Google+

oleh: 14sept Ubi Kayu Goreng Berempah

Ubi_kayu_goreng_berempah_2

Buat sesapa yang kurang berminat makan ubi kayu especially budak², bleh try resipi ni...


Created on : 04-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi 14sept




Bahan-bahan ( - )

  • Ubi kayu
  • 5 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah
  • 3 sudu makan udang kering
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 2 sudu kecil ketumbar
  • 1 inchi kunyit hidup

Cara-cara

  1. Ubi kayu direbus terlebih dahulu sehingga setengah empuk (jangan terlalu empuk nanti lembik ketika mengoreng).
  2. Tos sehingga betul² kering.
  3. Bawang putih, bawang merah, ketumbar, jintan, kunyit, udang kering dan garam ditumbuk sehingga lumat.
  4. Kemudian gaulkan bahan yang ditumbuk tadi pada ubi kayu yang telah ditos tadi (gaul ketika suam agar rempah melekat pada ubi kayu)
  5. Perap sekejab dan goreng hingga kekuningan.









Laporan Masakan Bergambar (6)

Ubikayu3
26-01-2011
Sedap sedap!memang best ubikayu dgoreng berempah gini...tq jiya!
Laporan oleh: HaSue
Imag1290
26-02-2011
assalam jiya..sedap ubi goreng berempah ni..goreng pun tak amik masa yang lama..tq kongsi resipi ni
Laporan oleh: rosaliza
P1030532
25-03-2011
slm,mlm2 tingin mkn ubi grg,tp xltk udg krg......
Laporan oleh: Mariani(KT)
P3270665
27-03-2011
Taraaa..dah siap utk makan petang...terbaekk...
Laporan oleh: myra_akira
P1050124
30-04-2012
slm...wat lagik..suka rsa rempah nye tu..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc09628
20-05-2012
salam jiya, apakhbr? hrp smua baik2...lama akk tk g ke blog..oklh takmo celoteh pjg2 layan ni dulu, cedap! terasa rempahnya..maceh2..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (8)

04-11-2008, baya74 komen :

sedap ni mcm yg i slalu buat. bezanya cuma i x rebus dulu ubi tu tp letak air masa menggoreng. kalau rebus dulu lg sedap ubi tu garing &rangup, betuk x 14sept.


04-11-2008, cahayer komen :

saya biase letak tepung sekali.. tapi tak pernah plak rebus dulu.. tu yg ubi keras kot.. kite kene rebus ckit dulu ek...


05-11-2008, 14sept komen :

|baya74|: Yeap.. kalo rebus dulu kemudian goreng, ubi tu garing dan ranggup :) |cahayer|: kalo terus goreng x rebus mmg keras :)


08-11-2008, rossitamz komen :

14thsept tau bahasa korea ke? tengok dlm blog ada lagu korea...


10-11-2008, 14sept komen :

|rossitamz|: hehe... saya tatau bahasa korea la rossitamz. kat blog saya tu copy paste saja. lagikpon lirik lagu peberet tu susah nak carik... :)


03-02-2010, Mahzan komen :

betul2..kena rebus dulu pastu baru goreng baru sedap maa.cuba try test..


26-03-2011, ariffcama komen :

nampak macam udah kearah internasional pelbagaikan bahan ala kampong bagi menambahbaik resepi nusantara. ubi kayu tak hanya goreng bodoh jer


09-06-2011, norish saad komen :

x penah try lagi ni,mesti kene cube....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd