Google+

oleh: HaSue Kek Kukus Wangi

Kek_kukus_wangi

Mudah sangat..Sedap n Lembut..Boleh djadikan cupcakes utk buah tgn.


Created on : 15-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( 1 loyang 8x8 / 20cm )

  • 330g mentega/marjerin
  • 2 gelas/cawan gula
  • 6 biji telur gred A(gred C kena gunakn 7 biji)
  • 1 penutup botol perisa pisang
  • 2 1/2 gelas/cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna hijau dan kuning
  • 1 bungkus haw flakes/manisan keranji yg dpatahkn kecik2-gaul dgn sedikit tepung (optional je..xnak ltk takpe,tp kek lg cantik kalo ltk ler)

Cara-cara

  1. Pukul mentega/marjerin dgn gula dan masukkan telur satu persatu.(Pukul sebati baru masukkan telur seterusnya)
  2. Kemudian masukkan perisa pisang,gaul rata dan masukkan tepung gandum.Pukul hingga adunan sebati.
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian kemudian masing2 dwarnakan hijau & kuning.
  4. Tambahkan haw flakes yg dah dipatah halus ke dlm adunan kuning. (sila abaikan step ini kalo xnak letak haw flakes)
  5. Griskan loyang dgn mentega dan dtabur rata dgn tepung. Masukkan adunan ikut suka.. nak masukkan secara bselang seli ke..nak masukkan habis adunan hijau baru masukkan adunan kuning pun boleh..
  6. Pastikan air pengukus sdh mendidih dan tutup loyang dgn aluminium foil(atau ltk kain ats penutup pengukus).Kukus adunan selama 1 jam 15 minit atau sehingga msk.(nak tau msk ke tidak,cucuk lidi hingga dasar kek.kalo keluar bersih,xda kek melekat..dah masak la tu) SELAMAT MENCUBA! :)

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc00477
17-11-2008
ini hasilnya... wat 2 lapis je n kat gh letak serpihan biskut tiger coklat. xtau naper jd byk lapisan bila dah masak.
Laporan oleh: akma_4th

wahh..letak tiger ceklat ek.kreatif gak tuh.mmg nmpk lembut kek u.dier mmg jd byk lapisn ala2 kek marble gitu..bgantung dgn cara ltk adunan tu kot. mekasih ye akma,rajin mencuba..hehe ;)

Dscn1258
18-11-2008
tadaa dh siap.sodap...thanks HaSue.
Laporan oleh: mrs ronn

hmm..nmpk sedap n lmbap.kalo nak kurangkn 'kelembapannya' leh guna tepung 2 3/4 gelas.but ur cake look perfect n yummy2!timekasih kmbali kerana mencuba mrs ronn.. :)

Kek_kukus_wangi
19-11-2008
Emm..ni dia kek kukus wangi..versi cup cake pun ada..guna kismis jer..sedap! letak fresh milk sikit..lemak2 & moist..
Laporan oleh: as75

whoaa..bseri2 kek dier..santek la!yg cupcakes tu kalo ltk lg seketui kismis kat atsnya,agak2 comey x?.hehe..thanx as75 merajinkn diri mencuba.. :)

Img_3803
15-12-2008
dah 2x buat.raya haji baru ni buat 2 adunan.sedap,x muak sbb masam manis...rasanya x buat kek lain dah lepas ni,lg pun senang...
Laporan oleh: hunny

emmm..cantik kek..kite pun biase buat 2 adunan skali,terutama utk bwk gi umah kenduri sedara mare sbg buah tgn..hee..tQ hunny! :)

Dsc01367
26-12-2008
walaupun br first time wat kek, tapi hubby puji sedap..next time boleh wat lagi..thanks pada yang memberi resipi..
Laporan oleh: angelkamalocie

Tahniah angelkamalocie..mesti hubby btmbh syg kat wife dia ni..yg itam2 tu hawflakes ke? seronok tgk kek u all jadik..dah pandai wat kek simple ni,leh wat kek yg lg mcabar lenkali ye..thanks :)

Picture_006a
01-10-2009
akhirnye...tp kalo x silap ni kek yg ketiga..yg pertama aritu dengan bangganya akak anto kat umah boss..
Laporan oleh: kak dzilla

akhirsnya berjaya tgk kek akak nih..oo..yg ke 3 dah ye?best2..hrp bos akak suka..selamat hari raya aidilfitri ya kak :).mekasih sudi kongsi hasil kek di sini

2014-02-02_07
03-02-2014
Hai HaSue...Ini dia kek kukus wangi ita. Ita buat 1/2 adunan je tapi siap bawakan mak n jamu ipar yg dtg bertandang. Mula tu cuak juga tkt x naik coz x bubuh penaik, tapi harumnya 1 rmh.. Rasanya, enak lo... Dah simpan dlm koleksi kuih raya ni, lebih lg bg org yg bkrja cam ita, cari resepi yg enak, tapi sng dibuat n x ambil masa yg lama.. Ita sukat guna cwn je semua... TQVM HaSue.. Kan ita promote kat fmly ni kek Sarawak..
Laporan oleh: itabob

Komen (62)

15-11-2008, akma_4th komen :

HaSue, comeynya hijau kuning bendera kedah je... nk try wat la nnti.


15-11-2008, akma_4th komen :

ni ke resipi kek kukus yg u ckp hr tu? oh sungguh menawan kalbu.


15-11-2008, HaSue komen :

hai akma..a'ah ek,bendera kedah la.sibbaik ade asam manis(haw flakes),so ade bunge sket..hehe. Aa..ni antara kek kukus paaaaling simple n sedap nak buat. u try la,k?guna perisa pisang mmg semerbak je dapur ms wat kek ni.kalo husband duk ruang tamu,mesti terangkat2 hidung hidu bau dr dapur.hehe..


15-11-2008, Jolin komen :

Nak tanya kek kukus I lembut, bila potong hancur, mungkin masa kukus tidak cukup?


15-11-2008, HaSue komen :

hai Jolin..biasanye kalo ms kukus x cukup,kek masih lembik dbawahnya..masih kebasah2an lg.maknanya belum cukup kukus/masak la tu.cucuk ngan lidi mesti masih ade melekat lg.kalo yg potong hancur tu,mungkin cara potong tu yg nyebabnya hancur.kena potong guna skill tolak tarik perlahan supaya kek tu cantik potongannye menggunakn pisau yg tajam..x tjm sgt pun takpe tp jgn skali tkn ke bwh je,mesti kek akan hancur.selain tu,mungkin kek u terlebih bikarbonat/baking powder(ada sesetgh kek yg guna bhn ni) menyebabkn kek tu agak bserdak bila dpotong..tu antara penyebab yg sy tau la..mungkin ade lg kwn2 yg nak tmbh? ;)


15-11-2008, Mat Gebu komen :

salam HaSue..agak2 u lah kan 2 1/2 gelas tepung gandum tu = berapa "gram "?..bukan apa gelas kan byk saiz...u guna gelas yg isipadu dia berapa "ml"?.....


15-11-2008, miazahira komen :

Hasue tak yah pakai soda/baking ke selalunya kek kukus ni mesti pakai bahan2 tu


15-11-2008, akma_4th komen :

HaSue, sy tgh kukus ni. kek ni xnaik sgt kn? risau lak sbb periuk kukusan sy kecik je, muat2 utk loyang 20cm.


15-11-2008, hunny komen :

hai HaSue & akma, geng sorang lg x de ke?biasanya 3 serangkai...nmpk sedap kek ni....insyaallah akan dicuba juga nanti


15-11-2008, hunny komen :

ye la HaSue...blh x letakkan tmbgn dlm gram bg tepung tu,kang terlebih/terkurang pulak tpg tu...


16-11-2008, akma_4th komen :

HaSue, betul pendapat kawan2 yg lain. Sukatan cawan/gelas kena confirm saiznya. tunjuk gambar gelas/cawan yg diguna. unless semua menggunakan sukatan cawan. sy dah buat mlm td, mcm terlebih marjerin lak. berminyak. apa pun rasa best n lembut.


16-11-2008, akma_4th komen :

eh hunny siap ckp kami 3 serangkai... saper sorang lg?


16-11-2008, akma_4th komen :

mlm ni sy postkan gambar laporan sy k.


16-11-2008, hunny komen :

hehe akma...sorg lg sua_sue...sbb dlm 2,3 resepi akma, korang ber3 rancak betul berborak...saling cuba mencuba resepi...


16-11-2008, akma_4th komen :

oh, ada yg perasan ek. :-) xtau la, hr tu dh jd cam chatting lak.


18-11-2008, HaSue komen :

alamak...salam semua.sori sgt2 lmbt reply.tersibuk la pulak 2,3 hari ni x smpat jenguk dapur sini.ehe.. Mat Gebu,i guna gelas yg isipadu 200ml tu.. u try la kek ni,mmg lembut n wangi sbb guna perisa pisang.biasa msk kek guna perisa vanilla je kn.. :)


18-11-2008, HaSue komen :

salam miazahira,mmg biasanya kek kukus/bakar guna baking/soda bikarbonat..tp kek ni sengaja sy x letak,sbb dah try letak n x letak x byk sgt bezanya.cuma yg x letak ni lg 'semulajadi' n lg lembut..tp kalo nak ltk gak,tak la memudaratkan.. :)


18-11-2008, HaSue komen :

salam hunny n akma..nanti i try upload gamba gelas tu ek.cawan pun leh guna cawan biasa kat umah tuh,i dah sukat..mmg sama byk ngan gelas tu.akma,tlebih marjerin ke?u guna sukatan gelas ke cawan?hehe..


18-11-2008, akma_4th komen :

tu la HaSue, marjerin sy guna 330g, yg lain sukatan cawan. klau boleh marjerin tu letak jgk sukatan cawan mgkn blh membantu.


18-11-2008, akma_4th komen :

klau tu cawannya, mmg berbeza sket saiz. patut la berminyak sket kek ni...


18-11-2008, HaSue komen :

hehe akma..sori ye.i sukat cawan n gelas tu sama 200ml isipadu air.resepi2 kek dr sarawak yg sebut 'gelas' tu guna gelas kat gamba tu ler.. dah sukat td 330g = 1 3/4 cawan marjerin. nak kurangkn skit jd 1 1/2 cawan pun no hal la rasanye kn?tp yg sudah2,sy guna sukatan tu mmg lembap n emmm..yummy2!last weekend bwk gi umah mertua,semua suka!hehe.. :)


18-11-2008, akma_4th komen :

thanks HaSue. kena update balik resipi dlm buku. hehe... awk org sarawak ke? ni mmg resipi kek s'wak la yer? klau gitu leh la wat lg utk raya korban ni. promosi kek s'wak ngn sdara mara.


18-11-2008, HaSue komen :

yer akma..i'm sarawakian..hehe.nak kate resepi kek srwk leh gak kot sbb org srwk yg buat..haha.tp basic kek sarawak mmg gini ler..guna sukatan gelas ni.resepi ni lak hasil 'kajian' sendiri.nak dpt kek lembut n bsh katekn wpun guna marjerin.biasany kn org kate guna marjerin kek x brp lmbut.tu yg try tuh..guna mentega mmg dah tbukti keenakan kek2 kukus nie.akma,elok tu promosi kat sedara mara..lgpun kek ni mmg senang n berbaloi nak buat.maklum la,mentega naik harge,leh kaver ngan marjerin tp ttp dgn keenakan yg emmm..emm!hehe


18-11-2008, akma_4th komen :

hasil kajian yer... sy pn suka wat kajian gak. psl penggunaan marjerin tu, boleh nak guna. sy pn slalu buat tp kena tmbh la 1-2 camt ovellete br lembut. klau guna butter mmg la best sbb baunya harum... tp harga mahal kn. HaSue ada resipi kek sarawak yg xlapis but guna telur n horlick? atau blh je guna resipi kek lapis yg ada kt MYR ni? bkn mls nk wat lapis. tp ada kwn buat jual kek sarawak yg xlapis ni. siap jual ngan harga RM60 tu... baik la buat sdiri klau ada resipi... hehe...


18-11-2008, HaSue komen :

ooh..yg x lapis ke?mmg ade..ader kek belacan(agak femes 2,3 thn lepas tp bajet bleh thn)..kek mata kucing ade..kek puteri dangdut pun ade(yg ni simple gak,lbh krg kek blcn cuma kos lbh murah) semua ni antara kek yg guna bhn horlicks n telur.tak silap ade lg pic kek puteri dangdut tuh ms raya lepas..nanti la kalo ade upload utk resepi kat sini eh.harga kek2 srwk ni mmg boleh thn akma..raya recently,1 bijik kek lapis dah rm80(kek tu agak simple woo).saiz loyang 8x8inch..lum lg yg bcorak2 yg rumit nak buat tuh.huhu..nanti dah terer buat kek srwk,leh la akma lak bisnes kat sane..btw,u duk area mane?hehe


18-11-2008, akma_4th komen :

i'm kelantanese. stay kat kelantan. fuhh... mcm2 nama kek sarawak yer... sy ni jenis simple baker je. sbb tu xsuka yg lapis2, remeh. mkn mmg la konpem best. nnti letak resipi k. blh try.


18-11-2008, HaSue komen :

akma,1 lg trade mark kek srwk ni..mmg manis2.so kalo mkn kat umah org2 srwk xleh nak complain manis sbb mmg dah mcm tu dr dulu..bukan ape,kek2 ni kan dulu2 cuma dhidangkn masa hari raya..masa raya kdg2 sebuah rumah leh hidg smpai 5,6 jenis kek lapis dlm satu2 masa.sbb kek ni manis,so x laa org mkn byk2 skali,cukup merase sepotong 2 utk 1 jenis kek.hehe..utk dbuat harian tu,bleh la adjust manisnya tu kot..just to share info yg mgkin org sane x tau.hehe.. ;)


18-11-2008, akma_4th komen :

tu la pasal, sy lak xsuka manis sgt wpun org kelantan terkenal ngan masakan yg manis2. ooo... xnak bg org bantai habis ler ni yer. kami ni bila mkn kek lapis sarawak jimat2, sbb cantik sgt. syg nak mkn.


18-11-2008, lovely_josil komen :

err.. ni forum ke tmpt berkongsi resepi???? konpius la... dh jadi cam forum.. asyik2 org sama jer... boring la.. tak pyh la nk cari glamor kt sini.. buat sakit mata org lain jer... baik lagi berchit chat kat forum myr atau guna YM.. rasa2nya ramai yg setuju dgn i.. i tolong wakilkan ajer


18-11-2008, HaSue komen :

err..carik glamor ke lovely_josil?minta maaf ye,x prasan lak mcm tu..sian lak ade yg sakit mata.haha...sori ye lovely_josil.mekasih atas teguran anda. pasni share laa resepi u pulak..kang kitorg menyemak kat sana..hehe..woppp2,gurau je..jgn la mrh lak. :) pstt akma,dah2..gi masak dapur nun!


18-11-2008, mrs ronn komen :

askum..kalau x nk kek hancur time potong..simpan dlm petisejuk dulu.baru potong...hasue..kitk org swak paduhal tek...kmk on the way try resepi tok...dh masak lak engkah report.


18-11-2008, akma_4th komen :

hehe...tq lovely_josil. tu la, bila reti guna ruangan ni je, n xreti nk berforum. lenkali xwat lg. kecut perut beb...


18-11-2008, HaSue komen :

wkmsalam mrs ronn.tp kalo dah simpan dlm pt sejuk x brp semulajadi lak mrs ronn..hehee..kecuali kalo nak kek tu thn lama.ktk org srwk juak?ok2..x sbr mok nangga hasil kek ktk tok.ktk pakey perisa pisang x?mesti wangi kan.. :) akma,kecut perut?ekeke.. ;)


18-11-2008, akma_4th komen :

hehehe ;-)... HaSue, sy letak kek ni kat luar je, tahan lama. 3 hari pn still ok. tp my sisters komplen rs pisang tu kuat sgt. mgkn ptt guna 1/2 penutup je.


18-11-2008, mrs ronn komen :

xda makei perisa pisang.makei esen vanila jak.dh masak dah.senang2 singgah blog kamek:http://surykeklapis.blogspot.com/(cuci mata)


18-11-2008, HaSue komen :

thanks mrs ronn..jgn lupa ngkah laporan kat ats tok skali k..dpt share ngan kwn2 d ctok juak.. hehe :)


19-11-2008, nananis komen :

kalau takde perisa pandan boleh tukar ngan perisa apa ye yang sesuai? kalau tanpa perisa??


19-11-2008, HaSue komen :

hai nananis..kalo xde perisa pisang ek?mmg boleh kalo nak tukar perisa lain,tp aromanya sdh pasti blainan..nak ikut citarasa u boleh guna esen vanilla,perisa pandan,guna perisa durian pun boleh.. kalo tanpa perisa mungkin krg menarik dr sudut aromanya n mayb bau telur lg kuat plak kang..tQ nananis :)


19-11-2008, haniaz komen :

kalau masak guna microwave blh x?


19-11-2008, HaSue komen :

err..guna microwave ek?kalo gune oven tu boleh,tp guna microwave x tau la pulak.kecuali u ader microwave oven tu kot..ade sape2 pnh wat kek guna microwave x?bleh tlg jawab..sori ye haniaz,sy mmg x pnh wat kek guna microwave. :)


20-11-2008, akma_4th komen :

HaSue sy tlh jwb soalan haniaz ek. (minta izin) haniaz, boleh msk dlm microwave, tp masa kena jaga. cuba dulu 10 minit. klau xmsk lg, tmbah lg masa tp jgn smpai melebihi 15 minit.


20-11-2008, HaSue komen :

thanks akma tlg jwb..xyah mintak2 izin pun xpe.hehe..haniaz,kalo jadik u buat guna microwave leh la share ngan kengkwn kat sini ye..kot2 ade yg xde pengukus n oven kat umah, cuma ade microwave je..leh ikut jejak lgkah u...tQ ;)


20-11-2008, eugeniadarwis komen :

HaSue, gula & tepung tu boleh tak bagi sukatan dlm gram?


20-11-2008, HaSue komen :

err..akma,xnak tolong jawabkn ke soalan eugeniadarwis ni?kot2 la pnh timbang ke kan..hehe.tp menurut rahman bestari,1 gelas gula tu bersamaan lbh krg 160g.kite x pnh timbang lak..kalo u ader gelas yg lbh kurang spt gamba di ats,u boleh guna utk menyukat bhn2 tsebut..tQ


24-11-2008, Azmiema komen :

A'kum... HaSue nak tanyala... kalau nak masukkan dlm paper cup tu nak masukkan sampai penuh cup ke @ sikitjer.. Teringin nak try le...


24-11-2008, HaSue komen :

Wkmslm.. Azmiema,adunan kek ni wpun x de bhn penaik dgunakn spt baking powder n bikarbonat..kalo dipukul cukup kmbg ia akan naik setinggi ni jugak.so u just masukkn 3/4 adunan dlm papercup tu so nanti ia akn naik sikit,jd hampir penuh.tp kalo x konfiden gak,u try la kukus 2,3 bijik dulu..yg mane 1 u bkenan thp ketinggiannya,u ikut laa isi adunan byk tu k..erm x sbr nk tgk kek u neh..share laa ngan kitorg kat sini nanti ye Azmiema..hehe :)


15-12-2008, hunny komen :

saya buat guna esen vanilla jer,1 aduan letak 2 sudu teh... utk cover bau telur... kek ni magic tau, x letak baking powder pun naik dia cantik jer...mmg berbaloi cuba...(wah,promote ni...)


26-12-2008, angelkamalocie komen :

kek ni mmg naik cantik je.. rugi kalau x try..


26-12-2008, angelkamalocie komen :

kek ni mmg naik cantik je.. rugi kalau x try..


26-12-2008, HaSue komen :

hunny:kena tukar nama jd kek magic kot..hee..kite kdg2 guna perisa pisang,kdg2 esen vanila gak..tp guna perisa pisang leh membangkit lg selera bg yg suka aromanya sbb esen vanila dah biasa sgt guna utk kek..tq hunny.^_^


26-12-2008, HaSue komen :

angelkamalocie:sy dah edit kat resepi tu..asam manis tu gaul sedikit ngan tepung supaya x jatuh.tp kek u mmg dah nampak cantik sgt bg org yg 1st time wat kek.tq mencuba resepi ni.. :)


31-12-2008, Azmiema komen :

HaSue, Saya dh try wat kek ni tp dlm loyang je sbb first trial... tkt tak jadi... But smua ok...sedap resepi kek ni... Saya nak tanya... klau nak masukkan dlm papercup tu nak kena masukkan dalam acuan apam ke...@ just susun2 camtu jer kt dlm pengukus? TQ.


31-12-2008, HaSue komen :

Azmiema..thanks sbb dah cuba ye..kalo nak masuk dlm papercup tu kena susun gak dlm acuan apam(acuan lompang) tu untuk elakkan dr tumpah/senget dan hasil pun cantik jer..Tp kalo takde,sy cadangkn Azmiema doublekn papercup yg dgunakan spy 'keras' sket..then bila kek dah msk,papercup utk lapisan tu leh guna balik..so x la membazir..hrp dpt membantu ye..hehe :D


29-09-2009, kak dzilla komen :

HaSue..thanks ye tuk resepi yg best dan simple ni..1st time akak wat masa last day posa aritu..(nak kasi boss)mmg betul2 menguji iman anak2 nak mnggu waktu berbuka sebab tak tahan nengok kaler ijau kuning tu sbb selalunya ibu dia suke wat kek coklat je..3 ari raye wat lg tuk open house umah nenek..aunty akak yg teror masak pun sibuk minta resepi...dah try nak anto laporan tp tak leh upload la...apasal ek?


29-09-2009, HaSue komen :

kak dzilla > sama2 kak..syukur la akak suka resepi ni..anak2 mmg teruja tgk warna2 nih kan.. tak sabar nak tengok kek akak nih.. akak dah klik kat hantar laporan kat atas tu tak? kalo dah tapi takleh gak,akak cuba resize gamba akak tu,kecikkan. n try anta lagi yer.. apa2 pun tq krn berniat nak share hasil air tgn akak tu.. suka sgt. :)


30-09-2009, miazahira komen :

salam hasue, mia ni Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin bila hasue nak bubuh resepi kek majerin pelangi tu n pandan sedap nampaknye teruja nak buat saya selalu singgah blog hasue tapi soriye saya tak ade blog terima kasih


30-09-2009, HaSue komen :

miazahira > w'kumsalam mia..Selamat hari raya aidilfitri n maaf zahir batin juga ya.. resepi tu nanti sue letak,tunggu ade masa sket lg.sabar ye.. sue pun teruja gak nak tengok hasil cubaan mia nanti..hehee...tuh pun kalo nak cuba ler..takde paksaam..mekasih juga sudi berkunjung blog sue...tak kesah laa takde blog pun..dialu2kan tinggal mesej kat chatbox tu yer.guna nick sama kat myr nih senang nak kenal..hehe.. :)


10-01-2011, snayc komen :

betul le......, mmg sedap kek ni. Anak2 semua suka. sesuai utk dijadikan lapisan bawah puding agar2..... thanks kpd yg beri resepi.......


15-01-2011, mamazahraa komen :

sy first buat kek,ni kek pertama la dalam hidup saya ni,keke...tp buat kek ni tadi,kek jadi berminyak..xpuas hati,buat skali lagi,kurangkn marjerin. mm,percubaan kedua berjaya..


20-03-2011, o lala komen :

mesti cuba ni.....


30-03-2011, c.ta komen :

saya dah cuba kek ni,memang sedap anak2 suka.siap antar kat jiran2 lg....


07-10-2011, halwa komen :

haha..da bt pun,sekejap je nk bt..mmg lembut n moist je klu da simpan 2-3 ari..tp pki loyang kecik so jd menggunung tinggi die..seb baik x bantat..anyway thanks 4 de rcpee..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu