Google+

oleh: rahman bestari Kek Lapis Goyang Dangdut

Resized_nero_img_0040

Resipi kek lapis biasa (tiada bercorak yang rumit). Satu lagi variasi kek lapis (kukus) Sarawak.


Created on : 20-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rahman bestari




Bahan-bahan ( loyang 8x8x3.5 )

  • 10 biji telur ayam
  • 16 oz mentega Golden Churn = 2 buku mentega Golden Churn
  • 1 tin susu manis = 390gm
  • 1 tin tinggi srikaya = 300gm (saya guna jenama Nona)
  • 3 gelas tepung susu = 480gm (saya guna tepung susu Fernleaf
  • 1 botol kecil horlick = 1 paket kecil 200gm
  • pewarna kuning dan cokelat

Cara-cara

  1. Image005
    Mentega dipukul dengan telur satu persatu sampai kembang.
  2. 2_tambah_susu_manis
    Masukkan susu manis dan horlick dan kacau biar rata.
  3. 4_tambah_horlick
    Horlick tadi dimasukkan sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan kelajuan sederhana (dgn mixer)
  4. 3_tambah_srikaya
    Setelah rata, masukkan pula srikaya dan tepung susu.
  5. 5_tambah_susu_tepung
    Tepung susu juga dimasukkan sedikit demi sedikit sama seperti proses memasukkan horlick tadi.
  6. 6_adunan_sebelum_dibahagi_2_bahagian
    Gaulkan adunan sehingga menjadi rata dan sebati.
  7. 7_adunan_sudah_dibahagi_2_bahagian
    Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  8. 8_adunan_sudah_diwarnakan
    Warnakan setiap satu bahagian masing-masingnya dengan pewarna kuning dan cokelat.
  9. 27_cawan_utk_sukatan_melapis
    Alas loyang dengan kertas dan tuangkan mana-mana satu adunan dahulu mengikut sukatan / anggaran sendiri. (saya gunakan satu cawan untuk setiap lapisan). Masukkan ke dalam pengukus yang air kukusannya sudah mendidih. Kukus sehingga agak masak dan nampak kering di permukaan kek serta sesuai untuk dituangkan adunan seterusnya. (saya kukus lebih kurang dalam 15 - 20 minit untuk setiap lapisan)
  10. Apabila sudah masak, lapiskan dengan lapisan kedua dan begitulah seterusnya sehingga kedua-dua adunan habis.
  11. 11_tutup_loyang_dgn_alluminium_foil
    * Jangan lupa untuk menutup loyang dengan alluminium foil atau alas tudung periuk kukus dengan tuala bersih.
  12. 12_air_kukusan_sudah_menggelegak
    * Jangan lupa juga untuk menambahkan air kukusan. Seeloknya gunakan air panas mendidih supaya proses memanaskan semula air tidak melambatkan proses melapis kek.
  13. * Setelah masak, biarkan kek menyejuk dahulu sebelum dikeluarkan dan dipotong. Seeloknya dibungkus dengan alluminum foil dan simpan didalam peti sejuk beberapa ketika sebelum dipotong. Biar tekstur kek agak mengeras sedikit tetapi masih kekal kelembapannya.









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (27)

20-11-2008, yani komen :

Fuyooo... hebat sungguh nama kek s'wak ni.. td dah ada resipi kek puteri dangdut dr HaSue.. ni kek goyang dangdut pulak.. kelas gitu. :-)


20-11-2008, dadih komen :

ni lepas mkn ni mesti nak goyang dangdut pulak..ala2 kfc tu mkn trus shuffle :D


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam yani, kalau ikut nama memang hebat yani. belum lagi yani dengar nama kek berikut : - kek menanti hari esok, kek selendang delima, kek songket terengganu, kek madu kemenyan, kek kaca permata, kek detik 12 malam, kek seruling bambu, kek lapis sandhora, kek gemala sari dan ratusan macam lagi lah yani.


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam dadih, cube lah buat dulu nanti kita shuffle same2. hahaha.


21-11-2008, sunkist komen :

abg man, cantik betul kek ni.. letak lak kaya.. mesti wangi & sedap rasa nya...


21-11-2008, HaSue komen :

hehehe..kak yani.nama kek kukus srwk ni ade yg glamer,ader gak yg low profile gitu.. wahh2 man,lama ku tunggu dr smlm,akhirnya keluar juga sepenuhnya resepimu ini..siap dgn cara2 bgambar.baru buat malam td ke ni man?nape kalo sue cuba masukkan gambar2 bercara tak bleh eh..huhu.kek ni mmg x pakai gula ye?resepi guna tepung susu mmg best gak rasanye,ada kelainan dr kek yg guna tepung gndum kn?selain tpg susu,yg guna tepung roti marie pun sdp gak..thnks man 4 sharing resepi nih..leh bgoyang dgdut sambil wat kek nih.hehe :D


21-11-2008, sunkist komen :

hi haSue.. selepas awk upload cara2 bergambar tu awk kena save satu persatu.. kalau awk tak save dia tak kuar.. cthnye: lepas upload pic cara 1, awk kena save, lepas tu upload pic cara 2, kena save jugak... begitu lah seterusnya... so, lepas ni mungkin boleh masukkan cara2 bergambar untuk kek lapis awk yg vogue tu heheh ;)


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam sunkist, makasih ler puji kek ni. segan lak pulak bg man! :p


21-11-2008, sunkist komen :

:D


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam Sue, betol kata sukist tu, sue kena save pic setiap kali lepas upload. ni kes tak baca arahan admin ni kan?. ala, kan ada arahan mula2 sekali bagaimana nak masukkan resipi dan upload gambo! man dolu2 pon terkial-kial lah juge bila time nak key in resipi2 ni. ha ah, buat malam td sue, penat man tp kes nak makan punye dan nak share, rela ku korbankan masa tdo ku! huhuhu. itu baru kek lapis biasa jer sue, kalo yg bercorak lawa tu man rasa tak muat kot spacing nak tunjukkan cara2 ek, hehe. utk makluman sue dan kengkawan len, kek ni memang tak guna gula, itu pon rasanyer memang dah manis sesangat. nak ingatkan kengkawan yg tak gemar rasa manis yg melampau, leh kurangkan penggunaan tepung susu dan gantikan mungkin 1 gelas setengah tepung gandum / hong kong. sama2 sue, man nak bergoyang dangdut jap ni. huhuhu


21-11-2008, rahman bestari komen :

makasih lg sunkist krn tlg bg man bgtau cara2 upload tu ek. takut bg man tengok simbol tu. Eeeeeee.! jom goyang dangdut!


21-11-2008, HaSue komen :

hi sunkist..sebelum ni masa wat holiday inn tu cara 1 dah kuar,then tgk slh masuk pic plak..so sy delete nak masukkan yg sebetulnya.try la upload lg,x masuk2 gak..jenuh tggu tuh.agaknya dier merajuk kot..huhu.tp takpe,lepas ni try lg lah..nak try edit resepi yg lps leh gak kn..nak masuk cara2 bgmbarnya..hehe.tengkiuu sunkist! ;)


21-11-2008, HaSue komen :

ehh..arahan admin dah baca man..dahh,dahh..(tp x sampai abis la)ahahak..rajin tul man berjaga mlm td yek!ingatkn server man problem smlm.hehe..nak tggu kek masak tu yg maleh skit tuh,takut tlelap..ade yg bgoyang dangdut pengukus khabisan air.ekeke..kalo yg bercorak lawa tu man,alamat bertangguh2 jugalah kalo nak buat kot..susah2 bagi jer adunan kat maryam81,suh dier buatkan.hikhik.. ;p


21-11-2008, epent komen :

salam, nk tnye abg Man or kak Sue, ari tue epent da wat kek lapis coklat yg kak maryam punye resepi..ok..n epent letak dlm tin bekas susu tepung(baby punye)nk bwk blik kg..dlm 3,4 ari dah berkulat nape cmtue?or kena letk pgwet sdgkn stahu epent tuk buz jer letak pgwet nie tuk mkn2 sndri tkya kn?


21-11-2008, HaSue komen :

salam epent..try jwb yg kite tau la ek.yg diletak dlm tin susu tu yg dah dipotong2 ye?kek tu kek bakar ke kukus epent?yg 3,4 hari tu x dletak dlm peti es la ek?(byk tanya plak ye)hehe..bukan ape,kalo kek yg dah dpotong..maknanya dah dpegang la kan,so kek yg dpotong lbh mudah bkulat berbnding yg belum dsentuh.kek yg dkukus lebih moist ttp lebih cepat bkulat dr yg dbakar..lg 1,kalo dah 3,4 hari dlm bekas tu tanpa dsimpan dlm peti es mmg akan bkulat sbb ia bkn biskut(eh terbuat lawak la pulak)hehe..lagi 1 yg jgn skali2 dbuat,membungkus kek yg belum sejuk sepenuhnya.sbb ia akan mengundang kulat lebih awal dr jangkaan sepatutnya..kalo time raya,kek yg dhidangkn(tanpa dsimpan kat pt sejuk) leh bthn 3-4 hari (bgntung bhn2 kek yg dgunakn n tempoh masanya dkukus).kek yg dbakar lak thn lbh lama dr tu. sbb tu kalo kek yg nak di pos2 ni biasanye org order yg bkr punyer.betul x wahai rahman bestari?kalo slh tlg betulkn hamba..hehe.. :)


21-11-2008, epent komen :

kek tu kak Sue tk simpn dlm peti ais...mgkin tu lah cpt berkulat...kek tue epent bkr...tkpe kak Sue epent nie pun baru sume start bljr bab masak, buat kek, buat biskut dn same wktu dgnnye...mklumlah baru berjinak2 masuk dapur slma nie byk abis masa tuk study...maknenye kt cni 3 fktor utama kek lapis nie: 1) kukus/bkr 2) smpn peti ais 3) jgn bungkus kek be4 sejuk...tq byk2 kak Sue


21-11-2008, siti_78 komen :

kak sue ngan abg man ni mesti dah expert yer... sy ni baru je nak blajar..harap2 bolehlah menuntut ilmu dgn korang... mesti sedap... ada masa nanti nak try buatlah...


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam sue, takpa sue, kita belajar sket2 dan dr kesilapan. man pon gitu gak. yg berjaga malam wat kek takpa sue, jgn berjaga malam wat kek lain dah le. ops. memang problem line man ni sue pasal man guna broadband blue cube celcom tu. problem sangat. tu yang bila man nak anta komen ke apa, selalu jer kena refresh sampai terkeluar komen 5 - 6 kali.


21-11-2008, rahman bestari komen :

wahai cik sue, tq krn tlg xplen kat epent. kira betol ler tu sue. kek kena sejuk baru leh kuarkan dr loyang dan potong.


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam epent, bg man pon nak share sket ni ek, kalo buh dlm apa2 bekas sekalipon, make sure yang bekas tu bersih dan kering. kalau basah pas cuci tu, pastikan dilap dgn tuala bersih yg boleh menyerap air. kalo bg man, nak kena ada alluminium foil utk bungkuskan kek sebelum dimasukkan dlm fridge. satu lg, tisu lap tu memang sentiasa ada utk lap tangan dan pisau setiap kali lepas potong kek. pisau pon kena kering dan bersih. tp bukan tisu muka ek.


21-11-2008, rahman bestari komen :

salam siti_78, bg man tak sampai lg tahap expert tu yang oi. apa yg bg man tahu, bg man share kat sini ngan korang. bg man pon msh belajar juga ni. makin byk kita belajar dan tahu, makin byk lak benda baru yg kita tak arif dan benda lama yang kita lupe. sebab proses belajar ni perlu continuosly. cube lah wat dulu yg simple2 ek. peace.


22-11-2008, epent komen :

salam...bsyukur sgt dpt jump MYR nie byk membantu terutama cm abg Man n kak Sue yg always guide n beri tips berguna...semoga Allah melimpahi rezeki kalian...amin....


22-11-2008, HaSue komen :

salam siti_78,uiihh..thp expert tu lum lyk lg laa..huhu.ngah menuntut ilmu lg laa ni masuk myr nih.register masuk myr spt masuk akademi memasak gitu..leh dpt blajar byk benda baru n share pngalaman wpun sikit.hehee.. epent,cube membantu setakat termampu jer..sama2 la kite ye..aaamiinnn ;)


02-12-2008, fatin67 komen :

bestlah resipi ni siap bagi dlm gm memudahkan sahabat utk mencuba. terima kasih diatas keikhlasan.


08-12-2008, sitiab komen :

nk cb la, ar tue ade buat kek lapis horlick, blm expert lg, nnt kn blaje smp jd btul2 la, xde la blk sarawak umah mentua, xpat buat kek sarawak , hehehe...


08-10-2010, haslinah rajuna komen :

resepi yg. saya cari2 seblm. Aidilfitri. Tapi tk pe lah blh. buat utk. Raya Haji nanti. Dah mkn. yg. d buat adik ipar, rasa biasa aje, keras ckit. mungkin dia gunakn marjerin dan tak gunakn butter.


08-10-2010, haslinah rajuna komen :

***ops sorry bkn. marjerin tp. mentega ****


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd