Google+

oleh: Mat Gebu Ikan siakap kukus

Gambar_ike

Resepi Khas dari Chef Florence Tan: gambar resipi ni dr laporan masakan.


Created on : 02-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )

  • 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok(
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh tepung jagung
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 3 camca besar jus limau kasturi*
  • 1 1/2 camca besar minyak masak*
  • 1 1/2 camca teh gula*
  • 1/2 camca teh garam*
  • 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
  • 2 batang serai, dihiris halus*
  • 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
  • 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
  • 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
  • 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
  • 1/2 camca teh tepung jagung*
  • 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.

Cara-cara

  1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
  2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
  3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
  4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.

Tag

ikan kukus








Laporan Masakan Bergambar (39)

Gambar_ike
31-05-2007
PERFECT!! imbangan rasa yang tepat..sedap sungguh..bukan 4-5 org makan lg mat...makan berdua aje dah licin!!
Laporan oleh: zaliana

Terima kasih...kerana mencuba dan bagi pinjam gambar....

Ikan
13-07-2007
Ok, nih dia hasil dari saya Tapi colornya x semeriah org lain
Laporan oleh: eloysh

Ok dah tu......janji sedap.

P8080008
16-08-2007
jom makan......
Laporan oleh: yana
Copy_of_imgp3926
14-12-2007
rasanya mmg sedap!! tapi kering sikit laa.. maybe sbb i kukus guna microwave kuutt... saja try guna microwave sbb bekas kukusan tak muat tempat nak letak ikan besau tuu..
Laporan oleh: tuberose78
Abcd0003
14-01-2008
bru jek buat ms lunch td..heheheh..=)
Laporan oleh: jacaranda
Talapia_stim
01-02-2008
first trial ngan ikan talapia.. sedap .. 2 thumbs up! thanks che mat..
Laporan oleh: nor_67
Picture_1512__small_
12-02-2008
ikan siakap x d, ku bantai ikan kembung..sedapnyer..tq mat
Laporan oleh: junjs11
Ikan_bawal_kukus1
16-02-2008
Ikan ni je yg ada, tapi kering skit la ..
Laporan oleh: daunpandan
060820081114
08-08-2008
agak banjir sebab masalah pengukus. Apapun sedap guna ikan bawal. Tambah asam boi 2 biji, mengancam rasanya..
Laporan oleh: deemumtaz
10092008_003
11-09-2008
dah byk kali buat resepi ni, ni je baru sempat tempek gambar, dok berasap lagi ni..resepi che mat ni semuanya sodap2 belaka..
Laporan oleh: aini70
Ikan_kerapu_kukus
29-12-2008
Sedap sangat. Guna ikan kerapu. Resepi Cik Mat tak pernah mengecewakan.
Laporan oleh: Batdeaz
P1010603
01-01-2009
sedap... semua rasa ada... tip top mat...
Laporan oleh: waheedeana
Ikan_siakap_kukus
28-01-2009
memang sedap lah CM.. thanxs for da resepi.
Laporan oleh: Hardlena
Ikansiakapkukus
12-02-2009
Saya dah cuba...mmg sedap!!.. ada mcm rase tomyam pon ye jugak.. thanx cik mat kerana share resepi nie..lain kali boleh buat lagik.. :D
Laporan oleh: kuhkih
Ikan_kukus
13-02-2009
Salam Mat, Ikan Siakap x de, guna Ikan Trevally.. Sedap Seh.. Jemput makan Che Mat.. lama tul Che Mat menghilang!...:)
Laporan oleh: as75
Kukuscmat
25-03-2009
sedap sgt....makcik saya suka sgt2...tq ye cik mat...
Laporan oleh: quinnie
Dsc_4184
11-05-2009
thanks CMG....menepati citarasa kami sekeluarga...
Laporan oleh: zaina
Dsc00346
17-07-2009
Hi Mat .. nie menu 2 hari lepas ... baru nak tepek gambo kt cni ... :)
Laporan oleh: hmaria78
Dsc02106
12-08-2009
tq kepada mr mat...resepi ini amat sedap skali...menu wajib bulan puasa..yummy....
Laporan oleh: ajue76
Pic_091
28-03-2010
buat smlm..mmg sdp sgt.. thanks CMG
Laporan oleh: springonion
Again_ikan_siakap_kukus
04-04-2010
sedap sgt2..makan utk 3 org jer... tu pun cam tak cukup...perfect..thanks
Laporan oleh: along2672
Dsc07081
13-08-2010
sy guna ikan bawal..ermm,mmg terbaekk!
Laporan oleh: hairan189
Photo_0205
08-12-2010
Time kaseh Mat Gebu..Sodap ssgt!!msukkn 6 biji asam boi..maaf yer bkn nk mderhaka..tp nk mempelbagaikan lg rasa..
Laporan oleh: Wawani
Sdc11720
19-12-2010
bahan hampir sama..tp sayanye tambah sikit sos ikan, mmpelam muda dan buah ceri merah potong dadu..
Laporan oleh: kasturi762003
Img_1549
02-01-2011
sedap sgt, tq for the rcpy, masa gaul bahan2 tu dah dpt rasa kesedapannya, secukup rasa...
Laporan oleh: zu5158
Jenahak_kukus
24-01-2011
Saya guna ikan jenahak atas pilihan suami.. sedap.. thanks Cik Mat!
Laporan oleh: LynnSham
Img_6870rs
09-02-2011
Mmg superb!! Simple & easy sgt..Tapi ikan ni kerat 2 je sbb makan sorang..Thx Mat gebu
Laporan oleh: hani-dw1s
13022011687
13-02-2011
memang besh!!!!
Laporan oleh: shahrun147
Mus008
07-03-2011
Inilah ikan siakap kukus buat berbuka tadi. memang menyelerakan. berbaloi untuk dicuba.
Laporan oleh: mus_lina
Photo0168
17-07-2011
Sedapnya CMG.Cukup suma rasanya.Buat 5 ekor ikan talapia.Sekali ngadap jek dh hbs.....nyum2
Laporan oleh: erda
284226_245558938802048_100000438306633_875719_5078410_s
27-07-2011
x engat name ikan..tp sedappppp
Laporan oleh: tim_z239
Photo007
19-08-2011
Sangat2 sedap 1st time wat ikan kukus. Thanks 4 the resepi. yummy2
Laporan oleh: Mieeya
2011-12-15_20
15-12-2011
1st time ikan ni masuk umah. hehe, cubaan yg baik! tq MG. Licin pinggan hubby...
Laporan oleh: azzuwa
Foto1156e001e001
30-06-2012
assalamualaikum cik mat.. sdapp btul ikan siakap kukus ni wlpn xde daun limau n bnga kntan.. hbis nsi spriuk mkn dgn msak halia.. btul2 bka slera la hr ni.. trma ksh cik mat smga sntsa d murahkn rzeki
Laporan oleh: Norriyah
121117_ikan_kukus
25-11-2012
dah wat byk kali tp lupa snap gmbr. pnh wat guna microwave, jd tp kering isi ikan tu. this time guna ikan kembung besar. sdap n simple. tq
Laporan oleh: moonbug
2012-12-08_14
08-12-2012
Terima kasih saya ucapkan kerana sudi berkongsi resipi. 1st attempt tapi tak menghampakan. Anak2 kasih thumbs up. Makljmlah kini saya dah kena masuk dapur selepas kematian isteri tersayang.
Laporan oleh: MOFIRI
Dsc_0444
03-02-2013
kena potong 2,xmuat periuk kukus,tgh mkn br teringt nk snap foto...hihi...tinggal spruh je...thanks che mat utk resepi ini...
Laporan oleh: wanmaziah
Dsc_0229
31-05-2013
buat lg ....tqvm en mat.......
Laporan oleh: wanmaziah
Dsc05592
26-09-2013
Assalam CMG, sedap secukup rasa,buat sebelah je..sekali ngadap jer dh licin...nyum2..tq.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (55)

17-01-2007, murnimus06 komen :

Belum buat lg..dah terasa sedapnya..anak2 saya suka mskan ne..saya akan cuba resepi ne..


01-06-2007, eloysh komen :

Saya dah try resipi ni untuk dinner tadi. Memang shiok! Cukup semua rasa


11-07-2007, eloysh komen :

thanks mat gebu for this recipe. Saya dah buat dua kali.. Memang marvelous! [IMG]http://i161.photobucket.com/albums/t222/Papabucuk/IKAN.jpg[/IMG]


11-07-2007, eloysh komen :

Alamak, gambonya x kluar.... Macam mana nak buat laporan masakn bergambar?


11-07-2007, Lilydvalley komen :

eloysh... u click kat "tulis laporan" kat tepi gambar resipi asal...disitulah kita hantar gambar laporan kita...bukan di "komen"


11-07-2007, Mat Gebu komen :

Terima kasih pada zaliana dan admin..kerana "meminjamkan" gambar hasil masakkan mereka utk resipi mat nie.......


11-07-2007, Lilydvalley komen :

mat...mana gambar u? hmmm...mcm nak cuba resipi ni... guna microwave...skrg ni tgh malas nak kluarkan kukusan la...


11-07-2007, zaliana komen :

sama-sama Mat..kalau masak nanti boh ler gambanye ..u punya foto cun..i ambik gamba takat org tau beza tu gamba ikan ke gajah ajer... :D


13-07-2007, eloysh komen :

Thanks Lily...saya budak baru belajar... Komen gambar yg x kluar tu xleh delete ke?


16-08-2007, dragonfruit komen :

i dh cube recipe ni tok dinner,kukus2 ni mmg i suke,almklumler bdn i da gebu cm cheesecake kaka alma 2(*^),i letak asam bom,sedap...sweet n sour g2.


16-08-2007, dragonfruit komen :

oops..!!silap eja,asam boi....


29-11-2007, AISHAH2178 komen :

i pn dah cuba tau.best.tp yg 1st buat,kuah dia cikit ja.hubby kata pasal xda kuah..then 2nd tu,buat kuah byk cikit &pekat.air asam 2.,taruk sampai 10sudu.bestttt.my feveret ler kukus2 ni.


10-12-2007, p3hatiku komen :

semenjak saya terjumpa resepi ni, saya dah mencuba 3x, saya juga pernah menggunakan ikan dory...memang sedap dan senang dia makan tanpa tulang hehehe...tq for sharing the resepi


17-12-2007, ajnie_2805 komen :

sedap tp terlebih pedas


15-01-2008, mama_dina komen :

baru buat malam tadi. sedap. anak2 and hubby suka sgt.


30-01-2008, ofisgrl komen :

mat, resepi ni mmg best...saya dah buat smlm... balik jer dari ofis, terus buat...tapi saya guna ikan kembong jer....itu jer yang ada dlm peti sejuk......nanti sy hantar laporan masakan kat sini.....


30-01-2008, mama_dina komen :

Che mat, i dah msk 3 kali guna resepi ni. semua suka. sejak jumpa myResipi ni, byk idea utk hidangan family


01-02-2008, nor_67 komen :

che mat, sedapnyer.. cukup semua rasa, masam, manis, masin.. best sgt.. langsung tak jamah gulai ayam, cukup dgn ikan ni dan nasi putih serta ulam daun selom.. huh berasap telinga.. lain kali nak guna ikan siakap pulak..


06-02-2008, nurulhusna komen :

amboi..tengok gambar pn dah terliur..nk try la..


26-04-2008, atiraz komen :

dh banyak kali try resepi ni tp tk smpt nk amik gmbar. dh msak je trus makan.....licin. sedap sngt....... hubby pn suka. dulu saya ni tk pandai sngt masak sbb kerja dan selalu tk de masa. bla dh duduk jauh di perantauan baru lah nk blajar sikit2. lagi pn kt dubai ni makanan mahal. next time wat resepi ni nk amik gmbr letak kt cni. tima kasih cik mat.......


09-06-2008, kemma81 komen :

che mat...u mmg pndai msk laa..i dh try dh siakap kukus nie...ckup rasa...manis masin masam sume ade! hubby pn suka...dia kta rasa mcm chef buat, yg dia pnah mkn kt hotel..TQ...


08-07-2008, kasihsuci komen :

tak sabaq nak try.mesti terangkat nie


22-07-2008, aini70 komen :

Saya buat semalam untuk berbuka puasa. Hmm.. sedap sungguh walaupun buat dgn ikan kembong sbb siakap x ada. Hubby puji...kami makan dgn 1 lauk ni saja dah cukup. Nanti buat dgn ikan siakap sy akan upload gambar. tqvm Cik Mat Gebu.


08-08-2008, moyang komen :

temakasih en mat, moyang masak ngan ikan kerapu hitam, tambah sayur cendawan tiram carrot parut dan kobis panjang, ngam...


08-08-2008, moyang komen :

temakasih en mat, moyang masak ngan ikan kerapu hitam, tambah sayur cendawan tiram carrot parut dan kobis panjang, ngam...


24-09-2008, lydia_myvi komen :

Thanx Mat Gebu coz bagi resepi nie..mmg sedap and saya dah lama tercari-cari resepi ni..semalam buat untuk berbuka puasa guna ikan siakap, makan dengan kailan ikan masin (resepi dekat sini jugak)..wah..licin smp tinggal tulang aja..cuma next time nak tambahkan kuah dia sikit..memang bestlah! Hubby suka sgt and puji..Next time buat saya upload pic..


30-10-2008, sofie sophia yusuf komen :

waa sye suke,mat gebu nnti send resepi yg ln plak arr,nie bkn mkn berdua lgi,,sye sorng yg abis kn..


03-05-2009, a. qistina komen :

sedapnyer..biler dh bwk balek hostel kejap jer licin member2 makan.. thankz mat!!


13-05-2009, achikcomel komen :

dah try buat, hubby suka sgt. dia kata mcm kat hotel...rs msm, manis, pedas yg cukup sempurna...


03-07-2009, azatie komen :

dah 2x try ni.tghr td bt lg..bt bila dpt ikan yg btl2 fresh je..hubby suka sgt2.i bt tomyam pn dia xmkn asyik mkn ikan ni je.best2..mkn panas2 cuma i tmbh ckit2 la cam asam boi,tomato,carrot n brokoli.thanks ya...:D


12-08-2009, zsrina komen :

Dah cuba tp x sempat amik gambar. Mmg sedap, even anak umur 6 thn pun thumbs up...Thanks Mr Mat


06-09-2009, rozipeni komen :

BEST GILER.....


01-12-2009, linamisnan komen :

meleleh air liur tgk gmbr... slurppp!! nk try nt huhu


18-01-2010, nuramani komen :

Dah 2 kali buat. Memang tetap best walaupun tak cukup bahan (bunga kantan & daun limau purut). Tq Mat sebab bg resipi yg menyihatkan ni


04-04-2010, ms shakma komen :

wah, nak cuba la...smlm beli siakap, tak tau nak masak apa, so nk try la siakap kukus......


05-04-2010, ieda71 komen :

ieda dah cuba dah..mmg sedap.....suami makan pun bertambah2...dia kata hr ni lauk sedap...mmmm seronoknya...


05-04-2010, ieda71 komen :

TQ mat....


13-04-2010, cik illa komen :

mcm menarik jeee....kalo minyak masak tu diganti dgn minyak bijan,boleh ke erk


06-09-2010, razama komen :

nak cubalah.tq cmg


05-12-2010, hamisah013 komen :

cam sedp jew nk cba lah.....mesti sedp


15-12-2010, sham_sudin komen :

dah cuba resepi ni semalam tapi pakai ikan kembung jerrr...perghhh.. sedap tak hengat.... menyengat...hehehehe


24-12-2010, nsh5866 komen :

terima kasih byk2..terus buat semalam..sedap sgt2...sanggup carik tempat parot coz nak parut carrot dan mangga muda...letak hirisan nenas lg..the taste..superb!!! semua lengkap... arigato...


28-12-2010, meira komen :

salam...agak2 kan kalo wat ngan ikan duri sedap tak?


29-12-2010, zu5158 komen :

meira, i igt ikan duri x sesuai kot..biasanya ikan stim ni org guna ikan yg bsisik..anyway, try la klau sedap beritahu ye...


29-12-2010, meira komen :

i dah cube zu..baru jap tadi..walaupun tak cukup bahan tapi rase memang sedap...i tak letak garam pun sebab i letak asam boi..ikut petua kakak2 kat atas tu.. lebihkan serai sikit untuk hilang kan bau ikan....


09-02-2011, zarifhakim komen :

mmg sdp....dah lame cr resipi nie. simple n cepat. thanks mat gebu....


13-02-2011, HAIDA IMAN komen :

nk lg sdp tmbh sos tiram,sos ikan n daun ketumbar...


03-03-2011, abby arbaiah komen :

da cube...tp blom mkn ag...baru bau je die punye wap da sedap gile...hee...thx


03-03-2011, abby arbaiah komen :

ada gmbrnye, tapi cane nk ltk kt page ni?


27-04-2011, Faizah komen :

sdp tp saya ubah sikit.. bnga gntg x der. limau nipis mggantikan kasturi. taruk tumix n asam boi... mmg terangkat. lagi satu lada saya letak sebiji jer takut anak2 x leh nak makan... thnx...


08-06-2011, ilamin komen :

td bru buat...hubby i ckp trangkat...cam kat kedai...hehehe....thk CM.


28-07-2011, ain naura komen :

saya dah cuba memey serius sedappp..thanks yer.


09-08-2011, mila81 komen :

SEDAP..terima kasih yer...


04-10-2011, gee80 komen :

SEDAP sgt2...smpai x cukup2....len kali leh wat lgi...simple & sedap :)


24-10-2011, amirahmad komen :

first time masak ikan stim...sedap sangat resepi..sesuai sgt dgn ikan siakap...rasa perfect..tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu