Google+

oleh: kak fida ♥Bayam Tumis™

Bayam_tumis

Masakan harian keluarga.Sedap dimakan dgn nasi panas2.


Created on : 06-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 300 g sayur bayam - dibersihkan dan potong kecil
  • 2 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 2 batang cili hijau
  • 3 ulas bawang merah kecil
  • 1 sk jintan manis
  • sedikit kunyit hidup
  • 1 sb udang kering
  • 100 g udang hidup - dibuang kulit
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak - untuk menumis

Cara-cara

  1. Tumbuk cili hijau,bawang merah,kunyit,jintan dan udang kering tetapi jangan halus sangat.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi hingga terbit bau lalu masukkan udang hidup,kacau rata dan masukkan pula santan dan garam secukup rasa.Kacau.
  3. Apabila santan mula mendidih,masukkan sayur bayam dan masak sayur hingga lembut.
  4. Siap untuk dihidangkan dgn nasi panas.

Tag

sayur








Laporan Masakan Bergambar (14)

Bayam1
07-11-2008
kak fida.. ni dia tumis bayam.. kita mkn dgn ikan kerisi grg.. sekali seminggu je mkn berat2 camni.. takleh mkn selalu.. bdn cepat naik.. mekasih kak fida :)
Laporan oleh: sunkist

alhamdullilah,seleranye dngr...teringat pulak dh lame tk mkn ikan kerisi goreng,klau msk belado sedap...huhu...sunkist nk mkn selalu boleh tapi jgn timbamg bdn jadi tk tau naik ke tidak...hehehe...mekasih krane mencube.... *-^

Hj_014
24-11-2008
Sedap la Kak Fida :D
Laporan oleh: Mummy7857

Trima kasih Mummy krane sudi mencube...lauk tengahari gak nye ye... :)

Sayur_lemak
18-02-2009
hari ni msk gune sayur sawi dn rench ikan bilis cmpor udg kering aje dan berkuah sikit....
Laporan oleh: kak fida
Peria_lemak
18-02-2009
yg ini sayur peria,favorite ayah akak...masakkan lah jugak dgn resipi yg same....heeee... :)
Laporan oleh: kak fida
Imag0036
08-03-2009
ini lah hasilnya kak fida. br dpt upload gmbo
Laporan oleh: rosaliza

haaa...yg di tunggu2...dpt jugak liht hasilnye...wlaupon kelihatan jauh tapi mmng sah bayam tumis..heee..tq rosaliza krane dh mencube... :)

Bayam_tumis
16-05-2009
Salam k.fida,menu lunch sat2.Mkn ngan ikn bawal goreng garing2 &ulam2 cicah sambal perggg...mmg best la.Resepi kak fida ni tetap mnjdi poo..jaan hatiku.TQ k.fida
Laporan oleh: Lina_pg

salam jugak buat Lina...mak oooiiii...terliur dgr lauk 1 set Lina ni lah... ;) tq Lina krane mencube... :)heheee...tringat ajis dlm crite p.ramli lah...heheee...ni cat ke kapo...bedak tuan... :o

Picture_067
24-05-2009
Tu dia....dah siap bayam tomih! Sedap tapi hubby tak berapa laju sbb saya guna santan ori...nak jaga koles, koles tak koles janji sedap!Lepas ni nak try ngan pucuk paku la plak..perghh...gerenti berangin satu qariah nih...tq kak Fida:)
Laporan oleh: Cik Anie

waahhhh...bayam tOmih siap semangkOk!!!...heheee....mmng sdp klau gune sayur2an lain jugak...tq Cik Anie krane mencube... :)

Bayam_tumis2
31-05-2009
Salam k.fida,menu ulangan la.Kali wat boh udang byk2.Anak yg kecik pun suka sayur ni.Kna gu lak ngan ikn goreng berempah,enak bangett..TQ k.fida
Laporan oleh: Lina_pg

salam jugak buat Lina...tk kesah lah tuh brape kali nk diulang masak ,asalkan famili terutama anak2 minat ngan sayur...tq Lina krane rajin mencube... :)

Imag0028
11-06-2009
salam kak fida, bt semlm, terlupa nak tumis, tp rasanya tetap sedap. tq
Laporan oleh: rosaliza

w'salam rosaliza...trlupe nk tumis tk per...jgn terlupe nk mkn dh lh yer...heheeee...tq rosaliza krane mencube... :D

Dsc00262
12-06-2009
salam kak fida, buat malam tadi tapi guna ikan bilis udang habis stock
Laporan oleh: easytocook

w'salam easytocook...ikan bilis pon sdp dijadikan perencah...nmpk semangkok penoh bym tumis tuh..heheee...tq krane mencube... :)

P1030218
02-02-2011
ari ni msk bym dan sm pds sdin rspi akak....pawer ranjes tol la akak ni..
Laporan oleh: Mariani(KT)

mmm...ucu pon power rajes jugak...abes arini slongkar dapo akak...ekheheeee....mekaseh2 krane rajen mncube rcp2 akak... :)

Foto0424
19-06-2012
salam.. memang best la kak resepi nie.. anak2 yg tak makan sayur semua makan
Laporan oleh: iesya2005

salam iesya..alhamdulillah..leh ler wat slalu utk menggalakkn anak2 mkn sayur yer..mekaseh krane sudi mncube... :)

Bayam_tumis
21-06-2012
salam kak fida pekaba? missed youuuuu...sedapnya bayam tumis..lama tul tak wat.Peberet sekeluarga ni.Thanks kak fida muah :)
Laporan oleh: Lina_pg

salam Lina..alhamdulillah akak sihat.mekaseh..ye lah laporn yg lame tahon 2009...heee..mekaseh yer Lina krane sudi mengulang2 rcp ni...:)

Dsc03420
18-12-2012
salam fida, dh lama berhajat nk wat..mmg tk pernah msk cara nie..mmg teruja sgt nk wat lebih2 lagi tgk lina pg buat byk kali, tu yg tk sabar heee.. yalah! mmg ada rasa kelainan...yg pastinyaa... marvelouss...maceh byk2 utk cepi nie...yg pasti ada siaran ulangan hihihi... ;D
Laporan oleh: k.zila66

salam zila...amboi dh mcm lauk udang tumis pulak,sayur dh tenggelm..heee...alhamdulillah dn mekaseh yer krane mcube dn slmt bersiarn ulangn...heeeee... :)


Komen (22)

06-11-2008, sunkist komen :

suka gak mkn bayam.. tapi bym ni kalau tak kena msk mmg tak sedap.. tapi bayam tumis ni nmpk menyelerakan.. udang dh ada, santan dh ada tunggu beli bym je esok.. tunggu laporan masakan esok tau kak fida ;)


06-11-2008, kak fida komen :

hai sunkist...rajin betol..esok tk kerja ke? slmt msk dan menjamu selera ye..klau ade smbl belacan lagi sedap...huhuhu... :0


06-11-2008, sunkist komen :

kt trg jumaat cuti :) sambal belacan dh ada dlm peti.. bym je belum ada lagi hehe.. tengok bym rasa nk beli tapi takut msk tak sdp.. esok gak kita gi cari bym hehehe :D


06-11-2008, kak fida komen :

sunkist ,bayam ni selain msk lemak,masak seperti kang kong goreng belacan pon sedap mcm yg ade kt MYR ni...sunkist cubelah.... :)


27-11-2008, airuti komen :

salam fida....k ham dah buat bayam tumis dinner mlm tadi...semmgnyer sedap...time kasih fida


27-11-2008, kak fida komen :

salam airuti...trima kasih krane dh mencube resipi bayam tumis kak fida ni...klau sedap lain kali bolehlah mak lagi ye...trima kasih skali lagi.... :)


18-02-2009, rosaliza komen :

salam kak fida, saya msk utk lunch ari ni, aroma jintan tu yg bt kelainan resipi ni kan, bisa saya masak lemak putih je, dapat satu lg resipi baru tp saya guna bayam merah. tq kak fida


18-02-2009, kak fida komen :

salam rosaliza...mcm satu dapur pulak kite yer...msk lauk lemak yg same...btol tu aroma jintn yg buat kelainn pd lauk ni...gune ape jenis sayur pon sedap..mcm akak hari ni msk smpai 2 mcm sayur dgn resipi yg same....tq jugak buat rosaliza krane mencube... :)


10-06-2009, along Lina komen :

salam...akak,memang sedap tul la resepi ni...x tfikir lak leh campur bayam...masak ni lebih kurang msk lmk cilipadi..along memang minat sgt ler masakan yg pedas2 gitu...letak cilipadi bg byk skt....meleleh hbs air hidung...makan sampai x angkat kepala.leh kat selang 2/3 ari mesti at msk ni...meratah jer pun sedap..tq yer kak


11-06-2009, kak fida komen :

w'salam along lina....trima kasih krane dh mencube...lauk nih mmng tk menjelakkan...cili tuh nk pedas mane boleh lah ditmbh ikut selera...mkn kepedasan,kesedapan smpai tk angkt kepale..heheee...ps tu dh kenyang..menyandO.....ekkekekkee... :D


06-05-2011, saifulatiqah8288 komen :

kak fida..resepi akk memang eika follow..rasenyer byk gak yg eika print..semalam masak bayam..hubby tak penh suker bym, tp semalam tak cukup bayam tu ekuah pun dia hirup!!! tq akk!!!


06-05-2011, kak fida komen :

saifulatiqah...mekaseh yer krane dh mncube...alhamdulillah..klau lauk ni menepati citerase ieka dn suami...dgn bhn yg same,ieka boleh jugak gune sayuran yg lain seperti yg akak beri contoh dlm laporn brgmbr tu yer...mekaseh skali lagi... :)..psstt2 ieka...nmpk gaye dh leh jadi popeye en. hubby ieka tuh...heheee.... :D


06-05-2011, tasriffyra komen :

br je perasaan ade cepi niee..selame nie kalo wat bayam takat wat sayo air jee & ikn bilizz.... tu jeee..xpun campurkn ngan mee suahhh...emm nantie nk tryla kak fidanye style plakkk...menarik & suke suke sukeeee


06-05-2011, tasriffyra komen :

lupa nk ckp,xpun bayam masak lemakk putihhh jeeee


06-05-2011, kak fida komen :

tasriffyra...boleh ler skali2 cube rcp ni,ade kelainn dlm msk lmk nih..,boleh gnti dgn sayur2 yg sesuai jugak,ikut selere...klau dh cube nnti mesti lebih suke3....heheee.... :D


08-05-2011, cintamutiara komen :

saya selalu tambah ubi keledek...perrgh...mmg sdp.....


09-05-2011, kak fida komen :

cintamutiara....btol tu..tmbh ubi kledek mmng sodappp...heeeee... :)


12-05-2011, kza komen :

saya kalo makan sayur ni, xsedo nasi dah bertambah.


12-05-2011, karambit komen :

lazat


12-05-2011, kak fida komen :

kza...mmng btol tu...pastu boleh menyando dibuatnye..heheee.... :)..karambit.....mekaseyyy.. :D


25-08-2011, yuri83 komen :

klu guna bayam merah bley tak?.. :)


25-08-2011, kak fida komen :

yuri83..klau suke dgn bym merah mmng boleh,sesuai jugak dgn sayur2 lain seperti contoh gmbr laporn di atas...slmt mncube yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu