Google+

oleh: cahayer Egg tofu berkuah sos tiram

Dsc00735

chinese food - tgk dorang masak kat kedai


Created on : 14-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cahayer




Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 2 tiub egg tofu
  • 2 tsb sos tiram
  • 2 tsb kicap pekat
  • 2 cawan chicken stock (kiub ayam campur 2 cwn air)
  • 1 biji Telur
  • 3 tsb air tepung jagung utk pekatkan kuah
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • Minyak

Cara-cara

  1. Potong egg tofu dan goreng sehingga golden brown, ketepikan
  2. Satu sudu minyak, panaskan dan goreng bawang putih sehingga sedikit garing, terus masukkan chicken stock 2 cawan.
  3. Bila air dah didih masuk sos tiram, kicap pekat, kacau2 kejap masukkan telur dan kacau laju.
  4. Bila telur dah masak, masukkan egg tofu dan air tepung jagung, bila pekat dah boleh angkat.
  5. Boleh tambah isi udang time tumis bwg putih kalau suke.. kita buat kosong jek.









Laporan Masakan Bergambar (4)

Dsc05112
26-12-2008
simple n sedap, len kali blh wat lagi ... ermmm sll tuh oder kat kedai jer .. tks cahayer
Laporan oleh: yatiezaini

wah mekap.. sy guna camera hp jek... tu yg yatie punya kaler menyerlah tu.. kalau betul sedap.. sama2 lah yatie..sbb cube..

Egg_tofu1
25-10-2009
Sedap rupanya letak telo ek..sebelum nih x letak telo tuh.ehe..tq cahayer..
Laporan oleh: HaSue

tq Hasue kerana mencuba

2012-05-08_21
08-05-2012
tq. slalu main order ja. now buat sndiri. tp x ltak kicap n buh isi ayam ckit. tnx 4 d recipe
Laporan oleh: princessacha

sos tiram pon ok kalo nak.. tq princessacha

Dsc02485
31-10-2012
buat utk hb..yg lain tk reti mkn hehee... apapun sedap kata hb...mekasih cahayer ;D
Laporan oleh: k.zila66

tq kak zila...


Komen (14)

14-11-2008, wenwen komen :

suka makan lauk ni..betul saya tak sangka rupa2nya eff tofu tu..kalau saya tahu pasti saya dah try recipe nih..selalu makan kat kedai jerr.. masa kita goreng egg tofu tu tak hancur ke? atau ada tempek tepung sikit ker?


14-11-2008, cahayer komen :

wenwen..potong pelan2, masuk kuali pun pelan, dah goreng dia tak pecah pun...


14-11-2008, jnorc_h komen :

i pun suke.. tapi family tak suke.. kalu masak medti kne abiskan sorang2..


14-11-2008, cahayer komen :

1 tiub egg tofu kan sorang boleh habiskan.. masak utk diri sendiri jek jnorc_h..semlm mkn dgn sambal belacan jek...


14-11-2008, nur insyirah komen :

kalau nak cantik tofu tu kena masak dengan minyak yang banyak dan betul-betul panas.


14-11-2008, nur insyirah komen :

saya selalu masak egg tofu ni,tapi tak masukkan kicap cuma sos tiram jer..ok juga rasanya


15-11-2008, cahayer komen :

kicap pekat utk kaler ar... biler dah masuk telur kuah dia cam pucat.. tgk kat kedai pun letak utk kaler dia.


08-04-2010, beehoney komen :

sy dah buat smlm...sedap sgt..thanks cahayer...sy ade ambik gmbr tapi kat line internet kt ofis ni terok sgt..line kali sy upload gmbr skali k..hehe..sedap sgt...x puas mkn smlm...


02-08-2011, nur ain qalesya komen :

nak try utk berpuka puasa ari ini..huhhu..


10-12-2011, eidaro komen :

sy dh buat tp xletak stok aym..xde kiub aym time tu..just sos tiram yg di tambah air..sedap jgk..


13-01-2012, rohana fadzli komen :

kalau bubuh sayur kucai & bunga kubis pun sedap..cuba la..


13-01-2012, Naqiyyah danish komen :

Kalau campur sayur bleh juga kh


09-05-2012, tatai1 komen :

tumpang tanya yer - sukatan 'tsb' apa makna nye.


03-06-2012, niknorrizan komen :

biasa nya saya beli je, skrg dah dapat resepi, esok nak try buat...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd