Google+

oleh: kak fida ♥Paru Goreng Berlado/Balado/Berlada™

Paru_goreng_berlado

Sedap dimakan dengan apa saja jenis nasi.Sesuai untuk hidangan majlis2 tertentu.


Created on : 16-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • 1 kilo paru* - dipotong besar,4-5 ketul dan cuci.
  • 5 helai daun salam*
  • sedikit garam*
  • (bahan bertanda * di atas direbus dgn secukup air hingga empuk)
  • 8-10 batang lada merah-dikisar
  • 7 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 3 biji limau kasturi ambil jusnya
  • 2 sb gula merah tanjung
  • 1 sb gula pasir
  • 1 sk garam
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng paru dan menumis lauk

Cara-cara

  1. Paru rebus dipotong tipis2 lalu digoreng terendam dgn secukup minyak hingga garing.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sebentar diikuti dgn lada merah hingga naik baunya.Kemudian masukkan gula,garam dan kacau rata.
  3. Masukkan pula jus limau kasturi, kacau rata diikuti dgn paru goreng dan kacau lagi hingga sebati.

Tag

daging paru









Laporan Masakan Bergambar (17)

Parupetai
04-12-2008
salam kak fida..saya buat paru ni makan ngan nasik lemak...memang kegemaran saya...
Laporan oleh: quinnie

salam jugak buat quinnie..mmng sedap paru goreng dimkn dgn nasik...nnti paru abis dulu,nasik tk abis2...hehe..trima kasih quinnie krane rajin mencube.... :)

Paru_berlado
12-12-2008
bayleaf dgn gula melaka tanjung tak de... makan gitu jek..konon diet tak makan nasi ...hiks..
Laporan oleh: cahayer

hai cahayer...diet tk mkn nasi tapi mkn paru jer...boleh kughuuus ke...hehe...ppon,tq dh mencube.....:)

Dsc05104
26-12-2008
ratah saje pun sodaappp !!! mmg peberet ni .. tks k.fida
Laporan oleh: yatiezaini

mmng sodaappp...klau pass kt akak sepiring.. lagii.. sodaaappp!!! tq yatie krane mencube... :D

Parugorengberlado
05-01-2009
mmg peberet hana ngan en.hb ni kak.... cume letak belacan skit! cedapp! jemput makan kak.fida! n trima kacih! hehehe....
Laporan oleh: hana6877

jmput mkn..bismillah...boh blacan impot xpot ker?....hehee...macih jugak hana krane mencube.... :)

Img_3412
12-01-2009
resepi yg mudah,tq k fida...
Laporan oleh: sofieza

tq fiza krane mencube...akak nga bayangkan...fiza nga terkunya2 mkn paru..huhuuu.... :D..

Paru_goreng_berlado
16-01-2009
kak fida, as guna cili kering kak, jgn marah ya.. cari cili merah x ada la kak..tp sedap sgt.. kemain lagi derang makan x ingat kita yg memasak ni!! hu..hu..
Laporan oleh: as75

ape pulak nk mrh...mmng nmpk lagi sdp tu as...klau akak ade same pon akak tk ingat as yg msk...hehee...klau as mkn jgn pejam mata tau,nnti akak lalu as tk perasan...heee... tq as krane dh mencube....:)

Dsc_1931
27-01-2009
sedappppppppp,tq kfida
Laporan oleh: zaina

seleghe nye nampaaaak...tq zaina krane mencube... :)

Photo456
18-02-2009
1st time msk paru atas permintaan hubby. Dia bwk bekal p keja ari nih. nasib baik ade resepi k fida. TQVM
Laporan oleh: mamadania

nmpk garing paru tuu mamadania..trima kasih krane mencube... :)

27042009748
28-04-2009
kak.. mmg sedap.. 1 family duk ratah jer paru berlado nieh.. tq kak fida.. :)
Laporan oleh: untielong

klau akak buat pon mmng lebih diratah drpd mkn ngan nasi.....tq untielong krane mencube... :)

Picture_293
26-05-2009
yeay! buat lagi. tq k fida...
Laporan oleh: sofieza

mmng tk jemu kunyah paru nih...hihiii...tq fiza krane rajin mencube...:D

Sdc12836
01-12-2010
TQ kak Fida..nyum3 sedapnyer..first time masak..sukanyer menjadi mcm kat kedai :-)
Laporan oleh: zzraida

alahaii...bunyik mcm dh boleh bukak kedai pulak..heheee...tq zzraida krane mncube... :)

Photo0050
13-02-2011
Msk tuk dinner kjap td.mmg best.hb pn suke..tq k.fida ;)
Laporan oleh: Ila.fairuz

klau en. hb suke leh lh rajin2 msk slalu...heheee...mekaseh jugak Ila.fairuz krane dh mncube... :)

Photo0050
13-02-2011
Msk tuk dinner kjap td.mmg best.hb pn suke..tq k.fida ;)
Laporan oleh: Ila.fairuz

klau en. hb suke leh lh rajin2 msk slalu...heheee...mekaseh jugak Ila.fairuz krane dh mncube... :)

05042011511
05-04-2011
sodap! Tq k.fida
Laporan oleh: kamal77

mekaseh kamal77 krane dh mncube... :)

Paru
22-04-2011
erm...sedap sgt..mekasih k.fida..
Laporan oleh: reyna254

alhamdulillah...terima kaseh reyna sudi mncube.. :)

P1000333
01-01-2013
yummy!!
Laporan oleh: fubai

alhamdulillah...terima kaseh fubai krane sudi mncube... :)

Paru_berlado
17-03-2014
Rupanya pic raz hantar 2 month ago tak masuk,ini dia 1st time masak pic semenjak tu every week masak untuk ibu yang suka sangat,tq kak fida :-)
Laporan oleh: Razzizz

alhamdulillah...rajin Raz..sentiasa senangkn hati ibu ye...terima kaseh krane rajin mncube... :)


Komen (15)

17-11-2008, as75 komen :

Salam Kak Fida..uishh!! dah terliur dah ni..favourite kami sekeluarga lauk paru ni..silap2 tengah makan, kak fida lalu pun as x perasan..keh3


17-11-2008, kak fida komen :

salam as...akak boleh jadi invisible pulak gara2 lauk paru ni ye...hehehe..lauk paru ni pon favourite akak sekeluarga....klau setakat digoreng je...baru angkat dari kuali dh hilang tk smpt nk hidang....


04-12-2008, Lynne komen :

Salam k.fida. Lynne nak tanya lah..macam mana nak menghilang bau paru bila direbus? kadang paru sini mcm tersangatlah bau...semerbak tak wangi. hehee


04-12-2008, kak fida komen :

salam Lynne,seperti dlm resipi,paru ni direbus dgn daun salam...atau Lynne boleh jugak rebus dgn halia,bwg putih dan daun pandan...cara ini akak selalu lakukan apabila merebus daging kambing...buang dahulu air rebusan yg pertama,tmbh air baru dn camporlah dgn halia,bwg putih dan daun pandan tadi,rebus lagi...klau bau tk enak masih ade, terpaksalah Lynne cuci dgn sabun...kahkahkah...lawak jer tuuu :O...hrp Lynne dpt mencubenye ye...tapi bukan dgn sabun ye..hehehe :)...slmt mencube...tq....


04-12-2008, Lynne komen :

lawak k.fida ni..lain pulak jadinya nanti cuci ngan sabun. hehehee..ok akan lynne cuba nanti rebus ngan bahan2 yg k.fida sebut. maceh kak.


18-02-2009, mamadania komen :

Salam k.fida, blh x bg tips cmner nk ilgkan bau kt paru tu? sebenonye saye br je b'jinak2 nk mkn paru nih coz hubby suke sgt. P bazar br ni hubby jmpe lak paru, so beli dkt 3 kg. Tu diaa.fav nyer pasal beli byk2 simpn kt freezer.


18-02-2009, mamadania komen :

saye dh ikut care k fida tu tp x boh daun pandan, x stok la.


28-04-2009, untielong komen :

Alhamdulillah berjaya jgk buat.. thanks kak fida kerana sudi berkongsi resepi paru grg berlado nieh.. b4 nieh kita selalu buat bersambal... tp hubby nak yg mcm masak minang... hemm semalam bru dier kata.. haaa mcm nielahh... bangga2.. hehehe


28-04-2009, kak fida komen :

Alhamdulillah untielong..akak pon tompang gembira...klau resipi ni sesuai dgn citarase famili untielong...paru belado ni jugak yg akak slalu msk bile ade keramaian sbb mudh membuatnye dn ramai yg suke mkn...tq skali lagi untielong krane dh mencube... :)


02-12-2010, danish haiqal komen :

nampak mcm sedap jer..nk try lah nti


05-04-2011, maizura rahman komen :

ade cara x camane nak bg paru tu x meletop2 time goreng..? fobia sungguh bunyi letop2 tuh..


05-04-2011, kak fida komen :

maizura rahman...paru rebus yg dah dihiris, ditekap2 dgn kitchen towel supaya kering dn insyaAllah tkkn meletop bile digoreng atau boleh tutop kuali ketika menggoreng paru...slmt mncube yer...tq...>>kpd danish haiqal..mungkin tlh pon mencube yer...tq... :)


04-01-2012, putri salju komen :

1st time masak resepi ni..anak2 & hubby suka sgt.Tapi sy nak tnya kak fida..kenapa kita kena gunakan 'daun salam ' utk merebus paru ni..adakah utk mempercepatkan paru ini empuk..? tq kak fida..


09-08-2012, eyssa komen :

salam kak fida..saya x pernah masak paru..nak tanya kak fida..berapa lama nak rebus paru tu sampai lembut..adakah cara merebus paru sama macam rebus daging lembu ke?


09-08-2012, eyssa komen :

salam kak fida..saya x pernah masak paru..nak tanya kak fida..berapa lama nak rebus paru tu sampai lembut..adakah cara merebus paru sama macam rebus daging lembu ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd