Google+

oleh: HaSue Kek Puteri Dangdut

Kek_puteri_dangdut

Hitamlah hitam..kek nya moist..Walaupun hitam rasanya manis..!hehe.. Satu lagi resepi kek kukus sarawak.. ;)


Created on : 20-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( loyang 8"x8"x3.5" )

  • 450g mentega (sy guna golden churn)
  • 1 gelas gula halus
  • 10 biji telur
  • 1 gelas tepung gandum
  • 2 gelas horlicks
  • 1 tin kecil susu manis
  • 1 botol browning sugar - kalo takde boleh rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6594

Cara-cara

  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang/putih
  2. Masukkan telur satu persatu (pukul sekata baru masukkan telur seterusnya) hingga habis..
  3. Masukkan pula tepung gandum,horlicks dan susu pekat manis satu persatu sambil di adun rata. Setelah sebati,masukkan browning sugar dan kacau hingga warnanya sekata..
  4. Masukkan adunan ke dlm loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung atau loyang dlapik kertas minyak.
  5. Pastikan pengukus sudah mendidih. Tutup loyang dgn aluminium foil(jgn ketatkn kerana kek akan naik ketika dkukus)cukup skadar utk mengelakkan air kukusan menitik dpmukaan kek.selain tu,boleh juga ltk kain di atas penutup pengukus utk mengelak hal yg sama berlaku.
  6. Kukuslah adunan kek selama 2 jam ke atas(org kate,lg lama kek tu dkukus,lagi thn la kek tu)..tp sy kukus selama 2 1/2 jam jer.dah sehari semalam kat luar,simpan dlm pt sejuk..mmg thn lama. SELAMAT MENCUBA! :)

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (3)

Klps
28-11-2008
HaSue, sory yerk xde browing sugar tuh.. hana wat la kaler ijau n kuning.. pastu tiru idea Man wat lapis2... hehehe... ppon kek nih sedap! terima kasih ye.... :)
Laporan oleh: hana6877

Tu diaa..pmnang tmpt ptama..puteri dangdut pakai kimono.hehe.waduh2,kek yg xyah lapis2 kok dlapis jugak..rajin bangett org jepun neh!mmg dah lulus wat kek lapis srwk ek..pasni balik msia leh wat bisnes kek lapis ye cik puan hana..hehe.tima kasih kmbali sbb rajin mencuba.hehee :)

Dsc04848_resize
12-01-2009
salam. hai di harap HaSue sihat yeee:-) ni lah hasil yg dpt di buat..dari browning suger yg HaSue ajar aritu... walaupun warna x lah se gelap yg HS pny..yg penting rasa jgn ckp lah lemak bekerim dari serbuk holicks tu....TQ byk2
Laporan oleh: shafea

slm shafea..aaa,yg dnanti2 akhirnya muncul juga.krg gelap tp rase x lari gak ek.versi puteri dangdut omputih kot..hehe.kat atas tu dah ada versi belang.sdp sbb horlicks tu haa..rasanya letak sumer browning sugar tu pun takpe kot.ingat nak wat gak laa shafea,terliur plak.Tq sbb mencuba ye..mintak seloyang..heee ...kite tggu versi akma lak.hehe

Kek_putri_dangdut7
17-06-2009
Projek mega mlm td...ni kalau xde vit R, mmg xleh jln...tq, Sue. Kek ni mmg sedap dan moist!...
Laporan oleh: dayang_jack

Kalo x ditangguh lama2,mmg jadik kan..nmpk sdp kekmu itew..mintak ku sepotong..hehee..thanks cik puan dyg,sudi share hasilnya kat cni. ;)



Komen (60)

20-11-2008, as75 komen :

Salam HaSue..2 gelas horlicks? banyak nye??..browning sugar tu camna? sori bnyk tanya..


20-11-2008, as75 komen :

o.. brown sugar tu la..ape lah as ni..hu..hu..cam nak cube si hitam manis ni..


20-11-2008, Shaz_VP komen :

Cantiknya kek. Padat. Kena try ni.


20-11-2008, dania76 komen :

1 botol browning sugar tuh mcamana ye? bentuk cecair ke? kalau kita guna brown sugar yang mcm gula biasa tu ok ke? apa fungsi browning sugar ni? utk kaler ye? kalau tak letak? ataupun ganti dengan coklat masakan ok tak? aduhh banyak tanya pulak..heeee sori!


20-11-2008, HaSue komen :

Salam as75..mengikut resepi asal mmg 2 gelas horlicks.tp i ngelat sket..guna 1 1/2 gelas(1 peket kecil)horlicks then nak penuhkn gelas ke-2 tu tmbhkn tpg gandum je..ehehe.nak bukak peket horlicks lg,alang2 katekn.beli pun yg sepeket2 kecik tuh.kalo beli peket besa tu x da hal ler..hehe.a'ah,browning sugar..yg dlm botol kecik tuuuu..hehe


20-11-2008, HaSue komen :

Shaz_VP..try la..bahan pun simple bangett..kalo musim raya,kat sini org jual sekitar rm 65 sebijik..huhu


20-11-2008, sofinar komen :

browning sugar yang makan dgn putu mayam ke? kalau sukatan gram berapa gram ye? nampak amat menarik padat sekali


20-11-2008, dayang_jack komen :

slm Hasue...eee nyamannya kek tok..cume bahan2nya lbh kurang sama ngn bhn2 nk buat kek Holiday Inn yg dayang slalu wat. bezanya kek Holiday Inn dibuat cara bakar. ape2 pun caranya, kek ni kalau dh bubuh horlicks mmg sedap rasanya...


20-11-2008, HaSue komen :

dania76..(duk simpuh dpn dania) 1 botol browning sugar tu,yg botolnya mcm ovellete(yg biasa djual kat sini laa) kandungan 120ml,ada yg 140ml..u carik kat bhn2 kuih gerenti jumpa punye..ade tulis gula hitam(browning sugar).ada yg pekat likat sgt(kena bancuh ngan sdikit air pns),tp skrg dah ade yg dah cair skit siap nak guna.fungsinya lebih kpd kaler sbb kalo guna coklat masakan,rasa kek akan jadi kek coklat dan menenggelamkn rase horlicks.kalo x letak browning takpe kot,tp kurang menawan ler..kalo guna brown sugar yg mcm gula biasa tu pulak mgkin akn menambah rase manis kek n tukar kaler skittt je kot?hehe. Tu jela yg sy tau..Eh,xpe la byk tanye tu.dah mmg x tau kan..ape slhnya.leh share knowledge yg x sberape ni dgn kwn2 yg lain gak kn..tQ kerana btanya ye ;)


20-11-2008, akma_4th komen :

dah kuar resipi kek kukus s'wak... yea yea! boleh try nih. tp nk buat 2,3 hari sebelum raya... apa beza kek puteri dangdut n kek belacan ek HaSue?


20-11-2008, shafea komen :

salam, hai memang npk menarik kek ni,, dah lama n betahun x mkn kek ni,,resepi kek ni lah yg dicari2,, terima kasih lah bebyak2 ye , kek ni nmp lembab n padat ,, insyaAllah sy buat juga. 10q


20-11-2008, akma_4th komen :

1 lg soalan HaSue, brp ml browning sugar yg digunakan dlm resipi ni? mana tau terlebih sukatan, nnti jd hitam-hitam manis lak. :-)


20-11-2008, HaSue komen :

salam sofinar.err,mkn ngan putu mayam?x sure pulak eh..sbb namanye je 'sugar' tp x rasa manisnya pun.sbb tu tuang sebotol pun xde efek dr segi rasa..yg pastinya ia mmg ada berbaris kat bhn2 kuih dpasaran..hehe.kat area pewarna n perisa tuh..


20-11-2008, HaSue komen :

salam dayang_jack.benar katamu itu.kalo kek yg ada horlicks nang biasanya nyaman kn..holiday inn bakar?resipi yg kmk keluarkn riya nok kukus n makey tepung roti marie..hehe.leh share resipi ktk lenkali k? :)


20-11-2008, epent komen :

salam, nk tnye if bkar kek nie leh tk?


20-11-2008, HaSue komen :

hai akma,haa..ni la antara kek kukus srwk yg x blapis...hehe.bezanya ngan kek belacan?kek belacan ade guna nestle cream..nescafe nya lg..lg ape ek,lupa lak.t dr segi rupa mmg ade iras laa.same2 hitam manis n pdt.hehe..biasanya browning sugar kn adeyg botol kecik tu..u tuang je bg habis,br hitam manis kek u kang.tp kalo ade browning sugar botol besaaa tuh,u cedok laa beberapa sudu sampai adunan jd coklat tua,dah kek msk hitamlah ia..pendek kate,u pandai2 laa ejas ye..hikhik


20-11-2008, HaSue komen :

salam shafea..same2 la kite.selamat mencuba ye.. :)


20-11-2008, epent komen :

HaSue nk tnye or anybody kt cni tlg jwbkan, kle bkr leh tk coz kt umah tkda pgukus(tmpt tuk kukus)...


20-11-2008, HaSue komen :

salam gak epent..nak bakar mmg boleh..tp ke'moist'an(kelembapan) kek mungkin krg jika dbandingkn dgn yg dkukus.tp memandangkn adunan mngandungi susu pekat manis,rasanye mmg lmbp gak kot.u try la bakar epent,nanti leh share ngan kitorg kat sini ye..tQ :)


20-11-2008, epent komen :

tq ya HaSue...epent da try kek lapis bumi HaSue punye resepi...sedap...offmate hsben pun puji sedap...yg nie nk try tpi, nk cari dlu browning sugar tue coz,first time tau da dlm bntuk btol n cair...ingtkn memula yg brown sugar tue yg cm gula biase...tq HaSue...


20-11-2008, HaSue komen :

ur welkam epent..laa,yeke?nape x tepek kat laporannya?hehe..nak gak tgk hasil tgn epent tu.nway tQ kembali kerana sudi mencube ye epent.selamat mencuba resepi yg ni pula..kalo x keberatan leh anta laporan skali ye.. ;)


20-11-2008, epent komen :

Insyallah...lupe nk bgtau yg kek lps bumi tue epent bkr gk yg sepatutnye d kukus hehehe...(maaf, tnpa izin) yg nie klu bkr mgkin epent le ltak suhu 180-190c just masenye je tk tau nk set brpe lma...


20-11-2008, dayang_jack komen :

Hasue, blh jak mun ada yg bminat..holiday inn bakar was the original cake yg kmk dh molah mensia dolok (thn 80-an) sampei kinek tok. cuma tepung mauk tmbh sikit n makei susu cair juak..hehe..kinek tok dh mcm2 version(sejak kmk diam di KL). tp it's good la. kelak kmk cari resepi2 ktk yg lps dlm MYR tok sb kmk still new, baryk register tgh bulan tok tek.


20-11-2008, HaSue komen :

oow..itu x mengapa epent.ade plak perlu mintak izin..ekeke.tp yg lapis bumi tu bkr guna api ats je kan mase melapisnya?yg ni x berlapis mungkin kena turunkn suhu skit kot..kang hangus dluar x msk ddlm lak kek u tuh..mayb u should try suhu 170c-175c kot?tu cadangan jela mngikut resepi kek bkr yg lain.hehee..apepun,nak jugak tau result kek ni kalau dbakar.sebab x semua org ade pengukus kat rumah kn.. :)


20-11-2008, dayang_jack komen :

nak share sikit dgn penggemar2 kek kat ruangan ni. 'gula hitam' or 'browning sugar' selain dpt mberi warna n texture menarik pd kek, ia blh menambahkan lg kelembapan(moisture) pd kek esp the baked cake la. so it will keep baked cake fr drying out so quickly. x mahal harganya(depends on size), x sampai rm10.


20-11-2008, HaSue komen :

its ok dayang_jack,br register x semestinya baru dlm bidang masakan..pengalaman yg ada x kira sikit ka byk dpt juak d share sama2 kat ruangan kecik tok kn..?:)


20-11-2008, dayang_jack komen :

Alhamdulillah...hehe


20-11-2008, HaSue komen :

betul tu..biasa sy beli rm 2.50 je sebotol.ehehe..thanks 4 sharing d info dayang_jack. ;)


20-11-2008, dania76 komen :

ooOOoo..cenggitu ghupernyer.. trima kasih HaSue.. (salam salam... :D) barulah paham.. maknanya browning sugar tu bukanlah pemanis ye? just hanya utk warna je.. ooOOooooo.. ( nganga mulut dah luas dah ni ..sambil angguk2! :D) mslh besanya sbb sy duk oberC. tuh pasal tak tau nak cari mana.. huhuuuu nanti la saya survey mana2 kot ada.. nway tQ HaSue n semua yang berkongsi ilmu n idea...


20-11-2008, HaSue komen :

dania76,jgn nganga luas sgt..masuk lalat kang.ekeke..u duk oberC katne?kot2 ramai org kulit itam(n) tu kat sane,leh la kikis skit kulit diorg tu kalo x jumpa browning sugar..ehehe..jgn marah naa..gurau2 aja dong.kalo carik2 tp x jumpa jugak browning tu,xyah ltk pun xpe rasanye..darurat katekn.letak sedikittt coklat emulco nak bg kaler je pun ok kot..(pandai2 je ubah resepi)hehee..


20-11-2008, dayang_jack komen :

anytime, no problem...


20-11-2008, dania76 komen :

mslhnya saya duduk kat negara orang yang kulit putih2 semua. camne nak kikis??? jd kek kaler putih la ye! hihihi.. xpe la.. nway thanx! nanti saya ubah resepi awak jd kaler lain! jgn marah! :D


20-11-2008, dayang_jack komen :

o ye lupe nk share kat epent td samada kek ni bleh dibakar ke x. sbnrnya based on my experience, kek ni bleh dibakar dgn suhu 180c within 45-50min. kalau nk pastikan kek ni dh masak, cucuk dgn garpu/lidi/pencucuk khasnya. if isinya x melekat, that means kek dh masak n bleh dikeluarkan dr oven. jgn risau, kek ni ttp moist dgn sentuhan browning sauce/gula hitam.


20-11-2008, dayang_jack komen :

epent, nk share tip sket. kek ni bleh dibakar dgn suhu 180c within 45-50min. kalau nk pastikan kek ni dh masak, cucuk dgn garpu/lidi. kalau isinya x melekat, that means kek dh masak n bleh dikeluarkan dr oven. don't worry, kek ni ttp moist dgn sentuhan browning sauce/gula hitam walaupun dibakar.


20-11-2008, HaSue komen :

dayang_jack pnh try guna microwave x?kot2 laa ade kgkawan yg takde oven n pngukus kat umah kn..hehe


20-11-2008, epent komen :

tq dayang...syukur jump MYR nie byk membantu specially for those who are kindly given the great recipes...may Allah bless u all...amin...


20-11-2008, dayang_jack komen :

HaSue, pnh try gak. cume klu nk bakar, kene sentiasa monitor. dayang mmg guna microwave tp x suke guna auto cook, so, time nk masak kek, dayang turn on by convection je sb senang nk set masa n suhu.


20-11-2008, dayang_jack komen :

u r welcome, epent...gud luck n may Allah bless u 2...


20-11-2008, rahman bestari komen :

errmm, salam HaSue, dah ada pon resipi kek yang man mintak hari tu ek. Betul lah cakap HaSue ari tu, lebih kurang jer bahan2 die dgn kek nurul huda man tu. lawa gambo kek pas potong ek. pas ni man nak entrikan pulak kek lapis goyang dangdut! sian gak kat kengkawan kite yg tak kenal ngan browning tu HaSue. Maklumlah kalau di semenanjung tak jumpa lak man benda alah tu. Rasanya kat sarawak je ada jual, sebab man dah pegi sume kedai2 yang jual bahan kek kat jb ni tp jumpa2. tu yg man selalu minta kirim dr famili kat sarawak.


20-11-2008, rahman bestari komen :

errmm, salam HaSue, dah ada pon resipi kek yang man mintak hari tu ek. Betul lah cakap HaSue ari tu, lebih kurang jer bahan2 die dgn kek nurul huda man tu. lawa gambo kek pas potong ek. pas ni man nak entrikan pulak kek lapis goyang dangdut! sian gak kat kengkawan kite yg tak kenal ngan browning tu HaSue. Maklumlah kalau di semenanjung tak jumpa lak man benda alah tu. Rasanya kat sarawak je ada jual, sebab man dah pegi sume kedai2 yang jual bahan kek kat jb ni tp jumpa2. tu yg man selalu minta kirim dr famili kat sarawak.


20-11-2008, dayang_jack komen :

HaSue, kat kg, dayang guna dapur minyak je kalau nk kukus kek esp kek hati parek...hehe...


20-11-2008, HaSue komen :

salam gak rahman bestari..ha'aa,mmg bhn basic 'diekek'(xleh ckp diorg psl bkn org..hehe)ni x jauh2 kn man kan?woo..elok man post resepi tu cpt2.ni dah ade puteri dangdut ni leh la bgoyang dangdut ngan kek lapis man pulak kang.hehe..loorr,xde ke jual kat sane?patutlah ramai yg x tau..nmpk gaye man kena la bukak kedai jual bhn kek pasni,mesti laku nyer ..hehe


20-11-2008, epent komen :

rasenye kat sabah pun lum pena nmpk browning sugar nie, tapi try cari gak dulu so far tk pena nmpk lgi tk tau lah klu tk alert kot2 memng ader kat supermrket ker...


21-11-2008, mrs ronn komen :

ermm...sodap kek..browning ya jak xda jual.nk mlh dirik pun lambat ceta gik.


21-11-2008, mrs ronn komen :

browning tukar dengan coklat emulco bleh gak.


10-12-2008, kuchai71 komen :

salam.sy dah buat kek ni utk raya haji,memang padat keknya.sedappp sgt2.semua org puji..tercapai juga impian sy nak mmbuat kek kukus sarawak sendiri.sayangnya tak ada kamera digital nak hntar laporan.selama ni nak buat tp susah nak dpt resepi yg senang..hrp beli je sebab tak yakin nak buat sendiri.terima kasih buat penyumbang resepi ni.lepas ni nak mencuba resepi kek lain pula..


30-12-2008, HaSue komen :

mrs ronn..mek dah try molah kdirik browning sugar..jap gk mek post.


30-12-2008, akma_4th komen :

HaSue letak link browning sugar la kat sini senang kengkawan nk rujuk.


03-01-2009, akma_4th komen :

HaSue, golden churn awk nyer mmg sukatan 450g ke? yg ada kt lemari dapur sy ni 340g je... mlsnyer nk sukat... mls nak bkk tin lain. buat 1/2 adunan je la sifu. jgn marah...


12-01-2009, HaSue komen :

akma,golden churn tu yg tulisnya 454g..yg 4 gram tu utk sapu kat loyang laa agaknye..hehe...kalo wat stgh adunan pun bleh gak..x kesah ler...hehe...btw dah edit link tu..thanks akma..kalo utk sebijik kek puteri dangdut,1 adunan browning http://www.myresipi.com/top/detail/6594 tu bleh dgunakan semua laa...nak bg lg hitam.. :D


12-01-2009, akma_4th komen :

HaSue, rindunya lama x borak... xpahit ke klau letak semua... risau lak, xpasal2 telur 10 biji, golden churn lg, horlick lg... karang masuk tong sampah jer...


13-01-2009, akma_4th komen :

wah shafea, diam2 dia wat dulu ek... ni buat mata i hijau ngn kejelesan nih... nak buat jgk. kaler kek awk tu cam kaler horlick je, mcm best, bisa buat air liur meleleh ni.


13-01-2009, shafea komen :

heee cepat buat akma_4th nak negok u pny pulak...mmg best rasa kenikmatan holicks tu pehhhh...kekni mmg padat....cepat2 cari bhan buat :-)


14-01-2009, shafea komen :

salam HS buat jgn x buat.... kalau ada yg best lagi resepi kek sedekah lah kat kita semua yekkkk --<--@


20-01-2009, HaSue komen :

akma..sori lama baru reply...huhu.hari tu sy try wat apam karamel guna browning ni akma...letak semua..kaler apam pun santek je itamnya..hee..so rasanya utk kek ni mmg suit laa..


20-01-2009, HaSue komen :

Shafea..mmg nak buat,tgguuuuu...nak try browning home made tuh utk kek ni.resepi kek lain lg mmg ade..cuma masalah komputer ini yg membuatkn diriku mls nganto resepi baru.insyaAllah,akan dtg,resepi menggugat jiwa raga..(promote plak ye)hehe


17-08-2009, haniesuriya komen :

nak tanya, ada ek golden churn 454g?yang pernah jumpa yang 340g, tulah sama macam akma tu..malas nak bukak tin lain..tapi nanti nak trylah buat 1/2 adunan dekat2 raya nanti..


23-02-2011, et3rNiTy komen :

Salam HaSue, dah cuba kek ni ... sedap sgt! buat separuh adunan, keluar-keluar je dari pengukus, separuh saye dan hubby kerjakan. guna browning yang dibeli dari bintulu, pekat yang amat...so tambah sket air panas, baru bleh kacau sket tapi still likat. thanks 4 sharing :)


18-11-2013, Resepi2011 komen :

HaSue..lama dah kite nak wat kek ni tapi tak pasti sukatan sebotol gula perang tu berapa banyak ye...Harap dapat membantu...Teringin nak membuatnya...


18-11-2013, Resepi2011 komen :

K dah tau..saya dah rujuk tuk detail tu..TQ..projek malam ni..doakan saya berjaya membuatnya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd