Google+

oleh: cahayer Ayam goreng spicy

11-11-08_2039

Cara pembuatan sahaja copy cara Mcd, tanpa guna telur sebagai agent utk tepung melekat (snap pakai hp, pic kabur)


Created on : 12-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cahayer




Bahan-bahan ( 6 ketul ayam )

  • Ayam 6 ketul diperap dgn serbuk cili atau cili kasar (coarses chili) 2 tbsp... perap 1-2 jam - saya guna cili kasar beli kat giant
  • 1 kotak tepung goreng ayam ape2 brand, saya guna tepung kentucky.
  • 4 tbsp cili kasar (semua total 6 tsb termasuk utk perap ayam)
  • 1 cawan tepung gandum
  • Garam sedikit jek
  • Air sejuk semangkuk yg kalau masukkan seketul ayam.. ia tenggelam. Air sejuk ada air batu yg terbaik.
  • Minyak utk deep fried...

Cara-cara

  1. Campurkan tepung ayam goreng, tepung gandum, cili kasar, garam sedikit, kacau kasi dia mesra (tepung grg ayam perlu kerana campuran herb dlm tepung selalunya kita tak tahu ape, kalau tepung semata, tak rasa ape2),
  2. Ambil seketul ayam yg telah diperap tadi... golek2 kan atas tepung, tepung tebal melekat pun tak pe, angkat dan celup2 kan sebyk 3 kali di air ais or sejuk tu, angkat dan golekkan semula pada tepung, kalau tepung macam banyk.. kembur2 kan ayam tu lagi best.... dah tu asingkan pada pinggan lain.
  3. Goreng minyak yg penuh... sehingga masak dan golden brown...

Tag

ayam

Laporan Masakan Bergambar (5)

08-11-28_22-57
01-12-2008
menjadi!!mcm aym KFC..hot n spicy..buat 8 ketul mkn berebut2 dgn hubby..hihi..mmg sedap hingga menjilat jari..xsgka dpt mkn kfc setelah sekian lme.tq kongsi resepi..
Laporan oleh: sakura>emi

sakura dok jepun yek.. saya suke perap lama ayam tu.. nnt isinya meresap pedas dia... syok kan...

Img_1336
04-12-2008
sedapppp..eheh..
Laporan oleh: jacaranda

cayalah jacaranda.. cecah ngan sos cili life lagik best...

Ayam_goreng_spicy
21-06-2009
mmg best, hot & spicy..kena dgn selera k.nor sekeluarga
Laporan oleh: nor_67

sesekali tukar selera ek kak nor.. oklah... tq sbb mencube

165
14-07-2009
anak2 suke..tq cahayer
Laporan oleh: junjs11

kak jun buat mesti kurang pedas ckit kan.. hehehehe... tq kak jun...

Img-20111022-00981
25-10-2011
wah!! sedap sgt2..2 hari berturut2 buat.. nih pun teringat2 lagi sedap! best sgt resepi nih..tima kasih!!!
Laporan oleh: mummyroshie


Komen (14)

01-12-2008, kemma81 komen :

menarik ni...kna cuba ni...saya mmg xsuka yg celup2 ngn telur...akhirnya dapat tips gnti telur sbg agen nk lekatkan tepung..


01-12-2008, cahayer komen :

kemma..kite penah part time kat mcd, dorang mmg buat camtu, nnt saya nak create bubur ayam mcd plak...


01-12-2008, jacaranda komen :

nmpk mcm best..nk kena try..nnt da try, sy letak pic..heeheh..


04-12-2008, akma_4th komen :

cili kasar tu camner ek? resipi ni mudah amat. nak try ler masak utk lunch esok.


04-12-2008, cahayer komen :

akma.. cili kering kasar, dia bukan serbuk cili, tapi kalau tak de, boleh jek kut guna serbuk cili, cili kasar kat giant ade jual yg dah siap packing2.


04-12-2008, akma_4th komen :

cili kering saiz XL tu ek? hehe, pandai jer letak nama. yg lebar n licin tu ke? bukan cili kering yg berkedut tu la ek. kena blend ke cili kering tu cahayer?


05-12-2008, cahayer komen :

bukan lada kering tu, ni dia dah process, macam lada utk domino, domino kan tak pakai sos, dia cam dry chili, ancur2 dah..cuma dia kasar2 sket tak cam serbuk lada.. harap dpt bantu akma yek...


05-12-2008, akma_4th komen :

ssh btl nk paham. sori la sifu. xdpt ku bayangkan... boleh letak gambar x?


05-12-2008, cahayer komen :

alamak..esok tak keje ar, pas raya aji leh tak gambor die... umah tak de tenet... sementara nih pakai jek serbuk cili, same jek sukatan dia... ok kan ok kan akma...


05-12-2008, akma_4th komen :

orait boss! nnti kita tepek gambo.


09-12-2008, cahayer komen :

ok akma..pic leh tgk kat glossary...


05-01-2009, sakura>emi komen :

da buat byk kli sejak jtuh hti dgn resepi ni hihi..akn diteruskn..aym grg spicy..3x..yeah


26-06-2009, cahayer komen :

sakura>emi dok jepun mmg cam tuh.. heheheh... rindu mknan kat malysia yg halal2 ek


14-02-2011, nornabila komen :

dh wt dh..sdp la..mjd jgk..pasni klu rs2 t'ingin nk mkn ayam goreng mcd,xyah kuar mkn dh..blh wt sndiri..hehehehe..anyway,thanks cahayer..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd