Google+

oleh: emy_den Kek coklat

Kekcokolat

kek coklat


Created on : 01-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi emy_den




Bahan-bahan ( 1 biji )

  • 6 biji telur
  • 250g marjerin
  • 10oz gula
  • 8oz tepung naik sendiri
  • bahan koko:
  • panaskan semua bahan dibawah:-
  • 1 cawan koko
  • 1 sudu teh vanila
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan air

Cara-cara

  1. pukul gula, marjerin, telur dan tepung
  2. pastu masukkan koko panas tadi...
  3. lepas tu bakarlah sampai masak...








Laporan Masakan Bergambar (4)

Kekcokolat
25-01-2007
Hari ini dok cuba buat kek cokolat je... try resepi ni dan memang ada rasa yang tersendiri...
Laporan oleh: umi_e
Dsc00847
12-01-2008
kek x naik sekata....tp sedappp
Laporan oleh: amar
Dscn4577
04-11-2008
nie lah kek yg saya katakan tu.. terlebih lembut.. dah agak dah... memang tersalah sukat tepung. tapi, tetap sedap.. nie je yg tinggal.. :) makasih bebanyak ye..
Laporan oleh: sya.anna
Kek_chocolate_lembab
23-07-2010
Dah lama saya buat kek ni tapi baru hari ni boleh upload. Tekstur yang lembut dan sedap. Terima kasih
Laporan oleh: maladong

Komen (21)

02-12-2006, umi_e komen :

ermmmm senangnya emy! hujung minggu ni boleh ler try... TAPI betul ke caranya masukkan semua bahan no.1 semua sekali dan pukul sekali harung? Sebab biasanya pukul margerin+gula sampai kembang baru masukkan telor dan disusuli dgn tepung. Nak tau juga ni.... kalau sungguh pakai bubuh semuanya... ni kira memang senang betul! hehehehe insyaallah... kalau jadi buat e kasi fed back ya


04-12-2006, emy_den komen :

hehehe umi...betul lah cara awk tu sy just tulis je.. mana2 kek mmg bt cara cam awk bt tu sy just nak simplekan cara je.. kek ni sy bt selalu. sbb senang cepat dan mudah tak yah nak pk pjg... tp kalau nak nampak cantik last sekali ambik coklat bar..pastu caikan and tampal lah cantik2 kat atas tu dan taburkan coklat rice yg warna warni tu..


25-01-2007, umi_e komen :

emy... hari ini umie cuba buat kek emy ni... memang betul2 mudah la...umie bubuh semua bahan dahtu pukul, pastu bakar.. eehhh jadi elok pun tak payah nak susah2 hehehehe TQ!


25-01-2007, minami133 komen :

umi_e..resepi kek coklat yg mane paling sedap? saye tak suke kek coklat, so kalo nak buat kene try yg sedap... baru lah tak suke nanti jadi suka...tq


25-01-2007, umi_e komen :

minami... anak2 umi suka kek cokolat so umie suka cuba2 mana2 resepi... susah juga nak cakap mana sedap atau tak sebab masing2 ada rasa yang tersendiri... kalau ikut umi, kalau nak yang moist, kek cokolat fendi ok (yg umi dah buat) kek emy ni ok gak dan mudah je nak buat... kalau nak yang lembut buatlah chocolate chiffon cake resepi cik mat gebu... tadi pun umie try kek resepi nasuha (tanpa telor) TAPI tak rasa lagi sebab nak buat utk kek BDay anak kawan hehehehe esok budak tu dah potong kek baru boleh rasa kot.... and kasi feedback camna...


25-01-2007, Lilydvalley komen :

amboi! umi, ari2 buat kek ke?Umie, i dah letak kat glosari gambar krimwell tu. Mcm shortening jugak.


26-01-2007, umi_e komen :

TQ lily... tapi kat sini tak jumpalah benda tu kecuali shortening je... apa bezanya eehhh lily?


26-01-2007, haXira komen :

umi_e......umis hias kek tu dgn ape??...cherry ke?


26-01-2007, umi_e komen :

a'alah haXira :D dah tak ada benda lain nak bubuh hehehehe


26-01-2007, sayang79 komen :

wah mudah nya resipi nie...selalunya sayang jumpa kek coklat macam2 benda n remeh jugak...but nie senang nanti bila ada time sayang must try...


26-01-2007, umi_e komen :

sayang, cubalah... semalam umi cuba dan rsanya ok cuma setiap kek cokolat yang umie cuba pasti berbeza... so masing2 memang ada rasa dan struktur yang tersendiri...


20-07-2007, angely2k komen :

nak buat jugak lah lepas nih..terliur tgk cherry2 tu..


03-03-2008, mamacanggih komen :

Hi emy...Kek emy ni guna cwn kopi kat dapur 2 ke @ metric cup? Klu ikut kata chef wan, kene guna metric cup. Jd nk kene confirm dgn emy la. Takut bhn lain x seimbang lak ngan sukatan yg diguna.


04-11-2008, sya.anna komen :

he3..... tengah masak kek le nie.. kalau sempat, ada le laporannye.. kalau terus ngap lak, takde la... kita buat setengah adunan je.. tq EMY.. tak sabar nak tunggu dia masak..


04-11-2008, sya.anna komen :

:( agaknye salah sukat tepung kot.. terlampau moist la pulak... nak potong pun susah.. tapi sedap.. kalau potong, mesti hancur... naper yer? kek tak cantik tapi SEDAP.. malu a nak letak laporan.. lain kali kita cuba lagi.. sampai jadi..


03-12-2008, missayu komen :

askum..akak emy den.. sy nak tya.. 10oz gula n 8oz tepung naik sendiri 2 ape..sy xth la..10 sudu besar ke..sy br nak belajar ni..byk yg xth..please ajar yek..


03-12-2008, missayu komen :

1 lg..pukul gula, marjerin, telur dan tepung 2 smpai kembang ke..


15-10-2009, aiznie79 komen :

nampak senang. betul2 jadi ke? dah byk try yg senang2 tp tak jadi. nak buat mlm ni lah..esok kita buat laporan..


08-01-2011, along 89 komen :

nak try kek nie...leh hntrn nak tunang nnti


16-01-2011, Rahijah_abu hassan komen :

salam nak tanya cmana nak bagi kek jadi gebu n kembong.....


28-09-2011, wanie_wanie komen :

sy da wat......rasenye mcm pahit cikit.......tpi ok la.....sedap gak....budak2 suke..........tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu