Google+

oleh: kak fida ♥Pau Ayam / BBQ™

Pau_ayam_bbq

Kuih pau yg lembut seperti yg ade dijual di pasar malam atau di kedai kopi.Akak sertakan dua resipi inti ayam.Inti ayam bbq kesukaan anak2,inti ayam kesukaan akak.Sesuai dimakan bila2 masa saja.


Created on : 02-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 20-24 biji )

  • 500 g tepung Hong Kong (3 3/4 cwn rata, 10 g=1sb rata)- ayak
  • 50 g gula halus (3 1/2 sb rata)
  • 250 ml air suam
  • 2 sk yis segera
  • 2 sk double acting baking powder
  • 1 sk garam halus
  • 40 g crisco / shortening (3 sb rata)
  • secukup inti ayam atau ayam BQQ:-

Cara-cara

  1. Satukan air suam,gula,garamyis,baking powder dlm mangkuk mixer dan kacau rata lalu masukkan tepung dan diuli dgn hook beater hingga rata dan masukkan crisco dan putar lagi sehingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Sekiranya adunan masih melekit,tambah tepung dan uli terus.Tutup mangkuk mixer dgn plastik dan perap doh selama 30 minit.
  2. Ambil sedikit adunan (akak timbang 40 g dan dapat 24 biji) dan dibulat2kan hingga habis.Leperkan bebola doh dan isi inti pilihan dan bentukkan bulat semula(diponjot atasnye) ikut krativiti masing2.Alas setiap pau dgn kertas kuih yg digunting bulat atau potongan daun pisang.Susun di dlm loyang dan jarakkan dan biar naik 2 kali ganda.
  3. Kukus pau selama 10 minit atau sehingga masak dlm kukusan yg telah dipanaskan terlebih dahulu.
  4. contoh cara2 nak poncot pau boleh ler tumpang2 nengok di sini....http://www.youtube.com/watch?v=kklTWZV9BMc&feature=related









Laporan Masakan Bergambar (21)

Image004
07-11-2008
sedap dan gebu sesangat,tima kasih utk resepi ni...pic dlm kukus lagi..hehe..
Laporan oleh: zaijulha

waaah...hari ni sarapan kuih pau ye zai...cantik pau tu....dh boleh bukak kedai lah...trima kasih zai krane mencube.... :)

Img1778a
14-01-2009
buat utk breakfast. biasenya dyg guna tepung hong kong je tp ari ni try tepung pau plak... sedap n gebu...inti bbq mmg favorite dyg. thanks 4 sharing recipe, k.fida.
Laporan oleh: dayang_jack

putih dan gebu nmpk pau tuu,dayang...klau inti bbq favorite ank2 akak pulak...tq dayang krane mencube... :)

Dsc00187
17-01-2009
sedap dan lembut.seronok sangat bila tengok pau tu jadi gebu.tapi ruhie buat inti daging BBQ.thanks kak fida.inti BBQ resepi kak fida memang best.
Laporan oleh: ruhie

e'ehh... geram nye tengok pau ruhie...bulat2 lah...hehee...mmng sronok klau buat ape sume mnjadi...klau ank2 akak inti BBQ mkn dgn roti pon jadik....tq ruhie krane mencube.... :D

Dsc00354
19-01-2009
Buat ni petang tadi..pakai tepung pau. Rasa nya ok and lembut. My kids pun especially yang youngest tu dah 2-3 biji sekali duduk. dia minta I buat lagi esok..cuma inti nye I nak try recipe bbq chicken Kak Fida. Thanks for the recipe. Anyway, I dah jumpa tepung Hong Kong tu rupanya gebu dan putih sekali. Harga dia pun dua kali ganda tepung pau yang I beli..
Laporan oleh: oneferial

dh jumpe tpg H.K., len kali boleh lh cube lagi yer oneferial...trima kasih krane dh mencube... :)

Img2061a
25-01-2009
salam k.fida...dyg nk share resepi pau kat sini, bole kan?..pau yg dyg buat ni lbh krg same ngan bhn2 k.fida. cume bezanyer sedikit ialah dyg guna 450g tpg pau n 1 sb pelembut doh. so, dyg x guna shortening...hasilnyer mmg lembut dan sangat gebu...
Laporan oleh: dayang_jack

sukatan tu boleh lah akak catit dlm resipi akak jugak....tq dayang krane mencube... :)

Paucoklat
04-02-2009
memang best, 1st time trier guna coklat filling kesukaan suami & anak2..tq
Laporan oleh: sitinor

mmng sdp buboh choc. filling....tq sitinor krane mncube... :)

Pau
03-03-2009
Gebus lah pau ni. Saya guna tepung pau. Masuk inti ayam dan potongan telur rebus. Thks kak.
Laporan oleh: shen

amboiii..shen..dh lah gebusss..putih melepak pulak pau tuu...sdp lah berintikan ayam dan telur...mmmm....:)..tq shen krane mencube... :D

1211_010
05-03-2009
Buat guna tepung gandum jer, sbb tepung pau dh habis, tp still best. Inti kacang merah& daging..sedap dan lembut. Thanks kak Fida
Laporan oleh: Mummy7857

rajiiinn Mummy mengepau siap berbagai inti lagik,putih melepak pau tu wlaupon gune tpg gndum jer...tq Mummy krane mencube... :)

26042009141
26-04-2009
yuhu..kak fida...blh masuk dapur kak lagi? kaka...dah cuba buat pau bbq td kak, hasilnya lembut sekali, sya pakai pau flour..he2..tx kak 4 d recipe...(kalau nak buat 2 kali ganda double the bahan ke kak? family kuat makan...kaka...wink2..;-P
Laporan oleh: gelato257

klau rajin masuk dapur akak mesti nk rajin mencube jugak tau...heheee..trima kasih gelato krane rajin mencube... :)...akak sambung komen kt bawah jer yer... :)

Pau2
16-05-2009
mmg gebuss & lembut kak fida..sukeee sgt2..TQ yaaaaa..minta halal C & P resepi dlm blog yaa...TQ
Laporan oleh: Aziemas

nmpk putih melepakk pau tu...nk masuk resipi ni dlm blog azie....mstilah boleh,lebih dr halal...heee....tq azie krane mencube...:)

Donut
16-05-2009
Sbb pau kita kulitnya tak kena suntikan botox..kita wat lg guna adunan ni tuk wat donut khas utk anak2 kita..sukeeenyer depa mkn..TQ kak fida muah..muah..muah
Laporan oleh: Aziemas

rajin pulak Azie mendonutkan pau nih...cntik jadinye...akak pon sukeee tengok...muah3 jugak buat Azie n TQ3... :o

P6050069
07-06-2009
warna kuning la..mcm na nak buat bagi putih gebu mcm kedai jual tu
Laporan oleh: earthling923

tq earthling krane mencube...ma'af lah akak tk de petua lah,mmng 100% ikut resipi yg ade... :(..kene mintk bantuan kwn2 yg lain kt Myr ni lah nmpknye.... :)

Pau
30-06-2009
buat lg kak fida...tp guna inti kcg merah hihihhii..kita sudah tgoda ngan resepi pau akak ni :)..hb sukee sgt..skali ngap 5 ketui dia mkn..tu pon kita wat beso2..dpt dlm 12 ketui jer..tq ya kak muah muah muah
Laporan oleh: Aziemas

gebunye paO tuh!!...heeee...tapi kan...mesti en hb tu makin menjadik2 trgoda dgn azie sbb rajin mengepaO...heheeee....tq3 azie krane rajin mncube...muah10... :o

Pau
09-07-2009
best la kak pau nih! lembutt jerk! wat num ptg hb n anak2! tQ k.fida!
Laporan oleh: hana6877

rajinnye ina,masih larat mengepaO...nmpk gebooo... :-o...mekasih sudi cube...slmt mengetEh...heheee... :)

Pau
11-07-2009
salam kak fida...apa khabar?...ni antar lagi report kali ketiga. Buatnya bbrp hr lepas. Baru sempat nk tayang sb masalah server. Apa2pun resepi BBQ Chicken ni mmg sedap. TQ yer, kak.
Laporan oleh: dayang_jack

w'salam dayang,alhamdulillah...akak sihat,hrp2 dayang pon gitu jugak...tq3 dayang masih lagi rajin mengepaO...paO dayang mmng tetap geboo... :o

Myr
09-08-2009
Taraaa.. tapi tak secantik pau Kak Fida dan gang yang lain.. saya tak pandai punjut pau.. yang penting, pau ni lembut dan gebu. Selepas sehari disimpan dalam peti sejuk, saya kukus semula. Saja biarkan agak lama dikukus sementara tunggu suami mandi. Bila nak hidang, tengok pau dah tukar warna.. jadi kekuningan.. adeiiii..
Laporan oleh: Lynn Sham

nmpk molek ler tuu...puteh jer dlm gmbr...kuih pau mmng boleh jadi kuning dn berkedut2 kalau terlebih mase kukusnye...heee....tq Lynn krane sudi mncube... :)

Paufidamyr
23-09-2010
dah buat pau nih..memang gebu dan tidak mengecewakan..ari tuh beli pau yg di jual..alamak keras kekedung..harap2 penjual tuh dpt resepi nih! too bad!
Laporan oleh: mokwo

hahaaa....nnti penjual pau tu boleh tutop kedai sbb asyik ngadap MYR yg bnyk sgt rcp..hihiiii....mekaseh mokwo krane dh mncube... :)

Dscn5761
21-11-2010
tea cum dinner 4 today.puas makan sbb boleh letak inti kacang merah byk2.silap2 boleh buat brakefast esok pagi.tq k fida.
Laporan oleh: jann

mekaseh jann krane mencube...bnykkk tuuu...bak ler sini seketui jerrr....heee.. :)

Dsc02270
08-07-2011
try pau kak fida lak...lembut gebu jerk....maceh kak....muaahhh
Laporan oleh: mass80

maceh jugak mass krane rajen mncube...muaahh3 jugee.. :)

Image_670_
31-10-2011
saye guna tpg pau yg dh complete smua ada..sama bhn resepi ni.cuma dia ada plmbut doh skali...so ikut cara kakfida utk ulinye....jd dn sdp..
Laporan oleh: ross84

mesti lebih mudh dgn bhn2 segere yer yg pnting sdp...mekaseh ross.. :)

Image_728_
02-12-2011
kali ni 100% resepi kak fida...lmbut jew.... :) tq
Laporan oleh: ross84

Komen (64)

02-11-2008, sunkist komen :

kak fida, kalau tak guna tepung hongkong boleh ke? bkn apa.. kt trg ni susah nk cari tpg hongkong.. boleh juga try buat pau ni untuk minum ptg :)


02-11-2008, kak fida komen :

salam sunkist, tpg hongkong mmng khas buat pau ala2 pau cina tapi akak rasa klau kt m'sia mudah nk dpt tpg pau...tapi klau tk ade, gune tpg gandum aje tapi mungkin hasilnye tk selembut menggune tpg hongkong agaknye...sbb akak pon blum try lagi atau pon sunkist boleh cube resipi pau segera yg akak pernah anta kt MR ni ttpi isikan dgn inti ayam/bbq ye...slmt mncube...tq... :D


03-11-2008, baya74 komen :

kak fida, pau ni jenis yg texturenya halus dan lembut tu ke? tepung hong kong tu ada nama lain tak? saya ni x kenal sgt nama2 tepung. baru nk nuntut ilmu gitu. kak kalau nk hantar laporan masakan mcmana ye? dh try tapi x nmpak caranya?(sorry lari tajuk)


03-11-2008, baya74 komen :

dh blh. x nmpak tulisn laporan masakan kt bwh gmbr tu. sorry.


03-11-2008, Nenie komen :

Assalamualaikum Akak... Tanya sikit....Tepung Hong Kong tu camne rupa dia ya?kalau nak cari kat kedai dia tulis nama apa kat paket tepung tu? or kalau tanya kat kedai bhan2 kek, sebut tepung hong kong diorang tahu tak? satu lagi..Kat rumah ni haaa ada lah 2 3 bulan dulu terbeli tepung pau bluekey...texture dia sama tak ngan tepung hong kong?


03-11-2008, kak fida komen :

salam baya74,betul tu,pau ni mmng texture yg halus dan lembut.setau akak tpg Hong Kong tk de name lain tapi klau tk dpt,boleh jugak diganti dgn tepung pau...baya74,klau mmbeli tpg,diluar peket atau kotak tepung ade tertulis name2 jenis tepung...slmt mencube...tq...


03-11-2008, kak fida komen :

Wa'alaikumsalam Nenie,tpg hong kong seperti juga tepung2 biasa...putih bersih...memang paling mudah didapati di kedai bahan2 kuih,tertulis Hong Kong Flour dipeketnye,tokey kedai mesti tau.Tepung Pau memang sesuai diganti dgn tpg HongKong tapi texturenye sama atau tidak akak tk pasti sbb belum pernah cube...klau tpg gandum pon boleh buat pau,rasanye tk de masaalah menggunekan Tpg Pau....Nenie cubelah ye...klau jadik atau tidak kasi lah komen ye..slmt mencube...tq...


21-11-2008, mariam587 komen :

Kak fida ade recipe marinate utk BBQ? utk daging, ayam etc.


21-11-2008, kak fida komen :

salam mariam587,klau resipi utk marinate ayam mmng akak ade, sentiase buat jugak...klau utk daging,akak tk pasti..nk kena bongkar resipi lah....nnti akak cube antr ke MYR ni ye...insya'Allah...tq...


22-11-2008, mariam587 komen :

ok, tq kak.


01-12-2008, Lynne komen :

k.fida, 2sk yis tu brapa gram eh? kat sini takde pulak yis kering cam kat sg tu. lagi satu agak2 klau guna tepung gandum ok tak? sini takde tepung hkg la.


01-12-2008, kak fida komen :

salam Lynne,soalan Lynne same seperti komen sunkist diatas tu...mungkin jawapan yg same dpt membantu Lynne....mmng tepung gandum boleh diganti tpg hong kong...tk jadi masaalah....2 sk yis = 6 grm...slmt mencube Lynne...tq...


02-12-2008, Lynne komen :

k k.fida. maceh byk2


26-12-2008, mardi komen :

Kak fida, leh x tukar tpg hong kong ke tpg malaysia(tpg gandum) sbb kedai kat kmpg sy xde tpg hong kong. yang ada tpg malaysia.hi hi hi/??


26-12-2008, kak fida komen :

salam mardi...klau nk tukar pd tpg gandum boleh jer...tapi akak cadangkan,klau sudi lah, mardi cubelah resipi Pau Goreng/Kukus(2in1) akak di http://www.myresipi.com/top/detail/5104 ...haa...pas tu mardi boleh lah isi dgn inti pilihan mardi ye...slmt mencube...tq... :)


26-12-2008, dayang_jack komen :

salam k.fida....dyg nk share info ttg tepung hong kong. Nama lain utk tepung ni ialah Water Lily Flour iaitu tepung paling halus dan paling putih sgt sesuai utk buat pau dan jg kebanyakan kek. namun tepung ni mmg jarang dijual di pasaraya dn jg di sesetengah kedai2 pembekal barangan kek sb ianya sgt mudah rosak dan berkutu. klu susah sgt nk dptkan tepung hong kong, boleh juga digantikan dgn tepung pau cap Blue Key berbanding dgn tepung serbaguna atau tepung gandum. hasilnya mungkin berbeza sedikit tp rasanya ttp sama.


14-01-2009, dayang_jack komen :

same2 k.fida....anak2 dyg pun suke makan pau ni gak...yg sorang tu plak siap buat bekal ke sekolah lg...hehe


18-01-2009, zila66 komen :

salam fida...rasa nk watlh..leh x tukar gm ke sudu?...tq..


18-01-2009, kak fida komen :

salam zila...lame tk dgr khabr ,hrp2 siht hndknye...insya'Allah akan akn tukr gm ke sukatan sudu....tapi tunggu akak balek jln2 dulu...akak nk kuar dh....heheee... :)


18-01-2009, kak fida komen :

salam zila66..akak dh edit dh sukatan gm ke sudu(gune sudu metrik ye)...hrp zila faham ye dan dpt mencube...slmt mencube...:)


19-01-2009, zila66 komen :

salam fida...time kasih byk2 kerna sudi mbalas.sy sihat harap fida pun sama...nnti sy wat barang2 dh ada cuma tepong hong kong x jumpa lg..


19-01-2009, kak fida komen :

same2 zila ...mudh2an dpt jugak buat pau ni...agak2 klau tk jumpe tpg H.K...boleh jugak gune tpg pau atau pon tpg gandum...seperti kate mardi, tpg M'sia...heee...slmt mencube... :)


19-01-2009, oneferial komen :

Salam semua..I beli tepung HongKong kat Bake with Yen tadi...so selamat membelinye..


19-01-2009, kak fida komen :

trima kasih oneferial atas pemberitahuan ttng mane nk dpt tpg H.K. tu....satu lagi oneferial dn sape2 aje yg mmbace...klau anak2 kecil mungkin pd kite yg berumur jugak...klau mmkn pau atau roti berlebihan haruslah hati2...sbb slps mkn pau atau roti dan mminum air pulak,pau atau roti akan menjadi 2 kali ganda bnyknye dlm perut kite...takut nnti kita akan menjadi mengah dan terlampau kkenyangan....sekadar mengingatkan saje....tq...


11-02-2009, inor5218 komen :

salam kak fida. akak guna sos bbq(utk inti) tu jenama apa ya? kt kedai tu x tau la mana yg sedap. lg pn saya jarang guna sos ni. tq


28-02-2009, anorakmar komen :

tepung hong kong tu boleh beli kat kedai smiley kat kg pandan.dah cuba buat memang amazing lembut mcm beli kat kedai anak2 suka sangat. buat untuk member ofis ari tu for bfast diaorang suka sangat suruh buat lagi.thanks kak fida.


02-03-2009, kak fida komen :

salam anorakmar..trima kasih krane dh mencube...sronoklah member2 opis dpt mkn b'fast pherrr (free)...siap suro wat lagik plak tu...heheee...pd sape2 yg susah nk cari tpg hong kong boleh lah tuju kedai yg anorakmar sarankan tu ye...tq anorakmar... :)


02-04-2009, yatipat komen :

Assalamualaikum kak fida. Saya nak cube wat pau nie..eemm nampak menyelerakanla. Tp, nak tanye ckt.. sukatan sudu kecil 2 sama dengan saiz sudu teh ke? Satu lg, kalau xde double action baking powder 2, boleh guna bkng powder biasa x? Bukan ape x sabar nak wat nie, cume dble action bkng powder 2 yang xde kat rumah. Tlng ye kak..... tq.


02-04-2009, kak fida komen :

wa'alaikumsalam yatipat...biasenye dlm setiap resipi akak mmng menggunekan sudu atau cawan metrik yg khas utk masakan...klau sudu kecil/teh yg yati maksudkan sudu besi tu mmng tk same...tapi klau yati gune jugak sudu kecil/teh yg besi...kena sukat penuh membumbung...tang double-action b.p....mmg tk same dgn bkng pwdr biase...tapi boleh jugak cube tetap menjadi, tapi mungkin tk segebu menggune double-action b.pwdr...ma'aflah yati,akak tk dpt bagi jawapan yg tepat sbb akak tk pernah ubah bahan2 dlm resipi klau nk buat...ppon yati cube lah yer....tq... :)


03-04-2009, yatipat komen :

Kak Fida.. tq 4 da reply. Yati mmng gune sukatan metrik tu, cume confuse aje, nak tau sudukecil yang akak maksudkan 2, sudu teh @ x? Insyaallah, yati akan cuba. Ptng nie nak ajak hubby g kedai kek beli brng2. Banyak resepi akak yang masih beratur dlm list utk dicuba nie..he he. Wish me luck. nant yati bg feedback...soonnnnnnnnnnnnnn. TQ


05-04-2009, az_bling09 komen :

thanks a million. buat jadi gebu, balance semalam makan pagi tadi still lembut tak yah panaskan. Biasa buat pau tak laku tapi resipi kak fida punya laku pulak. tq


10-04-2009, amydanish komen :

dyg_jack, camna rupa pelembut doh 2 ye?


26-04-2009, kak fida komen :

gelato...klau nk buat adunan dua kali ganda...memang bahan2 pon kena gandakan,itu pon klau periuk kukusan besar dan boleh masukkan bnyk kuih 1 kali kukus...tapi klau periuk kukusan kecil akak rase lebih baik buat 1 adunan dulu klau 2 adunan nnti kuih yg menunggu giliran utk masuk ke dlm kukusan, kembang tk tentu arah pulak...bila kukus nnti tk cantik,berkedut2 sbb seakan2 terlalu lame trperap...harap gelato paham yer...utk resipi pau ni mmng sesuai gune tpg pau,nmpk cantik pau yg gelato buat tu...trima kasih skali lagi gelato krane mencube... :D


06-06-2009, earthling923 komen :

mcm na nak buat bagi putih gebu....kat kedai mintak tepung hong kong tapi dia bagi super soft..sama ke?


06-06-2009, kak fida komen :

earthling923....kalau ikut resipi dan cara membuat pau ini dengan betul dan same hasilnye mesti putih dan gebu....tepung super soft boleh jugak digunakan utk buat pau seperti jugak kwn2 yg ade dh cube gune tepung gandum aje (lihat laporan bergambar)...pau tetap putih dan gebu...beza tpg hong kong dn super soft akak tk pasti...ma'aflah...tapi earthling923 boleh jugak klik bahagian Cari Resipi dan lihat bermcm2 resipi pau yg ade dn boleh lah cube...tq... :)


12-06-2009, earthling923 komen :

betol la rasanya salah tepung la..kena guna hong kong jugak untuk putih..


30-06-2009, ninjaboy2 komen :

macam mana nak dapat coklat filing tu?


01-07-2009, kak fida komen :

ninjaboy2...utk choc filling boleh gune cooking choc yg dipotong2 kecil atau boleh jugak gune choc nutella jika suke...klau dlm laporn bergmbr oleh sitinor,akak tk pasti sitinor gune choc filling yg mane...kene lah mintk bntuan sitinor yer....heeee.... :)


19-07-2009, eyla5152 komen :

hi, saye mmg dah wat tp mase panas2 mmh soft gebu sgt n sedap, cuma bila dah sejuk terus mengeras.. nape yer?


19-07-2009, kak fida komen :

hi eyla5152...setau akak kuih pau ni wlaupon dh sejuk ttp lembut cume klau didedahkn tk brtutup pau ni boleh kering,berkulit maknenye pau seakan2 boleh dikopek kulitnye...utk mengelakkan drpd kering kuih pau ni haruslah ditutup atau disimpan dlm bekas bertutup...akak tk pasti lh nape boleh krs....ppon trima kasih eyla krane mencube... :)


23-07-2009, eyla5152 komen :

ok, tp aritu sy cube resepi mat gebu, same je ngan resepi ni cuma ade tambah sedikit cuka, tp takpe, saya akan cube buat guna resepi akak plak mgu ni. harap2 menjadik sgt lah.. chayok chayok...


09-08-2009, amydanish komen :

kak fida,blh x tunjuk nk buat punjut pau 2?dh lama nk blajar..


10-08-2009, Lynn Sham komen :

Kak Fida, yg tu mmg putih gebu.. hak yg kuning tu tak masuk gambar, masuk perut je.. hahahahaha.. Lain kali nak cuba dengan tepung pau pulak..


10-08-2009, kak fida komen :

amydanish...rase2nye tk dpt lh nk tunjuk care2 mmunjut pao tuh...skrang ni pon akak hanye gune hp jer...kamera dh mengong,dh mintk ampon,blom anto service lagik....kalu ade pon kene mintk bantuan org kedua sbb pau tu dipegang 2 belah tgn,kamera mesti ade yg tukang petiknye...tapi rase2nye mudh jer punjut pau tuh...buat seperti biase tapi pao diterbalikkan aje...biase yg punjut kn di bawah tapi diterbalikkan jadi di atas...cume kite kene kemas2kn sikit punjut tu biar nmpk cantik lagi...hrp amydanish tk lh kecewa yer... :(


10-08-2009, kak fida komen :

hahaaa..Lynn Sham...kire2 yg kuning tu yg mengenyangkn yer...heheee... slmt mencube lagi...tq... :)


29-01-2010, keylla komen :

ha,ah...susah gak nk pnjuk jdi cntik..yg kak fida punya cntik pnjutnye.. kak fida tlong la tnjukn caranye yer..


11-02-2010, yatipat komen :

Salam kak fida.. saya nak mnta petua n tips2 utk mengelakkan kulit pau jadi menggerutu n huduh, dan lg, boleh ker pau n dikukus 2 tngkat sekaligus ??? Boleh ker kalau kita nak wat adunan yang bnyak??? Sori kak, banyak tanyer plak..saya nie budak baru belajar..harap akak dpt membantu ye. Tq3x


06-04-2010, Zieys Abady komen :

Akum,slmt pg kak fida...Sy udh try wat pau ne kmrin.Sedap...P sy guna inti aym kari+cndwan butang dlm tin.Itu aje yg ada kt umh.Sronok nengok hubby n bakal mnantu brebut makan.Tq ye kak fida.Mwahhh...Saaayang akak..


11-04-2011, amiruddin komen :

hai kak fida saya baru nak mula berniaga pau mana kita nak dapat tepung hongkong yang u kata tu ada ke jual kat kedai mana2 ke saya kat perak ni 017-5591531 amir


12-04-2011, kak fida komen :

keylla...ma'af yer akak lmbt bls komen....ma'af jugak krane tk dpt nk tunjuk care2 nk punjut sbb dlm gmbr tkde pergerakkn bukn seperti video...keylla boleh melihat melalui u-tube yer.... :)


12-04-2011, kak fida komen :

w'salam yatipat...ma'af jugak krane lmbt bls komen...klau kukus pau dgn api kuat tapi setakat 8-10 min jgn lebih,klau lame tu yg buat pau berkedut2...elok kukus pau mngguna 1 tingkat saje,klau tk ingin bnyk air yg menitik pd kuih pau...klau nk buat adunan yg bnyk mmng boleh klau ramai yg mengerjakannye dn bnyk pulak periuk kukusn..tapi klau buat sorang2 lebih baik buat 1 adunan dn ulang lagi setelah adunan pertama selesai supaya doh yg diperap tk mnjadi lembik terbiar seandainye alat kukusan hanye ade 1 saje...hrp phm dn sedikit sbnyk dpt mmbntu yer... :)


12-04-2011, kak fida komen :

w'salam Zieys Abady...mekaseh krane dh mncube yer...inti pau ni mmng boleh disesuaikn ikut selere yer,klau sdp inti sdplh pau tu yer...luv u tooo...n sori akak lmbt ler bls komen...heee.... :)


12-04-2011, kak fida komen :

hai amiruddin...rase2nye klau di M'sia kt mane2 pasaraye mesti ade jual tpg hongkong selain kedai2 yg mnjual bahan2 wat kek...amir boleh jugak guna tepung yg tetulis tpg pau...amir jugak boleh cube rcp pau yg guna tepung gandum yg terdapat bnyk di Myresipi ni yer....klau sape2 yg dok perak boleh ler contact amir dn bntu kt mane nk dptkn tepung hongkong tu yer...mekaseh bnyk2... :)


28-05-2011, epen komen :

kak mcm mn nk buat putaran kt atas pau tu ya?


28-05-2011, kak fida komen :

epen...susah akak nk jelaskan tapi epen boleh lihat contoh care2nye di sini yer.....http://www.youtube.com/watch?v=kklTWZV9BMc&feature=related


30-08-2011, lyienda komen :

salam kak fida dan selamat hari raya , saya nak cuba buat resepi ni tapi saya tahu mcam mana nak cari shortening tu...harap kak fida boleh bagitau @ kalau ada gambar ke? tq


03-09-2011, kak fida komen :

w'salam dn slmt hari raya wat lyienda...shortening mudah didapati di kedai2 yg mnjual bahan2 baking, lieynda boleh lihat contoh shortening di glossary yer...slmt mncube...mekaseh... :)


20-11-2011, Ziehar komen :

salam...ermm, nk tnya...ble x letak pau yg dh nk dikukus tu dibawah kipas sementara nk kukus tu? sbb dh 2x bt....1st bt ok...2nd bt..mcm xnaik jer tepung coz masa tu tinggalkan bawah kipas....beri komen please?? mempengaruhi ke jika terdedah dgn kipas angin?


20-11-2011, kak fida komen :

w'salam Ziehar..biase klau nk kembangkn pau dibiarkn pd suhu bilik je tk perlu berkipas,tk pernh pulak wat care mcm tu jadi tk pasti nk komen cm mane...pau yg Ziehar buat tu rcp yg ini ke?...klau ikut rcp ni ikut je care2 yg dh diberi,insyaAllah mnjadi...atau klau inginkn rcp dgn care2 yg lebih mudah boleh cube rcp pau goreng/kukus (2 in 1) dlm dapo akak di http://myresipi.com/top/detail/5104...slmt mncube.. :)


05-06-2012, michacomel komen :

kak fida..saya nak minta izin amik resepi ya


05-06-2012, kak fida komen :

michacomel..silakan tk jadi masaalah...agak2 klau dh cube leh ler beri komen yer.. :)


13-12-2012, AMir MUs komen :

Salam, Kak fida sy nak tanya.. tepung pau dan tepung hong kong tu tak same ker?


18-12-2012, kak fida komen :

salam AMir Mus.. tepung pau dan tepung hong kong mmng tk sama walaupon kedua tpg tu mmng sesuai utk buat pau tapi dlm tepung pau dh ade campurn bhn penaik, lelemak dan gula dan tpg hong kong ialah tpg gandum yg diperbuat drp gndum yg berkualiti... agak2 klau AMir nk cuba mana2 rcp pau kenalah ikut bhn2 yg diberi yer supaya pau menjadi dgn elok...mekaseh krane bertanya... :)


18-12-2012, kak fida komen :

salam skali lagi AMir Mus...utk pengetahuan AMir dlm rcp ni ade jugak tmn2 Myr yg dh mncube dgn menggunekn tpg pau dn diubah suai tetap mnjadi...contoh seperti yg ade dlm laporn2 bergmbr di atas.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu