Google+

oleh: HaSue Kek Lapis Holiday Inn

Kek_holiday_inn_008

Kek lapis yang agak femes dan digemari peminat kek lapis sarawak..


Created on : 03-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Loyang 8"x8" )

  • 450g mentega (sy biasa guna golden churn)
  • 1 gelas gula halus(nak krg manis boleh kurangkn sukatan)
  • 10 biji telur ayam
  • 1 penutup botol esen vanilla (atau 1 sudu mkn)
  • 1 tin kecil susu pekat manis (dah krgkan gula,xyah la krgkan susu..x moist plak kang)
  • 1 3/4 gelas tepung roti marie(ada yg dah sedia kat kedai atau blend sendiri roti marie then ayak)
  • 1 1/2 gelas (200g) horlicks(original)
  • 1 1/2 gelas (200g) milo
  • Sedikit browning sugar(taknak letak pun xpe,ni saja nak bg kaler ceklat lg cantik)
  • Sedikit pewarna kuning

Cara-cara

  1. Kek_holiday_inn_002
    Mentega dipukul bersama gula hingga kembang(putih) dan kemudian masukkan telur satu persatu
  2. Kek_holiday_inn_003
    Setelah adunan sebati,masukkan esen vanilla,susu pekat manis dan tepung roti marie. Adun sekata dan bahagikan kepada 2 bahagian(sama rata) (i)Milo+browning sugar (ii)Horlicks+warnakan kuning
  3. Kek_holiday_inn_004
    Kukus milo dgn 1 sukatan(sy guna cawan biasa) sehingga msk,jgn terlampau msk pulak..nanti lapisan mdh tertanggal
  4. Kek_holiday_inn_005
    Kemudian kukus pula adunan horlicks menggunakan sukatan yg sama byk dgn adunan milo sehingga msk. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis. (TIPS: Tutup loyang dgn aluminium foil utk mngelakkan air menitik di atas kek)
  5. Kek_holiday_inn_006
    Apabila adunan sudah habis,kukus selama 1-3 jam. lagi lama lagi bagus untuk kek thn lebih lama,tp kalo agak2 leh abis dlm 2 hari atau nak simpan dlm pt sejuk msk sejam lepas lapisan terakhir pun ok. SELAMAT MENCUBA! :)

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (3)

Imag0035
01-11-2009
salam sue,tak sangka menjadi pulak kek ni akak buat..indah tersusun je, harum semerbak baunya, rasa pula sedap sangat..bau pun lekat dkt tangan. tq sue sudi kongsi resepi istimewa ini. x rugi akak cuba
Laporan oleh: rosaliza

wkumsalam kak..alala..cantiknya kek lapis akak ni.nmpk sedap sgt..terliur lak kak..sue dah lama mkn nih.huhu..bau horlicks tuh dan tepung biskut marie yg beraroma best..cam bakery jap dapo ek.hehe..sama2 kak..tq juge berani mjadi org ptama mcuba kat cni.. :)

Hldy_inn
02-11-2009
salam sue...semlm kek terbalik...haa ari dh dok di posisi yg btul dh...lima bintang
Laporan oleh: rosaliza

waalaikumslm kak liza..aduhai..duk terbalik pun dah nmpk cntik,bila posisi betul nih lagi ler cantik kak..makin terliur lak jadinyadah balance lapisan akak buat tu..takde masalah la nak buat kek lapis lain pasnih ek kak..TAHNIAH ye kak..suke sue tgk kek akak nih..lagi suke bile kek nih kena ngan selera akak sekeluarga :)

Kek_lapis_hday_inn
19-01-2011
ni 2nd try buat kek lapis. mnjd gak. 22 guna resipi sue. trima kasih bebanyak sbb sharing
Laporan oleh: n_gell

rajinnya mencuba buat kek lapis..cantik jer walaupun baru pernah buat.sama2,n trm kasih juga sharing hasilnya.. :)



Komen (26)

03-11-2008, ctamirhawa komen :

1 gelas gula halus tu brapa gram, sbb gelas kan byk size


04-11-2008, HaSue komen :

ctmirhawa:u boleh guna mana2 gelas,asalkan guna gelas yg sama utk semua sukatan.tq :)


04-11-2008, rahman bestari komen :

salam sume, ni man nak kongsi ngan kwn2 pasal kuantiti gula tu ikut gm. ia bersamaan dengan lebih kurang 160gm. kalau kat sarawak gelas tu merujuk kepada gelas hadiah percuma apabila membeli serbuk pencuci jenama "OMO" yang fofular di Sarawak lebih kurang 38 tahun (sejak tahun 70an) yang lalu! sejak itu ia digunakan untuk sukatan membuat kek kukus sarawak dan di di dalam resipi kek kukus sarawak dikenali ia sebagai "gelas omo". kemudian apabila produk jenama tersebut sudah tidak dikeluarkan lagi, pakar2 kek kukus di sarawak beralih pula kepada gelas yang lebih kurang sama saiznya dengan gelas tersebut. sekadar info...


04-11-2008, jann komen :

adunan ni blh dibakar ke?klu blh brapa degree n brapa lama?


04-11-2008, guest komen :

gelas tu berapa ml, senang nak agak untuk resepi-resepi kek lapis lain plak


04-11-2008, HaSue komen :

rahman bestari:fakta anda tepat sekali..tq 4 sharing it here! :)


04-11-2008, HaSue komen :

jann:kek ni biasanya dikukus utk mghasilkan kek yg lebih moist tp rasanya boleh gak dibakar.guna api atas bawah utk lapisan pertama dan hanya api atas utk lapisan seterusnya pada suhu 120 degree. mungkin ada rakan2 lain dah try bakar?leh share tips kat sini..tq :)


04-11-2008, HaSue komen :

guest:1 gelas tu leh muat 200ml air. Erm,nak tmbh skit info rahman bestari..sebab tu kalo tgk resepi2 kek lapis srwk jarang yg sukat guna gram ttp guna sukatan gelas mengikut resepi asal turun temurun.hehe..


13-11-2008, bidayuh komen :

saya ni tak pakar buat kek lapis. cuba beberapa kali, kek tak lembut.. Maybe next time saya cuba kukus. Mungkin kalau masak dalam oven, kek jadi kering. entahlah.. any komen?


13-11-2008, HaSue komen :

bidayuh:sy pun x pakar gak cuma bdasarkan pngalaman la..mmg kek yg dkukus lbh moist dr yg dbakar.tp ada juga kek bkr yg ttp moist..i think, idepend jugak kpd bhn yg dgunakn dlm adunan spt susu n serikaya yg mpengaruhi kelembapan kek tsebut laa kn.. mayb ade yg lbh arif nak komen? ;)


13-11-2008, HaSue komen :

idepend=it's depend.laju sgt menaip smpai typo..:P


12-12-2008, NurKasHa komen :

roti marie ke biskut marie? first time nak buat kek sarawak ni..


12-12-2008, HaSue komen :

NurKasHa,adik beradik je roti marie n biskut marie tu..yg bulat tu haa..kat sini biasa panggil roti marie.blend n ayak,jdlah tepung roti marie.hehe..1st time nk buat ke?mesti jd punyer lah.nanti amik gamba ye,nk gak tgk rupa kek NurKasHa tu.wish u luck! :)


15-12-2008, HaSue komen :

lupa lak,dah edit cara2 bgambar ari tu.thanks to sunkist n rahman bestari.. :)


16-12-2008, NurKasHa komen :

hehhehe...biasa dengar biskut marie jek..mmg nak buat..tapi xde mase lagi ni..sibuk kumpul2 resepi kek sarawak ni...biasanye time raye buat kek lapis asam manis jek..


17-12-2008, HaSue komen :

hehe NurKasHa.kalo nak ikutkn,mmg susah nak cari masa nak buat kek lapis ni.sy biasenya kalo nak buat kek2 lapis ni(time bkn perayaan la) kena nekad btl2 baru terbuat..kalo x nekad, mmg tertangguh2 dbuatnya.hehee.. :D


06-01-2009, sihzmah komen :

wah....kek kegemaran ramai..... memang sedap....kek dahulu kala tapi masih digemari hingga kini....


01-11-2009, rosaliza komen :

salam sue..baru akak perasan lupa pula nk terbalik kek tu keatas yg milo pula kat atas heheh


01-11-2009, put3 ct komen :

nak try buat bile btul2 free... :-) tapi tak suka horlicks,jadi..nak digantikan ngan bahan ape yg best... boleh cadangkan tak..? tq... :-)


02-11-2009, HaSue komen :

sihzmah > betul2x.. macam xnak miss jer buat tiap tahun..tp apakan daya,byk resepi baru..x larat nak buat semua kan.. ;)


02-11-2009, HaSue komen :

kak rosaliza > wkumsalam...ooo sue ingat mmg akak letak lapisan ceklat kat atas..hehe..takpe kak,x kesah pun letak mana2 dulu..dah nampak elok n cantik sangat kek akak tu. seronok sue dpt tengok.. ;)


02-11-2009, HaSue komen :

put3 ct > kalo x suka horlicks tak letak pun takpe,gantikan dengan tepung biskut marie. rasanya tetap sedap cuma takde rasa horlicks. kek nih dah asasnya sedap sebab guna biskut marie jer,x guna tepung gandum langsung. selamat mencube ye


03-11-2009, mauzmyarifaqis komen :

Kalau saya guna buttercup boleh tak? Kat sini x jumpa lagi golden churn


10-11-2009, HaSue komen :

mauzmyarifaqis > Sori lambat reply.. kalo nak guna buttercup boleh jer..golden churn tu kalo nak xtra sedap dan kekalkan keaslian resepi kek lapis swk..guna buttercup pun kek nih tetap sedap..insyaallah..slmt mencube yer


22-11-2010, kimi249 komen :

Salam.I've been searching this recipe so long...akhirnye jumpa disini.Alhamdulillah.InsyaAllah dlm masa terdekat nk cuba recipe ni. Sukatan pun senang nk cuba....xyah pkai gram2 (xyah timbang...i loike!) Tks so much Kak HaSue... Will try very soon & gif d outcome here.Muahhhssss!


27-07-2011, nurazana komen :

lama dah ku cari resepi ni...org sebut ja, tapi x da yang bagi... nasib la jumpa...tq shere resepi...bolah buat time raya...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd