Google+

oleh: intanredha Sup Ikan Merah

Pb051016

Sesuai untuk makanan diet dan makanan untuk anak-anak


Created on : 12-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi intanredha




Bahan-bahan ( Sedap makan waktu kurang sihat )

  • 3 kelar ikan merah
  • 4 ulas bawang merah kecil (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dimayang)
  • Setengah peket rempah sup serbuk (adabi)
  • rempah tumis (yang ada bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan pelaga)
  • lobak merah dan daun sup.
  • 2 mangkuk air

Cara-cara

  1. Cuci bersih ikan dengan air asam.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis tadi.
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang tadi hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan halia yang dimayang
  5. Masukkan rempah sup, biar sebentar dan masukkan air
  6. Apabila sup telah mendidih, masukkan ikan, dan garam serta lobak merah. Jangan masak ikan terlalu lama.

Tag

ikan sup









Laporan Masakan Bergambar (4)

Sup_ikan_merah
27-07-2009
msk utk anak buah yg dememm....:(..yg tk dememm pon mkn lajuuu jerrr... heee ..tq intan... :)
Laporan oleh: kak fida
Dsc05469
10-04-2012
resepi yg ringkas,membuka selera..tq intan..
Laporan oleh: k.zila66
_image__1079_
15-05-2012
Dua tiga ari ni tak selera nk mkn,tekak skit..bl msak sup ikan ni,laju je mkn nsi..ank2pn sk:)
Laporan oleh: Ain86
2013-11-13_19
14-11-2013
dinner mlm td. simple n mmg sihat la mkn ni. gun sup bunjut ikan bb xde rempah serbuk. tmbh black pepper sikittt. sdap mkn pns2. tqvm
Laporan oleh: moonbug

Komen (16)

12-11-2008, sueleeds komen :

intan..bagus juga resepi nie..bagus utk diet kita..anak2 saya pun suka. saya biasa guna sup bunjut ikan (from adabi jugak)..mmg terangkat..


13-11-2008, sua_sue komen :

wah..kene pi cari la ikan pg nih...dengki nih..


13-11-2008, Nenie komen :

Sup peberet ni...Sebelum ni slalu je tapau....Cam dah boleh cuba buat sendiri


14-11-2008, cahayer komen :

makan org diet sebenarnya lagi mahal... nak ikan mahal jek.. hehehe... takkan sup ikan selar kot.. mesti tak sedap... hmm tip dia saya suke.. jgn masak ikan lama2, baru tau.. patut ikan saya selalu ancurrr sikit...tq for the recipe...


14-11-2008, intanredha komen :

Betul la tu. Makanan orang diet memang lebih mahal. Minyak masak gunakan minyak sunflower pula. mahal juga. Untuk sup ikan ni, ada orang tak suka letak rempah sup.Saya suka letak sebab lebih pekat supnya. Kalau tak suka letak rempah sup memang boleh gantikan dengan sup bunjut tapi kurang la pekat sup itu. Namun, sekiranya hanya menggunakan sup bunjut, saya akan tumbukkan lada hitam sikit ke dalam sup saya. Sedap juga.


28-11-2008, ieza_beledza komen :

thanks semua petua.. ikan merah dah beli.. jap lagi nak try apa jadi...


14-12-2008, ummi_sabrina komen :

pagi ni dapat beli 1 ekor ikan merah utk $15 - kira OK lah tu masa2 musim hujan ni. hubby request for sup ikan. sejak intensif rujuk myresipi.com dari 1 bulan lepas, nak masak sup ikan pun buka dulu site ni...hihihi.. Anyway, memang ngam n simple resipi especially bila dah masukkan lobak n tomato - boleh ngelat masak sayur! Inilah namanya strategik planning kat dapur! :)


06-01-2009, cahayer komen :

mlm ni mungkin wat tapi tukar ikan jenahak...adik beradik ikan merah cuma kaler itam .. suke kulit dia.. kenyal sket dari ikan merah... nnt sok hantar laporannya.. tunggu....


25-03-2009, eKin ehSan komen :

simple je rspi nie. nak msak utk en.husbnd yg ngah sakit gusi tu.cian plak xley kunyah betul2. maseh ye intan


11-04-2009, eastna komen :

huhuhuhu ngat time kecik2 slalu masak sup ni.. siap gadoh dgn akak.. cz die xsuke, die lg suke msk asm pds.. last2 sup ni east slalu 'cukai' sekerat jela dr ikan yg ibu beli.. balance wat masak asm pds.. adil..hehehehe


14-05-2009, Norhasni komen :

Tq kak intan, sebenarnya dah lama saya nak belajar wat sup ikan merah ni....tapi bila tanyer orang cam biasa wat sup ayam gak....tak conpedem lah nak buat.....so kali ni saya mesti buat...asyik tapau kat kedai jerk..mahal lak tu....


08-08-2010, rohayazahir komen :

memang sedap sup ikan merah ni.ikan ape lg yg sesuai n blh wat sup yek..


15-10-2010, achik'rashid komen :

nk try ni... tq


10-12-2010, suhaira18 komen :

sup ikan my favorite..dah tau bleh wat sndiri......^_^


12-04-2011, alynn collyn komen :

dh lama cri resepi ni...mintak2 x dpt rupanya jumpa kat cni...pasti nk cuba..me kasih..intan..


14-06-2011, norisz.vios4546 komen :

i suke sgt sup ikan merah neh.. pebreeet


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd