Google+

oleh: che'iza Mee Udang

Mee_udang2

As request dari azex....


Created on : 21-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi che'iza




Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/kg mee kuning
  • 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)
  • 4 sb lada boh / lada giling
  • *4 ulas bawang merah
  • *3 ulas bawang putih
  • *1 sb udang kering
  • *1/2 inci halia
  • 1 sb petis
  • 3 sb sos tomato
  • 1 sb sos cili
  • keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)
  • gula n garam
  • taugeh n sawi
  • daun bawang n bawang goreng

Cara-cara

  1. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
  2. Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
  3. Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
  4. Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama lagi sedap....
  5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
  6. Celur mee, taugeh n sawi.... Masukkan udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.....

Tag

mee









Laporan Masakan Bergambar (21)

P2080132
09-02-2009
lunch semlm...senang nk buat..sedap sgt hingga menjilat pinggan...hhehehheh...over la pulok..apepun resepi ni mmg sedap n worth trying...
Laporan oleh: zai_fadilah

tq zai.. tak per bersih tak yah basuh lagi.. hehhehe

Mee_udang
10-03-2009
Jumi baru buat untuk dinner tadi. Mmg sedap. Thanx for the recipe.
Laporan oleh: jumishaz

Sama2 jumishaz....

Meudang
20-05-2009
dah lama nak cuba...ni baru merasa....tq ye iza.....sedap!
Laporan oleh: quinnie

Sama2 Q....

Mee_udang_26
26-05-2009
Sedap....buat utk sarapan tadi.
Laporan oleh: rehanasoleyman

amboi.. serapan mkn mee udang eh...

Mee_udang
27-05-2009
Try resepi Che Iza semalam. Sedap dan mudah. TQ Che Iza. Tapi saya pecahkan telur kat dalam kuah...sekejap je dah habis...memang puas hati!
Laporan oleh: Che Awe

Mesti lagi sedapkan ada telur.... bijak..bijak...

01-07-09_1329_edit
01-07-2009
mummy buat utk lunch hari nie. hubby ngan daughters semua suker...sbb kuah nyer manis dan udang nyer pun besorr..thanx che' iza
Laporan oleh: mummy-sgtv

sedap gak lunch makan mee erk

Mee_udang1
21-07-2009
thanks iza ;)
Laporan oleh: sunkist

same2 sunkist....

Mee
22-07-2009
S.E.D.A.P thanks Iza!
Laporan oleh: syahnina

same2 syahnina

Dsc_0502
10-08-2009
Che`iza!!! sedap3!!! kita suke rasa mcm ni tp kita guna mee hoon jer lah sbb suke mee hoon lah!! tenkiu ya!! senang laks tu ;-)
Laporan oleh: Natto 1

den suker gak ika.... suker sebab ko suker..

Meeudang1
03-09-2009
cedappp! cume tmbh serai n lengkuas blend jerk! mekaceh za!
Laporan oleh: hana6877

sama2 kak ina....

Dsc_7295
08-09-2009
emm sedappp,thanks iza.
Laporan oleh: zaina

buat selalu kak eh....

Img0183
01-11-2009
Memang sodap, hanyo sompek ambek gambar kulit udangnyo ajo. TQ.
Laporan oleh: umiaziah

huhuh.... sedih den... baru nak mintak semangkuk...

Mee
07-10-2010
Dah 3 kali sya cuba. Sedap & mudah disediakan. Terima Kasih Che Iza. Yummy :)
Laporan oleh: mrs_noor

senangkan.... thanx noor sebab sudi try resepi senang ni.....

Img_0978
06-05-2011
resepi yang best!!! saya tambah jagung,telur dengan kobis.tq che'iza =)
Laporan oleh: nuryusra

maknanyer xtra sedaplah erk... sebab banyak rencah.... hehheheh

Dscn3780
15-06-2011
Kali pertama masak, memang sedap...Suami makan tambah 3 kali..tq...Helina
Laporan oleh: helina
Mee_udang2
26-01-2012
tergoda dgn gamba cik iza..cantek je udang tu betenggek! memang sedap resipi ni!sy tambah sikit heinz tomato soup,ikut style mummyku.. mekasih 4 the mables resipi;)
Laporan oleh: purplerossa
180220121453
18-02-2012
serius sedap!!
Laporan oleh: nuyuda
Dsc09507
22-03-2012
sedap sangat2....tenkiu iza :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc01606
16-07-2012
salam iza,sedap! buat lagi..mkn dinner nie...mekasih ya share cepi yg marveless...
Laporan oleh: k.zila66
Myr_mee_udang_120719
19-07-2012
setelah 2 yrs hubby hint nk mee udang, arini tertunai wish beliau.. hehe. simple resipi ni. sedap & sng nk follow. next time bleh wat lg.. thx byk2..!
Laporan oleh: moonbug
Dsc01613
12-06-2013
sangat sedappppp....TQ yerk resepinya
Laporan oleh: mass80

Komen (35)

21-11-2008, HaSue komen :

mak aaiiihh..udangnya!sgguh menggiurkn..iskh2(tutup mata ngan tgn)..uwaaa..mana nk carik udang nihh..err,salam che'iza..petis tu yg guna wat rojak tu ka?apa2 brand pun bleh la ek?ehee..tlg buatkn 1 mgkuk ye che'iza..lapo ler ;P


21-11-2008, che'iza komen :

heheehh HaSue... namapun mee udang... kenalah nampak udang kan... Betullah tu... boleh jer... apa2 brand.... Nak?... Mehlah dtg rumah bawak sekali Kek kukus wangi eh.... ngan cucur buah terap....


21-11-2008, nOOrsha komen :

cara² no 2 : tumis lada boh hingga GARANG.... (errr...garang ker???????) eheheheheh.....


21-11-2008, che'iza komen :

heheheheh.... perasan dah baru nak edit.. dah ada org nampak lak.... adeiiiii


21-11-2008, HaSue komen :

ahaa che'iza,kek tuh anytime jer kalo che'iza nak..tp buah terap leh ganti ngan cempedak x?ekeke..buah terap dah kurang kat pasar skrg.dah nak habis kot musimnya.isshh che'izaaa..taip msj kat sini terjeling2 udang neh,kering airliuq asik dtelan aje..hahak.nak jugak!nak jugak!ptg karang nak carik udang bsh lah.kalo ganti udang kering x sama pulak kang.w/pun dsusun elok cenggitu.hahaa..bhn lain tuh takde takpe tuu,janji ade 'mi' dan 'udang'..jadilah mi udang..ekeke.jgn mare aa.. :P


21-11-2008, khainor komen :

mee udangni ada saya rasa kwn penang buat puh...mengancam..tp dah lama x rasa mee udangye...hik..hik..kalo mcmni aku nampak sedap sangat..kecur air liurni hari jumaatni..mesti sodap..


21-11-2008, cik_ct1208 komen :

petis tu apa ek???? x penah dgr lak.. mcm cedap la mee udang che iza ni...kena cuba ni..


21-11-2008, iezamel78 komen :

amboi che iza.... rajinnye..... nampak menggoda lah udang tu....


21-11-2008, fizsha848 komen :

che iza tak payah pakai rempah kari ke?


21-11-2008, erdalicious komen :

sy cari resipi mi udang ala-ala chinese hawker....ade x?


21-11-2008, shafea komen :

salam. cik_ct1208, petis tu otak udang , dlm tin kecik, selalu org pakai kalau buat kuah laksa, atau kuah rojak


22-11-2008, che'iza komen :

Thanks shafea tolong jawab tuk cik_ct1208... kalau tak de or rasa susah nak jumpa boleh ganti ngan serbuk/ kiub pati ikan bilis....... fiszsha848, utk resepi ni tak payah.. tapi kalau awak suka boleh jer letak... depend pada citarasa kita.. tak de masalahnyer nak edit kat maner bahan2....


22-11-2008, che'iza komen :

HaSue, tak kira nak gak buah terap... dah 4 tahun tak mkn buah terap.....huhuhuhu..... khainor, kena trylah kalau nak tahu sedap ker tak... eheheheheh


22-11-2008, che'iza komen :

erdalicious... hokkien mee penang ker? Kalau yg tu, kat sini ada resepi dia rasanyer.....


23-11-2008, aa_iezah komen :

amboi beratur udang ko iza tggu di ngap..hmm x leh jadi nih..dh menitik air liur adess..


25-05-2009, makteh75 komen :

TQ che'iza. Resepi ni memang best. HB orang Penang yang memang sukakan mee udang. Bertambah-tambah pinggan mee nampaknya tu!


04-10-2009, cikliz komen :

nak ucapkan terima kasih pada che'iza sbb kongsi resepi nie. buat siang tadi. pak mertua n adik beradik datang beraya. dapat pujian. tak sempat nak ambik gambar licin...puas hati betul...


09-10-2009, shazmira komen :

ermm ...iza naper mee udg kena letak petis lak??? tak pelik ker bau nyerr?? menyerupai laksa...??


08-03-2010, ElizaH komen :

terima kasih yer che iza krn berkongsi resipi yg sedap ini. saya tak letak petis pun masih sedap. pasni tak yah nak order kat kedai lagik.


10-11-2010, syuhadahanafi komen :

actually petis tu ada di jual dimana yer??


27-11-2010, azizahamin komen :

syuhadah: kedai runcit ada rasanya.. for me tak buh keledek pun tak pa.. takut nanti berangin lak perut.. lagipun kalu buh keledek dah cam mee rebus la pulak...


13-12-2010, lynpenang komen :

memang best giler!!!!suami hingga bertambah2,huhuhuhu memang worth it try resepi ni...highly recommended!


08-02-2011, lizakuantan komen :

petis tu apa yer?....kat mana ada jual petis nie?...nak try la resipi nie..


10-04-2011, fiza bunfiz komen :

bru bt tuk lunch hr ni..bestt..... thumb up..


15-04-2011, puan baru komen :

klu nk pekat kan kuah bleh buh tpung jgg x?..


08-05-2011, rina samad komen :

resepi mee udang ni memang sedap. saya dah buat mee udang ni...saya ganti gulanya dengan menggunakan gula batu. terima kasih kepada che' iza atas resepi ini....memang best:)


13-05-2011, che'iza komen :

Puan baru... biler letak keledek/kentang... rasanyer dah cukup pekat dah kuah tapi boleh jer nak guna tepung jagung... tak der hal nyer.... cuma letak keledek more sweetlah kuah tu.....


15-06-2011, rahayuab2 komen :

nak kena try buat...nak kena try buat gak.....


16-06-2011, arenaghazali komen :

mee udang mmg ana suka sgt....tp bila mkn kt kedai smua mcm xmnepati citarasa....nie dh dpt resepi bole la try sendiri buat...lagi puas mkn........


04-11-2011, ain92 komen :

lau kte ta guna sos tomato...bley ta?


07-11-2011, Nizah928 komen :

Cubaan pertama msk mee udang, rasa & bau mmg mengancam..tnggu hubby balik jp g, tukang komen mskan i...peberet dia..


11-11-2011, Enalin komen :

ngah mengidam nk mkn mee udang ni... pasni nk cuba buat n bahan2 pun ade....mntk2 jdilah...tpi nk tukar guna kuey teow bb xbrapa suke mee kuning... tq che'iza 4 d resepi....


26-07-2012, iziana77 komen :

Thank you for the recepi, Memang sedap Dan senang nak buat..


28-01-2013, Hazlieta komen :

Dh try mmg sedap sgt. Tq!


18-02-2013, missleeya komen :

nk tnya la,petis 2 ape? nt nk try msak for family la.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu