Google+

oleh: izatti Kek birthday

Picture_005

tak perlu beli kek birthday di kedai...sungguh senang


Created on : 31-10-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi izatti




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • BAHAN MEMBUAT SPONGE KEK;
  • 500 gm tepung sponge mix
  • 9 biji telur ayam (gred A)
  • 125 gm air biasa dan 1 sudu makam ovelate @10 gm
  • 125 gm minyak mazola (minyak jagung)
  • BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
  • 500 gm krimwell
  • 250 gm butter
  • 300 gm gula ising(diayak 3 x)
  • 120 gm shortening
  • 1 camB vanila
  • 230 gm suger syrup

Cara-cara

  1. CARA MEMBUAT SPONGE KEK:
  2. panaskan oven dahulu,satukan tepung,telur,air dan ovelate dalam pemutar telur dan pukul sehingga gebu.kemudian masukkan minyak jagung dan pukul lagi.
  3. masukkan kedalam loyang yang telah di alaskankertas minyak dan di sapukan sedikit minyak.bakar pada suhu 150 darjah celsius selama 45 minit.
  4. boleh di tambah perisa apa yang anda suka:cpffee paste@coklat paste@pandan paste@strrawbery dll.
  5. gunakan loyang bersaiz 10 inci
  6. CARA MEMBUAT BUTTER CREAM;
  7. sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
  8. satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.
  9. Nozel
    CARA MENGAISING KEK
  10. kek dibelah 2.kemaskan keliling dan guntingkan kelilingnya.lapisan pertama di letak cream kemudian letak semula kek yang bhg atas tadi.sapukan sekeliling kek dengan butter cream lagi.
  11. Bahan_kek_002
    ambil sedikit cream tadi dan di letak pewarna dan gunakan nozel@ kalau nak senang masukkan dalam plastik kecil dan paipkan atas kek mengikut kretiviti masing2.MACAM DALAM GAMBAR.boleh gak beli je bunga aising or bunga biskut.
  12. keliling kek boleh di taburkan coklat rice,crocuant ,kacang atau apa-apa je boleh lihat di kedai kek...
  13. kek ni tak perlu di simpan dalam petiais jika nak di makan segera.tetapi jika kremwell digantikan dengan wipping cream..kena simpan dalam peti ais sebab wipping cream mudah mencair.
  14. gambar yg pertama tu gambar salah satu nozel yg di gunakan utk menghias kek. gambar yg ke2 tu ada pisau pelepa utk merata kek dan sesikat berbentuk 3 segi utk menghias kek di tepi dan permukaan seblm menghias dng bunga.

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (6)

Kek1
09-11-2008
kita gune resepi buttercream nih..maaf ye ruper tk cun maklum ler mak budak baru nk blajo deco kek gune buttercream.perkakas pulak bnyk xde.. ppon mekasih banyak2 yer izzati...
Laporan oleh: hana6877

thanks hana sbb cuba resepi ni..kira ok le tu...cantik gak...tentu bangga kan..hasil sendiri...

Kek
24-12-2008
Terima kasih sb bg resepi ni. dah buat sekali terus jd anak anak suka sgt. tak sangka ibu diaorang pandai buat kek icing ni. my husband org paling suka sekali sbb tak payah lg beli kek hari jadi kat kedai.
Laporan oleh: zulija

pandai ya zulija...terang hati nampaknya...

Kek_angah
30-12-2008
2nd time buat kek birthday ni masahari jadi anak yang ke 11, siap ajak kanak2 dtg makan lagi. semua tak percaya buat sendiri.
Laporan oleh: zulija

oh...nampaknya 30.12 ni birthday saya...boleh le kongsi kek ni...

001_043
15-06-2009
Projek main2, buat atas cup cakes jer, lepas ni leh cuba untuk kek plak. TQ !
Laporan oleh: Mummy7857

wah cantiknya....ni lawan taukey ni...thanks kerana mencuba.

100_5962
04-12-2012
memang sedap resepi kek hari jadi Izatti ni... selalu buat lepas dapat resepini.. tak jemu2 makan. terima kasih ye.. kongsi resepi ni..
Laporan oleh: norfain
Img_0679
28-10-2013
1st time bermain buttercream...Alhamdulillah...menjadi dan ramai yang bagi komen positive...Cuma deconya sangat lah amatornyaaaaaaa
Laporan oleh: Nenie

Komen (26)

31-10-2008, Isya_Irfan komen :

krimwell tu apa? mcm mana rupa dia? mana nk dapat? brapa harga? :)


31-10-2008, izatti komen :

krimwell tu warnanya putih.ada terdapat di kedai membuat kuih.kalau di perlis ni kat kedai yon hen adale..kalau di tempat lain saya tak tau.harganya rm 5.00 pada berat 500 gm tu.kalau tak jumpa krimwell,boleh guna wiping krim..lagi sedap tapi keknya mesti semtiasa di simpan dalam peti ais...sebab kek yang gunakan wiping krim mudah mencair...


31-10-2008, izatti komen :

oppsss saya lupa 1 barang le...masukkan 1 sudu makan ovelate pada bancuhan tepung sponge mix tu ya....


31-10-2008, nananis komen :

bagus tak lokek ilmu resepi..ada org lokek betul ilmu nk buat kek ataupun buttercream.anyway nak tanya la.sugar syrup tuh rupa dia macamana ye? boleh ganti dgn yang lain tak? lagi satu, kalau guna whipping cream tu sukatannya sama la ye dengan krimwell tu?


31-10-2008, izatti komen :

suger syrup tu air gula le....sukatan yang saya beri tu banyak...boleh buat banyak butter cream..selalu lebihan suger syrup tu saya buat bancuh dengan jus oren sunkist.limau nipis sebelah yang kena masuk dalam air gula tu tak yah perah..just masuk je..untuk kek tahan lama sikit.dan krimnya melekat elok.kalau guna whiping krim..sama je sukatannya.saya guna krimwell sebab malasnaksimpan dlm peti kek tu sebab anak2 makan cepat je abis..boleh gak masuk peti...tapi krim akan mengeras...so bila nak makan nanti kena keluarkan jap baru boleh makan.


31-10-2008, zaijulha komen :

cantik deco kek ni.boleh x izzati tunjukkan cara2 nak wat bunga dan daun step by step.tq.^_*


31-10-2008, tepungpelita komen :

cantiknya!


31-10-2008, izatti komen :

untuk permukaan kek tu,beli di kedai barangan kek sesikat kek.bentuknya 3 segi so ada 3 saiz sesikat tu,selepas ratakan permukaan kek dengan pisau pelepa,sikat lepermukaan kek tu...pas tu butter cream tu warnakan hijau utk daun,merah or kuning untuk bunga...isi dalam plastik kecil..pas tu gunting ujungnya,paipkan je le bentuk daun 0r bunga...tu cara yang mudah...kalau rajin boleh beli jenis2 nozel,ada jual di kedai nozel untuk daun dan bunga tu...kalau tak tau,tanya je pekedai tu,mereka mesti tau.


31-10-2008, umi yana komen :

wa... best nye ade resipi whole cake ni.. klau bole nk tau sukatan sugar syrup tu..


31-10-2008, kamsiah123 komen :

izzati, krimwell tu apa ya...biasa buat guna brand apa adakah sama dgn UHT WHIPPING CREAM Brand Emborg tu...


31-10-2008, izatti komen :

umi..sukatan suger syrup tu kan saya dah bagi di cara membuat butter cream tu..kat no 7.dan sukatan suger syrup utk 1 bancuhan pun dah bagi;230 gm.


31-10-2008, izatti komen :

kamisah...krimwell tu macam majrin..tapi warna putih...rasanya kalau pi kedai barang kuih..minta aja krim well depa mesti tau.whipping cream pula..rasanya brad apa pun boleh...saya malas nak guna whiping krim sebab kat sini kena beli sekotak 1 liter punya...so sayang kalau dah buka,yang bakinya tak tahan simpan lama...so saya lebih suka guna krim well je sebab ada memang yang telah di pek 500 gm.lagi pun...butter cream yang lebih,boleh disimpan dalam p.ais.berbulan-bulan pun tak pe...so bila nak buat kek lagi...tak perlu buat aisingnya...boleh guna yang kita simpan dalam peti tu..


01-11-2008, sya.anna komen :

Kalau BUTTER CREAM tu tukar warna coklat ok tak... nak kena letak warna chocolate EMULCO atau chocolate paste... yang mana lebih best? almaklum lah.. kita nie baru nak belajar buat kek.. kalau ada masa nanti kita nak cuba buat lah..


01-11-2008, sya.anna komen :

ada tak sapa2 yg dah cuba kek nie.. nak tengok ler jugak.. mesti sedap nih.. sape2 yang dah cuba tu, hantar le laporan yek.. :) kita lom dpt masak lagi nie.. bahan2 semua takde kat rumah.


01-11-2008, izatti komen :

sya,anna...memang le boleh kalau nak letak coklat paste or coklat emelco...so jadi le kek coklat....kalau dah tak de ke 2 nya...serbuk koko pun boleh kalau dah tak de yang lain...try le...bukan senang nak dapat resepi ni..yang sebenarnya mudah utk di buat.


03-11-2008, kamsiah123 komen :

izatti, guna yg mana sedap kremawell ke atau whipping cream utk topping tu... Biasa topping yg rasa macm ice cream tu guna apa?


03-11-2008, shaz73 komen :

izzati, tepung sponge mix tu memang ready made khas untuk kek sponge ke? dan shortening tu vegetable shortening atau crisco?


04-11-2008, izatti komen :

tentu le lebih sedap guna whiping cream. tepung sponge mix tu memang ada siap di jual...biasanya ada yang dah raedy warna coklat untuk perasa coklat dan ada yang warna putih untuk kita letak perasa apa yang kita nak... shortening...crisco dan spry tu ada le benda yang sama...lemak sayuran...nama-nama tu adalah jenama je...yang paling mahal rasanya crisco...kalau spry dan shortening tu biasanya di jual balut plastik je...crisco selalu dalam tin...


04-11-2008, HaSue komen :

Best gak eh..asyik beli jer kek besday. mahal pulak tuh,rasa biasa jer...wat sendirik leh buh rasa ikut selera..hehe.tQ izatti :)


09-11-2008, Tinna komen :

Thanks izzati, for the resepi,25 ni b'day saya bole buat dan promot kat family,save skit buget.


09-11-2008, Tinna komen :

Izzati bole x gantikan minyak jagung kepada butter?lagi satu bole tak klu kita gantikan cream dengan blueberry jem di tengah kek yang dibelah dua tdi?


10-11-2008, izatti komen :

tinna..boleh gak ganti minyak jagung dengan butter...tapi cairkan le butter tu dulu....dan blueberry juga boleh di letak di lapisan tengah kek...semuanya atas kita..janji asas kek tu je yang jangan di ubah...tapi hiasan tu it up 2 u...


18-12-2008, irda0203 komen :

untuk info. di ambil dari forum cari.com ~~~ SENARAI BAKERY SUPPLIER DI M’SIA ~~~ KUALA LUMPUR/WILAYAH PERSEKUTUAN Bake Supplier Jalan SG 1/9, Taman Sri Gombak. Yen Bakery Supply Enterprise 19,Jalan Maju 3/3, Taman Lembah Maju, Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel : 03 4146 1510 Bake With Yen 29 & 33,Lorong Haji Taib Satu, 50350 Kuala Lumpur. Tel : 03 2692 7623 Faks : 03 2694 5668 Bake With Yen TS123 - TS125,Pasar Besar Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur. Tel : 7727 6073 Baker World Trading 6,Jalan 6/38D, Taman Sri Sinar, Segambut, 52100 Kuala Lumpur. Tel : 03 6273 2208 Bagus 214 Jalan Negara 2, Taman Melawati, 53000 Kuala Lumpur. Tel : 03 4106 0688 Faks : 4101 0488 8P Concept Sdn Bhd 57 Jalan Medan Midah, Taman Midah, Cheras, 56000 Kuala Lumpur. Easy Make Bakery Ingredients 48 Jalan Serkut, Taman Pertama, Batu 4,Cheras, 561000 Kuala Lumpur. Tel : 03 4296 7181 Zen Zen Trading A8-G-28 Jalan Mewah, Taman Pandan Mewah, 56100 Kuala Lumpur, Tel : 03 4296 7181 Wilton Enterprise 4 & 6 Jalan Indah 23, Taman Cheras Indah, 56100 Kuala Lumpur. Tel : 03 9284 8168 Switz Marketing Sdn Bhd A3 & B3,Blok A, Prima Business Centre, Taman Rasa Sayang, 43200 Cheras, Kuala Lumpur. Tel : 03 9075 2061 Trans Standard Marketing Sdn Bhd 21-G Medan Bukit Indah 5, Taman Bukit Indah, 68000 Ampang, Kuala Lumpur. Tel : 03 4294 6810 XQ Trading 11 Jalan Hujan, Taman OUG, 58200 Kuala Lumpur. Tel : 03 7783 7768 Morrison House Sdn Bhd 30 Jalan Raja Bot, 50300 Kuala Lumpur. Tel : 03 2692 1882 / 03 2692 2882 Faks : 03 2691 2800 Phoon Huat (M) Sdn Bhd 27 Jalan Manis 7, Taman Segar, Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel : 03 9130 8828 Pastry Pro Sdn Bhd 8 Jalan 3/37A, Industrial Area,Taman Bukit Maluri, Kepong, 52100 Kuala Lumpur. Milita Bakery Supplier 355 Jalan Selesa, Happy Garden,Off Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur. Tel : 03 7987 2993 House Of Ingredients 3 Jalan Gangsa SD3/5E, Sri Damansara, 52000 Kuala Lumpur. Tel : 03 6274 2262 Demeters Choice Trading 8-1 Jalan Meranti SD 13/5, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur. D Home Bakers Sdn Bhd 21 Jalan Meranti SD13/5, Bandar Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur. 8P Concept Sdn Bhd 57,Medan Midah, Taman Midah, 56000 Kuala Lumpur. Tel : 03 9132 9008 Bake Ideas 4,Jalan Damai Perdana 1/8A, Bandar Damai Perdana, 56000 Kuala Lumpur. Tel/HP : 016 381 6368 Baker’s Mall 165,Jalan Cheras, Batu 9, 43200 Cheras, Kuala Lumpur. Tel : 03 9076 6409 Baker World Trading 6,Jalan 6/38D Taman Sri Sinar, Segambut, 51200 Kuala Lumpur. Tel : 03 6273 2208 Easy Make Bakery Ingredients 48 Jalan Serkut, Taman Pertama,Batu 4, Cheras, 56100 Kuala Lumpur. Tel : 03 9200 8278 Hock Chun Supermarket 241,2 3/4 Mile, Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur. Tel : 03 2142 0592 House Of Ingredients 3,Jalan Gangsa SD 5/3E, Sri Damansara, 52200 Kuala Lumpur. Tel : 03 6274 2262 LS Bakery Shop 56,Jalan Bunga Tanjung 8, Taman Muda, 56100 Kuala Lumpur. Tel : 03 4296 7399 Perfect Formula 21-G,Medan Bukit Indah 5, Taman Bukit Indah, 68000 Ampang, Kuala Lumpur. Tel : 03 4294 6810 [ SELANGOR ] Yummie Bakery Lot 313,Kompleks Diamond, Jln Medan Bangi, Off Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan. Tel : 8210 1588 Bagus Permata [akan dibuka] 2724,Jalan Permata 4, Taman Permata, 53300 Ampang. Selangor Darul Ehsan. Chang Thung Sdn Bhd No 26,Jalan SS 24/13,SS24, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7804 6866 Chang Thung Sdn Bhd No 83,Jalan SS25/32,SS25, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7803 7937 City Bakers Enterprise 20-1,Ground Floor,Dataran Sunway, Jln PJU 5/15,Kota Damansara, 47000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 6157 9378 Citra Klasik 15 & 15M,Jalan Hentian 4, Pusat Hentian Kajang, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Master Mix Enterprise 93,Jalan SS19/6, Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 5636 1687 Mamadeli Sweet Taste Trading 3,Jalan Reko Jaya , Taman Reko Jaya, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 8737 0408 Markaids Sdn Bhd Lot 6,Lorong 19/1A, 46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 7957 9733 LMC Bakery World 1,Jalan BRP 1/3, Bukit Rahman Putra, 47000 Sungai Buloh, Selangor Darul Ehsan. Tel : 6140 3823 Just Right Bakery Essentials Supplies 50,Jalan 1/12, 46000 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7781 2524 OLK Marketing 6,Medan Sri Apex, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. H/P : 016 293 5178 Guten Braun Enterprise 19,Jalan 21/1-B, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7874 0090 Chun Yip Bakery Mart 59-G,Jalan SS21/360,Damansara Utama, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7728 8381 Cottage Delight Sdn Bhd 32,Jalan USJ 9/5Q, UEP Subang Jaya , 47620 Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 8024 7073 Chang Tung Sdn Bhd 26,Jalan SS24/13, Taman Megah, 47301 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7804 6866 Bibun Food Sdn Bhd 12,Jalan Bidara 2/4, Taman Bidara Light Ind Area, 68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 6138 9288 Best 23 57,Jalan USJ 8/2B, 47610 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 5637 6637 Best 23 No 21,Jalan 20/13, Paramount Garden, 46300 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 7873 0523 http://www.wendybakery.com BS Bakery Shop Bayu Perdana Klang, 41,Persiaran Pegaga, Taman Bayu Perdana, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 3324 6898 BS Bakery Shop 209,Bt 1 1/2, Jalan Meru, 41050 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 3341 1513 Baker’s Mall 113,Jalan Kenari 23, Bandar Puhong Jaya. Tel : 03 8075 6675 Bake Oven Bakery Supplies 17,Jalan SG 3/8,Taman Sri Gombak, 68100 Batu Cave, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 6185 8601 Tan Joo Hai Sdn Bhd 252,Jalan Ipoh, Batu 17, 48000 Rawang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 6092 5585 De Manis Enterprise [Bake With Yen] 82,Jalan Badminton 13/29, 40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 5519 8318 Bake With Yen No 30 & 32 Persiaran Puteri Satu, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 8060 1828 Bagus 56-58 Jalan Rugbi 13/30, Seksyen13, 41000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 5511 0688 Faks : 03 5511 0689 Bagus 3A,Jalan Jelok 6,Metro Point, 43000 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 8736 5688 Faks : 03 8733 5689 H.O.I Sri Damansara No 3 Jalan Gangsa, SD 5/3E PJU9, Bandar Sri Damansara. Tel : 03 6274 2262 / 03 6131 1216 [Selayang] My Choice Trading No 14 Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 5510 4198 Faks : 03 5512 2449 Blooming Bakerz No 12,Jalan Dato Yusof Shahbudin 44, Tmn Sri Sentosa, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel/Faks : 03 5162 6413 Bagus No 27,Lorong Batu Nilam 21C, Bandar Bukit Tinggi, 41200 Klang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 3324 0288 Mama’s Choice 27, Jalan Semenyih Sentral 3, Taman Semenyih Sentral, Semenyih, 43500 Kajang, Selangor Darul Ehsan. Tel : 03 8724 0424 [ BRUNEI ] Le Apple Bakery Mart 26,Bangunan Haji Abdullah,Menglait, Jalan Gadang, Brunei Darul Salam. Tel : 673-2-423 789 [ JOHOR ] Kim Wah Trading 27-29 Jalan Batu Pahat, 86000 Kluang, Johor Darul Takzim. Tel : 07 774 3828 Ng Ming Huat Sdn.Bhd 116,Jalan Harimau Tarum, Century Garden, 80250 Johor Bharu. Tel : 07 334 9999 Precia Trading Sdn.Bhd No 19 & 19A Jalan Besi, Taman Sri Puteri, 81300 Skudai, Johor Darul Takzim. Tel : 07 334 9999 Nihsin Bakery Mart 57,Jalan Berlian Satu, T.Berlian, 86000 Kluang, Johor Darul Takzim. Tel : 07 771 0067 Perling Indah Enterprise 11,Jalan Persisian Perling, Taman Perling, Johor Bharu. Tel : 07 236 9763 Jessery Treading 92-93,Taman Orkid, 84000 Muar, Johor Darul Takzim. Tel : 06 951 0225 Bake Well Enterprise 55,Jalan Tengku Ahmad, 85000 Segamat, Johor Darul Takzim. Tel : 07 932 2605 Bake Well Ingredient Centre 67,Jalan Susur, Larkin Perdana 1,Larkin Perdana, 80350 Johor Bahru. Tel : 07 234 3633 Chan Guan Trading 671,Jalan Taib, 82000 Pontian, Johor Darul Takzim. Tel : 07 687 2816 Chop Tiong Nam 54,Jalan Genuang, Kampung Abdullah, Segamat, Johor Darul Takzim. Tel : 07 931 3141 OTN Trading 84,Jalan Pee Kang Hai, Kampung Abdullah, 85000 Segamat. Tel : 07 932 4935 [ KEDAH ] Honey Food Industries [Kedah] S.B 168 Jalan PSK Utama, Pekan Simpang Kuala, Alor Setar, 05400 Kedah Darul Aman. Tel : 04 772 0098 Sayang Cake Ingredients Mart 1903,Jalan Stadium, 05100 Alor Setar, Kedah Darul Aman. Tel : 04 730 0225 H/P : 012 492 5855 [Mr Heng] Sweet Berry Enterprise 287-B2,Jalan Tunku Ibrahim, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Tel : 04 495 7837 H/P : 012 555 1621 [Mrs Gan] Cook With Shuk 2024 Ceruk Lincai, Mukim Kedawang, Langkawi. Tel : 04 955 2657 Sunshine Bakery And Ingredient Supply No 94,Ind.Ringan,Lorong Semarak 2,Tmn Semarak, 09000 Kulim, Website:sunshinebis.wetpaint.com Email:sunshinebis@gmail.com TERIMA KASIH! Tel/Faks : 04 495 5439 H/P : 012 434 8533 / 017 467 9084 ZS Cake House 74,Jalan Haiban 1, Taman Sri Haiban, 06000 Jitra, Kedah Darul Aman. Sayang - Pembekal bahan-bahan bakeri 279, Lorong Keranji, Taman Keranji 2, 09000 Kulim, Kedah Darul Aman. Tel/Fax: 04 490 3101 Apple One Stop Enterprise 28,Lorong Semarak 2, T.Semarak, 09000 Kulim. Tel : 04 490 9710 CSB Food Trading 92,Susuran Tandop, Kawasan Perusahaan Tandop, 05050 Alor Setar, Kedah Darul Aman. Tel/HP : 012 471 7219 [ KELANTAN ] Dapur Suri Sdn Bhd No 50-F,Berek 12, Jalan Hospital, 15200 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim. Tel : 09 741 2012 / 019 933 2655 Faks : 09 741 2010 Citarasa Trading Lot 1129,Jalan Sultanah Zainab, 15050 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim. Tel : 09 745 3318 [ MELAKA ] Everest Hotel @ Restaurant Supplies Sdn Bhd No 6,8,10 Jalan Melaka Raya 26, Taman Melaka Raya, 75000 Melaka. Tel : 06 282 8233 Faks : 06 282 8366 King Hin Plastic Enterprise 89,Jalan Temenggong, 75200 Melaka. Tel : 06 292 6981 H/P : 019 655 1778 [Mr. Lim] Wang Yen Trading 51,Jalan Kota Laksamana 1/2, Taman Kota Laksamana,Section 1, 75200 Melaka. Tel : 06 283 7729 [ NEGERI SEMBILAN ] Amore e-Bake 282G, Jalan Haruan 5/7, Pusat Kommersial Oakland, 70300 Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus. Tel : 017 265 2636 / 017 257 3600 [ PAHANG ] Bakemate Enterprise 11,Jalan Tun Ismail, 25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur. Tel : 09 515 7368 Bakewell Trading 74/1,Jalan Teluk Sisek, 25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur. Tel : 09 555 1618 Happy Sun Trading 39,Jalan Tengku Bakar, 28000 Temerloh, Pahang Darul Makmur. Tel : 09 296 7081 Kim Frozen And Confectionary 82,Taman Ketari, 28700 Bentong, Pahang Darul Makmur. Tel : 09 222 3450 Put Fatt Trading 74,Jalan Tun Razak, 27600 Raub, Pahang Darul Makmur. Tel : 09 355 0939 [TERANGGANU] *New* KESUMA USAHA TRADING NO. A22, TAMAN PERUMAHAN GONG BADAK 3 (bersebelahan Tapak Pasar Malam) 21300 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU TEL: 016-2086227 [ PERAK ] Wah Seng (1986) Sdn Bhd No 131,Jalan Dato Onn Jaafar, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 254 0267 Intrico Sdn Bhd 34, Lengkok Canning, Canning Garden, 31400 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 546 5407 The Yummy Kitchen Bake & Dine 21,Lorong Taman Ipoh Satu, Taman Ipoh Selatan, 31400 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 549 9677 Wa Seng Food Supplies 74,Lorong 2,Taman Setiawan Maju, 23200 Setiawan, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 691 9308 Merit Food Ingredients Supply 5,Jalan Hosley, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 254 3055 Wah Seng Sdn Bhd. 8,Tingkat Pasar, 30300 Ipoh, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 254 3055 Asrul Azwan Enterprise No 16 Jalan Wawasan Dua, Taman Wawasan Jaya, 34200 Parit Buntar, Perak Darul Ridzuan. Tel : 05 716 8086 [ PULAU PINANG ] Sim Company Sdn Bhd 193 & 195,Lebuh Carnavon, 10100 Pulau Pinang. Tel : 04 261 0522 Faks : 04 261 0833 BIC (Butterworth Ice Cream Supply Sdn Bhd) 4970,Bagan Ajam, 13000 Butterworth, Pulau Pinang. Tel : 04 333 4841 / 04 331 7619 Honey Food Industries Shophouse Taman Cenderawasih, 14300 Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang. Main office No 4983,Ground Floor, Jalan Sungai Nyior, Taman Mewah, 12100 Butterworth, Pulau Pinang. Tel : 04 324 7149 / 04 323 764 Chop Hock Huat 64 G Kimberley Street, 10100 Pulau Pinang. Tel : 04 261 1967 GA Baker Paradise 26 Jalan Penaga [Jelutong Market] 11600,Jelutong, Pulau Pinang. Tel : 04 659 0477 Hse: 04 655 2579 GA Baker Paradise Store 18,Batu Lancang Market, 11600,Pulau Pinang. Tel : 012 431 0049. Best Bake Trading Ground Floor 12,Sri Relau Complex, Pesiaran Bukit Jambul 1, 11900 Pulau Pinang. Tel : 04 643 7986 Demeters Choice Trading 598-H,Jalan Jelutong, 11600 Pulau Pinang. Tel : 04 657 6288 Bake With Sunshine Trading 63,Siam Road, 10400 Pulau Pinang. Tel : 04 229 8701 Faks : 04 227 2328 Blueberry 42-G,Lebuh Keranji, Taman Mutiara, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Tel : 04 530 2219 Pure Bakery & Confectionary Supply 3001,Jalan Berjaya, Taman Sri Maju. Tel : 04 538 9373 Eazy Bake 118,Jalan Kota Permai, Tmn Kota Permai, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Tel : 04 508 6628 / 04 508 7628 [ SABAH ] Annie’s Cooking Studio Ground F1,Shoplot No.3, Taman Tshun Nyen, P.O. Box 1120, 90712 Sandakan, Sabah. Tel/Faks :089 223 566 / 275 194 H/P : 019 853 1392 Pelangi Bakery Shop Ground Floor,Shop No 5, Taman Pelangi,Lorong Angsa 6, Luyang,Kota Kinabalu, Sabah. Tel/Faks : 088 225 857 H/P : 016 805 7688 Consiladated Foodchem Sdn Bhd Lot 53/D11,BdcO,Likas Industrial Estate, Kolombong, 88805 Kota Kinabalu, Sabah. Joo Loong Trading TB 2211,Ming Huat Corn,Warehouse,Jalan Kuhara, 91023 Tawau, Sabah. Tel : 779 426 Sincere Cake Ingredients & Utensils Lot 11-0 Lorong Lintas Plaza, Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088 266 972 Bake With Me Sdn Bhd 28,Lorong Lintas Plaza 3, Luyang, 88300 Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088 231 028 Faks : 088 235 053 Bake With Me 13,Putatan Point, 88200 Putatan, Kota Kinabalu, Sabah. Tel : 088 771 028 [ SARAWAK ] Home Bake Bakery Ingredients Shop No. 85, Jalan Keppel, Bintulu, Sarawak. (Back portion) Tel: 086-314737 Fax: 086-335884 HP: 0198240737 Baker’s Choice Sdn Bhd Ground Floor,Wisma Nation Horizon, Lorong Ang Cheng Ho 7C, 93100 Kuching, Sarawak. Tel : 082 244 886 Khin Kueh Khiong No 48,Ground Floor, Jalan India, 93000 Kuching, Sarawak. Tel : 082 252 739 Diy Bakery Ingredients Sdn Bhd No 4,Ground Floor,Hock Kui Commercial Centre, Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce, 93150 Kuching, Sarawak. Tel : 082 238 510 KST Bakery Ingredients No 264,Ground Floor,Hlm Kabor, Beautiful Jade Centre, 98000 Miri, Sarawak. Tel : 085 418 728 Wee Hock Pastry Ingredients Supply No 557,Ground Floor, Jalan Datuk Wee Kheng Chiang, 93450 Kuching, Sarawak. Tel : 082 425 045 Chia Brothers Trading Co No 357,Ground Floor, Lorong 1 Off Jalan Ang Cheng Ho, 93100 Kuching, Sarawak. Tel : 082 412 489 Emiwon Enterprise 60,Ground Floor Park City Commerce Square, Jalan Tun Ahmad Zaidi, 97000 Bintulu, Sarawak. Tel/Faks : 086 319 989 HP : 013 833 7158 Bagus Solutions Center 2867 & 2868,Kampung Tunku, Jalan Astana, 93050,Kuching, Sarawak. Tel : 082 313 688 Faks : 082 312 689 Green Apple Cake Product Lot 791,Bintang Jaya Complex Centre, 98000 Miri, Sarawak. Tel : 419 937 Khin Seng Trading Lot 1485,Lorong 10B,Krokop, Miri, Sarawak. Tel : 085 429 331 Home Bake Bakery Ingredients Shop No 85,Jalan Keppel, Bintulu, Sarawak.[Back portion] Tel : 086 314 737 Fax : 086 335 884 HP: 0198240737 [ SINGAPURA ] Ang Mo Kio Specialty Store with Baking Class Blk 422,Ang Mo Kio Ave 3, #01-2526 Singapore 560422. Tel : 6458 0016 Faks : 6458 0017 Bedok Specialty Store Blk 215,Bedok North Street 1, #01-83 Singapore 460215. Tel : 6446 7297 Faks : 6242 7400 City Specialty Store 171 Bencoolen Street, Singapore 189641. Tel : 6338 1143 Faks : 6339 4831 Geylang Specialty Store with Hands-On Baking Workshop Geylang Lot 23,One Sims Lane, #01-10 Singapore 387355. Tel : 6846 7825 Faks : 6846 8520 Holland Village Specialty Store Special Baking Class Blk 44,Jalan Merah Saga, #01-48,Chip Bee Garden, Singapore 278116. Tel : 6471 5250 Faks : 6479 4210 Hougang Specialty Store with Baking Class Blk 804 Hougang Central, #01-134 Singapore 530804. Tel : 6281 8175 Faks : 6387 4655 Jurong Specialty Store with Baking Class Blk 134 Jurong St.13 #01-311 Singapore 600134. Tel : 6896 2703 Faks : 6566 5989 Sembawang Specialty Store Sembawang MRT Station #01-02 Singapore 759775. Tel : 6752 0089 Faks : 6754 0875 Lee Bee Enterprises Co. Blk 507 Jurong West St. 52, #01-154 Singapore 640507. Tel : 6665 5972 Faks : 6566 62645 Simei Specialty Store Blk 248, Simei St 3, #01-120 Singapore 520248. Tel : 6260 6180 Faks : 6587 0721 Toa Payoh Specialty Store (Inside NTUC) Blk 192 Lor 4 Toa Payoh, #01-674, Singapore 310192. Tel : 6353 9136 Faks : 6353 3304 [Egypt] No 2,Thoriq An-Nasr, Rabaah Adawiyah, Bighiwar Makhtab Al-Barid (Berhadapan Pejabat Pos Rabaah Adawiya)


13-09-2010, razama komen :

SAUDARI IZZATI TERIMAKASIH KERNA BERKONGSI ILMU.INSYAALLAH AKAN CUBA


10-05-2011, amyriz komen :

hai semua..sapa yg tahu ye tempat untuk belajar buat kek & hiasan kt area bintulu..nk belajar buat kek ni...


20-06-2011, izah_din@yahoo.com komen :

izatti,maaf ya saya ingin bertanya kurang faham la bhg yg potong kek kepada 2 bhg dan gunting disekelilingnya tu camna ye,lagi satu kegunaan limau nipis tu utk tujuan apa?vanila tu bukan esen vanila ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu