Google+

oleh: nokia8432 Roti Bantal

Image005

ambik dari resepi Jamie Oliver kat Jamie Oliver.com. 1st time wat roti sendiri..


Created on : 12-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nokia8432




Bahan-bahan ( 1 bantal )

  • 2 cup Tepung Roti
  • 1 paket (7g) yis segera
  • 1 1/4 cup air suam
  • 2 sudu gula
  • 1 sudu garam

Cara-cara

  1. Dalam mangkuk, masukkan semua bahan kecuali air dan buat lubang kat tengah.
  2. then, masukkan air( jgn masukn semua, agak2 dah blh uli je)
  3. keluarkan dari mangkuk & uli (knead) selama 7-10 minit. selepas tu masukn semula ke dlm mangkuk td, cover ngan plastik wrap. biarkan adunan mengembang selama 20-30 minit.
  4. tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin, then uli lg sekali dlm 5 minit. then masukkan adunan ke dlm dulang n cover ngan plastik wrap. biarkan adunan mengembang selama 20 minit.
  5. bila dah kembang boleh la di sapu ngan fresh milk sebelum d bakar. then boleh bakar dlm oven suhu 180 c dlm masa 20 20 minit.

Tag

roti

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (2)

Roti_bantal
12-11-2008
Tadaa..!naik n gebu..cuma tlebih garam la pulak..haha.tgh uli2,br ingat kat umah xde loaf tin.hentam je ngan loyang biase,tu yg jd Roti Bantal Guling tuh.hehee..nway,thnx 4 sharing nokia.. :)
Laporan oleh: HaSue
P4171248
17-04-2011
dah potong2..sedap
Laporan oleh: cheq da

Komen (13)

12-11-2008, HaSue komen :

salam nokia8432,Cepat2 taip bhn n cara..tepung roti dah standby nih.hrp bhn lain ada dlm stok ler..hehee


12-11-2008, shafea komen :

salam, menarik roti naik gebu gitu,, kalau dlm taruk sosej pun ok gak kan... leh try ni


12-11-2008, zila66 komen :

mmm...nampak senang je..nnti ada masa leh wat ni...


12-11-2008, akma_4th komen :

senangnya... leh wat breakfast nih. HaSue, jom try yg ni!


12-11-2008, HaSue komen :

akma,kite dah try la..u bila lg?(cam dialog iklan lak)..hikhik :p


12-11-2008, alyasuraya komen :

tak pernah jd wat roti... tk tau mana silapnya... nanti leh try


12-11-2008, akma_4th komen :

cantiknya roti awk nokia n HaSue. kita tgh keja lg ni. mlm ni leh wat kot, utk breakfast esok. boleh ganti roti gardenia x ni? bagus utk wat sandwich x?


12-11-2008, mizz89 komen :

Kalau saya ganti tepung roti ngan tepung gandum boleh tak??Anybody??


12-11-2008, baya74 komen :

saya jwbkn.(sorry nokia, nyibuk je ni). blh guna t gandum, tp roti tu jd kering & mudah patah.(pengalaman sy sndiri) jadi gak roti tu tp x menarik.


12-11-2008, akma_4th komen :

klau time hujan leh wat x roti ni? jd ke x ek?


13-11-2008, nokia8432 komen :

akma>> ok je klu wat time hujan......sy wat tu pun dah gerimis dah...ok je , gebu gak..sy ada baca kat dlm 1 buku, kalau nak sedap blh gantikan air suam ngan susu suam..tp sy x try lg...


13-11-2008, nokia8432 komen :

alyasuraya>>sy pun x penah wat roti..ni la 1st time sy wat...mmg takut x menjadi tp klu x cuba kita xkan tau kan...


20-11-2008, suhailee76 komen :

mintak maaf ler leh tahu 1 cup tu bape ml? sayg klu pakai cup2 nie mmg fail ler!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu