Google+

oleh: AlongRoz Kek Kukus Marble Strawberi

196

Kek yg menggunakan telur putih sahaja. Rasa yg sedap & gebu.


Created on : 15-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi AlongRoz




Bahan-bahan ( 6-7" inchi bulat )

  • 150ml Telur Putih
  • 1/4 ts Krim Tartar
  • 100g Gula Kastor
  • 1/2 ts Esen Vanilla
  • 125g Tepung Superfine
  • 1/2 tsp Ovalet
  • 50g Minyak Masak
  • 1-2 sb Strawberi Emulco

Cara-cara

  1. Pukul putih telur & krim tartar sehingga kembang & pekat.
  2. Masukkan gula sedikit2 sambil di pukul. Masukkan tepung & ovalet pukul lagi sehingga kembang. Masukkan minyak & pukul sebati.
  3. Bahagi dua & campur strawberi emulco satu bahagian. Tuang ke dlm bekas berminyak, berselang-seli warna.
  4. Kukus selama 40 minit.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (8)

Img_3743
23-11-2008
dah buat,marble strwberi&choc emulco.tp kombinasi rasa kurang sesuai.lain kali kena ikut ckp sifu la,x leh memandai..hehe
Laporan oleh: hunny

Rupa mmg cun. Takpe, lain kali leh cuba perisa lain lak.

Dsc04582_resize
29-11-2008
salam, nilah hasil nya buat minum petang, ok lembut & gebu,
Laporan oleh: shafea

Cantik nya belang2 tu. Alhamdulillah menjadi. Nenek takde gigi pun boleh mkn kan...hehe

Dsc03256
18-12-2008
Thanks Along atas resepi yg mudah dan sedap ni..
Laporan oleh: MinKamaL

u r welcome. Woo tinggi nya susun, cantik berbelang mcm pink zebra...

Kek_kukus_coklat3
26-12-2008
mula2 nk buat versi strawberry tapi emulco dh habis.. so ganti dgn emulco coklat & ini lah hasilnye.. thanks a lot along...
Laporan oleh: sunkist

mmmh, coklat pun sedap juga kan...

Marble_strawberry_01
30-06-2009
sy baru arie ni buat....mmg sdp n gebu tak sia2 mencuba.tq along....
Laporan oleh: lina2010

u r welcome...

Zils_0213
05-12-2009
i try hari tu...jadi gak..cuma permukaan kek tu berkedut...maybe sbb i guna tepung gandum biasa
Laporan oleh: zils
Pc060054
06-12-2009
1st time try kek kukus.. buat utk minum petang ni.. dah kena ngap dah.. sedap!
Laporan oleh: tuberose78
644055_468346889876597_58860538_n
21-10-2012
Along... camni ker?? sedap tu sedap.. tp struktur dy mmg xnaik macam kek sponge ke?
Laporan oleh: Cahaya Haruman Kasturi

Komen (24)

15-11-2008, Zz18 komen :

ALONGRAZ, 150ML TELUR PUTIH TU DALAM ANGGARAN BERAPA BIJIK TELUR???


15-11-2008, hunny komen :

waaahhh along...bagus,bagus...1 lg resepi guna putih telur...hr tu dh cuba yg lapis blueberi tu...tp nmpk yg ni lg sedap...ada lg 2,3 bekas putih telur tu...nk raya haji ni bertmbh2 la lg stok putih telur...


15-11-2008, aa_iezah komen :

~huhu.sedapnye along, rasa cam nak mkn skg gak maleh dh nk wat..nway senang nih nant leh cuba!~


16-11-2008, AlongRoz komen :

Zz18, tatau ler sbb telur putih along aritu ada sebesen. Mungkin dlm 3-5 biji kot.


16-11-2008, AlongRoz komen :

hunny, yes yg ini lebih sedap dari yg lapis blueberri. Kl hunny byk sgt putih telur yg lebih, boleh wat double sbb kek ni kecik jer.


16-11-2008, AlongRoz komen :

aa_iezah, kek ni sekejap sgt nak buat nya, maleh2 pun along sempat gak wat. hehe.


16-11-2008, iezamel78 komen :

cantiknyer.... menggoda sugguh....


18-11-2008, scopio84 komen :

sedapnyer... nak cuba laa... tapi mane yek nak dapat strawberi emulco tuu yekkk..


21-11-2008, jann komen :

mlm tadi dah cuba buat tp pki pandan flavor color hijau,kecik jadinya tapi x apa lain kali blh doublekan,tak sempat ambil gambar dah habis masa panas2,tq 4 d resipi.


23-11-2008, AlongRoz komen :

scopio84, strawberi emulco/paste byk d jual kat supermkt. Giant & Tesco guarantee ada & smkt kecik2 pun biasa nya ada jugak.


23-11-2008, AlongRoz komen :

jann, kek tu mmg kecik & nipis je. Boleh ganda kan lain kali.


23-11-2008, pea komen :

kacak sungguh kek nih. jap lg nak cuba ar...


18-12-2008, angelkamalocie komen :

salam kak..saya nie baru nk blajar msk dapur ni.. nk tanya mana nk dapat krim tartar 2 yer?


22-12-2008, peacegirl komen :

nak tanyo ni.ovalet tu apo x ponah donga pon dan nak boli ket mano?sila jwb segera.


28-03-2009, AlongRoz komen :

angelkamalocie, peacegirl : kedua2 bhn ni leh beli kat mana2 supermkt bahagian bhn2 kuih. Juga leh beli kat kedai yg jual bhn2 kuih.


07-05-2009, echah komen :

kek kukus ni biase nye bile tgh kukus mesti berwap.. mcm mane nak kasi wap tu x jatuh atas kek yek?? bab bile wap tu jatuh atas kek jd lembik plak kat tpt yg kena wap tu.. then kureng chantik la..


27-05-2009, azatiesayang komen :

salam echah..klu tk nak wap jatuh semasa mengukus,balut penutup kukus dgn kitchen towel\kain bersih.Insllh kek echah tkkan lembik & air takkan jatuh atas kek.Cubalah!!!


15-11-2009, zils komen :

salam, tepung superfine tu apa ekk? strawberry emulco tu kat kedai bakery ada kan? hehe..sy ni baru nak berjinak2 wat kek..baru pandai wat kek kukus coklat. skrg nk try yg ni plak...


12-10-2010, puteri_7007 komen :

salam,nk tumpang tanya.Ovalet tu boleh guna ke?sebab sebelum ni ada maklumat yg bagitau benda tu x halal.. saya nk cuba resepi2 yg isi benda tu pn was2..harap sesiapa yg ada maklumat berkenaan ovalet ni boleh share ya.tq. apa bahan lain yg boleh ganti penggunaan ovalet ya?


11-01-2011, syahida_m komen :

nampak menarik tertarik kek tu, harus cuba ni..


11-01-2011, syahida_m komen :

owh, kepada yg bertanya ovalet tu halal ke tak boleh baca disini, ade panduan mencari ovalate halal http://resipidiana.blogspot.com/2006/09/ovalette-sponge-cake-stabiliser.html


05-07-2011, iman haikal komen :

tlg bagi sukatan pakai cawan bleh...xsabar nak buat utk suami ptg ni...plzzzzzzz


27-10-2011, ummi mim komen :

nampak sedaaap.....kena try.!


21-10-2012, Cahaya Haruman Kasturi komen :

tumpang ty..along, kek ni dy bukan jenis yang naik kembang macam kek sponge (kek icing tu) xkan?? sbb sy wat dy mcm padat gitu.. ish cmne nk explain nih.. =_=' tlong explain struktur dy boleh??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd