Google+

oleh: akma_4th Kek Mentega Elite

Elite

Resipi dari majalah RASA, kek mentega tapi ramai tertipu sebab kelihatan seperti soft cotton japanese cheesecake.


Created on : 02-11-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi akma_4th




Bahan-bahan ( 1 biji )

  • Bahan A:
  • 250g self raising flour
  • 40g susu tepung
  • 200g mentega
  • Bahan B:
  • 5 biji telur
  • 200g gula kastor (160g gula pasir)
  • 1 camt. esen vanila

Cara-cara

  1. Bahan A dipukul sehingga kembang dan gebu.
  2. Bahan B dipukul sehingga sebati sahaja, xperlu pukul sampai kembang.
  3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Pukul sehingga gebu.
  4. Bakar dalam loyang yang telah dilenser mentega/minyak selama 35 minit, suhu 180C. Pastikan adunan diisi separuh loyang.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (20)

Dsc00306
07-11-2008
Buat lagi sekali masa nak jumpa kawan lama.
Laporan oleh: akma_4th
C1
20-02-2009
br jer try... nie versi vanilla... sedap sgt2...
Laporan oleh: liza aka hazel

nak! nak! bestnya... liza, tq sbb sudi mencuba. sy pn dh lama xbuat. mlm td student sy mintak sy buat khas utk dia.

C2
20-02-2009
selang 4 hr, sy uat resepi yg sama tp versi cocoa plak... pun sedap gak... tq
Laporan oleh: liza aka hazel

xpernah lak cuba buat letak koko. tentu sedap kan?

Photo-0003
12-05-2009
askum..wak pg td...lorek munge skit kat atas kek tu...mekasih ye..
Laporan oleh: maz-ivory

kretip gak maz ek. anyway tq sbb sudi mcuba.

Dsc02121
18-05-2009
Sedap juga tidak terlalu manis dan cukup gebuuuussss..Keknya juga tidak berminyak....Penyediaannya pun simple...Thanks untuk resipi ni...
Laporan oleh: Nenie

cantik elok je kek nenie, tq sbb sudi mencuba. rs cam nak wat lagik jer...

Kek_mentega
20-05-2009
Wakaka...Buat lagi atas permintaan Cik Hubby.....Nampaknya dia sukeeee lah tuuuewwww...Thanks lagi skaliiiiii
Laporan oleh: Nenie

amboi nenie... mentang2 la hubby request... alhamdulillah...

121220101158
12-12-2010
thx for the recipi.. MARVELOUS!! sedap, gebu, halus, fluffy and manis yg mencukupi. :)
Laporan oleh: leeya_redtulip

sedapkan leeya... nnti kalau nk berkreativiti ngn kek ni pn ok gak. wat marble, wat lapis...

2010_12_14_01_15_14_251
16-12-2010
memang lembut kek ni,rugi tk cuba tq tuan resepi
Laporan oleh: miaayuni

rajin miaayuni wat, dh lama xmkn kek ni...

140120111786
15-01-2011
kek mmg sedap!!! (**,)
Laporan oleh: syalina

terima kasih syalina sbb sudi mencuba. mmg puas hati wat kek ni kan?

180120111290
18-01-2011
Sedap kek ni. lembut, gebu, ringan, halus mulus mcm kek span. thanks akma.
Laporan oleh: baya74

mmg nampak gebu... ni wat all in 1 ke kak baya? kena pukul smpai gebu labaru jadi...

Dsc0000166
07-03-2011
memg cun la kek ni.....
Laporan oleh: tanyn89

terima kasih sbb sudi mencuba tanyn...

Dsc02677
19-03-2011
saya marblekan skit tp kurang menjadila..next time kena cb lg..
Laporan oleh: diana76

kena belajar teknik memabelkan kek tu. cuba cari kat kek marble. wpun mcm xjadi marble tu, terliurnya sy yg tgh diet ni... :-)

Ipic0672
15-04-2011
tekak tringin sgt nk mkn kek mentega,search dlm website ni,jumpe plak resepi ni...mula2 rambang mata jgk coz byk sgt resepi kek butter,last2 pilih yg ni la coz nampak menarik tertarik...1st try smlm n alhamdulillah menjadi...thanks kak akma sudi share resepi ni...;)
Laporan oleh: umai85

terima kasih sbb sudi mencuba. alhamdulillah menjadi.

P4150136
15-04-2011
BARU SIAP BAKAR, MUDAH DAN MEMANG SEDAP DAN GEBU, ANAK2 INGAT CHEESE CAKE.
Laporan oleh: rashmun

betul2 mcm cheesecake la rashmun punya kek.

018
29-05-2011
banyak kek mentega yg sy try inilah kek mentega yg lembut,halus..
Laporan oleh: timemma

cantiknya kek timemma...

100_0482
23-06-2011
Saya dah cuba pagi tadi. Memang jadilah. Sy campur je semua bhn sekali. Sedap dan lembut. Thanx untuk resipi ni
Laporan oleh: missmary08

suka sgt bila org suka ngn kek ni...

034
27-12-2011
kek yg mudah dan sedap..mcm cheese cake, tq tuan resepi
Laporan oleh: cute cupcake

cute, kek awk mcm kukus je. langsung xde kesan terbakar bahagian atas kek.

Cakemyresipi
05-07-2012
senangnyaa nk buat butter cake nih.. kejap je.. rase pn sedapp sgt.. time kaseh akma_4th..
Laporan oleh: yaniezara
Butter_cake_025-1
30-09-2012
Alhamdulillah menjadi...Tq Akma!
Laporan oleh: kaknita
Buttercake_007
30-01-2013
Must Try!!! Sedap, lembut, Gebu & Senang. Thanks for sharing this receipe.
Laporan oleh: mrs ooi


Komen (53)

03-11-2008, qai komen :

susu tepung jenama apa2 pun tak kisah ker.


03-11-2008, sofinar komen :

nampak menawan sekali


03-11-2008, akma_4th komen :

qai: xkisah susu tepung brand apa pun. klau xletak pun xpe.


03-11-2008, akma_4th komen :

sofinar: cuba la, pasti ramai yg tertipu kata cheesecake. ;)


03-11-2008, nananis komen :

nmpk menarik la kek nih...kalau tkde self raising flour tu mcmana ye? boleh tak guna tepung gandum biasa? ataupon perlu di tambah dgn baking powder? susah la kalau takde tepung tu


04-11-2008, akma_4th komen :

nananis, boleh ganti ngan gandum biasa 250g + 1 camt baking powder.


12-02-2009, fiy komen :

mentega tu nak pukul dgn tepung terus ke? bukan ke mentega sepatutnya pukul dgn gula then letak telur + esen vanila....


14-02-2009, akma_4th komen :

fiy, resipi ni mmg pukul mentega gan tepung. sy dh cuba banyak kali n hasilnya mmg memuaskan.


20-02-2009, resepi oleh yani komen :

nk cuba gak la..


20-03-2009, ummi yana komen :

nmpk cam cheesecake ek? bahan B xyah pukul smpai kembang ke?


20-03-2009, akma_4th komen :

hai ummi yana. mmg nampak cam cheesecake. rasanya mcm kek butter biasa je. tp ramai org ckp sedap. bhn B tu x yah pukul sampai kembang sangat.


08-05-2009, zalieda77 komen :

waah..nampak sedap jer..sik makan kek coklat,muak la pulak..insyaallah nak try..bahan2 pun mudah jer...thanks bub berkongsi resipi


12-05-2009, ciLLa komen :

almost tertipu..i tot cheesecake..:) nice!!


13-05-2009, akma_4th komen :

zalieda77 n ciLLa, do try. insya'Allah jadik. kek mentega terbaik yg pernah sy cuba...


18-05-2009, powergirl komen :

salam... boleh tak beritahu ..apa brand susu tepung diguna kan .. senang sikit .. kalau pergi kedai tu .. tak byk nk fikir kan ..


19-05-2009, akma_4th komen :

salam powergirl. soalan awak sebenarnya dah ditanya oleh qai (see komen kat atas). tp xper, sy jwb lg sekali... :-) xkisah lah nak letak susu tepung brand apa pun, kalau xletak pun xper. sy selalu gak lupa nak letak. ttp jadi insya'Allah.


10-06-2009, powergirl komen :

salam .. akma_4th ..saya dah try buat kek tu ,,, sory xe pic nk download... saya guna susu pekat , mengantikan susu tepung ... rasa sedap juga ... bila campur mentega dan tepung tu .. jadi berketul2 campuran tersebut ... Bawa ke office ,, ramai kata sedap ...yummy .yumm yumm


30-06-2009, akma_4th komen :

thanks powergirl. kek ni betul2 senang nak but kan. pernah last week sy kesuntukan masa, s mix ll in 1. alhamdulillah jadi jgk. xbantat pun. smlm wat lg, sy letak 50g kelapa kering. sedapnya...


30-06-2009, akma_4th komen :

but=buat s mix ll in 1=sy mix all in 1 (sorry, typing error)


29-11-2009, ina75 komen :

alahai..mlm tadi baru buat kek mentega resepi kawan beri.. next time nak cuba resepi ni lah pulak.. nampak macam sedap.


30-03-2010, kawasaki komen :

awk guna self raising flour brand aper ye?


31-10-2010, nafwabest komen :

alhamdullilah. first try memang menjadi. saya terputar lama, so jadi mcm kek span le...cedap sgt. saya buat perasa pandan....gambar tak sempat amik lagi. nantilah. rugi sapa tak cuba resepi ni.


14-12-2010, dafina komen :

akma tq yea resepi nya..sy bru je lps msk kek ni..mkn pns2 lg..aromanya fuhhh~~~sgguh mggoda..


18-01-2011, baya74 komen :

Akma: klu buat mix all in one, nak kena pukul sampai gebu @ sekadar gaul sebati aje. Sy suka resepi yg simple & sedap......:))


19-01-2011, drzaikk komen :

nk tanye la , mix bhn2 A pastu bhn2 B tu maksudnye pukol sampai kembang ke? boleh pukol sekadar sebati mcm nk buat muffins ke atau telor n gule tu pukol hingga double volume dia? soory ek tanye. ingt nk buat sat lagi tp cuak takut silap teknik.


14-02-2011, akma_4th komen :

drzaikk, sori lewat reply. pukul sampai kembang. klau keliru, awak pukul je semua sekali all in 1. insya'Allah jadi.


07-03-2011, tanyn89 komen :

salam kak..... resepi kak ni memg best la/// bru cuba sekali da mjadi... tpi kak nak tya napa atas kek 2 keras sikit ya?


08-03-2011, akma_4th komen :

wslm tanyn... keras mcmana maksud tanyn? garing ke? mungkin rak oven tanyn tinggi kot. if able, letak rak kat tgh, jgn bg rapat sgt ngan api belah atas ye tanyn...


08-04-2011, qisst komen :

pertama kalinya buat kek menjadi...suka sgt..tq akma for resepi yg simple tp wallahh..sedap...tp kenapa permukaan nya mcm bulan..x rata...


16-04-2011, irma75 komen :

as salam..oleh convertkan gram kpd cawan x..sbb sy xder penimbang la..tks...


19-05-2011, farahayumie komen :

nk tnyela..gune susu tepung apew eah?


06-07-2011, shasha80 komen :

1st time buat pn dah jadi, syok sgt...tpi sory la tak sempat nk kongsi gmbar dah ngap dlu sekali hadap ja dengan hubby..mmg sedap giler kek ni lain dari butter kek yg lain rasa n texture nya...pd sapa yg teringin nk cuba better buat cepat..kalu tak rugi u all..thanx k.akma..


27-10-2011, k.yong komen :

Mmg betul2 jd guna resipi nie...tq


05-11-2011, wanhusna komen :

salam, soalan saya ialah:_ 1. telur dr peti sejuk atau suhu biasa? 2. pukul telur hingga petih gebu mcm nak buat bahulu atau pukul2 manja sahaja? 3. Mentega di pukul biasa atau kita pukul hingga jadi warna putih /creemy dan ringan ? saya buat jadi keras dan tak menarik mcm akma buat....harap maklum terima kasih


05-11-2011, wanhusna komen :

satu lagi loyang berapa cm?...:) maaaf byk2 banyak sgt soalan saya nie


29-12-2011, akma_4th komen :

terima kasih kpd yg sudi mencuba. wanhusna: telur suhu biasa. sy pun hairan kenapa ada jgk yg wat resipi ni xmenjadi. sepupu sy pun buat jd keras. tp bila sy tanya balik, dia terlebih letak tepung. tips: 1. pukul telur hingga kembang, xperlu putih gebu. 2. mentega + tepung pukul hingga betul2 kembang. p/s: nnti sy edit ayat kat resipi. maaf lah, klau kesilapan ayat pd resipi tu yer... 3. klau nk lagi senang, letak kesemua bahan sekaligus, pukul sampai betul2 kembang. saiz loyang, klau xsilap sy 10 inci. make sure adunan xmelebihi separuh loyang.


05-03-2012, cheryl87 komen :

dh try 2kali pakai setengah adunan tp xjadi, sy dah pukul telur hingga kembang tp mentega + butter berketul-ketul. macam mana rupa mentega + tepung yang kembang? lepas masukkan b ke dlm a, kena pukul sampai macam mana ya? sampai warna menjadi putihkah? agak2 berapa lama? sy x ada self rasing flour, pakei tepung gandum + baking powder, sebab tu x jadi ke? terima kasih


06-03-2012, akma_4th komen :

hai cheryl87. mcmana sukatan setengah adunan awk tu? awk pasti ke awk dah bahagi dua sukatan tu secara tepat? sy agak, mungkin awak x bahagi sukatan asal tu secara tepat, bila awk kata mentega + tepung jd berketul2. sepatutnya 2 bahan tu akan bercampur elok, mcm tekstur akhir mana2 adunan kek cuma sedikit pekat. tekstur akhir memang warna putih. x ada masalah kalau xguna self raising flour. boleh sy tau bila dah masak, apa jadi ngn kek yg awk buat tu?


17-08-2012, Puan Mia komen :

saya nak cuba wat kek ni arini... klu berjaya nanti saya update


17-08-2012, Puan Mia komen :

dah wat dah...n dah jadik dah..rasa tak tau lg camner..tp bau mmg marbeles lar...1 opis berbau nih


30-08-2012, Puan Mia komen :

cuba lagi...tp kali ni tukar jd kek coklat..pon sedap juga....


24-09-2012, akma_4th komen :

chikadakbiru, kalau keras tu sy rasa awk terlebih tepung la... awk pasti ke sukatan yg awak letak tu betul? ataupun mungkin sbb awk xputar adunan tu sampai kembang kot.


24-09-2012, chikadakbiru komen :

rase dh timbang dgn tepat...sy rasa masalah dgn putar adunan kot...sbb memang tk lama...tp tngk adunan dh cukup putih n gebu...tp saya ade campur sikit dgn pandan pes....sedap!..tq


24-09-2012, akma_4th komen :

sepupu sy pun komplen kek dia keras. sy hairan jgk, bila sy buat ok jer. next time kalau awk nak buat lg kek ni, try make sure pukul biar adunan betul2 kembang. tgk jadi keras lg ke x...


24-09-2012, akma_4th komen :

Puan Mia, terima kasih sbb sudi mencuba. sy suka bila kawan2 pun suka dgn resipi ni... so far, resipi ni la resipi kek butter yg paling best dan mudah.


30-09-2012, anazara komen :

Alhamdulilah menjadi...sgt gebu n rasa manisnya elok2 je.


30-09-2012, akma_4th komen :

tahniah anazara... terima kasih juga sbb sudi mencuba.


04-10-2012, izzann komen :

nak tanya pd tuan rumah dan pada yg dah buat kek ni, 40gm susu tepung tu berapa sudu ya? tq


04-10-2012, akma_4th komen :

izzann, 40g = 4 sudu besar penuh. sy selalu guna sukatan mcm tu kalau malas nak keluarkan penimbang. kalau 200g = 20 sudu besar penuh.


03-01-2013, otaibaker komen :

salam. kalo nak wat butter cake + cream cheese, bape nak letak c/cheese tu ek... alang2 da macam sofft c/cake, nak wat c/cake flv.. huhuhuhu


30-03-2013, Snur komen :

As salam..br siap mmbako kek ni..tngok pd kejadiannya..molek je tp x bule nk merasa lg..esok la kut...


01-04-2013, Snur komen :

Alhamdulillah dgn rspi ni...tq yer..


27-10-2013, wany92 komen :

akk nk tnye klau xpkai susu tpung nk gnti dgn ape yee sesuai??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd