too :)

Sambal_ikan_bilis_cili_api
08-07-2010
sedap²...memang jadi peberet family turun menurun.... tp stail mak saya ada tambah belacan....tp bagus juga akak nye versi xde belacan, sesuai utk sape² yg x blh mkn belacan.... two tumbs up!~ tenkiyu kak ea.. :)
Laporan oleh: nOOrsha

lenkali nak try la letak belacan mcm mak nOOrsha ;) tq

Sambal_ikan_bilis
17-06-2014
dah kurang 1/2cili padi tapi pedas jugak tapi memang menyelerakan,suka mkn ngn nasi putih je tak boleh stop hehe
Laporan oleh: Razzizz


Komen (25)

21-11-2008, bee_rbs komen :

G...mmg sedap ni pekena ngan nasi panas....leh lupa diri nih..!!!


21-11-2008, marfuaahm komen :

ni namanya Sambal Jambi.. ikut orang jawa johor punya resipi la... memang besh... lagi besh kalau makan dengan nasi panas, sup ayam perghhh.... lazat sungguh.... rasa dier memang power....


21-11-2008, IbuMai komen :

nyum nyum...mcm best. nak try wat la blk keje kang...mkn ngn nasi panas mesti terangkat punye...air mate, air idung, air peluh mesti semua kuar sbb pedas...hehehe...mesti try ni


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

bee, kalau makan time ujan lagiii sedap kan :)


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

marfuaahm, saya org johor gak, tpi baru tau nama dia sambal jambi, tq for the info ;)


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

selamat mencuba IbuMai....


21-11-2008, nOOrsha komen :

me pun org johor...tak pernah dgr name sambal jambi....kalo kat kg noorsha org panggil sambal lote....memang sedap...bukan dgn sup² je, makan ngan nasi putih n kari pun sodap juge.....


21-11-2008, hana6877 komen :

wahh semua org johor dah kerumun sambal nih.. jom kak G kita ajak diorg makan sambal nih.. ngeh ngeh ngeh..


21-11-2008, kak fida komen :

G,akak klau nk buat tk nk bubuh semua cili padi...nk cmpor ngan cili hijau...nnti jadi mcm Bee ckp, smpai boleh lupe diri...takut nnti tk sadar,smbl tk masuk ke mulut tapi masuk ke idung...hahahaa....mcm IbuMai kate...nnti tk sempat kuar air idung...kuar pulak smbl drpd idung....kahkahkah.... :O


21-11-2008, intanredha komen :

Salam, Kita pun orang Johor, walaupun kita bukan orang Jawa, sekeliling rumah kita banyak orang Jawa. Mereka panggil sambal ni Sambal lote.Betullah macam noorsha cakap tu. Berasap telinga kalau makan sambal ni. Tapi nasinya tambah 3 pinggan.


21-11-2008, siti_78 komen :

org jawa selangor pun suka gak..potong timun kecil-kecil, lps tu campur ngan sambal ni.. pun sodap jugak..


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

nOOrsha & intanredha, nmpknya ramai yg kenal sambal ni dgn nama lote ;)


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

wakakakakak...kelakar la Kak Fida, buat jgn tak buat :)


21-11-2008, eugeniadarwis komen :

siti_78, bnyk lak idea nak menggayakan sambal ni, tq


11-12-2008, cahayer komen :

ni kompom ek tak de belacan... nak buat nih balik keje kang..


11-12-2008, kak fida komen :

cahayer,mmng sdaaap,akak dh buat bnyk kali...tk yh bkr2 blcn...klau ade lauk lain,bubuh nasi 1 pinggan,blom smpt mkn dgn lauk lain,nasi dh 3/4 pinggan habis kene penangan smbl G ni tauuu...buat cahayer jgn tk buat...mkn ngan nasi pns2...hmmm... :)


22-12-2008, cahayer komen :

hari2 dah buat..dah jadi peberet saya ngan hubby... sambal belacan pun dah dilupekan... kalau tak abes sambal ni, buatkan nasi goreng, tumis sket ngan minyak just tambah telur ngan garam.. fuh... laporan? same je kat atas tu.. nak snap jek dah abes... saya pun tak sabo mkn


22-12-2008, eugeniadarwis komen :

haha, cahayer, leh bayangkan kecur je masa menumbuk tu hihi


23-12-2008, kak fida komen :

Salam G...klau nk ngendeng Kurau Kering Berlada....haaa...ade kt dlm dapur kak fida...jenguk2lah yer...klau bekenan leh buat...heheee.... :D


07-01-2009, eugeniadarwis komen :

salam kak Fida, ok nnti G ngintai kurau tu heheh


29-01-2009, ZaiSamJon komen :

Salam perkenalan pada semua.. baru je join.. Dh try sambal cili G ni, mmg SEDAPPP... Anak2 & hubby suka. Zai sendiri pn suka, bertambah2 mkn nasi mlm ni, xleh nk diet la nampaknye.... TQ 4 d recipe...


04-02-2009, eugeniadarwis komen :

Zai, tg sudi cuba resepi ni, nnti antar la laporan, seronok pulak ramai yg suka sambal ni hihi :)


06-06-2010, Pretty_Cheffee78 komen :

akak dah pernah buat tp itam dyer punyer bilis....akak masak lama sgt k0t...:P


07-07-2010, eugeniadarwis komen :

ikan bilis hangus! hihi :p


05-12-2011, lutfihaslina komen :

salam, saya nak tnya mcm mana nak buat sambal ikan bilis cili api ni?saya x berapa phm...cili dan bawang perlu di goreng dlu ke sblm tumbuk?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd