Google+

oleh: akma_4th Kek Vanilla Simple

Dsc02338

Resipi mudah kat internet


Created on : 12-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi akma_4th




Bahan-bahan ( 1 biji-loyang bulat 7" )

  • 175g marjerin
  • 175g gula kastor
  • 175g self-raising flour
  • 3 biji telur gred A
  • 1 camt vanila
  • 1 camt baking powder

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan. Gaul sebati sama ada ngn tgn atau guna mixer selama 1 minit. Jangan terlebih pukul, cukup sekadar well-blended je.
  2. Bakar dalam oven selama 45-50 minit, suhu 180C.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (4)

Vanilla_001
12-11-2008
salam lg akma..ehe.mmg gini ke rupa kek ni ek?(takde pic nak rujuk katekn)hehe..ms bkr tu agak menguji ksbrn gak aa...xnak duk kat dapo sbb bau mcm hangus jer.tp takut nanti tbukak oven cam akma gak.hehe..tp pmukaan ats kek ni mmg hangus sket,tp keknya sdp.lg2 kerak2 kat tepi tuh..yummy2!thanks again akma ;)
Laporan oleh: HaSue

amboi... semangat btl HaSue. a'ah, tp bau vanila tu best kan. awk kurangkan gula x? sabar betul tunggu ek. sy punya jd lekuk kt tgh sbb xleh nk sabar, padan muka.

Snv31053
27-12-2008
Akma, ni dia kek express, tp saya tukar skit, guna gula perang & tambah 3 sudu madu. My hubby tgh kemaruk kek madu.. tp yg lain saya ikut resepi nih. Senang la kek ni.. makasih yea akma.. sume org puji sodap. ;)
Laporan oleh: aludra

wah, aludra. siap taruk madu lagi. kek express madu satu! ;-p

Cimg1048
15-11-2009
salam akma, i guna ur resepi utk belajar deco cake smlm. Kek ni I potong dua and letak strawberri filling. Senang and sdap. Tq.
Laporan oleh: aludra
Cimg1058
15-11-2009
Akma, ni gambar kek yg dah dipotong. :) Tq!
Laporan oleh: aludra

wah, awk suka resipi ni ek... cun melecun deco deco deco tu, kaler biru lg. sy dh fobia nk wat kek ni. ater xde imej langsung...



Komen (22)

12-11-2008, akma_4th komen :

sy dah wat mlm td, tp syg xleh nk tempek gambar, bateri kamera nk kena ganti lak. tekstur kek ok, tp ada 1 perkara kena ingat, JANGAN ngada2 nk bukak oven selagi xcukup 50 minit. sy dh terbkk oven sbb tgk cam nk hangus je permukaan kek. last2 kek ni mrendahkan dirinya lak.


12-11-2008, akma_4th komen :

sukatan gula tu terlalu manis bg sy.


12-11-2008, shafea komen :

salam, rajin nya buwat, x habis lagi resepi kekclt AA dah buat yg baru, cayalah


12-11-2008, shafea komen :

salam, rajin nya buwat, x habis lagi resepi kekclt AA dah buat yg baru, cayalah


12-11-2008, akma_4th komen :

Don't be tempted to open the oven before 40 minutes - you'll regret it! pesanan khas dpd site yg sy ambik resipi nih. huh, betul2 menyesal...


12-11-2008, akma_4th komen :

shafea, biasa la dh dekat cuti sekolah ni. kena lak kt sini dh mula hujan, mula la lapar rakyat jelata... senang nk wat breakfast.


12-11-2008, HaSue komen :

aik?dah bg homework baru nmpk? akma,kek ni lbh krg kek yg biase sy buat..cuma kk tu dkukus.nanti kalo rajin sy upload resepi eh,low budjet nyer kek.hehee. jap lg try resepi ni lak..tQ akma


12-11-2008, akma_4th komen :

HaSue, resipi awk all in 1 jgk ke? post lah resipi, nnti blh sy try. kukus ok gak. dh lama xkukus kek ni...


12-11-2008, akma_4th komen :

nnti sy nk post 1 lg resipi pelik. tp xtau la bila nk wat. hjg mggu ni kot. tggu kemunculannya...


12-11-2008, HaSue komen :

akma,resipi sy tu tak ler letak sume skaligus.step by step gak but simple jer.basic wat kuih gitu..hehe..


12-11-2008, dania76 komen :

wah ha_sue, dua ari makan kek? hebatt! :)


12-11-2008, akma_4th komen :

dania, masak hari2 xpe, jgn mkn byk. seketul dua cukup la. klau x jd cam bluehyppo lak.


12-11-2008, akma_4th komen :

HaSue, resipi kek kukus awk bila nk tepek? tentu lg gebu dpd yg ni kan?


12-11-2008, HaSue komen :

akma,oleh sbb leceh sket nak pakai penimbang ni(sbnrnya takde pnimbang pun..hehe)sy memandai ler guna sukatan cawan. semua 1 cawan jer. rasa kek mmg manis kalo x biase.tp kek lapis srwk dah mmg trade mark manis2,tu yg xde komplen kot..dah terbiase agaknye.ekeke..nanti kalo ader ms sy wat mlm ni k?nak kate gebu tu x sgt kot..cuma dier moist la,sbb kukus kn..hehe


12-11-2008, HaSue komen :

hai dania76..kbetulan bhn2 sumer ade,tu yg try tuh..hehe.suke try resepi yg simple2..mkn skadar rase jer,xleh byk2..takut tlebih 'baking powder' lak kang...hikhik ;P


13-11-2008, kamsiah123 komen :

Hasue ada recipe kek vanilla kukus bgus tu...last week try bakar kek keras bawahnya mcm hangus frust juga..nak try kukus lak


13-11-2008, akma_4th komen :

klau kukus, kek akan lebih lembut. sy nk try kukus lak, xde la rs cam nk bkk pintu oven tuh.


27-12-2008, aludra komen :

akma, tadi saya buat kek ni. Saya punya nak cepat sbb nak bawk kek gi dinner. Ada masa 1 jam jer utk buat kek.. hehehe... 1 jam kek siap... sedap plak tu.. and saya bakar 35 min... bukak oven 3-4 kali nak check sbb hubby tunggu... tp alhamdullilah, kek turn out ok... nanti esok saya upload gambar yek.. mekasih bebanyak utk resepi yg cepat ni.. sya panggil kek express... hehehe...


27-12-2008, akma_4th komen :

aludra, btl ke smpai 3-4 kali bkk oven? mcm xpercaya je. kek sy tu br sekali bkk dh jadi kolam kat tgh2. xpress betul, 35 minit dah siap. pe pun, tq sbb sudi cuba n bwk gi dinner lg tu...


27-12-2008, aludra komen :

akma.. sebab nak cepat, saya masak on 190C.. hehehe... takut jugak tak jadi or hangus.. tapi turn out ok...


29-06-2009, kecikcomel komen :

vanila ke atau esen vanila yg akma guna tuk buat kek nie.saya takut salah.. tu sebab nak tanya u utk dapatkan kepastian...


19-11-2009, akma_4th komen :

sori , lama xjenguk myresipi. esen vanila. sori klau ada slh fhm k.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd