Google+

oleh: kak fida ♥Cheesy Cup Cakes™

Cheesy_cupcake

Dengan resipi asas cup cake,boleh juga dibubuh inti pilihan seperti jem,kaya,mix fruit dan lain2 selain keju.


Created on : 17-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 12-15 biji )

  • 200 g tepung gandum (2 cwn rata dan keluarkan 4 sb )
  • 150 g mentega lembut (15 sb rata atau 1/2 buku mentega+ 2 sb rata)
  • 150 g gula kastor/halus (15 sb rata)
  • 2 biji telur - dikocok
  • 2 sk baking powder
  • 60 g cream cheese

Cara-cara

  1. Ayak tepung dan baking powder dan ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang lalu masukkan telur sedikit2 sambil dipukul terus.
  3. Masukkan pula campuran tepung sedikit2 sambil dikacau dengan senduk hingga rata.
  4. Sediakan mangkuk kertas beralas acuan dan isi adunan kek 1/2 penuh,isi 1/2 sudu kecil cream cheese dan tutup lagi dgn adunan kek.
  5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan dulu selama 20-30 min. pada suhu 180C atau ikut kepanasan suhu oven masing2.
  6. **Cream cheese boleh jugak diganti cheddar cheese atau cheese slice yg dipotong kecil,ikut selera.

Laporan Masakan Bergambar (8)

Snv30819
04-12-2008
Ni gambar baru bawak keluar oven. Walaupun tak naik merekah, tp sedap sangat! Saya tabur manik untuk budak2. Thanks k. fida.
Laporan oleh: aludra

trima kasih aludra krane mencube...budak2 mmng suka ape saje yg berwarne-warni.... :)

Snv30876
05-12-2008
K.fida...buat lagi sekali hari ni sbb ari tu tak cukup, hubby x dapat rasa. Kali ni letak perasa pisang ambon dgn coklat kat tgh. Sedapnye.. sy suka sgt.. lebih dari budak pulak.
Laporan oleh: aludra

salam aludra,klau bubuh perasa pisng,msti mase mmbkrnye mmm..bau satu rumah,mmng basic cup cake ni boleh di ubah suai ikut selera kite....tq skali lagi aludra krane rajin mencube... :)

Img0093a
12-12-2008
kak fida..ju try cupcake ni pulak...hehe sedap bangat..terasa cheese nye..nyam nyam thanks for the recipe... ;-)
Laporan oleh: juriatyz

trima kasih ju krane rajin mencube...nmpk tkluar ring cup cake tu...penoh 1 cup...hmmmm.... :D

Img_3486
15-12-2008
bestttt.. tambh blubery lagik.. TQ kak Fida
Laporan oleh: zana08

mmmm....tambah blueberry...bertambah besttt laah cupcake tuuu.....tq jugak zana krane mencube... :D

Picture_2275
19-12-2008
ubah byk kak fida, hehe...jgn mare ek..wat rasa coklat, letak cream cheese kat dalam n topping ngan cream cheese icing...tq ye for d recipe
Laporan oleh: junjs11

tak ape...ikut citarase masing2...lagi pon bhn2 dlm adunan kek tu cume bhn2 asas aje,mmng boleh diubahsuai....mcm jun buat tu...haaa...mcm nk smbut x'mas lah...siap pakai topi santa clause...heheee...tq jun krane mencube... :D

Dscn1097copy
13-02-2009
Hias dgn butter cream.
Laporan oleh: jann

haaa...akhirnye kuar jugak laporan drpd jann...alaaa..jauh sngt lah kek tuuu....heheee...tq jann krane mencube... :D

20110530_003
31-05-2011
~ taraaa ... mnjd ... maceh share resipi ...
Laporan oleh: syimma

Alhamdulillah...mekaseh syimma krane rajen mncube... :)

Dsc02181
12-06-2011
Dah lama simpan resepi ni, ptg td buat, kes nak habiskan krim cis lebihan wat toping tuk karot kek.... sedap la akk, hb kata rasa dia dah bole buat jual...heheheee..... senang n simple je resepi ni.........
Laporan oleh: yongnani

Alhamdulillah..mudah2n dh boleh jadi tokey kedai kek yer...amiiinn... mekaseh yongnani krane dh mencube yer... :)



Komen (38)

18-11-2008, shafea komen :

salam.k.fida semple je yek resepi ni,, time cuti2 sklh ni leh lah bwt utk anak2 menjamu selera.10q


18-11-2008, kak fida komen :

salam shafea,akak klau boleh cube antr resipi yg simple2,dgn bhn2 yg mudh diperolehi dan mudh jugak utk sape2 yg nk mencube...lebih2 lagi mase cuti skola ni....mane yg sempat akak buat kt rumah ni,tu lah yg akan akak antr kt MYR ni....mudh2an shafea sudi mencube ye....tq....


18-11-2008, cahayer komen :

agak2 200gram tepung tu 1 cawan ke?.. ukur jap kak fida...kalau tak ...beli jek timbang tu jawabnya ek....saya kadang2 buat kek agak2 jek...


18-11-2008, kak fida komen :

salam cahayer,klau menggunakan cawan metrik,1 cawan = 120g...jadi 2 cwn=240g...utk mendapatkan 200g,keluarkan 4 sb tepung drpd 2 cwn tepung yg tlh disukat ...hrp2 cahayer phm ye...tq...(akak cube sukat gune cwn dan sudu dlm bahan2 bagi memudahkan lagi)


30-11-2008, aludra komen :

kak fida, saya nak tanya la... apa beza cup cake dengan muffin? cup cake ni cukup manis tak kalau tak isi apa2 inti?


30-11-2008, kak fida komen :

aludra,ma'aflah mungkin akak tk dpt jwb dgn tepat,klau cup kek ni jenis kek yg ringan dan lembut walau pon dibubuh inti dan cup kek ni boleh di bubuh dlm loyang dan dijadikan kek sebijik...klau dgn menggunakan resipi yg ade aludra tk mahu bubuh ape2 inti,ianye jadi butter cup kek dan rase manisnye masih terasa....klau muffin pulak jenis kek kecil yg berat dan texturenye mampat.....tu jer lah yg akak tau....


30-11-2008, aludra komen :

Thanks kak for the info. Saya nak buat cup cake ni minggu ni untuk bawak ker my son's nursery.. untk birthday dia, saya plan nak letak choc kat dalam and tabur manic2 gula kat atas. Nanti saya letak gambar bila dah siap..


01-12-2008, kak fida komen :

trima kasih aludra dan slmt mencube ye...dn smpaikan ucapan slmt hari lahir kpd anak aludra,mudah2an menjadi anak yg soleh,amiiin...


15-12-2008, seritasek komen :

salam, nak tanya ni, cresm cheese tu tak payah di putar ke, terus masukan dlm cup cake ye...


15-12-2008, kak fida komen :

salam seritasek,betul tu seri,cream cheese tk pyh putar,biar cream cheese pd suhu bilik,ia akan lembut dan seterusnye ikut cara step 4...slmt mencube... tq...


10-02-2009, cik dah komen :

saya duduk di usa .. dan ketuhar saya dalam farenhet. 180 celcious brapa di dalam farenhet.?.terima kasih


10-02-2009, cik dah komen :

saya duduk di usa .. dan ketuhar saya dalam farenhet. 180 celcious brapa di dalam farenhet.?.terima kasih


10-02-2009, kak fida komen :

salam cik dah...suhu oven yg ade dlm simpanan saye ialah 175C = 350F dan 190C = 375F....jadi kalau 180C suhu dlm farenheit ialah antara 350F dan 375F....tq....


07-05-2009, Dayana Lee komen :

Kak fida, saya dah cuba resepi nie... Anak2 bertambah sayang pada saya. Mereka memang pengemar cheese cup cake..memang sedap.. kami baut bersama. cup kek saya juga menjadi dan berbau wangi. Dapat 25pcs..dan 25 ciuman dari anak2.Terima Kasih kak fida. malam tu juga habis..


07-05-2009, kak fida komen :

Dayana Lee...syukurlah...mudh2an anak2 akan sentiase syngkan Dayana....len kali klau buat lagi lebihkan 50 kpg...heee...nnti dpt 50 ciuman dr anak2...heheee...tq Dayana Lee krane dh mencube... :D


05-05-2010, syied komen :

dah buat 3 kali cheesy cup cakes nie tapi x reti nak upload pics.....sedap sangat


05-05-2010, kak fida komen :

syied..tq3 krane dh slalu mncube..boleh klik 'Faq' utk lihat contoh cara2 nk upload gmbr yer... :)


29-10-2010, zeinap komen :

Tq..akan cuba cuti sek ni.Boleh habiskan bahan kek yg belum habis tu...


08-11-2010, zirda komen :

salam. jenis cheese yg mcm mane utk cupcake ni. sy baru nk mencuba buat. baru2 nk belajar. bahan2 pun tk berapa arif sgt. tolong ye... tq.


03-12-2010, hazle komen :

salam kak.., saye mmg minat sgt nk mncuba resepi nie..tp saye mmg xprnh wat cupcake.. blh x akak bgtau jenis mentega mane yg plg sesuai utk digunakan dlm resepi cupcake nie..n utk mmbakar plk perlu guna api atas @ bawah @pn kedua2nye sekali.??mintak tnjk ajar ye..


15-12-2010, kak fida komen :

w'salam zirda..bleh gune cream cheese,cheddar dan slice cheese..dh disebut dlm srep 6...slmt mncebe...>> kpd zeinap...mekaseh dn slmt mncube... :)


15-12-2010, kak fida komen :

w'salam hazle...semua jenis mntega sesuai utk wat cupcake dn klau nk sdp gune jenis yg brkualiti....bakar cupcake dgn api bawah saje...slmt mncube...tq.. :)


08-01-2011, anne7707 komen :

buat cup cake boleh ke pakai microwave?


09-01-2011, kak fida komen :

anne7707..klau microwave yg ade fungsi utk baking mmng sesuai tapi klau yg setakat utk heating n defrost aje mmng tk sesuai... :)


27-01-2011, fatin wawa komen :

saya nk cube buat tapi nk tanye maksud telur di kocok tu ape..xfhmla..maaf yeak maklum la baru nk cube2 buat sebelum ni xpernah buat pun...


27-01-2011, kak fida komen :

fatin wawa..telur tu dipukul dgn garfu setakat utk sebatikan kuning dn putih telur aje...slmt mencube..tq.. :)


10-02-2011, johana bakery komen :

salam,,. cup cake cm ni nk jual brape kalau siap ngan topping nye?????


13-02-2011, kak fida komen :

w'salam johana bakery...ma'af ler akak tk pasti sbb akak sendiri tk reti nk ltk harge lebih2 lagi skrng bnyk brg yg dh naik harge...


23-03-2011, 160509 komen :

apa tu sb kak dlm bahan2?


23-03-2011, kak fida komen :

160509...sb singkatan untuk sudu besar dan sk=sudu kecil... :)


25-05-2011, Mieeya komen :

akak fida nak tnye, cheese cream tu nak potong2 ke or nak cair kan ke cz nk letak kat tengah2 cupcake tuuuu. tu yg tak phm sangat


25-05-2011, syimma komen :

~ tolong jwb kn ... cheese tuh biar kn dlm suhu bilik .. nnti ia lembut just sudu kn je cream tuh ke adunan kek .. tol x kakfida .. ^_^ nk tahu lebih lanjut cuba baca kOmen2 yg terdahulu ...


27-05-2011, kak fida komen :

Mieeya...soalan dh dijwb boleh ler cube yer...mekaseh syimma tlg jwbkn yer... :)


12-06-2011, yongnani komen :

kak fida, tq tuk resepi yg sedap n mudah ni, mula2 ingat x jd sbb berlainan sgt dgn kek yg saya pernah buat sebelum ni (resepi akk jugak)... dia punya adunan x cair mcm kek lain, padat je rupenye..... bila tgh bakar jenguk2 gak takut x jd, rupe2nye naik meninggi je....dah bole buat jual kak, rase dia pon sedapppp...kalo setakat muffin kenny rogers tu, sedap lg kek ni kata hubi (puji melambung tu tuk akk) heheheee.....anyway tq akk.....;D


14-06-2011, kak fida komen :

yongnani....mmng txture adunn kek ni pdt sbb tk ade bahan cecair...klau ikut rcp btol2 mmng menjadik...alhamdulillah...pujian en. hubby yg melmbong tu mesti ler utk istri trsyng yg dh sungguh2 mencube...heee...ppon mekaseh skali lagi krane dh mencube yer... :)


15-06-2011, yongnani komen :

heheheee... mmg pujian tu utk akk, sbb dia yg suruh saya tulis mcm tu...;D


19-11-2014, Snur komen :

Assalamu'alaikum k.fida...lm x 'nmpk',hmmm....dr 1 dapo ke dapo lain,trpaut pd rspi ni...cuti2 ni bnyklh projek utk ank2....nnt nk cubalh jg rspi ni...


30-11-2014, Snur komen :

Buat dah lama..baru nak komen..klu rspi k.fida ni saya confidence buat 2 adunan skaligus!!cheesy cCakes ni x lh mns..sedang2 elok..TQ k.fida sher rspinya....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd